Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   290 / 844
(#) laser válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Hello!
Grat! Nagyon király!
Erre már vevő vagyok.A LED-essel méretbeli problémáim voltak,ez viszont tökéletes.
(#) SALáta válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Nagyon jó lett, nekem tetszik. Nem sokkal bonyolultabb használni mint egyetlen modult. Várom a labortáp 2 őt, kaptam egy marék fet et a multkor, valószinü nem dobozolom be de teszt erejéig megcsinálom. A védelem hütőbordához cikked alapján készült Proli féle kapcsolás sokszor védte meg a tápom. A fekete alapú kijelző pedig gondolkodóba ejt egy full fekete gravirozott előlapú táp megalkotásában.
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szia mex. No , végül is sikerült a mutatvány, a G-S 1k ellenállást megnöveltem 1k8-ra, így tökéletesemn szabályoz, fel is tudtam engedni 3A-ig az áramkorlátot, és nem lövi el a FET-et, nagyon szépen fűti el a rövidzárat, persze 20 perc rövidzárnál biztosan tönkremenne a FET, mert nem túl nagy a borda, de 3-4 perc rövidzárásig bírja, ez meg szerintem több mint elég, ez úgyis csak egy kis kompakt tápnak készült. Viszont egy dolgot nem értek, hogy az a 6v2 zener mi célt szolgál a G-S lábon? Jelenleg nincs benne, de nem tudom mennyire fontos az oda.
Üdv. Doncso
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

A zener feladata hiba esetén, (például a BD140 zárlata) megakadályozni a nyers tápfeszültség rákerülését a gate-ra. Gondolom azért ilyen értékű, mert itt még nem teljesen nyitott a fet, és igy a kimeneten sem a csutka pufferfesz jön ki.
De majd Proli 007 megmondja a tutit.
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Ja így értem. Köszi.
(#) Doncso hozzászólása Szept 5, 2010 /

Sziasztok, elméleti síkon gondolkozom pioneer tápjának megépítésén, de nem a hagyományos módszerrel, hanem számba véve az itthon fellelhető alkatészeket, illetve pár szempontot, a következő jutott eszembe. 40V 8A-es trafó, áteresztőnek pedig IGBT modult használnék, EZT, mi a vélemény erről. Szerintem be lehetne házasítani, csak kérdés, hogy mennyire kellene átalakítani az áteresztő fokozat meghajtását, illetve van e valami hátul ütője a dolognak? Azért is tetszik a dolog, mert így megspórolnám a hűtéssel kapcsolatos kialakítást, L-idom, sok sok áteresztő, illetve ami tetszik, hogy talán kiküszöbölhető lenne a 2N3055-ök közötti gyártási szórás miatt lévő különbség és az ezzel járó kellemetlenségek, illetve magasabb kimenő áramot is el lehetne érni, persze nem folyamatos óriási teljesítmény eldisszipálása a cél, de rövid időre kivehető lenne nagyobb teljesítmény is, ha szükség lenne rá. Mit gondoltok erről.
Doncso
(#) pz87 hozzászólása Szept 5, 2010 /

Sziasztok!
Hogy tudnám ennek a tápegységnek a kimeneti feszültségét feljebb vinni?
Jelenleg 29,7V a max. melyik alkatrészeken kell módosítani, hogy 40-45V ig elmenjen?
Tápnak egy AC 36V-os trafóm van így egyenbe megvan 49V-om.
(#) dB_Thunder válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Az a baj vele, hogy gyárilag "sorba" vannak kötve a tokon belül a tranyók. Nekünk meg párhuzamosítani kellene..
Egyébként megoltható a fetek alkalmazása is a tápban.
(#) Pioneer válasza pz87 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szia!
Ennek sehogy. Mivel a műveleti erősítők a fő tápról kapják a tápfeszültséget, ami ugye nem igazán mehet 30V fölé.
(#) Doncso válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

ja igen, igazad van, akkor csinálok belőle egy AB osztályos erősítőt. Viccet félre. Tulajdonképpen FET-es megoldás is érdekelne, vannak jó erős IRFP460N tipusú fetjeim.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Hello!
Én itt csak megfigyelő vagyok! (Vagy csendestárs..)
üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szevasz!
Nagy szükség van az ilyen "csendestársakra" úgy gondolom.
Ha nagyot tévedtem kérném a korrekciót magam és mindenki más okulására.
üdv
mex

Hello!
Ellenkezőleg, minden úgy van, ahogy írtad. Ezért is küldtem ezt a kis figurát!
üdv! proli007
(#) pz87 válasza Pioneer hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Akkor mindegy, ideje leváltanom, már 5 éve megvan az eredeti 1 végtranzisztoros verziója.
Szerintem Alkotó féle 2.7.1 verziót fogom megépíteni 50V ig ez már jó lesz.
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Értem én, csak nem mindig látom (az nem betű)
Egyébként mi a véleményed a szóbanforgó egyfetes megoldásról?
(#) Attila86 válasza SALáta hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

A fekete hátterű LCD nekem is nagyon tetszik és gondolkodom fekete előlapon, melyen csak a feliratok fehérek... Főleg hogy van fekete alapon fehér karakteres LCD is van. :yes: (Vettem egy ilyet is Ebay-ről de sajnos hibás.)

Hello!
Alapvetően az "egy Fet" lenne a normális. Csak ahogy említetted a hűtése is meg legyen oldva. Az áramkör eredendően úgy készült, hogy "amit egy 24V-os pákatrafóból ki lehet hozni". Ebből a célból a Fet-ek kis Rds ellenállású típusra lett kiválasztva. Így a maradék feszültség is alacsony. (A zöld Led jelzi is, ha a nyers tápfeszültség, nem elégséges a beállított kimenőfeszültséghez.) Az IRFP460 Rds ellenállása 0,27Ohm. Nagyobb kimeneti áram esetén, ez növeli a plusz feszültség igényét. De ha ez nem gond, működni fog.
üdv! proli007
(#) sector99 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szia !
Akkor ezek szerint "jó hűtéssel" 1 db(egész....) IRFP260N is elég ? Annak meg 0.04 ohm az Rds ellenállása. Jaaa 3 A lenne a max. kimenő áram.

üdv:
sector99
(#) proli007 válasza sector99 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Hello!
A jó hűtés, csak költői fogalom. Meg kell terhelni a tranyót a bordán, a dobozban szellőzéssel v. anélkül, és megmérni a hőfokát. (Ettől még a valós kristály hőmérsékletet ugyan nem fogod megtudni. Esetleg az Rds(on) hőfokfüggés arányából Fig.4 lehetne következtetni.).
És a tranyó SOA tartományát, meg kell nézni.
De szerintem Kádár István sokkal többet tud erről nálam, szerintem nála érdeklődjetek..
üdv! proli007
(#) Doncso válasza sector99 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Nálam IRFP460N pötyög, a kis borda miatt jelenleg 3 percet tud rövidzárba, ekkor már inkább nem kínoztam tovább. 3A a maximális kimenő áram.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Szia!
Az a GA100TS60 modul egy félhíd-modul, azért vannak sorba kötve az IGBT-k. A határadatokat egyenként is teljesítik a tranzisztorok (100A, 600V).
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

De a disszipációt is vajon?

Igen, hisz a félhíd topológiájából adódóan vagy az egyik tranzisztor van nyitva, vagy a másik. Ha mindkettő, akkor az már régen rossz.

Na, ez már egész bíztatólag hat, szerencsére ki van vezetve minden láb, így végül is akkor érdemes lenne egy IGBT-s áteresztéssel megoldani. Így, belegondolva, mekkora tranzisztor van ebbe. Nem lehet kicsi. Ez mondjuk még jobb így, mert egy trafnzisztorral ki lenne zárva abszolut a gyártási szórásból adódó kellemetlenségek. Nem kellene annyi emitter elenállás sem. Egész jó lenne így ez.
Köszönöm, hogy jelezted az észrevételt.

Általában a 100A-es moduloknál már nem egy chip-ből áll egy tranzisztor, hanem több tranyó van párhuzamosan kötve. Ilyen módszerrel egyszerűen megteremthető a biztonságos működési tartomány (SOA).

Ja, így már világos. Sok párhuzamos tranyó egy tranyóként van ábrázolva a rajzán, és ebből van kettő sorosan kötve. Na majd kisérletezek ezzel a megoldással. Így elsőre tetszene.

Ha csak az egyik IGBT-t szeretnéd használni, akkor a használaton kívülinek a G-E kivezetéseit kösd össze, mert különben képes a tranzisztor kinyitni egy kis sztatikus feszültségtől is.
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Szept 6, 2010 /

Rendben. Egyébként miért nevezik gate-nek? Hogyhogy nem bázis? A többi az stimmel C-E.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Szept 6, 2010 / 1

Mert ez egy olyan bipoláris tranzisztor, amelynek a vezérlő-bemenete egy MOSFET-ből van kialakítva, ezért nem kell álladó bázisáramot belepumpálni, hanem feszültséggel lehet vezérelni.Így csak addig folyik áram az IGBT gate-jébe (ből), amíg annak a kapacitása fel nem töltődik, illetve ki nem sül. A bipoláris kimeneti struktúra előnyösebb nagyobb feszültségű alkalmazásnál, mert a bip. tranzisztorok kis maradékfeszültsége az IGBT-ben egyesül a FET-ek kis vezérlési energiaigényével. A nagyfeszültségű MOSFET-ek nagy csatorna-ellenállása előnytelen nagyfeszültségű, nagyáramú alkalmazásoknál.
IGBT
Egy félhíd, négy chip-ből
(#) Proci_85 válasza pz87 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /

A TL081-es IC-k így is koppanás közelében vannak hajtva. Az eredeti kapcsolásnál & az oldalon ahhoz kapcsolódó fórumban is megemlítették már páran ezt a veszélyt. Természetesen 24V AC trafóval semmi gond.

Érdemes szétnézni a fórumában, mert úgy emlékszem tettek fel a módosításhoz tippeket. A TL081 kiváltására mindenképp, mely magasabb feszről is elment.

(Attila86 nagy taps az új fejlesztésedért. Lenyűgöző milyen precizitás övezi kívül, s belül )
Következő: »»   290 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem