Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   259 / 844
(#) Piszkos hozzászólása Máj 6, 2010 /

Köszönöm a válaszokat! Ha a trafók meglesznek majd, eldől, melyik legyen a kettő közül.
(#) Piszkos válasza Doncso hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Ez a táp nekem is tetszett, kényszeresen próbálok minnél kisebbre csinálni mindent, nagyon kis kompakt meg okos kis kapcsolásnak tűnik. Ennek a kapcsolásnak mennyi lehet a max be- és kimeneti feszültsége?
(#) Doncso válasza Piszkos hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Hát így azt most csípóból meg nem mondom neked, inkább proli mestert kellene megkérdezni, de 27V AC-t biztosan elvisz, a barátomnak építettem egy dual - tápot ebből, mái napig tökéletesen működik, és beváltotta a feléje fűzött reményeket. Bővebben: Link
Bővebben: Link
Mondjuk így a kapcsi rajzot nézve szerintem egy két értéket át kellene számolni, ha nagyobb feszre akarod, de azért jó kis táp ez, nekem nagyon tetszik, van benne DC-off, termikus védelem csati a nyákon, lehet FET-es és tranyós is az áteresztő fokozat, max áram-fesz finom állítás a panelon, szóval elég sokmindent tud a méretéhez képest és igen jók a paraméterei, én sajnálom, hogy nem nagyon népszerű, bár a jót nem is kell reklámozni, ez igaz.
(#) jdani hozzászólása Máj 7, 2010 /

Attila86:

Hali. Gondom lenne a kapcsolóüzemű tápommal (40V 10A)
Üzemeltetek róla egy PIC-t. Véletlen a + és - összeér, tehát zárlatolom a tápot. Amikor szétveszem, a PIC-nek lőttek. Talán mert amikor elhárítom a zárlatot, akkor hirtelen nagy feszültséged ad, és csak aztán a megadottat?
(#) Doncso válasza jdani hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ez melyik kapcsolás?
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Nem szabadna ilyet tennie. Én még nem tapasztaltam ilyesmit, bár nem használtam még róla PIC-et. Ennek kiderítésére tárolós digit szkóp kellene, ami nekem nincs.
(#) Medve válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Hello!
Teszteld le egy olcsó, akármilyen TTL IC-vel...kellemetlen tulajdonsága ez a tápoknak, oktatják is, hogy a sorrend: -tápot kikapcsolni, -zárlatot megszünteni, -tápot be.
Ám nem kell ide tárolószkóp, egy diódás kondenzátoros kombinációval lehet tárolni a csúcsfeszültséget, "gyorsan" rámérve láthatod, hogy mekkora volt a túllövés. (peak and hold)
(#) Attila86 válasza Medve hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szia!
Én egy RS vagy JK tárolóra gondoltam elé egy komparátorral, bár a legelegánsabb akkor is a digit szkóp lenne. De most biztos nem fogok ilyet tesztelgetni, épp egy nagy méricskélésben vagyok...
(#) dB_Thunder válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Valóban nagyon elegáns lenne ha több százezer forintot tudnánk költeni a kis laborunkra ! De sokunknak már egy komolyabb multiméter megvétele is problémát okoz, nem hogy egy digi szkóp...
De ésszel sok mindent meg lehet mérni...
Medvénél a pont.
(#) Attila86 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Pontosan, ezért mondtam hogy nekem sincs.
(#) jdani válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ugyanez volt már Nekem egy bizonyos LED-el. Zárlat, zárlat megszűnt, dióda kiégett. Viszont próbáltam más diódával, azzal nem. (lehet hogy az első nem bírta a még egy pillanatra sem a magasfeszültséget)

Mondom, ilyet nem szabadna hogy tegyen a táp. A gyors szabályozásnak, a kimeneten a párhuzamos elkó és fóliakondinak, illetve a soros induktivitásnak ezt igencsak meg kellene akadályoznia.
Most tényleg nem tudok ilyesmit méricskélni mert a PIC-es panelmérőm van most kínpadon, de ránéztem gyorsan egy sima szkóppal a kimenetre hogy mi történik a zárlat megszüntetése után. A feszültség gyorsan ugyan, de szemmel azért igencsak követhető sebességgel növekszik vissza. A szabályozókör pedig az emberi szemnél sokkal gyorsabb, szóval nem nagyon tudom elképzelni hogy ott tüske lenne. Bár természetesen ezt kizárni egy ilyen primitív 'méréssel' nem lehet.
De mondom, a kimeneten lévő kondik és a soros induktivitás ezt mindenképp meg kell hogy akadályozza.
(#) Pioneer hozzászólása Máj 8, 2010 /

Sziasztok!
Időközben felmerült egy apró hiba a 2.7.1-es verziójú labortápnál. Mégpedig az, hogy a legkisebb beállítható áramkorlátot nem lehet 20-30mA -nél kisebbre állítani.
Ez a hiba nagyon egyszerűen orvosolható. Az R23-as ellenállást egyszerűen forrasszuk ki a panelből, az R12-es ellenállás értékét pedig növeljük meg 5,6kohm-osra.
Üdvözlettel: Pioneer

Akkor az én megépítésemben lenen a gond ezekkel?

Nem akarok mondani semmit mérési eredmények nélkül azon felül, hogy a tápnak ilyet nem szabadna tennie, mint írtam ezt több alkatrész is megakadályozza.

kinél-hogy Lehet hogy nem megfelelő értékű a tekercs, vagy nem tudom, de méréseket nem tudok rajta végezni, inkább marad az odafigyelés, óvatosság.
(#) Pet91 hozzászólása Máj 8, 2010 /

Hello!
Ha szeretnék egy kettős labortápot, akkor a két panelt működtethetem 1db 2 kivezetéses toroidról(2x24v)?
Most az edison14 féle tápot szeretném megépíteni.
Ez lesz az első!!
Erről szeretném majd az erősítőmet is kipróbálni, ha lesz.
Hogyha Alkotó féle feszültség és árammérőm lessz. akkor van jobb megoldás mint +2db 2x9v-os trafót berakni?
Nagyjából összeszedtem már mi lesz a dobozban, szóljatok ha valami hiányzik:
-toroid, hűtőborda
-segédtrafó a mérőknek + mérők
-kapcsoló a 230V-os és a 24v-os oldalakra
-jelzőfény a 24v-os ágba
-banán és 230v-os csatlakozó biztivel
mondjuk valami olyan még jó volna ami el kezd világítani, ha működik az áramkorlát, de ez ilyet nem tud.
Kössz mindent.
Üdv
(#) gydanee válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Idézet:
„mondjuk valami olyan még jó volna ami el kezd világítani, ha működik az áramkorlát, de ez ilyet nem tud.”
De bizony tud! Van áramkorlátot jelző LED! Olvasd el figyelmesebben a cikket!
(#) Pet91 válasza gydanee hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

:pirul: igaz is, ott pár szó kimaradt.
Ennek ellenére a többi kérdésemmel kapcsolatban esetleg tudnál segíteni?

Szerintem, mindent össze írtál, ami kellhet, de ha valami hiányzik, akkor menet közben majd kiderül! Egyébként én is megépítettem a kiszemelt tápot! Szerintem elég pontos, és stabil kis kapcsolás!

Ok, kössz, viszont akkor a transzformátorral kapcsolatban még miníg áll a kérdés.
Idézet:
„Ha szeretnék egy kettős labortápot, akkor a két panelt működtethetem 1db 2 kivezetéses toroidról(2x24v)?”

illetve:
Idézet:
„Hogyha Alkotó féle feszültség és árammérőm lessz. akkor van jobb megoldás mint +2db 2x9v-os trafót berakni?”

Első kérdésere a válaszom igen. A másodikat majd megválaszolja valaki "illetékes" mert én nem ismerem Alkotó mérő műszerét.

Remek
Köszi.
(#) Pet91 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ugyan elem nem volna jó, mert váltó fesz. kell neki, de ahhoz nem kénem megbontanom a trafót, hogy tekerhessek rá?
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Vajon miféle vezetéket lenne jó használni a dobozon belül? esetleg hangszóróvezeték jó?, ti milyet szoktatok, milyen átmérővel?

1Nos azért nem jó az egyenfesz, mert a váltóból állítja elő a szükséges -5v-ot.
2Pont azt kérdeztem, hogy 1 trafón 2 különálló secunderrel lehet-e, és te pont azt mondtad hogy igen.

Nos miért is vonod le azt az 5v-ot? Az teljesen más tészta mert az csak a panelmérőnek kell. Egészen más! 9v-ból lesz 5v meg -5v a panelmérőnek.
A 24v váltóból 33.8v lesz kb, majd ez esik a főpanelon minenfelé, és így a végén kijön a szabályozott feszültség ami szerintem legrosszabb esetben is eléri a 28v-ot, persze nem tudom, de az van a leírásban hogy max 25v legyen a sec. és ekkor 30v jön ki, így ettől a 24v sem maradhat el jelentősen.

Oooo , értem.
Nos most az ICL-es mérőről van szó, és a panel működéséről részleteket nem igazán tudnék mondani, mert mint említettem volt, ez az első, így mint kezdő nem látom még át az egészet.
Viszont ha tudnál tippet adni a vezetékekhez annak örülnék.
(#) Hetope hozzászólása Máj 9, 2010 /

Azt ajállom hogy ne haladja meg az áram sűrűség a 10Ampert/négyzetmiliméter!
(#) Attila86 válasza Hetope hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Én is azt ajállom!
Következő: »»   259 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem