Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   158 / 731
(#) scooby_ válasza pl13 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Oké!
Köszi a segítséget! Viszont a youtub-on nézetm egy videót,jó nagy volt a basszus és eléggé fura hangok áradoztak a subwooferböl.
Azt is észrevettem hogy a membrán eléggé remeg nagy basszusnnál. Csak kéne neki az a subcső nem?
(#) Zupp87 válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

A te hangszóródnak szerintem nem több +/- 1..1,5mm-nél a lineáris kitérése. 100mm-es hangszórók ált. ennyit tudnak, kivéve a speckós szubhangszórók, de azoknak meg baromi rossz az érzékenysége. Szerintem ez alapból nem egy szubbasszus hangszóró. A youtube-os mélyládás videók meg azért szólnak furán, mivel a kamera mikrofonja betorzít. Miről hajtod egyébként a ládádat?
(#) Atti028 hozzászólása Máj 10, 2009 /

Sziasztok!

Van egy SAL BXC 3040 -es mélyhangszóróm és egy reflexcső ami 10 mm átmérő 13,5 mm hosszú ehhez szeretnék bass-reflex ládát építeni.

Mekkora ládát csináljak neki, mekkora legyen a cső hossza. Egyébként van fa anyagom amiből 30*40*60 láda simán kijön. Ez elég vagy nagy vagy ... .

Segítségeteket előre köszönöm!
(#) ptesza válasza Atti028 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szia.

Autós szubnak akarod? A csőméreteket elírtad?
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Vb=62 liter
654,5*404,5*250 külső méretben 18-as anyaggal számolva
fb=45Hz Normál töméssel
A cső átmérő 100 ,hossza 100 de mindenképpen hosszabbra hagynám , és úgy vágnék vissza ha mértem.

Persze ez nem szentírás ,lehet hogy jobban hozzáértők mást gondolnak.
(#) scooby_ válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szia!
Most a HI-Fimröl hajtom!
(Basszusa alig van)
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Hát ha tényleg olyan a hangszóró, mint az adatlapon... Akkor működhet.
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Köszi.
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Csak egy kérdés: BassBox6?
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Vágod.
(#) njOrd hozzászólása Máj 12, 2009 /

Sziasztok!

Akinek csöves erősítője van, különösen kis teljesítményű SET, annak mindenképpen ajánlom megfontolásra az alábbi horn dobozkát.

A hangszórók a Fostex cég kiváló FE108E-Sigma típusai. Most már bevallom, először kicsit szkeptikus voltam, milyen mélyek várhatók majd egy 4"-es hangszórótól, mert ugye a hullámhossz a lesugárzó membránmérettel nagyon is összefügg - de a végeredmény minden kétségemet eloszlatta.

De menjünk csak szépen sorban A terv Buschorn Mk2 névre hallgat. Ez 13 és 16mm-es faanyagot említ, én ettől eltértem és a dobozt 19mm-es natúr MDF-ből készítettem el. Ha valakinek van pénze, vastagabb anyagot is használhat, az csak jobb lehet, viszont 19mm-nél vékonyabbat én nem javaslok. Tájékoztatásul: egy pár Buschorn Mk2 hangdoboz lapszabászatban méretre vágatva 19mm-es natúr MDF-ból 8.000 Ft-ba került 2008 végén.

Ahogy a képeken is látható, a belső elemek éleit mindenhol lekerekítettem. MDF-nél ez könnyen megy egy ráspoly illetve 80-as 100-as csiszolóvászon segítségével. Érdemes ezzel egy kis időt tölteni, mert a hang nem szereti az éleket, azokon megtörik és energiát veszít, ezzel szemben a legömbölyített éleken könnyebben "tovább halad". Ha a reszelés, csiszolás kész, jöhet a dobozkánk összeállítása. Érdemes minden darabot lemérni, leellenőrizni és a tervben szereplő betűket ceruzával külön-külön mindegyik darabra ráírni. Így könnyebb lesz az összeállítás és nem kell majd keresgélni, hogy melyik is lehet a "C" vagy a "H" elem Az eredeti tervben nincsenek sarokmerevítő elemek. Ezeket ki lehet hagyni, de azért jobb, ha azt is ragasztunk be, mert jobb lesz tőle a dobozkánk. 45°-ban levágott fenyő saroklecet kell venni és azokat a doboz szélességének megfelelően méretre szabni. Az egyes elemek egymáshoz ragasztása szerintem tetszőleges, bármelyikkel lehet kezdeni és befejezni, de egyszerre csak 1-2 elemet ragasszunk be és hagyjuk rendesen megszáradni! Én először az egyik oldallaphoz illesztettem az előlapot és úgy haladtam tovább. Amikor a belső kialakítás kész és már csak a másik oldallap van hátra, jöhet a belső csillapítás. Erről sokan nem írok, mert minden jól látszik a fotókon. Az anyagokat hangszórós boltban be lehet szerezni és nem túl drágák. Méretre vágjuk, beragasztjuk. Az alsó háromszög száraz kvarchomokkal lett kitöltve, mérhozzá csurig A két dobozhoz elég sok fog kelleni, én ha jól emlékszem, majdnem egy 25kg-os zsákkal elhasználtam és csak egy kevés maradt. Persze, kevesebbet is lehet beletölteni, ízlés szerint, de én akkor még féltem tőle, hogy mélyszegény lesz a tölcsér, ezért aztán nem sajnáltam tőle a homokot.

A ragasztáshoz használjatok minél több párhuzamszorítót! Nekem épp annyi van, amennyi elég volt az elkészítéshez. Jó szolgálatot tett a gumikalapács, amihez a külső lapokat egymáshoz illesztettem. A párhuzamszorítókat jó erősen meg kell húzni, amennyire csak lehet, és csak akkor szabad levenni, amikor már a ragasztó színtelenné vált, azaz megkötött.

A hangszórókosár és a hangfalcsatlakozó panel kivágását kis fűrészfogú dekopírral csináltam. Ez egyáltalán nem tépi az anyagot, megy mint kés a vajban.

A kék paszta, amit a kosár és a csatlakozó lap körül láttok az "Bluetech" ragasztó. DIY audio körökben nagyon kedvelt cucc, mert sokmindenre fel lehet használni. Jobb papírboltban kapható és olyan, mint a gyurma vagy a lágy rágógumi Kézzel lehet húzni-nyúzni és később bármikor eltávolítható. Poszterek, képek ragasztásánál is használják. Ha valakinek mégis gondot okozna a beszerzése, használhat FBS-ragasztót is, de valamit mindenképpen kell, hogy még véletlenül se legyen rés a dobozunkon!

Ragasztás után a doboz éleit mindenhol simára össze kell csiszolni kb. 100-as papírral. Ez elég nagy meló, úgyhogy akinek van, használjon rezgőcsiszolót, akinek nincs, kérjen egyet kölcsön

Sokáig úgy állt a dobozom, ahogy az utolsó előtti képen látszik, mert natúron is tetszett. A natúr MDF-nél is használnak valamilyen minimális felületkezezést, talán egy vékony lakk réteget, ezt nem tudom, mindenesetre ha jól sikerült a ragasztás és mondjuk nem gőzfürdőbe lesz a doboz, akkor tutira nem fog elvetemedni pácolás nélkül sem. Lehet lakkozni, pácolni, furnérozni, kinek mi tetszik ill. mire van kerete. Én végül selyemfényű mahagóni színűre pácoltam, négy rétegben.

A hangja tiszta, koherens, pontos és részletes. Én egy Dénes Péter féle 300B monoblokk végfokkal hallgatom és nagyon boldog vagyok vele. Félvezetős erősítőkkel is szépen szólhat, még nem próbáltam, de azért csövessel az igazi, ahhoz is van kitalálva. Közel 100dB lehet az érzékenysége, de ez csak tipp.

Remélem nem volt túl unalmas a beszámoló, most látom, milyen sok sort írtam

Aki szeretné megépíteni az ormányost, annak bármiben a legnagyobb örömmel állok rendelkezésére Ja, és a véleményeket is szívesen fogadom
(#) njOrd válasza njOrd hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

További képek...
(#) njOrd válasza njOrd hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Több már nem lesz
(#) bigbrother hozzászólása Máj 13, 2009 /

Nos... A mélyek megérkeztek, itt van a 2 db 634 -es a polcomon.
Jó lenne tudni, hogy hol tudok DT99 -et vásárolni dómnak...
(#) Zupp87 válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

A Monacortól szerintem tudsz rendelni, de ha miskolci vagy Miskolc környéki vagy, az Elektronik Kft. (EMO) is tud rendelni a Monacortól. Én pl. velük rendeltettem az MCE4000-ret.
(#) bigbrother válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Nem vagyok miskolci, sőt még csak környékbeli sem.
A gyártó oldalán nincs egyértelműen megfogalmazva, hogy a III kerületi márkabolt vagy mi, csak nagyker, vagy kisker is. (vagy velem van a baj) A viszonteladók oldalain meg nincs ez a típus.
Most megrendeltem egy webáruházban utánvétellel, elvileg jövő héten kell megérkeznie...
Az viszont egy kicsit viccesnek érzem, hogy az apró dóm drágább lesz, mint amilyen a 17 centis mély volt.
(#) subwoofer220 hozzászólása Máj 16, 2009 /

sziasztok! Nos van egy kis gondom,van egy 2x200wattos végfokom.És vettem a teskóba egy genius SP-s110-es hangfal szettet,beleszeltem a fékfogba az erősítőjét (élőerősítőként)! De az a baj hogy zúg,és ha kikapcsolom az erősítőt akkor koppan egy nagyot! Ezt hogy lehet kijavítani?
(#) ptesza válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Kritikán aluli ötlet...

bövebben

Itt találsz egy kipróbált előerősítőt ,ami azért nem egy pc-s hangfalszett szintje...
(#) oszi1991 hozzászólása Máj 17, 2009 /

Sziasztok!

Szeretném segítségeteket kérni mélyláda készítésében.
Van egy Pioneer TS-G1610 típusú hangszóróm. 16cm az átmérője és ehhez szeretnék egy dobozt csinálna csak nem tudom a méreteit h milyen kéne neki.

Előre is köszi
(#) honyike hozzászólása Máj 18, 2009 /

Hello!

Régebben beszéltünk egy ládáról, méghozzá egy 30cm-es JBL mélynyomónak!

Zoka itt írta, hogy Ő mit számolt, mekkora kell. A kérdés, hogy az általa ajánlott csőhossz/átmérő helyettesíthető-e 2 db csővel, melyekbek átmérője 66mm, hosszuk pedig 125-250mm.

Vagy inkább próbáljak meg 110-es csövet szerezni?
(#) Flatlander hozzászólása Máj 18, 2009 /

Sziasztok!

Nézegettem két subot de nemtudom melyiket válasszam.Egyik az OMNITRONIC BX-1550, másik az OMNITRONIC BX-1850.Szerintetek melyik jobb a 40-es vagy az 50-es?
(#) ptesza válasza Flatlander hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Már nem azért ,hogy ronccsam a bótot. De ilyent , ebben a kidolgozásban tudsz építeni házilagosan . Meg egy kicsit kevés az adat , meg olyan nehezen hihető az is ami van.
(#) Flatlander válasza ptesza hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Pont az építést akarom megúszni már elégvolt belőle a sok mérés és akkorse biztos a siker.De nemtaláltam semmi jó ami kb 50ezer és legalább 40-es mély van bene bár ugyis két mély lesz csak valami jó kéne már rengeteg mélyem volt de egyiksevolt az igazi ezért akarom most bevállalni a textilperemes mélyet.
(#) bigbrother hozzászólása Máj 21, 2009 /

Nos...
Megvannak a mélyek, és már megvannak a dómok is. Találtam vastagnak tűnő vezetékeket, amivel majd összeköthetem a hangszórókat belül, illetve a majdani hangváltót. Remélem tudok ahhoz is alkatrészeket szerezni. Találtam egy szép nagy, masszív bútorlap táblát is, amiből kijön majd a két doboz reményeim szerint. Hátra van még a kivágás, és összeállítás. A szükséges méreteket felírtam valahová, majd megkeresem.
A kérdés, hogyan rendezzem el az előlapon a hangszórókat, illetve milyen reflexcsőre van szükség? Tudok egy régebbi, un. reflex-alagút megoldásról is, amikor csak kivágnak az előlapon alul, vagy felül egy keskenyebb csíkot, és egy kis terelő lapot helyeznek L alakban. Ez járható út, vagy sem? Vagy itt még nem tartunk?
Szükség van csillapítóanyagra?
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

A reflexnyílás dolog jó, csak az a baj, hogy utólag nem hangolható mint a cső, az olyan hosszú lesz, amiylenre eredetileg tervezted, aztán vagy jó lesz, vagy nem.
(#) ptesza válasza bigbrother hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Szia.
A dobozterv tartalmazza a csőméret , és a csillapítóanyag helyét mennyiségét is. Ezek szerint neked még nincs dobozterved. Ne kapkodd el ,ha már ennyi időt és pénzt belefektettél a Hsz-ek be.

Az az 'alagút' ,nem más mint egy vagy több szögletes reflexcső aminek az egyik oldala a doboz alja. Nem túl szép , és inkább PA -ra diszkóra használják.Inkább valami változtatható hosszúságú tölcséres ,vagy duplán tölcséres csövet keress .

Ugye HA17-634 hsz vettél? De melyik a 4 vagy a 8 ohm-os?
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Ha jól emlékszem, a méretarányokat adtam meg.....

Az meg még mindig jobb, hogy ezekbe fektette a pénzt, mintha valami használhatatlan hangszóróban állna az az összeg.
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Én is tudom mit vett , csak a dobozterv nem volt meg. nekem fejben.

Egyébként örülök ,hogy egy utánépíthető doboz fog készülni , és pont olyan ami neked is jól fekszik.

Viszzakeresem mert kíváncsi vagyok mi volt.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Elvileg úgy tűnik maradt egy pár DX25-öm, majd azzal készítek kit tervet ehhez a hangszóróhoz.
Esetleg ha a Tannoy M1 magasa használhatónak bizonyul, akkor azzal.
(#) honyike hozzászólása Máj 21, 2009 /

SziasztokT!

Régebben beszéltünk egy ládáról, méghozzá egy 30cm-es JBL mélynyomónak!

Zoka itt írta, hogy Ő mit számolt, mekkora kell. A kérdés, hogy az általa ajánlott csőhossz/átmérő helyettesíthető-e 2 db csővel, melyekbek átmérője 66mm, hosszuk pedig 125-250mm.

Vagy inkább próbáljak meg 110-es csövet szerezni?
Következő: »»   158 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem