Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   14 / 170
(#) vikipapa válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Nem baj, már a kapcsolási rajznak is nagyon örülök mert ki akarom bővíteni két csatornára. Az előlapról meg majd még érdeklődök az iskolába, hátha lesz selejtezés. Köszönöm a segítséget!
(#) SzervízMacska válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szia! Nem lehet komplikált megrajzolni valamely előlap tervező szoftverrel.
(#) vikipapa válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Helló. Húú köszönöm! Ilyet kerestem hónapok óta! Ki is próbálom azonnal Legalább az erősítőmnek is tudok normális "arcot" csinálni.
(#) SzervízMacska válasza vikipapa hozzászólására (») Máj 31, 2010 /

Szívesen. Eddig sem volt titkos.
(#) uramesi89 hozzászólása Jún 3, 2010 /

Hali. nem tudjátok hogy hol lehet a leg olcsobban venni digitális scopot?és normális áron labor tápegységet?A tápegység nem is lényeg de a scope az az lenne.Aki tud jo oldalt az szoljon.köszke
(#) kadarist válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Szia!
Aukciós oldalakat néztél? Fontos, hogy új készülékek legyenek?
(#) uramesi89 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Hali.hát nem lenne rosz ha uj lenne a cucc de ugy tudom hogy drága.de ha nincsen más akkor jo használt is.
(#) kadarist válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Akkor keresgess. Hasonlítsd össze az egyes készülékek tudását, a Te igényeiddel és persze a pénztárcáddal.
(#) Sir-Nyeteg válasza uramesi89 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Ilyenem van!
Hobby célra kiváló!
(#) emmzolee hozzászólása Jún 17, 2010 /

Hy

Sikerült beszereznem egy Rigol DS1052E szkópot.

Méréssel kapcsolatban lehet kérdezni valakitől? Ha adódik valami amit nem vágok.

A másik kérdés.
Valaki tud esetleg szerezni hozzá egy Magyar nyelvű leírást? (Angolul meg van, de nem vagyok nyelvszaki)

Rigol DS1052E szkópom képei mérésekről.

Tényleg van az elején, és a hátulján usb csati. Azt hogy kell használni? A hátsóval összedugtam a számítógépet, és föltettem a gépre a hozzá való progit, és azt írta ki, hogy a hardver nem megfelelően működik. Nem is tudok a szkóphoz kapcsolódni a géppel.
Próbáljam meg úgy, hogy uninstall, kihúzom az USB csatlakozót a szkópból, fölteszem megint a progit, és a végén dugom csak rá a szkópot?

Köszi
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 17, 2010 /

Az a másik kérdés, hogy hogy lehet fölvenni egy jelfolyamot, amit aztán le lehet játszani, hogy ki értékeljem? Tehát arra gondolok, hogy ha be indítok egy kapcsi tápot, akkor annak az alakuló jelalakját lássam.
(#) emmzolee hozzászólása Jún 17, 2010 /

Új dolgokkal kísérleteztem. Sikerült föltenni a drivert a sz gépre, és ment a rigol progi a gépen, és még vezérelni is tudtam. Képeket is tudok menteni a számítógépes programon keresztül. A problémám az, hogy a műhelyben nincs számítógép, és a lakásban meg nincs szkópozás. tehát csakis az usb kimenetén tudnék képeket haza hozni pendrive-on keresztül. Arra mentettem is el képeket vagy minek mondjam, mert nem jeleníti meg semmi. Kétféleképpen tudok menteni. A kiterjesztésevagy .REF vagy .wfm lesz.

Ezekkel mihez lehet kezdeni? Hogy lehet esetleg kép formátumban menteni a szkópról? Vagy hogy működik ez?
(#) hegi válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Gratulálok a műszerhez!

- az első USB a pendrivenak van, a hátsó a számítógépes összeköttetéshez.

- az enyém .bmp .wfm .csv fájlokba tudja menteni a jelet. (amit éppen mutat)
- Ebből a .bmp számítógépen megnézhető.
- A .wfm arra jó, hogy a szkópba vissza tudod tölteni, és ott nézegetni, nagyítgatni.
- A .csv excelben nézegethető, grafikon rajzoltatható az excellel.

- ha felveszek egy jelet videóként azt .rcd fájlként menti. Szintén visszatölthető, nézegethető, lejátszható.

-ha elmentem a menü/setup beállításait, azt .stp fájlként menti. Szintén visszatölthető.

"Az a másik kérdés, hogy hogy lehet fölvenni egy jelfolyamot, amit aztán le lehet játszani, hogy ki értékeljem? Tehát arra gondolok, hogy ha be indítok egy kapcsi tápot, akkor annak az alakuló jelalakját lássam."

A szkópon állíts be olyan időalapot, amibe várhatóan a táp indulási tranziensei beleférnek, állítsd a triggert single-re, a triggerszintet a várt tápfesz alá egy kicsivel, utána indítsd el a szkópot (run). Kapcsold be a tápot, és láthatod is. Ha a tranziens hossza túl rövid a képen, vagy kilóg belőle oldalt, akkor az időalap tekergetésével tudod változtatni offline is.
(#) hegi válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

.bmp-t így lehet menteni:

pendrive bedug
storage gomb
bit map
external
new file
save

Rájöttem közben hogy a .ref a referencia csatorna jelét jelenti. Tehát ha megnyomod a ref gombot, akkor a CH1 CH2 vagy Math csatornák jelét el tudod tárolni úgy, hogy a képernyőn egyszerre megjelenjen a többi csatornával. És ezt .ref fájlba menti.
(#) emmzolee válasza hegi hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Köszönöm a sok hasznos infót. :yes:
(#) emmzolee válasza hegi hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Igen ezt már megtaláltam én is köszi.
(#) SWORDFISH válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Üdv
Bárkinek aki még nem tudná a Rigol DS1052E és DS1102E hardveresen és szoftveresen is azonos. A gyárban állítják be hogy melyik szkóp legyen. így egy kis trükkel DS1052E ből DS1102E -et lehet csinálni. Bár így valószínűleg elvész a garancia.
Régebbi szoftverű szkópokhoz (Leméri hogy tényleg működik)
EEVblog #70 – Turn your Rigol DS1052E Oscilloscope into a 100...Hack)
Ez nem működik 2.04 verzió mellett és felett.

Újabb szoftverű szópokhoz
EEVblog #77 – Rigol DS1052E DS1102E Oscilloscope Hack Update

Fontos meg ne próbáljátok DS1XX2D -re átállítani mert akkor véglegesen elromlik!!!!

Részletek az www.eevblog.com fórumán.

Mindenki csak saját felelősségére csinálja ha elég bátorságot érez. Én még régebben vettem meg DS1102E -omat amikor még nem tudtam erről, de így utólag már mindegy.
(#) SWORDFISH válasza SWORDFISH hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Tanács ha nem tudjátok mit csináltok és nem értitek teljes bizonysággal, hogy mit beszél angolul inkább ne próbáljátok meg.
(#) emmzolee válasza SWORDFISH hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Ezt a videot láttam már egy pár változrtban.
Azt is olvastam, hogy a nszkóp nyáklapján is egy-két alkatrészt ki kell forrasztani, hogy tudja a 100MHz-et.

Amúgy nekem még garis, és nem fogom addig ki próbálni. Aztán meg nem biztos, hogy utána ki fogom próbálni, mert azért vettem ilyen szkópot, mert ennél nagyobb frekis jeleket nem fogok mérni.
(#) ToMe hozzászólása Jún 27, 2010 /

Szép estét Mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni... Egy 20MHz-es digitális tárolós HAMEG HM208 szkóp vásárlásán töröm a fejem. Az ára 45.000 ft, az állapota kiváló. Most szeretnék elkezdeni komolyabban foglalkozni az elektronikával, tehát nem munkára lenne.
Véleményetek szerint érdemes megvennem?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Gergő81 válasza ToMe hozzászólására (») Jún 28, 2010 / 1

Az teljesen a tervezett felhasználástól függ. Tranziens vizsgálatokhoz aperiodikus jelekhez jó a tárolós szkóp, szigorúan periodikus esetben szinte fölösleges.
A valós 20 MHz nem sok, de ha ezt csak periodikus esetben tudja, felejtsd el. Mekkora a mintavételezési sebessége (Hány MS/s) ? 50MS/s alatt felejtsd el. Alkalmas számítógépes adatfeldolgozásra?
Ha rádiófrekvenciás dolgokkal, vagy kapcsolóüzemű eszközökkel szeretnél foglalkozni, nagyobb freki kell.
Én kapcsolóüzemben vagyok otthon, oda 50-100 MHz a minimum Nem feltétlen kell, sőt néha kellemetlen a digitális szkóp, Sajátjaim analóg EMG-k, digitálissal csak néha mértem, és gyakran csalódtam bennük, a tárolás viszont nagy előny.
(#) ToMe hozzászólása Jún 28, 2010 /

Üdv!
20MS/s......
A másik versenyző egy 60MHz-es analóg Hitachi. Akkor szeritned ez a nyerő?
(#) Gergő81 válasza ToMe hozzászólására (») Jún 28, 2010 / 1

Te tudod mire kell. néha nagyon jól jön a tárolási képesség, de a 20MS/s kevés. A digitális mellett szólhat (ha tudja) a pontos jelkiértékelés, számítógépes kezelés is.
Tulajdonképp ahogy írtam, teljesen attól függ, mire akarod használni. Bármilyent veszel, valószínűleg később
hiányozni fog amit a másik rendszer tudott volna. Létezik még analóg, tárolóernyős szkóp is, jó kompromisszum, de ritka, ezért drága, és persze nincs digitális jelfeldolgozás.
Nálam a hajdanán magamnak megjavított EMG 1567-es szkópom vált eladóvá, hely, és pénzhiány miatt. Évekig használtam elégedetten, de minek nekem 5db szkóp?
Egyébként az analógok mellé (nem helyettük!) én is tervezgetem digitális beszerzését, javítását magamnak. Ha valaki esetleg ért a digitális Philips- ekhez, jeleze. Segítségre lenne szükségem, egy 1990-es, ha jól emlékszem valós(!) 300MS/s szkóp javításához. (akkoriban a Philips-Fluke egyik csúcsgépe volt, de bemeneti jel nélkül is teljes összevisszaság jelenik meg a képernyőjén, kivéve a kurzorkiírásokat, vetített rácsot, menüt, mert ezek helyesen látszanak a képcsövön.)
(#) Gergő81 válasza Gergő81 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Rosszul emlékeztem!
A javítandó készülék egy
PHILIPS PM3323 300MHz-es kétcsatornás oszcilloszkóp.
500 M sample/sec mintavételezés,
5ns..50ns/osztás mellett ekvivalens, 100ns/ osztás-tól valós idejű mintavételezéssel.
(#) elektromania92 hozzászólása Júl 7, 2010 /

Én is szeretnék vásárolni oszcilloszkópot.Már elég régóta foglalkoztat a dolog.Eddig mindig használtban gondolkodtam,mivel egy újra nem telik.Gondolkodtam már egy 50Mhz-s digitális Rigolban, de arról inkább lemondtam.Úgy gondoltam, hogy inkább már akkor egy 100Mhz-s. Mostanában egyrejobban foglalkoztat a dolog, mert javítgatok ezt azt és jól jönne. No meg hát ez egy alapműszernek számít minden elektronikásnál.
Találtam egy használtat, 100Mhz-es, valami Kikusui cos51000. Nekem ezek a márkák nem mondanak sokat.
Az ár az végülis elég jó lenne, kb. 80 ezer.
Mit szóllnak hozzá a tapasztaltabb kolegák?
A tulajdonos állítása szerint nagyon jó állapotban van.
Mivel nem lakik olyan messze tőlem, személyesen elmegyek és kipróbálom.
A kérdésem az, hogy mire érdemes odafigyelni vásárlás előtt, mit kell kipróbálni.
Köszönöm szépen a tanácsokat, válaszokat.
(#) Ballage válasza elektromania92 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Szia!

Ezt a gépen nem ismerem, de volna pár kérdés, ami így hirtelen nagy általánosságban eszembe jutott:

Jár-e szervízkönyv hozzá? IC-s vagy diszkrét tranyós? Milyen típusú félvezetők vannak benne? Beszerezhetők ezek? Itthonról vagy külfördről? Kapcsolók milyen állapotban vannak? (laza, szoruló, nem mozdítható, stb.) Kontakthibák vannak-e? Milyen ismert hibája van? Minden funkció működik, minden lehetséges üzemmódban? Határfrekit tényleg tudja? Időalap minden méréshatárban megy? Nyúltak-e már bele házilag (és szétbarmolták-e esetleg)? Kalibrálták-e valaha (azaz legalább elméletben lehetséges-e a kalibrálás)? Van beégés a képcsövön (enyhe sötét vízszintes csík vagy pont)? A sugár fényereje, fókuszáltsága megfelelő a képernyő egész felületén kivezérelve is? Valamilyen külsérelmi nyom van-e: ütődés, folyadékfolt, repedés, oxidálódás/korrózió a fém alkatrészeken, törés, stb? Ez a hátuljára is vonatkozik! (pl. letört forgatógomb eleve gyanús, mert én elég nehezen tudok elképzelni olyan esetet, amikor korrekt használat és tárolás mellett olyan erőhatás éri a gépet, amitől letörik egy gomb, márpedig azt nem szeretik ezek).

Persze némelyikhez mérni kell, de nagyon sok mindent külön műszer nélkül is meg lehet állapítani.

Szerk.: a képen van egy kis tetőesése a négyszögjelnek, de ez lehet a generátor hibája is, mindenesetre nem ártana megnézni egy rendes jellel.

Remélem segítségedre tudtam lenni.
Üdv,
Ballage
(#) Gergő81 válasza elektromania92 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Nem ismerem a készüléket, de itt Budapesten a híresen drága Urb@'nnál is (nem vásárolnék ott) több hasonló tudású kapható ennyiért, ő talán harmadárért vehette őket.
Nem drága egy picit? Persze az 5100 Kassán van, innen messze.
(#) elektromania92 válasza Gergő81 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Hát igen nekem kassa közelebb van... De teljesen mindegy, hogy hol veszem, mert ha használtat veszek megvan az esélye, hogy van valami hibája.
Még gondolkodok rajta, de még megérdeklődök egy tánáromat, hogy nem akar-e eladni nekem.Most ment nyugdíjba és a laborjában volt egy pár japán cucc. Meg benne megbízok, mert érti a dolgát.Csinált is magának annakidején egyet, meg a katonaságnál is radarokat javított.
(#) elektromania92 hozzászólása Júl 7, 2010 /

Gondolkodtam...
Konkrétabb leszek.A jövőben szeretnék komolyabb javításokat végrehajtani.Például TV-k, rádiók, Hi-fik, erősítők stb. Szóvval mindent ami adódik.Viszont érdekel a digitális technika is.
Újra itt a nagy kérdés... Milyen sávszélességűbe fektessek? Vagyis a rádiózáshoz kell az a 100 - 120Mhz-s? Vagy nem kell? Ha digi. technika, akkor egyértelműen digitális szkóp.Viszont egy 100Mhz-s analóg kb. annyi mint egy 50-es digitális Rigol.Persze használtan.
(#) Gergő81 válasza elektromania92 hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

A digitálisnál nagyon fontos a valós mintavételezési sebesség.
Szerintem 100MS/s alatt csak játék, de annak kissé drága. Olvass vissza egy kicsit!
Gyakran azt fogod hiányolni, amit nem vettél.
Én talán az analógot venném meg (elsőnek).
Aztán majd... a digitálisok ára csökkenőben van...
Lehet analóg tárolócsöves is, jó kompromisszum elsőnek.

Én kapcsolóüzemmel foglalkozom, oda kell a minimum 50MHz, (a most eladó 60(70)MHz-es EMG1567-essel kezdtem) de néha kevés a "felhúzott" EMG1555-ösöm 110MHz-e is (csak a "finomabb" mérésekhez kevés). Pedig a kapcsolási frekvencia ritkán több mint 300kHz, de a felharmonikusok, meg a félvezetők viselkedése már az 5-10ns=100-200MHz tartományig számíthat.
Következő: »»   14 / 170
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem