Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   661 / 1319
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hány soros lesz az LCD?
Az árnyék regiszter elképzelés jó, meg a többi is, már csak a megjelenést lehetne kicsit faragni(ha kiférne 3-4 sor egymás alá).
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

2x16-os az LCD. A megjelenés faragásán mire gondolsz?
(#) bazs hozzászólása Feb 2, 2010 /

Sziasztok remélem kérdezhetek?
Az lenne a problémám, hogy megprobálok 877-es PIC-et programozni PICKIT2-vel és valami miatt nem sikerül ezt a hibát írja ki :"programming failed at program memory addres 0x000000" sajnos nem tudom mi lehet a probléma aki tud kérem segítsen válaszotokat köszönöm
(#) trudnai válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Idézet:
„A microchip oldalán a supported devicesnél egyébként nincs benne a 14K50, ezért gyanakodtam, hogy más PIC-el már működne.”

Pedig ott van az! Na mindegy, ezek szerint a Szilva fele klont hasznalod. Ahogy mar masok emlitettek az 5V-os eszkozok kozul mindegyiket tamogatja. Es mivel ha megnezed a 18F14K50-es leirasat, lathato, hogy az is egy 5V-os joszag, tehat annak mennie kellene!

Ellenorizd a Vdd es Vpp feszultseg szinteket, azzal szoktak gondok lenni leggyakrabban. Probaldd meg kalibralni, ha az sem segit, akkor pedig a Vdd agon levo vedo D2 diodat kiszedheted -- helyette atkotes. Ezzel nyerhetsz a Vdd-n par tized V-ot...
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Arra gondoltam, hogy ha minden menüsor megjelenhetett volna, akkor egy jellel lehetett volna a nevek előtt jelezni, hogy melyik van kiválasztva, így jobban áttekinthető lenne, mint ha csak egy menüpont jelenne csak meg(ilyen az impulzusadóm).

A két sorossal is lehetne úgy variálni, hogy le-fel scrollozni a menüpotokat, és pl. az alsó lenne a kiválasztott. Bár ez két sorral nem valami látványos.
(#) watt válasza bazs hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

A PIC-et felismeri a PK2? Milyen programot használsz hozzá?
A hiba egyébként csak azt jelenti, hogy már az első címen nem az a kód van, aminek kéne. Ennek sok oka lehet...
(#) trudnai válasza bazs hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Idézet:
„Sziasztok remélem kérdezhetek?”

Nem tudom, kerdezhetsz?

Szoval ellenorizd, hogy a Vdd es Vss kozt ott van-e a 100nF hidegito kondi, Vpp es Vdd szintek megfeleloek-e, nincs-e tul hosszu vagy rossz minosegu vezetek...
(#) cNobody válasza trudnai hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ez a probléma szerintem ki lett tárgyalva.
Bővebben: Link
(#) trudnai válasza cNobody hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ja igen, latom mar -- de amugy akkor nem ertem miert tema meg

Hat igen, a PICkit2 nem egy production programmer, es ami miatt olyan butan oldottak meg a PGD/PGC feszultseg szintjenek illeszteset van az, hogy problemajuk van ilyenekkel.

Sajnos adapter nelkul a Szilva fele klon nem fogja ezek szerint programozni mivel meg ha az ember ad is neki kivulrol 3.3V-ot, meg akkor is ott van, hogy a PGD/PGC vonaakat le kellene szintezni. A klonbol pedig sajnos hianyoznak a tranzisztorok amik ezt a feladatot az eredeti kapcsolasban elvegeznek.

Valoszinuleg a Watt fele klonnal jobban jarnal.
(#) icserny válasza cNobody hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ilyen szintkonverterekkel is megoldható: Bővebben: Link
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hat igen, a BSS138 ezres darabszamnal mar 4 penny kornyeken van De amugy gondolom hobby celokra meg akar lehet bontani is FET-et hozza...
(#) icserny hozzászólása Feb 2, 2010 /

Csak szólok, hátha van, aki nem vette észre: A ChipCAD akciós áron végkiárusítást tart az angol nyelvű szakkönyveiből. Bővebben: Link
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Na így gondoltam én: Bővebben: Youtube
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Azt hiszem amit keresel az az allapot gep. Gyakorlatilag van egy ehhez a szamlalohoz hasonlo regisztered, de csak egyetlen egy. Ezt nevezik allapot regiszternek.

Namost, fel kell rajzolnod egy un. allapot diagrammot. Az allapot diagram tartalmazza az allapotokat es az esemenyeket amelyek az allapotot megvaltoztatjak. Pl. jelen esetben az allapotok a menupontok, es az esemenyek a gomb nyomasok. Pl. ha ket menupontod van 'A' es 'B', akkor az 'a' esemeny hatasara jut el 'B'-be, onnan viszont csak 'b' hatasara juthat vissza 'A'-ba. Kesobb bovitheted 'A', 'B' es 'C' allapotokra, akkor ha 'B'-ben van es ujabb 'a' esemeny bekovetkezik jut el 'C'-be es igy tovabb.

Elso korben az esemenyek nyilvan valoan a nyomo gombok, aztan mikor mar bonyolodik akkor leirhatod a munkafazisokat is, ahol pl egy esemeny lehet az idozites vege is, vagy detektalt hiba.

A legvegen programozas szempontjabol az allapotokhoz szamokat rendelsz es tipikusan egy ciklus es egy tobb elagazasos feltetel rendszer jellemzi. Az esemenyeket akar megszakitasbol, akar pollozassal lehet figyelni -- pl. ha 'x' esemeny csak 'D' allapotban valtodhat ki akkor nyilvan abba az elagazasba helyezed el annak az esemenynek a figyeleset...

Keress ra az allapot gepekre es olvasgasd at, szerintem erdemes toprengeni rajta akar par napot is. Valahol itt a forumon mintha mar lett volna szo rola tehat talan itt is talalsz magyarazatokat ill linkeket.
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia!

Egy egyszerűbb változatot a cikkek és a fórum topikjai között is találsz. A nagyobb felbontás, több led, stb... miatt az említett leírásokban alkalmazott kontrollerek kapacitása, memória mennyisége nem lesz elegendő. Ha pic mikrokontrollerekkel szeretnéd csinálni, a 18F, 24F széria tagjait javaslom.

Szia
(#) smrtln hozzászólása Feb 3, 2010 /

Sziasztok!

Nem tudom hogy ide illő kérdés, de hátha tud valaki segíteni.
PIC16F877 tápellátását 7808c ic-vel szeretném megoldani, de a gond az hogy a 7808c adatlapján azt olvastam hogy 8v körül ad le a kimenetén és az lenne a kérdésem hogy tudnám úgy megcsinálni hogy 5v-t adjon le. (esetleg egy potméterrel)

smrtln
(#) Amarton válasza smrtln hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Úgy, hogy 7808 helyett 7805-t használsz.
(#) sucuka válasza smrtln hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

A pozití feszültségtartományú, fix feszültségű stabkockákat nem lehet egyszerűen a típusnak megfelelő feszültségnél alacsonabbra állítani, mert ahhoznegatív feszt kéne adni a szabályozó lábára.
Megoldás lehet, ha az áramkör 8V-ot igénylő részeit is külön táplálod, meg a PIC-et is. Utóbbit 7805-ösről célszerű lehet.
(#) lidi válasza sucuka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szerintem meg lehet próbálni úgy is hogy a 7808 után sorbakapcsol egy 3V -os zenert, és úgy táplálja a pic-et .
Kis előterhelés + szűrés persze kellhet ehhez az 5V -hoz.
(#) smrtln válasza lidi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Rendben köszönöm a válaszokat és a segítséget akkor lecserélem 7805-re vagy kipróbálom ezt a zeneres módszert.

smrtln
(#) Attila86 válasza icserny hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

És ha én nem ASCII kódokat szeretnék az egyes bájtokba írni hanem mondjuk hexadecimális számokat, akkor az hogyan néz ki? Mondjuk ez helyett:

1. org  0xF00000
  2. ch_tbl2  de  "PICmicro"

Talán így?
  1. org  0xF00000
  2. ch_tbl2  de  "8C6E011E"

(Decimálisan a 140, 110, 1, 30 számokat szeretném beleírni egymás után az EEPROM-ba.)
(#) roland0327 hozzászólása Feb 3, 2010 /

Sziasztok!

ICD2-vel kapcsolatba szeretnék segítséget kérni.
Ezt a hibaüzenet sort dobja ki. Én mivel most találkozok először az ICD2-vel ezért még nem tudom mi lehet vele. Nekem a súgó se segit. Nem én épitettem nekem épitették.

Idézet:
„Auto-connect not enabled - Not connecting (Try enabling auto-connect on the ICD2 settings pages.)
Connecting to MPLAB ICD 2
...Connected
Setting Vdd source to MPLAB ICD 2
ICD0192: Failed to clear COM error. (RetVal = 0xFFFFFFF0, ErrRet = 0x0)
ICD0286: Unable to communicate with ICD
ICD0286: Unable to communicate with ICD
MPLAB ICD 2 ready for next operation
ICD0082: Failed MPLAB ICD 2 operation
...Connected”
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2010 / 1

Szia!

Inkább így:
  1. org  0xF00000
  2. ch_tb12 de 0x8C,0x6E,.1,.30

Szia
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Köszönöm, működik!
Szia!
(#) funnyboy hozzászólása Feb 4, 2010 /

Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni. Egy 4x3 keypadot meg LCD-t egy portról kéne müködtetni. Jelen esetben PORTB. F84-es pic-el (sajnos ezt kérték). Mikroe c vagy ccs c -ben. Ha ebben valakinek lenne ötlete, tanácsa örülnék neki.
Köszi elöre is!
(#) trudnai válasza funnyboy hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A keypad-ot egyetlen port labbal is be lehet olvasni ha az tud A/D-zni. Ellenallas halozattal lehet megvalisitani, es az A/D altal beolvasott feszultseg szint alapjan lehet kovetkeztetni a lenyomott billentyure. Namost a gond az, hogy a sima F84 egy nagyon osregi peldany, es nincs benne A/D legjobb tudasom szerint, ugyhogy trukkozni kell (hacsak nem tudod ravenni az illetot akinek csinalod, hogy helyette pl 16F628-ast, 917-est vagy 887-est hasznaljon pl.

Ha nem, akkor pl. egy SOT23-6 tokos 10F222-vel is lehet I/O expandert csinalni, tehat egy A/D-t valositasz meg es egy bit-bang-es soros kommunikaciot amivel a mert szintet folyamatosan tovabbitja az F84 fele... Avagy a lenyomott gomb szamat, innentol kezdve edes mindegy...

A maradek port bitekkel azt csinalsz amit akarsz, pl egy LCD-t 4 bites uzemmodban akar meg is hajthatsz...
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

3x4-es billentyűmátrix lekezelhető négy lábbal (Link). Két lábbal meg tudsz hajtani egy shift regisztert (74HC164), amivel az LCD számára az adatlábakat előállítod (ekkor legjobb a 8 bites mód, a 74HC164-nek épp 8 kimenete van). egy lábbal vezérled az LCD RS lábát, az LCD RW lábát fixen GND-re kötöd, az LCD EN lábát pedig szintén egy lábbal vezérled. Ez összesen épp nyolc láb a kontrollertől.

Esetleg ha a billentyűmátrix nem ezután lesz összerakva, és nem megoldható a diódás módszer, akkor lehet az LCD vezetékeit is használni a mátrix egyik oldalának meghajtására. Ekkor kell egy-egy dióda, hogy csak lefele tudja húzni a vezeték a billentyűzetet, nehogy két egyszerre lenyomott gomb rövidrezárjon egy magas és egy alacsony szintet. A mátrix másik oldala pedig mehet a kontroller lábaira direktben. Így még marad is egy szabad lába a kontrollernek.

Vagy használhatsz MCP23S17-es portbővítőt is, de én nem azzal csinálnám, elég ide a 74HC164 is.

Szóval azthiszem van miből választani
(#) kissi válasza funnyboy hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Ha már ötletelünk...

AD átalakító helyett lehet mérni egy kondenzátor feltöltődési idejét ( a kondit az egyes nyomógombok más-más ellenálláson keresztül töltik! ), + komparátor + kisütő ák., ez még az AD nélküli kontrollerekkel is működik!

Steve
(#) Ktulu válasza funnyboy hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Szia, ezt nezd meg: Bővebben: Link
(#) Papimanó hozzászólása Feb 4, 2010 /

Sziasztok!
Használja valaki közületek az MPLAB IDE v.8.4-et?Kis segítség kellene.Papimanó
Következő: »»   661 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem