Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   283 / 730
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Akkor egész jó munkát végeztem. Bár egy kissé nehezebb benyomni a membránt (lehet, hogy a pille kötöttebb lett a ragasztó miatt). De most komolyan, ez kész csoda, hogy azok után így összeraktam
Ui.: jól egyben van az öreg
(#) zoka hozzászólása Jún 10, 2010 /

Végre sikerült lemérnem a JBL GT4-12 szub hangszóróm paramétereit.
Thiele-Small Parameters:
Adat Mért (Gyári)
Fs (Hz): 23,96 (24,75)
Vas (l): 96,55 (91,12)
Qms: 5,335 (6,460)
Qes: 0,472 (0,460)
Qts: 0,434 (0,430)
Sd (cm2): 531,0 (531,0)
Re(Ohms): 3,56 (3,56)
Bl: 14,41 (14,78)
Rms(kg/s): 5,164 (?)
Cms(mm/N):0,241 (0,228)
Mms (g): 183,04 (181,74)
Levc (mH) 2,90 (2,54)
SPL @ 1W,1m (dB): 86,370 (90)
SPL @ 2.83V,1m (dB): 89,890 (93)

Measurement Info:
Method: Delta Compliance
Test volume: 65.00 l (elég pontosan)

Az Revc és Sd nem lett mérve, bár Re (3,6-ot mutatott a műszer, de a 3,56-ban megbízok).
Sd mérése nem egyértelmű számomra.

Ha azt vesszük, eléggé hasonlóakat mértem a gyári adatokhoz. Az egyedüli érdekesség számomra a Qms.
Az mitől tér el ennyire?
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Nem nagy eltérés, ezer meg egy oka lehet: alkatrészek, mérési körülmények, stb. Szóval a hsz pont olyan mint az adatlapon.
A 3,56 nem annyira biztos támpont, hogy viszonyítani lehessen hozzá. Az egyenáramú ellenállás könnyen változhat.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Ez jó dolog
Revc mérése multiméterrel nem is olyan egyszerű. Bele kellett kalkulálni a mérőzsinór ellenállását is, illetve csak egy tizedes jegyig lehet mérni, és 3,6 Ohm jött ki, ezért merészkedtem az adatlapon szereplő 3,56 Ohm-al számolni.
De összességében nem csalódtam a hangszóróban
(#) nagy_david1 hozzászólása Jún 11, 2010 /

Üdv!
Valaki kicsit felvilágosítana, hogy miért is van az, hogy otthoni 5.1 és 2.1 mélyládájának nagyon szép hangja van? Gondolok itt olcsóbb kategoriásokra is aminek fa a doboza. Alig 16cm-s hangszórók, hatalmas reflexnyílással, vékonyfalu dobozzal és kegyetlenűl tudnak szólni 20-30W teljesítménnyel és nagyon szép hangszínnel. Errefel sok nagyobb teljesítményű hangláda, halkabb, kiemel, zörög. Főleg az ami úgymond érdekes, hogy hatalmas reflexnyílás egy kicsi hangszórónak és kis befektetett teljesíténnyel is üvölt anélkül, hogy kongana. Lehet buta kérdés de elgondolkoztat. Ráadásul az ezekbe beépített hangszórók adatai ismeretlenek (impedancián kivül semmi adat) egytől egyig, mivel szerintem a gyárnak külön állítják ezeket elő.
Pl. nekem is van egy kb. 13e Ft-os Genius 5.1-em. Csipogói nagyon gyatrák, viszont a mélyláda kb.25W-al egy 16cm-s hangszóróval nagy reflexnyílással úgy szól, hogy hihetetlen, és hangszín is messze jó. Ennyi pénzből viszont én messze nem vásárolok ilyen hangszórót, nemhogy egy rendszert és gondolom az érzékenysége is ilyen okokból nagyon jó kell legyen. Másképp ennyi pénzből még egy reflexdobozba való hangszóróra se futná, és kongana, kiemelne erősen. Mi a titka?
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Amit te mély hangnak hallasz, az egy 60Hz körüli pup a frekiátvitelben. Alatta meredeken esik. A valódi mélyek birodalmát (<40Hz) ha hallanád, soha nem lennél elégedett ezekkel. :yes:>
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Köszönöm a gyors választ. Mondjuk ha fügvénygenerátorral megtáplálom 20-30 Hz-el, akkor is hallok működést, bár nem olyan intenzívet. Mondjuk sokszor leírtam, hogy hangszóró terén nagyon amatőr vagyok Még ez a nagy reflexnyílás számomra mindig kérdőjel, erről is 1 sort írnál légyszives? Miután itt olvasgattam az ilyen jellegű témákat nagyon sokszor szembetalálkoztam azokkal a sorokkal, hogy legtöbb hangszóró csak zárt dobozban szól jól (olcsóbb, alacsonyabb kategória). Köszönöm.
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Nekem is büfög itt az asztal alatt egy ilyen kis bigyó .1-e. Jelgenerátorral meghajtva 60Hz-környékén van a max hangnyomása.
Mert minél szűkebb, annál gyorsabb a levegő molekulák mozgása. Ezért reflex nyílás átmérőjét célszerű akkorára választani, hogy ne adjon suhogó hangot a kilépő levegő.
A zárt dobozok impulzusválasza feszesebb, pontosabb, de nehezen találsz olyan hangszórót, amivel valóban mélyre lehet menni ilyen dobozban.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Ezen a "büfög" szavadon jót nevettem. Most ha jól értem akkor az ember vagy egy zárt dobozt tervez, vagy ha már reflex-ben gondolkozik akkor már akkora kell legyen, hogy ne süvítsen a levegő. Nekem is van 2 db. SAL hangszóróm. Magyarul nem egy nagy eresztés, de eladni se akarom mielőtt ki nem próbálom normális dobozban (pedig lenne rá vevő ). Ahogy itt kivettem szinte egyértelműen ezekkel a paraméterekkel zárt doboz ajánlott. És akkor a kicsi "büfögők" még egy ennél is siralmasabb hangszóróra reflexnyílást tesznek. Igazából legjobb lenne ha mindkét megoldást kipróbálnám, hogy halljam a különbséget.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Az 20-30Hz-en max. mechanikai zaj, vagy egy-két felharmonikus.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Nálam a 16Hz elég durván szól
A szobában felharmonikusokkal keveredik, így olyan 40Hz-re emlékeztet, de a konyhában egészen letisztul, és valósággal remeg a levegő. Félelmetes :hide: Egészen biztosan a folyosó stb. úgy működik, mint egy tölcsér és felerősíti.
Ennek ellenére nekem már a 30Hz-ért is meg kell harcolni, mert csúnya kioltás keletkezik.

Na ilyen jelenséghez bizony nem elég egy PC-s 5.1
(#) abcdabcd hozzászólása Jún 11, 2010 /

Shalafi és a többi T/S értő

Egyik haveromnak van egy Pioneer TSW256C mélyhangszórója, ez egy autós jellegű hsz, és nemrég az általam birtokolt Gilszki féle Méricskével mértünk rajta T/S-t mert azt szeretnénk kitalálni, hogy mekkora doboz lenne jó hozzá,autó csomagtartóban való használathoz...
Gyárilag megadott paraméterek voltak a hangszóróhoz, viszont ezek valamilyen mértékben eltérnek az általunk mértektől, az eltérés mértékének a jelentőségét én nem tudom egyelőre felmérni ebben is szeretném ha segítenétek, illetve, hogy ezez az eltérések vajon milyen hatást gyakorolhatnak a hangszóró működésére?
Az adatok:
gyári:
Pioneer - TSW256C
Revc 3,0000
fs 35,6000
Qms 11,9400
Qes 0,4600
Qts 0,4400
itt még több adat is van, de a mért adatokból csak ezek vannak meg...

mért:
Fs 38,3560
Zmax (@fs) 66,0192
Re 3,0000
Zx 14,0733
F1 30,0692
F2 47,0200
QMS 10,6149
QES 0,5053
QTS 0,4824
EBP 75,9045

(F1-et és F2-t úgy határoztam meg, hogy a 2 szomszédos mért érték között a kis ~1Hz tartományon lineárisnak feltételeztem az imp emelkedését/csökkenését)
(#) shalafi.66 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Semmi lényeges, lehet, hogy még nincs egészen bejáratva.
(#) abcdabcd válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Bejáratni hogyan lenne célszerű? Én 50Hz-t hallottam szinuszt, vagy tévedek? És kb mennyi időt , vagy ezt T/S méréssel jó ellenőrizni, hogy változik-e valami? Kb hány literes láda kéne neki? Most olyan kb 60literben van, hogyan indulhatnánk tovább? A reflexcső behangolásáról helyesek azok az értesüléseim miszerint az impedancia mérésnél a dobozban lévő hsz-nél a 2 imp. púpnak azonos magasságúnak kell lennie, akkor jó a hangolás?
(#) shalafi.66 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 11, 2010 / 4

A hangolással kapcsolatos infó nem helyes, a bejáratás, mivel gondolom az engedékenység elég kicsi (és a hangszóró csak mélytartományban működik majd, tehát legfeljebb mechanikai bejáratás szükséges), fs környéki frekvenciájú jellel járatható be legkönnyebben, hiszen a rezonanciapontnál legnagyobb a kitérés szabadon, dobozba építés nélkül.

Ui: dobozhoz kellene az együttmozgó tömeg, vagy a térfogategyenérték.

Köszi az eddigieket egyébként!
Igen mélyben fog működni elvileg csak A hangolással akkor mikrofonos méréssel kéne az alsó -3dB-s pontot kéne keresni és azt kéne belőni oda ahova szeretnénk? Most tanulom a témát de gondolom ez lejön a hozzászólásomból

Vagy valami egyéb módon kell/lehet hangolni?

ui most olvasom, hogy hozzáírtál még, tehát a VAS-t kéne meghatározni mondjuk, ezt majd mostanában valamikor akkor megmérem akkor és azt láttam összefüggésben, hogy ebből a Cms Mms kiszámítható
(#) shalafi.66 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Igazán nincs mit.
Ismerni kell a hangszóró határait-képeségeit, azokhoz képest lehet megtalálni modellezve egy jó hangolást-dobozméretet, amin mérésekkel lehet tovább alakítani a végleges helyzetben.

Akkor, ha vannak további paramétereim(mármint a hsz-é majd jelentkezek, addig valamiféle szimulációs programmal is megpróbálok ismerkedni... WinISD-vel az előbb nem igazán jártam sikerrel fagyogatott már a hsz adatainak beírásakor...
(#) ptesza válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

A két púp közötti impedanciaminimum a hangolási freki. Így kell ellenőrizni hogy , hova is van hangolva cső. A púpok mérete nem bír különösen nagy jelentőséggel, de a hangolási frekitől függően előfordulhat ,hogy egyformák lesznek.
(#) Bassmester válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Inkább a Bassbox6 pro-val ismerkedj meg :yes:
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Idézet:
„de a hangolási frekitől függően előfordulhat ,hogy egyformák lesznek.”
hangolási frekvenciától, csillapítástól, és a reflexcső jóságtól függően.
(#) thebadboy hozzászólása Jún 12, 2010 /

Valakit nem érdekel 2 db Pioneer Ts-w302f? Csere érdekel de nem autós hangfalra (mélyre)
(#) abcdabcd hozzászólása Jún 12, 2010 /

Köszi mindenkinek a szoftverekkel majd játszok, ha megvan a többi t/s paraméter

Shalafi:egyébként az akkor jó nekem bármire is, hogy egyforma a két púp? Vagy akkor csak mint előforduló állapot létezik ami vagy jó nekem vagy nem?
(#) shalafi.66 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

A második.
(#) dad hozzászólása Jún 12, 2010 /

Hi
Szeretnék épiteni egy 2 utas hangfalat csak van egy kis baj, hogy nem tudom a hangszoronak a paramétereit csak anyit, hogy 8 ohm 500w RMS 38 cm-s ami a képen van . Iijesmit szeretnék épiteni valaki tudna méreteket vagy tervrajzot küldeni egy ojen ládárol Nagyon meg köszöném

Köszönetel :dad
(#) Bassmester válasza dad hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ezekben ukrán gyártású EVM hangszóró van, nem nagyon lehet beszerezni, talán csak börzéken. Mindenképpen 15"-es kétutast akarsz? Nézegesd meg az Eminence Beta, Delta, Kappa 12"-15"-eseit. Ezek leszólják még a BestOff-ot is.Bővebben: Link
Először választani kell egy megfelelő hangszórót és ahoz kell dobozt tervezni.
Ezidáig egy Beta 10A-val van tapasztalatom, szerintem jó cucc. A gyárilag közölt T-S adatok, igen kis eltérésekkel megegyeztek az általam mértekkel :yes:
A BestOff biradiális magasa és a hangváltója az már sajnos gyenge eresztés a frankó mélyhez képest, ha esetleg gyáriban vennél ilyen dobozt, akkor egy váltó tuning nagyon ráfér.
(#) dad hozzászólása Jún 13, 2010 /

Hi
Értem csak én elöte minden kép ösze szeretné rakni amit le irtam tegnap ugy kaptam. Tegnap este meg kérdesztem aki ata hogy a hangszoro mijen márkája ö aszt magyarászta hogy Robson valami doboszt kellene ösz dobni neki. Neten nésztem de semijen Robson márkáju cucot nem takláltam csak 1vagy 2 tö végfokot . Meg most nekem it minden ingyen lenne aszt ha nem tecik a hogy hogy szol akkor meg ösze rakok egy erösebet vagyis jobbat .

Sajnos nem sikerült megértenem hogy mit szeretnél... :no:
Tehát konkrétan kérdezem:
- Mit kaptál? Mi az amid van? Hangszórók, vagy doboz?
- Mi a célod? Miből mit akarsz csinálni? Mire akarod használni?

Robson ládáim nekem is voltak régen, olyat nem érdemes építeni :no:
(#) dad hozzászólása Jún 13, 2010 /

Hi
ja akkor mindegy mert én meg robson hangszorot kaptam akkor majd veszek valmi jobb hangszorot

Azért köszi

Robson hangszórót? Az milyen?
Dobj két képet róla, a mágnese és a membránja felől légyszi, ha nem gond
Lehet hogy használható hangszóród van, de ki kéne deríteni hogy pontosabban miféle cuccról van szó :yes:
Következő: »»   283 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem