Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya

Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   44 / 59
(#) Dodi_ válasza Maverick91 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Na itt kellenének a képletek!! Mivel a 470pF kondinak a "látszólagos ellenállása" nagyobb mint a 3,3nF-nak ezért melegszik jobban a tranzisztor, mert jobban kinyit. (szerintem túlvezérelt állapotba kerül és még szerencse, hogy rezeg az áramkör!) Annyi féle megoldás volt már ebben a topic-ban és mind működik, miért pont ez nem megy? (csak egy megjegyzés! ha a leddel egy puffert kötsz párhuzamosan, megváltozik a rezonanciafrekvencia! Kipróbáltam tantáltól kezdve az1nF-től a 10nF-ig (papír, vagy kerámia) és nem ment! Egyébként dióda nélkül is világít és a legutolsó neoprimitív módon kivitelezett megoldás is megy, csak minnél tömörebben legyenek az alkatrészek egymáshoz!)
(#) Maverick91 válasza Dodi_ hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

idézet Skori honlapjáról: "A vevő olali leddel, különösen RGB "szinváltós led" használata esetén érdemes egy további kondenzátort párhuzamosan kapcsolni (kapacitása 100nF folia .... 22µF Ta között bármi)."

nekem ezzel a 3.3 nF kondival teljesen jól működik, nem melegszik a tranyó
(#) Dodi_ válasza Maverick91 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Ha a leddel párhuzamosan kötsz egy kondit, nem fog világítani
(#) Müszi válasza (») Márc 18, 2010 /

1F-os kondit én már láttam piciben is, aszthiszem 5V-s lehetett??
(#) moltam válasza (») Márc 18, 2010 /

Ekkora egy 1F os...cap
(#) zolika60 válasza moltam hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Ez csak 0,1F-os. Ez az 1F-os:Bővebben: Link
(#) moltam válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Bocs igazad van. Ez még kisebb.
(#) zolika60 válasza moltam hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Én viszont elrontottam a linket és ezért az is az egytizedesre mutat.
(#) llaci56 hozzászólása Márc 18, 2010 /

Kopp kopp... Itt lehet újakat tanulni?
Ezt olvastam az előző oldalon:

Idézet:
„Ha a leddel párhuzamosan kötsz egy kondit, nem fog világítani”

Javítanám:
Ha a leddel párhuzamosan kötsz egy ZÁRLATOS kondit, nem fog világítani.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 19, 2010

Shalafi, Dodi, Köbzoli!

Ha nem fejezitek ezt az egymás ócsárolását azonnal be, mind a hármótokat kitiltalak a fórumból!
Nem érdekel, ki kezdte, mivel kezdte, ki folytatta, ennek itt nincs helye!
(#) Vandor76 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Biztosan úgy értette, hogy ha nincs egyenirányítva (a LED itt most nem játszik, hisz párhuzamosan van a kondival), akkor nem fog világítani, mert a váltóáramot szépen megeszi a kondi egyszer az egyik irányba, aztán a másik irányba feltöltődve.

Viszont ha egy graetz után teszed ezeket, akkor szépen működik.
(#) Dodi_ válasza (») Márc 23, 2010 /

Nekem csak annyi lenne a hozzászólásom, hogy sajnálom, ha vita lett a dologból. Az a lényeg, hogy gyakorlatias ember vagyok, az elméletet az iskolában -és az életben- már megtanultam, csak éppen vannak dolgok, amik feledésbe merülnek -képletek....stb-! Szóval az a lényeg és üzenet is egyben, hogy próbálkozzon meg mindenki mindennel,amivel csak tud, mert másképp úgysem fog menni! Én a tapasztalataimat írtam le, tudom használni a katalógust (nem adatlapot, ahol a határfrekvencia fel sincs tüntetve!!! hanem katalógust!!)
Le lehet innen is és bárhonnan is tiltani, de Köbzolinak csak annyit üzennék, hogy én is a germánium korszakkal kezdtem (6 éves koromban megcsináltam az első detektoros vevőmet!!!), tudom mire képes az ac128-as tranzisztor, az OA1162-es dióda és azt is tudom mire jó egy PCL86-os elektroncső!! De egyébként sorolhatnám, viszont az is igaz ez a vita nem ide való, csak Köbzoli magánszféráját nem akartam megsérteni (mail-küldés!). Szóval csak annyi, hogy én a Tisza tv (nem tudom emlékszik-e még valaki a tipusra?) javításával már 12 éves koromban már rég végeztem, mikor nekem azt mondja valaki, hogy azt nézzem meg a profilján, hogy ő mit oldott meg az eddigi pályafutása alatt! Hát nem érdekel!! Én azért vagyok itt, hogy tanuljak a fiataloktól és az ötleteket talán tovább is tudjam adni és nem azért, hogy marakodjunk!
Szóval az a lényeg, hogy annyira nincs (semmi) generációs különbség senki közt, csak éppen valaki jobb a másik témában, ha már egyszer arra "gyagyázódott" be! Én mindenevő vagyok, nem oldottam meg semmiféle problémát, nem is szóltam hozzá egyetlen kezdő próbálkozásáhozse, csak a saját tapasztalataimat írtam le!( Ki kell próbálni és kész!) A kapacitásértékekről meg nem is akarok beszélni! Lehet, hogy ebben is el vagyok maradva időben!!
Szóval ahogy jeleztem, ez nem ide tartozik, ki lehet moderálni, az adatlapomon meg lehet nézni az E-mail címem, lehet írni privátban is!
Mindenkitől bocsánatot kérek a modoromért, ***

Erre az utolsó félmondatra igazán nem volt semmi szükség, hacsak nem a vita, kötekedés újraindítása volt a cél. Maradjunk annyiban, hogy ezzel lezártnak tekintjük a témát.
Köszönöm: Frankye
(#) Dodi_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Szia!
Részemről a vitát lezártnak tekintem és hidd el, én is előbb megcsinálom, utána mondok véleményt. Elnézést kérek tőled is és mindenkitől, ha feleslegesen szítottam volna vitát.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 24, 2010

És ezzel fejezzük is be a dolgot!
Nem kívánok a továbbiakban a témától eltérő hozzászólásokat olvasni.
(#) Vandor76 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Hmmm-hmmm-hmmm... valóban, most hogy mondod. Nem ártana néha újra megnéznem azt a kapcsolást, mert az ember elfelejti a részleteket
(#) golem hozzászólása Márc 27, 2010 /

Sziastok!
Én igy oldotam meg az adónak a tekercsét ez jó a vevő iss ekkora csak és ugyan ilyen csak nincs középen a 3 dik láb

P1040197.JPG

(#) banyaiakos válasza golem hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Hali! Nem kell halálpontosnak lennie, csak figyelj arra, hogy úgy rakd össze ahogy fentebb írták és akkor jó lesz. Addig forgatod az alkatrészeket amíg ki nem jön, hogy lesznek a legrövidebbek az alkatrészlábak.
Bár nem tudom, hogy okoz-e problémát de kissé össze vannak sodorva a vezetékek nálad.
Én így csináltam:
(#) golem hozzászólása Márc 30, 2010 /

Sziasztok!
sok félét olvasgatam és azt szeretném tudni hogy bd249c tipusu tranzisztoral meg lehet e csinálni.
(#) Dodi_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Itt meg lehet nézni, hogy a bd249c 30 Mhz és a bd249 az csak 3 Mhz! Lehet, hogy nem hivatalos és csak árjegyzék, meg csak hozzávetőleges dolgok vannak (bár kétlem)! Nem is akarok megint vitázni!! nbekem megy a c-vel, a simával nem!! ezt fentebb is leírtam!!
(DOS alapú a program, nem kell telepíteni sem, csak ne az egeret használd!)

KAT.ZIP

(#) golem hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok meg épitetem a kapcsolást és nem akar müködni a tranyó nem melegszik egyátalán.
bd249c vel csináltam de vajon mi lehet a hiba meg a kapcs rajzon mi az a számozás ott a tranzisztor körül?
(#) golem válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

meg forditotam a bekötést a középső lám kivételével de semmit se csinál.

P1040207.JPG

(#) ekkold hozzászólása Márc 31, 2010 /

Az ajánlott tranzisztor tipusok, amikkel biztosan jól működik:
BD139, BD135, BD137, BC639, BC635, BC637
Ezeken kívül van még jópár tipus amivel működik, de a fentiekkel a legjobb.
Van pár további tipus amik esetében példány- és gyártó- függő, hogy müködik-e. Pl,. az említett BD249c-val általában NEM működik (de akadhat kivétel).
Mivel a frekvencia 3,5MHz körüli, ezért olyan tranzisztor kell ami ennél jóval nagyobb (min 10x) frekvencián is képes erősíteni, és elviseli a 40...80mA-es átlagos áramfelvételhez tartozó, 0,5...1A közötti impulzuscsúcsokat. (ugyanis ez egy C osztályú munkapontban működő oszcillátor)
(#) ekkold válasza golem hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Használj másmilyen tranzisztort!
(#) Dodi_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Már nem is szólok hozzá, ugyanis befejeztük a témát! Nem kell utánam menni!! Nekem több darab megy így és kész! A többi a Te véleményed! (fentebb volt már szó róla, hogy tudom, mit jelent az A, B, C jelzés, de valahogy nem nézel katalógusadatot, csak adatlapot, ami általában általános!)
(#) Balu002 hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok!
Összeraktam a képen látható kapcsolást, de sajna valamiért nem működik, egyáltalán nem is vesz fel áramot, tehát egyértelmű hogy én rontottam el valamit, csak nem tudim mit, még nem értek hozzá annyira, talán valamelyik kondi lehet fordítva, vagy az ic? Az ic BD 135-ös.
Előre is köszi.
(#) golem válasza Balu002 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szia tudtomal nem lehet benne elektrolid kondenzátor csak fólia kondi.
Én is ezzel bibelődök holnap megyek be szerezni a alkatrészeket hozzá mert próbáltam már sok félével.
(#) Balu002 válasza golem hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

De olyan értékben csak elektrolit volt :S, én úgy hallottam hogy a kerámia kondi nem jó, azért vettem ilyet.
(#) Krisz03 válasza Balu002 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Milyen értékben? 470pF, 4.7nF, 100nF. Ennél nagyobb kondi nincs is benne. Ilyen kis értékekben nem is létezik elektrolit kondi.

Ja, és a BD135 az nem IC, hanem tranzisztor.
(#) Balu002 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Elvileg jól kéne bekötve lennie, de lehet valamit elrontottam, na inkább kiszedek mindent, és összerakom úgy ahogy te csináltad, hátha úgy stimmelni fog. Amúgy akkor az elektrolit kondi maradhat? ( Azér most már azt emgkérdezzem hogy a rajzon a 470P az mitt takar? ( Én a P miatt mikrofaradra gondoltam, de lehet rosszul?
(#) golem válasza Balu002 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

elektrolit kondi hejet csak fólia kondenzátor a p az piko fradot jelöl n meg nano frad.
Következő: »»   44 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem