Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   341 / 2501
(#) djgombi hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Jó kis cucc!
>>>> KATT <<<<
(#) szamóca válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Szerintem Zoli úgy értette, hogy nem kell annyi kritériumnak megfelelnie egy csak mélysugárzót meghajtó erősítőnek, mint egy teljes hangfrekis spektrumot átölelőnek. Persze hozzátéve hogy az orientált felhasználásból fakadóan, megépítéskor, másra viszont jobban oda kell figyelni.
(#) J-O-E válasza djgombi hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Meg építjük?
Már úgy gondolom egy kis tovább fejlesztéssel.
(#) J-O-E válasza szamóca hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Igen így már pontosabb a megfogalmazás, amiből az is kiderül hogy nem feltétlenül olcsóbb, sőt.... a komolyabb táp miatt és hűtés miatt szerintem drágább nem beszélve a jobb minőségű mélynyomóról. Azért elég körültekintően kell eljárni egy jó SUB láda építésénél, a végfok a lelke.
(#) smate válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
köszi J-O-E
bocsi de nemtudom maiz a kitt
elmondanád mert amint látod még elég kezdővagyok
(#) djgombi válasza smate hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
(#) J-O-E válasza smate hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
A KITT egy egységcsomag, tartalmazza a megépítéshez szükséges alkatrészeket és nyomtatott áramköri lapot NYÁK-ot és egy leírási instrukciót, kapcsolási és beültetési rajzot az összeszereléshez. Így teljesen amatőr építeni akarók is könnyen megépíthetik.
(#) muimui hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy milyen erősítőt ajánlotok egy 450Wos pioneer mélyhangszóróhoz? Mivel kicsi a szobám, nemakarok olyan nagy teljesítményt. Egy TDA7294-esre gondoltam, mert az hidalva azthiszem 140W-ot ad ki magából, de ezzel annyi a gondom, hogy szimmetrikus táp kell neki, ezzel pedig az a bajom, hogy nincs nagyon pénzem tápot venni neki, és van is itthon egy szimpla táp, ami elég lenne neki, csak ugye nem szimmetrikus. Szóval olyan kellene, ami minimum 100W-ot kiad magából, és szimpla táp kell neki, lehetőleg ne a legbonyolultabb legyen. Tipp?
(#) smate válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
köszi J-O-E igy már értem
(#) elektro777 hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Mennyi egy mp3/mp4 lájátszónak átlagosan a kimeneti jele? illetve mennyi egy DVD lejátszónak? Mert azt vettem észre, hogy egy erősítőnek ha dvd lejátszóval, vagy egy CD-s magnóval adom a jelet, akkor sokkal hangosabb, mint egy mp3-al.
(#) vicsys válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Én inkább abban látom a különbséget, hogy az MP3-as kimenete egy végfok ami a 32 ohm -os fejhallgatódhoz illeszkedik. A CD és deck kimenete meg 47 k ohm -mal van illesztve. Közel 1000x-es különbség, tehát az mp3 esetén inkább illesztetlen a jel.
(#) elektro777 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Szia!
Köszi a válaszod!
És a számítógép hangkártyája mennyire megfelelő erre a célra? Mert még nempróbáltam Van olyan jó mint a CD vagy DVD lejátszó?
És még lenne egy kérdésem, az hogy van egy 100W sinus, 300W max teljesítményű hangfalam, és arra szeretnék kötni egy 200W sinus erősítőt. És így az a hangfal kibírná a terhelést? vagy 100W-alatti erősítőt kössek rá? Mert nemértem miez a 300W max.
Köszi előre is!
(#) wtc hozzászólása Aug 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Van egy 2x50W-os erősítőm, és van 4 hangfalkimenete. Ne most, hogyha 2 hangfalat kötök rá, a felső csatornára is egyet, és az alsóra is, akkor mindkét hangfalon 50W lesz? És hogyha 4 hangfalat kötök rá, akkor párhuzamosan eloszlik a teljesítmény, és mindegyik hangfalon 25W lesz?
Köszi előre is!
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Sőt, szerintem feleződik, mert sorba köti őket, s a terhelő ellenállásuk dupla lesz. Ezért 25W lesz az összes kimenő, tehát, hangfalanként 12,5W. :gumicsirke:
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
No persze, akkor megmarad a teljesítmény, de ha nyolcasokkal, akkor nem. Így pontosabb a meghatározás.
(#) varttina válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szia!
Akár 1000W-os végfokra is rákötheted azokat a hangfalakat. Mindössze arra kell vigyáznod, hogy ne tekerd fel teljesen a hangerőt.
(#) Bassmester hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Megcsinálta már valaki a mellékelt kapcsolást? Ha igen, kiváncsi lennék a tapasztalatokra. Ehez össze kell válogatni a feteket?
(#) J-O-E válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Nem tanácsos a véletlenre hagyni, a megközelítőleg azonos béta csak jó lehet minden esetben.
(#) djloui válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Nekem van belőle egy működő példányom. A feteket nem válogattam, mert kíváncsiság szinten csináltam meg egyet hogy mégis milyen de a hangja meglepően jó volt amire nem számítottam, és a stabilitása is. +-65 voltról járattam, ment egy egész éjjelt kontroll láda végfokként nem volt vele gond.
(#) Bassmester válasza djloui hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szia!
Pontosan ezt a kapcsolást csináltad? Mert van yegy olyan is amelyiknél a +/- 75V-on kívül még +85V-ot is adni kell neki. Annak örülök hogy válogatás nélkül is jó lett, mert hát 500Ft-os fetekből aligha vennék 10 pár összeválogatásához szükséges mennyiséget Remélhetőleg úgy is elég egyformák lesznek, ha egy helyről, egy sorozatból rendelem őket. Valószínűleg IRFP 450 LC-ket fogok rendelni hozzá, mert annak kisebb a Qg-je mint a simának és a kapcsolótápjaimhoz is ilyet használok. Köszi a gyors választ.
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Igen,így értettem...
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Senki nem épített még STK végfokot, amivel meg van elégedve? Mégsem olyan jók, mint ahogy páran állítják?
(#) Dióda válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Én építettem már nagyon sok stk-t. Amik a híreszteléssel ellentétben nagyon jók csak kissé szinezik a hangot, ergo a mélyet nagyon erőteljesen löketik viszont kellemes a hangjuk. Csak riasztó az áruk és a kényességük viszont a tda-tól jobb minőséget produkálnak. Illetve egy ellene szóló érv hogy nincs benne védelem és ez miatt nem favorizálják az építők.
Anno én az stk0xx-es szériából építettem sokat de volt kezemben sztereó ic is és szinte ugyanazt a hangot produkálta mind. Itt van például egy sztereó ic ami nem olyan rossz és egyszerű is Bővebben: Link.

Ha vigyázol rá akkor jól kiszolgálhat egy stk is. Használtam hangosításkor is stk-t persze annál alacsonyabb tápról járt mint amit megadtak gyárilag így bírta a folyamatos hajtást és nem őrült meg a melegedéstől viszont nem adott akkora teljesítményt de az adott célra jó volt. Kicsit oda kell figyelni hogy ne kapjkon soha rövidzárat illetve legyen neki becsületes hűtése illetve a hangfalvédelem nem maradhat el mellőle. Hangban teljesen mást fogsz hallani tőle mint egy tda-tól.
(#) Bassmester válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Én már csináltam STK 496-90 -et, még meg is van, de nem egy nagy szám. Szerintem jobb és olcsóbb a TDA 7294. Az STK -nak eléggé színezett a hangja, előbb kezd torzítani és a tér is szűkösebb, ugyan azzal a tápegységgel és ugyan azokon a hangfalakon. Más STK-val még nem próbálkoztam, de nincs kizárva hogy akadna köztük jobb darab is.
(#) Tomi20 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat. Nem tudom mi tévő legyek, szerintem az lesz, ha lesz egy kis pénzem, akkor megépítem.
(#) J-O-E válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Hát felejtsd el a TDA.-t ha minőséget akarsz. Az én véleményem hogy nem szinezi a hangot az STK semelyik példánya sem. TDA-nak viszont sokkal zajosabb és kásásabb a hangja és hivatalosan sem kissebb a torzítása. Az STK egyetlen hátránya a hiányzó beépített rövidzár védelem, de azért ez lehet előny is mert a lehető legjobb védelmet is megépítheted, meg hát nem egészséges erősítőnél zárlatot csinálni. A felsőkategóriás erősítőkbe miért STK építenek miért nem TDA.-t hiszen olcsóbb lenne.
(#) muimui válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Hali!
Nekem van egy fisher hifim, amit a keresztapámtól kaptam. 90 kürül gyártották, mai napig irtó szépen szól, egy stk a lelke, pontos tipusszámot nemtudok, de iszonyat szép hangja van. Van mellette egy tdam is de az stk hoz képest semmi. Ja, és 35 W-ot ad le oldalanként.
A másik: A haveromnak a panasonic hifijében megadta magát a táp ic, abban is stk volt, pontosabban egy stk470-090 ami most épp ittvan a kezeim közt, mert elkértem tőle . Tényleg, légyszi segítsetek találni egy adatlapot erről az icről (stk470-090), sehol se találtam:S
(#) J-O-E válasza muimui hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szerintem táp IC, nem HF. végfok IC.
....Most találtam a SANYO is gyártotta "SANYO ORIGINAL AF POWER AUDIO OUTPUT" Power modul ez állítja elő a különböző szükséges tápotat stb.
(Link)HQ data
De csak tippetem, ha a Gugli barátunk keresőjét kitartóan nyomod meglesz róla minden.
(#) Narancs hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy egyszerű stereo erősítőt. Nem kell nagy teljesítmény, maximum 2x10-20 W, 8 ohm -on, de szóljon nagyon szépen. TDA-s megoldások érdekelnek, de jöhet bármi ami olcsó, egyszerű, és szépen szól. Kevés alkatrész igény, esetleg kész nyákterv előny.

A legjobban tapasztalatoknak örülnék.
(#) muimui válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Igen, igazad lessz, csak nememlékeztem pontosan. Elég könnyen lejött a kupakja annak a ic-nek, és meg is találtuk a baját, egy kis vezeték közepe eltünt benne. Azt megforrasztottuk, és kiprobáltuk, örömünk kevés ideig volt, mert amint tápot kapott máshol pukkant el. És most ezért van nálam az stk. Amúgy akkor ez az stk nem is hangerősítő? Mert a mellette lévő, amiről eddig irtam, az purcant ki.
Következő: »»   341 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem