Fórum témák
» Több friss téma |
Meg fogsz lepődni, hogy a nyelv ismerete mennyire huszadrangú dolog...
Ja, csak kérdés ki mivel (vagy kivel) tud együtt-élni...
Az SDCC-vel szemezek egy ideje, már csak azért is mert linuxom van, csak pár éve még elég sok problémával küzdött az írások szerint.
Én az oldalon levő autó belsővilágítás vezérlőt először SDCC-vel fordítottam, és prímán működött. Később is csak azért írtam át (mondjuk nem sokat kellett módosítani) Hi-Tech fordítóra, mert az benne van az MPLAB telepítőjében, így mindenki rendelkezik vele. Mondjuk nem az a kattintok és fordít dolog, de linuxosként ez gondolom nem jelent problémát. Az utóbbi időben elég sokat fejlesztettek a PIC-ek támogatásán, szerintem egy próbát mindenképpen megér.
Köszönöm a linkeket! Igen hasznos információk voltak bennük... Ebből én azt szűrtem le hogy igazából csak magammal tolok ki ha megkerülöm az asm-et. És mivel "C" nyelven sincs semmi gyakorlatom, igazából nem dobok ki az ablakon semmi előnyt... Másik dolog hogy nem kerget a tatár, nincs határidős munkám ilyen ügyben, ha éveim mennek rá hogy megtanuljam akkor sem fog összedőlni a világ!
A HiTech C Lite Linux alatt is használható, IDE is van hozzá.
Ha ennyire szereted a linkeket, akkor ezt se hagyd ki!
Hát nem is hagyom ki! Köszönöm szépen! Most minden információt beszippantok és remélem idővel összeáll bennem valami. Mondjuk elméletben elég nehéz is ezeket a dolgokat megtanulni. Következő fizumból tervezek vásárolni egy USB-s programozót (sajna Laptopon nincs COM) meg egy protoboard-ot és akkor nekiállok kisérletezni, én abból tudok a legtöbbet okulni!
Kösz, majd megnézem, hogy boldogulok vele!
Most egy ablakban (Virtualbox) futtatok egy XP-t a linuxon néhány program közte a CCSC miatt. így már csak a TINA-m (legális) maradna az XP-n de az nehezebb ügy lesz.
Bootloaderrel is el lehet boldogulni (egy darabig), ha valaki beírja neked. PIC18F14k50 vagy PIC18F4550-re gondolok...
Végülis van egy haverom akinek van egy eredi programozója, nála tudok sütni!
Akkor neked ennyi is elég az induláshoz.
Bővebben: link Célszerű a Microchip FSUSB (vagy PIC18F14K50 esetén a Low Pin Count USB) kártyával kompatibilis áramkört kialakítani, mert akkor a gyári demók csont nélkül futnak rajta. Többfajta bootloader van, én most a HID bootloadert favorizálom, a honlapomon található anyag is ezt fogja támogatni, csak jussak el előbb a 8. fejezetig. Mellesleg az eddig közzétett PIC18 fejezeteket szigorúan csak MPLAB szimulátorra szántam - nincs is értelme PIC-be égetni ezeket a mintaprogramokat. Ehhez nem kell semmit sem venni, tessék nekilátni! PIC majd csak a Kísérleti áramkör c. fejezettől kell, amikor már a perifériák is szóhoz jutnak.
Sziasztok!
A késleltetéssel támadt egy kis gondom, amiben szeretném a segítségeteket kérni. Van egy ledes futófény 16F84A-s PIC-el. Ebben a késleltetés így van megoldva:
Az első sor az tiszta. Ott a STATUS regisztert teszi a W-be. Viszont az az 1Ah érték nem világos. Hogyan szabályozzák ezzel a késleltetést? Köszönöm előre is, ha valaki elmagyarázná nekem!
Nézd meg itt: Electic power A PIC menüpontban van egy PIC tanfolyam rész, ott elég részletesen le van írva! Még én is megértettem, pedig mindössze 2-3hete foglalkozok mikrovezérlőkkel!
Az első sor, tehát ez:
Nem a STATUS regisztert piszkálja. Hanem beletesz a W, azaz munkaregiszterbe 03 hexadecimális értéket, azaz binárisan a következő lesz a W tartalma a művelet után: '0000 0011' Ha többet beillesztenél a kódból, ennek a környezetéből, akkor talán jobban tudnánk segíteni.
Köszönöm!
Húha, hirtelenjében ezt most nem fogom tudni kigubancolni, elég olvashatatlan a kód sajnos.
Ez abban jelentkezik például, hogy: MOVLW 00h MOVWF 05h MOVWF 06h van írva ahelyett, hogy a 05h és 06h helyen lévő regisztereknek csak ennyit üzennénk például: clrf PORTA clrf PORTB Ezzel csak példálóztam, egyáltalán nem biztos, hogy a 05h és 06h ezeket a regisztereket jelentik. Mindenesetre olvashatóbb lenne, ha ilyesmik lennének beírva. Így csak később vagy csak holnap tudok rá választ adni, mert bogoznom kell az adatlapból...
Ne bajlódj vele, átírom én, és felteszem ide.
Beírom soronként a kommenteket is, hogy szerintem mi-micsoda. Csak, hogy jól tudom-e.
Az 1a, 1b, 1c a RAM területen van? Mert olybá tűnik, hogy a program egy háromszorosan egymásbaágyazott cklusban múlatja az időt.
Ebből a belső két ciklus lefutása legyen mondjuk X idő. A MOVLW 03h/ MOVWF 1Ah utasításpár pedig azt mondja, hogy kérek 3 darabot ebből az X egység késleltetésből. A PIC Miértekeben kb. két hete számolgattuk, hogy egy ilyen késleltetés hány utasításciklus.
sziasztok! lehet, hogy ezt nem ide kéne írni, de leírom. Olyat találtam ki, hogy van a biciglim és, hogy ráteszek előre hátra 2-2 ledet, fehéret pirosat. Meg is vettem a 2 fehéret meg két pirosat (a piros magasfényű, a fehér meg a közepes fényerősségú), először felraktam a fehéret szép meg minden tök jól világít és utána bekötöttem a pirosat és ahogy bekötöttem a fehér majdnem teljesen elhalványult és a piros meg vakítóan világít. Ha valaki tud adni vmi tippet, hogy hogyan lehetne megcsinálni, hogy hogyan világítson kb mind a két színű led nagyjából ugyan úgy az leírhatná! És még annyit, hogy 2 ceruzaelemmel működtetem és a LED-ek 5mm-esek
Ha a PIC rovathoz ragaszkodsz, akkor például PWM-mel (Pulse width modulation = impulzusszélesség moduláció).
Az Elektronika kezdő-ben azt írtam volna, hogy soros áramkorlátozó ellenállással. Ha jól értettelek, akkor most csak a telep belső ellenállása korlátozza az áramot. Még jó, hogy ki nem nyiffantak a LED-ek! Bővebben: Link1, Link2, Link3 Idézet: „Delay MOVLW 03h MOVWF 1Ah Az első sor az tiszta. Ott a STATUS regisztert teszi a W-be.” Ahogy Norberto írta, itt nem a STATUS regiszterről, hanem egy konstans értékről van szó. A megállapításodból pedig - sajnos - az következik, hogy nem vagy teljesen tisztában az utasításokkal. Elő kell venni az utasításokat leíró táblázatot (adatlap, vagy van magyar nyelvű forrás is) és meg kell nézni, mi mit jelent. Tehát az első sor 0x03- at ír a W-be, majd azt a második sor az 0x1A címen tárolja. Maga a késleltetés a Delay cimkével jelölt sornál kezdődik és a return utasításig tart. A késleltetés három ciklussal van megoldva. A ciklusszámlálók a 0x1A, 0x1B, 0x1C regiszterekben vannak. A decfsz utasítás csökkenti az adott regiszter értékét eggyel, majd az így kapott értéket "visszahelyezi" a regiszterbe. Ezt jelenti a '1'-es az utasítás operandusaiban. Ezt egyébként szépen 'F'-nek szoktuk írni (0-t meg 'W'-nek) Szóval a decfsz az adott regiszter értékének csökkentése után a következő utasítást átlépi, ha az eredmény nulla. Az órajel ismerete mellett kiszámítható, hogy mennyi idő alatt fut le a három ciklus. Bizonyára látható, hogy az 0x1A értékét növelve hosszabb lesz a késleltetés. Itt egy kis segítség a kiszámításához. A 24 bites késleltető ciklusnál keresd!
Köszönöm! Áttanulmányozom az oldalt.
Mivel teljesen kezdő vagyok-e téren, ezért nem csak az utasításokkal nem vagyok tisztában sajnos. De, majd szép lassan.
Dinnye vagyok.
Megnéztem a PIC regiszter térképét. Most már tudom, hogy mi az a 1Ah, 1Bh, 1Ch
Szia!
A LED-ek feszültsége színfüggő, a fehéré nagyobb (kb.3-3.5V), mint a pirosé (kb. 1.8-2.1V). A problámádat a közös áramkorlátozó ellenállás okozza. A piros(ak)nak és a fehér(ek)nek tegyél külön ellenállást. A fehérnek nem sokáig lesz elég a 2 db.ceruzaelem feszültsége. Használj inkább 3-at, 1 db fehér ledhez 150 ohm, 1db piroshoz 270 ohm áramkorlátozó ellenállást.. Szia
Szia!
Nem csak a színtől, hanem a típustól is függ.
Helló mindenkinek!
Most készülök rendelni a ChipCAD-től egy PG164120-as PICKit 2 programozót! Gondolom itt többeknek van vele tapasztalata... Szerintetek jó vásár???
Most néztem a microchip honlapján, hátha ott olcsóbb... tudnak számolni!!!
A pickit2: 24,99 EUR Szállítás: 16,89 EUR Kezelési költs.: 5 EUR Csomagolás: 11,28 EUR Összesen: 58,16 EUR (264HUF/EUR ->15354 HUF) Teljesen leakadtam rajta, ehhez képest a ChipCAD-nél 7100+FA +post
Átverni nem akarnak, ez tuti, szóval ne ilyen értelemben vedd az árakat. Lényeg, hogy működőképes, gyári verziót vehetsz meg, és örülj, hogy ilyen jó áron van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |