Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Világítás 380-nal kevesebb villogással
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kuruc19 hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Már többször is elgondolkodtam azon, hogy a brutális villanyár-emelkedések kivédése mellett hogyan lehet a szemet kímélve világítani. A kompakt fénycsövek (maradjunk a magasabb árfekvésűeknél) esetében gondot jelent a 100 Hz-es (ugye, mert a világításra használt gáz félperiódiusonként villog) villódzás. Ennek a kellemetlen hatásnak a mérséklésére egy lehetséges megoldásnak tartom a háromfázisú hálózat roppant előnyös tulajdonságának, a fázisok közötti 2pi/3 fáziseltolódásnak a kihasználását. Az ötlet az, hogy a kompakt fénycsöveket hármasával szépen csillagba kötöm minden szobában, s így ha a kibocsátott fényintenzitást arányosnak vesszük a feszültség négyzetével (Ez nyilván nem igaz, de legyen egy első közelítés!), akkor a fényforrásunkat egy pontba képzelve az eredő intenzitás időfüggetlen lesz. Nyilván mi nem az ideák világában élünk, de azért lehetséges egy kis konvergencia...

A 3n-ágú E27-es foglalatokkal bíró csillárok kiválóan alkalmasak az átalakításra (sajnos nagy részük már eleve belül párhuzamosra van kötve). Bónusz megoldás az, hogy ha az aljukon középütt lévő díszcsavar helyére egy (szerencsés esetben egyező menetű) porcelán E-27 es foglalatot csavarunk, s azt külön áramkörről üzemeltetjük. Ez utóbbi, 3n+1. foglalatba kerüljön egy jó nagy (200W) villanykörte, amelyet rövid időtartamú üzemelés céljából használunk kiégés elleni védelemből fényerőszabályzóval (ugyanis a csöves égők nem szeretik, ha kapcsolgatják őket...

Sajnos a 3-fázisú hálózatokkal még nem volt módom a gyakorlatban megismerkedni, ezért az ötletem megvéleményezésének igényén túl egy-két kérdésem is volna:
- Milyen kapcsolóval lehetne egyszerre felkapcsolni a 3 különböző fázisról menő fénycsövet (típus és árkategória)?
- Hogy lehetne megoldani, hogy laikus emberek is effektíven használják a világítást, azaz ne legyen brutális a számla és a világítóeszközök is sokáig bírják (pl. egy olyan elektronika, amely révén először nullátmenetű kapcsolón keresztül a körte gyullad fel, majd meghatározott (ehhez a világítási szokások statisztikai elemzése is szükséges) idő után áttér a fénycsöves üzemre)
- Esztétikus kivitelezéshez jó ötletek...
(#) tiggersoft válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Nem tudom eddig milyen kompaktokkal találkoztál, de azok nem 100Hz- en villognak hanem több KHz-en.
(#) kuruc19 válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Akkor adjunk be egy peremfeltételt: sima neoncsövekkelvan dolgunk. De azt egy villanyszerelőtől hallottam, hogy kimutatták: az energiatakarékos égők idegelik az embert, mert villognak. Amúgy mitől van az a khz-es nagyságrendű villódzás? Ha meg úgy van, nyilván szinkronizálva van a fázisunkkal (amikor 0-átmenet van, akkor nem világít a cső) , azaz a felvetésemmel megháromszorozódik, és jelentősen csökken (ha az idő sinusnégyzetes függvénye lenne, eltűnne) a villogás.
(#) Panhard válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
A kompakt fénycsővek 20-60KHz-el működnek, nem villognak. Ezért nem kell 3 fázisra kötni őket, Ha viszont sok van belőle, akkor érdemes a teljesítmény eloszlás miatt.
(#) tiggersoft válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Egyenirányitás és szürés után egy inverter álitja elö a több kilohertzes nagyfeszültséget a fénycsőnek. Szerintem járhatóbb út a hagyományos fénycsőnek is ilyet épiteni, mint szétbombázni a lakást a plusz vezetékekért...
(#) kuruc19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
A cső villódzása nyilván szinkronizálva van a fázisunkkal (amikor 0-átmenet van, akkor nem világít a cső) , azaz a felvetésemmel megháromszorozódik, és jelentősen csökken (ha az idő sinusnégyzetes függvénye lenne a fényintenzitás, eltűnne) a villogás.

Amúgy, ahol én most fórumozgatok, még a földelés is hiányzik, ráz is a számítógép oldala rendesen, de én egy olyan esetre gondolok, amikor egy ház három fázisú bevezetékelése a feladat, s ezt ki is kívánom használni. Az tényleg probléma, hogy a csillár szárába hogy húzok be 5 drótot (nulla, 3 fázis és 1 fázis külön a körtének).
(#) kuruc19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Tán a halogénoknak megkegyelmeztek, mindenesetre veszek egy-két kétszázas izzót relikviának.

Idézet:
„220Volt behúzótekercsű relé”

Kb mennyiért lehet hozzájutni? Jó lehet egy MO-kapcsoló is? A fehérnép sajnos nem szeretne Guman-táblákat a szobában...
(#) szamóca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 27, 2009 / 4
 
Létezik három pólusú kapcsoló. (kbi103) Attól nincs egyszerűbb. Kontállux, Legrand stb gyárt.
(#) Panhard válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Létezik 3fázisú falba szerelhető kapcsoló is, akkor nem kell relé
(#) kuruc19 hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Nos, akkor maradt két villanykapcsoló a falban: egy hárompólusú és egy tekerős a körtének rövid időre. Hogy lehetne azt kivitelezni, hogy pl. 10 percig a körte égjen, utána pedig váltson át energiatakarékosra. (persze az gáz, ha 11 percig kell égnie a villanynak, ezért célszerű olyan időhosszat választani, amelynél kicsi a lekapcsolás valószínűsége, s költséghatékony a megoldás (ez persze egy perverz közgazdásznak való feladat)) Engem a technikai kivitelezés érdekel.

[Bokros megoldása: kikapcsoltatná az áramot. Ma 22:10-kor lesz a rőzsebajszú az Estében]
(#) Action2K válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Pl.: ilyet mint én. Osram 32W-os körneon, meghajtva egy compact fénycső elektronikájával.

lampe.jpg
    
(#) potyo válasza Panhard hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Villognak azok, mert a bemenő oldali pufferen 100Hz-es periódussal változik a feszültség, ami miatt a fényerő is változik. Csak annyi, hogy nem esik nullára a fénykibocsájtás, hanem van egy minimuma és egy maximuma, és aközött ingadozik. Tehát a kompakt fénycsőnek is van villogása, ami az utóbbi időben nagyobb, mint régebben, mert PFC alkalmazása helyett inkább kisebb pufferkondenzátort tesznek bele, hogy a töltőáraminpulzusok szélesebbek és alacsonyabbak legyenek.
(#) kuruc19 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Tök jó, 3-at beraknék a szobámba a bekötési módszeremmel! Mennyiért mérik darabját?
(#) szamóca válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Gyárilag meghúzáskésleltetett időzítővel.
Házilag is, csak jóval olcsóbban. Viszont ez némi elektronikai jártasságot is igényel.
(#) kuruc19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Lehet, hogy maradok inkább a Gumman-táblánál: Lesz rajta egy hárompólusú kapcsoló az energiatakarékos világításhoz, s egy fényerőszabályzós kapcsoló a kétszázas körtéhez; utóbbi célja elsősorban az izzó védelme. Azt meg el kell magyarázni a jónépnek, hogy mikor melyiket kell használni.

Ha nincs hárompólusú kapcsoló a kéznél, lehet-e helyette kétpólusút használni, s a csillagpontot nem lenullázni (azaz kikapcsolt állapotban a csövek fázisfeszültségen vannak); nem okoz-e ez élettartam-csökkenést, vagy károsodást? (Persze ilyenkor fokozottan ügyelni kell a csillár földelésére és arra, hogy világítótestet cserélni csak a hálózat áramtalanítása után szabad.)
(#) potyo válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
A csillagpontot le kell nulláznod mindenféleképpen!
(#) kuruc19 válasza potyo hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Nyilván nem tesz jót a kompakt fénycsőnek, ha a lenullázatlan csillagpont eltolódik a földpotenciáltól, s így a három égő közül vmelyik 230 V feletti feszültségre kerül. Kérdéses azonban, hogy mekkora ennek a realitása.

Az meg pláne nem szerencsés, ha valaki lekapcsolt villanynál nyúlkál a foglalatba, nem tudván, hogy az fázisfeszültségen van...

Ez csak egy lehetséges kényszermegoldás, ha nincs kéznél egy hárompólusú kapcsoló. Én inkább ennek hiányában három egypólusú kapcsolót alkalmaznék, így a szoba bejáratánál már 4 kapcsoló (3 sima és egy tekerős) várná egy fehér Gumman-táblán a látogatót. Még egy használati utasítást is lehet rá tenni:yes:
(#) proba válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Furcsa módja a takaréroskodásnak ha a meghajtóáramkörök többet fogyasztanak mint a tenyleges megtakarítás.
Otthon a villogásmentesítés egy 25-40W gyertyaizzó a fénycsőarmatúrába a két cső mellé, ill a csillárban is marad egy 60W-os (szebb a szine ,azonnal fényt ad) Remélem nem lesz muszály megszüntetni ,A kivonás előtt úgyis bevásárolok.Van ahol élettanilag sem elfogadható számomra a kompakt cső.Igaz világosabb ,de....
Szerintem ha egy jól kivitelezett (egyenlően elosztott terhellés) esetén a csillagponttal mindegy mit csinálsz a fényforrások továbbra is világítanak.Ha meg nem jól osztod el,nos akkor valószinű a nagyobb győz (tönkreteszi a kisebbet)
(#) kuruc19 válasza proba hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Az valóban igaz, hogy a tescos, auchanos és obis néhány száz forintos vackok undorító fényt bocsátanak ki, se szerintem egy magasabb árfekvésű Philips, Tungsram esetleg Osram kompakt fénycső elfogadható fényt bocsát ki. (Nekem egy 24W-os Philips Tornado van, amely spirális formájával esztétikailag sem utolsó.)

Egyébként milyen fényűek a LEDes izzók?

Az E14-es foglalatokat meglehetősen rühellem. Nagyon brutális a beléjük való kompakt fénycső ára, s még sok is kell belőle. Egy 5ágú csillár becsövezése 3 éve 6 rongyba került.

Amúgy ha már az izzólámpáknál maradunk, akkor inkább halogénekkel kísérleteznék, ui. azoknak a fénye közelebb áll a napfényhez. Viszont igen kényes jószágok.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy jövőre az áram árának brutális emelésével kell számolnunk, hiszen akcióba lép az Imperialist Monetary Found. Még az sem kizárt, hogy nem lesz áram. Ezért fontos a világítási rendszer megtervezésekor arra ügyelni, hogy az nagyobb nehézségek nélkül átállítható legyen pl. egy napelemes-akkumulátoros hálózatról történő üzemelésre.
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Vagy deltát kell használni, ahhoz elég a 2 áramkörös kapcsoló. De akkor 380(400)V-ra méretezett világítótestek kellenének, ha jól tévedek
(#) szilva válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szerintem általános világításra tökéletesen használhatók a kompakt fénycsövek. Nálunk még 2000 környékén kezdtem folyamatosan lecserélni a lakásban az izzókat kompaktra. 2002-ben költöztünk Pestre, az új helyen már kizárólag csak kompakt fénycső került minden világítótestbe. Még oda is, ahova kifejezetten nem ajánlják, mert sokszor és rövid időkre kapcsolgatja az ember: WC és fürdőszoba. Még ezeken a helyeken is sokkal tovább tartanak, mint a hagyományos izzók.

Persze nem feltétlenül a legolcsóbbakat kell megvenni, bár volt, amikor ez volt tulajdonképpen az egyetlen szempont, de az olcsó, rossz fényű, vacak kompaktok hamar kikoptak tőlünk. Amit viszont ár/érték arányban nagyon jónak vélek, azok az Ikeában kapható kompaktok. A fényük is jó, és az élettartamuk is.

Volt nekem korábban egyfázisú, hagyományos fénycsöves világítótestem, de azt nagyon rühelltem, mert nagyon éreztem a villogását. A kompaktoknál sosem érzékeltem semmiféle villogást. Újabban lehet kapni olyan, fénycsöves világítótesteket ("vonalizzó"-nak is nevezik őket), amiknek elektronikus gyújtórendszere van, ugyanolyan nagyfrekis, mint a kompakt fénycsövekben. Jelenleg a konyhánkban két ilyen van feltéve a konyhaszekrény aljára a pultot megvilágítandó, és csak dícsérni tudom a fényüket.

Ahol nem használok fénycsövet, az a munkaasztalom. Oda 20-35W-os, halogénizzós asztali lámpákat vettem, és ennek az az oka, hogy a fénycső fénye erős koncentráláskor, szereléskor, főleg hosszabb távon bántja a szemem, "nagyon éles". Tudományosan természetesen nincs alátámasztva, de arra tudok gondolni, hogy a fénycső által kibocsátott fényspektrum nem olyan egyenletes eloszlású, mint amilyen egy izzószálé, hanem inkább "vonalas" jellegű lehet. Minden esetre nem kifejezetten a színhőmérséklet az, ami bánt, mert kifejezetten meleg, teljesen izzószerű fénnyel rendelkező fénycsövek esetében is bánt. Gondolom, hogy ez a hátrány a LED-es megvilágításnál is fennállhat, bár olyat még nem volt szerencsém a gyakorlatban kipróbálni.
(#) kuruc19 válasza szilva hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Tessék belenézni egy CD-ről visszatükrözve a kompaktba! (Házi reflexiós optikai rács) Ha a lámpa megjelenik ibolya, kék, zöld, sárga, vörös színekben különállóan, akkor vonalas a spektrum. (Összehasonlításképp érdemes egy izzóba is így belenézni.)
(#) Nagymoli hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Ha villog az olcsó fényforrás, mert kispórolták belőle a pufferkondit.... Veszel egy graetzet, meg egy nagyobb pufferkondit, és a lámpára már szűrt egyenfeszt küldessz! És már nem is villog... Jóval olcsóbb, és egyszerűbb, mint a "háromfázissal" macerálkodni. Vagy LED-ezd be a csillárt
Keveset fogyaszt, jól világít..
(#) kuruc19 válasza szilva hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Delta kapcsoláshoz le kellene transzformálni a vonalfeszültséget 220-230V-ra. (Ekkor a csillagpontot a szekunder oldalon nem is kell leföldelni, így nagyon biztonságos földfüggetlen ("semleges") árammal lesz dolgunk. (Ha mégis leföldelnénk, a fázisfeszültség földhöz képest kb. 130 V lenne.)
(#) kuruc19 válasza Nagymoli hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
A LED-nek milyen a spektruma? Vonalas vagy folytonos?
(#) Nagymoli válasza kuruc19 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Szerintem vonalas, de már nem kapcsolom fel... Főleg a vonal-led vonalas..
Kár trafókkal, meg egyebekkel játszani, mert drága, sok helyet foglal, stb. Legolcsóbb a kompakt cső foglalata elé a graetz, puffer, és ha kikapcsolod, még másodpercekig világít, ha túlméretezed a puffert. Ez a legolcsóbb módja. Nálunk rakás LED van, sorosan, párhuzamosan kötve, és egy adapterre. Egész kis teljesítményről jó fényt ad. Jobb hatásfokkal, mint a fénycső.
(#) Atis57 válasza Nagymoli hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Szia!
ezt a leedes megoldást leirnád?
nekem eddig 2X is csak a rossz tapasztalat jött be.
tizen ezer ft-ból nagy Xrt csináltam--fény meg semmi.
(#) gido007 hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Hali! Lenne egy kérdésem!
Nem toom jó helyen kopogtatok?
Olyat szeretnék hogy a ledek úgy villogjanak ahogy szól a zene!
Lehet olyat csinálni???
valaki segítsen ha tud!!!

gido007@citromail.hu

Köszönöm!
(#) hadnagyakos válasza gido007 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Na ezzel jó sok szabályt megszegtél...
Nem használunk szlengeket.
Nem írjuk tele a hozzászólást kérdő és felkiáltójelekkel.
Nem írjuk ki az e-mail címünket, hogy azon segísenek nekünk, mivel lehet, hogy később valaki kiványcsi lesz a válaszra.
(#) gido007 hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Sorry nem tudtam

most vagyok itt másodjára

Tetszik ám az oldal

én itt csupa zsenikkel vagyok körülvéve
én meg szinte nem is értek az ilyenekhez
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem