Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Hello!
Grat! Nagyon király! Erre már vevő vagyok.A LED-essel méretbeli problémáim voltak,ez viszont tökéletes.
Nagyon jó lett, nekem tetszik. Nem sokkal bonyolultabb használni mint egyetlen modult. Várom a labortáp 2 őt, kaptam egy marék fet et a multkor, valószinü nem dobozolom be de teszt erejéig megcsinálom. A védelem hütőbordához cikked alapján készült Proli féle kapcsolás sokszor védte meg a tápom. A fekete alapú kijelző pedig gondolkodóba ejt egy full fekete gravirozott előlapú táp megalkotásában.
Szia mex. No , végül is sikerült a mutatvány, a G-S 1k ellenállást megnöveltem 1k8-ra, így tökéletesemn szabályoz, fel is tudtam engedni 3A-ig az áramkorlátot, és nem lövi el a FET-et, nagyon szépen fűti el a rövidzárat, persze 20 perc rövidzárnál biztosan tönkremenne a FET, mert nem túl nagy a borda, de 3-4 perc rövidzárásig bírja, ez meg szerintem több mint elég, ez úgyis csak egy kis kompakt tápnak készült. Viszont egy dolgot nem értek, hogy az a 6v2 zener mi célt szolgál a G-S lábon? Jelenleg nincs benne, de nem tudom mennyire fontos az oda.
Üdv. Doncso
A zener feladata hiba esetén, (például a BD140 zárlata) megakadályozni a nyers tápfeszültség rákerülését a gate-ra. Gondolom azért ilyen értékű, mert itt még nem teljesen nyitott a fet, és igy a kimeneten sem a csutka pufferfesz jön ki.
De majd Proli 007 megmondja a tutit.
Sziasztok, elméleti síkon gondolkozom pioneer tápjának megépítésén, de nem a hagyományos módszerrel, hanem számba véve az itthon fellelhető alkatészeket, illetve pár szempontot, a következő jutott eszembe. 40V 8A-es trafó, áteresztőnek pedig IGBT modult használnék, EZT, mi a vélemény erről. Szerintem be lehetne házasítani, csak kérdés, hogy mennyire kellene átalakítani az áteresztő fokozat meghajtását, illetve van e valami hátul ütője a dolognak? Azért is tetszik a dolog, mert így megspórolnám a hűtéssel kapcsolatos kialakítást, L-idom, sok sok áteresztő, illetve ami tetszik, hogy talán kiküszöbölhető lenne a 2N3055-ök közötti gyártási szórás miatt lévő különbség és az ezzel járó kellemetlenségek, illetve magasabb kimenő áramot is el lehetne érni, persze nem folyamatos óriási teljesítmény eldisszipálása a cél, de rövid időre kivehető lenne nagyobb teljesítmény is, ha szükség lenne rá. Mit gondoltok erről.
Doncso
Sziasztok!
Hogy tudnám ennek a tápegységnek a kimeneti feszültségét feljebb vinni? Jelenleg 29,7V a max. melyik alkatrészeken kell módosítani, hogy 40-45V ig elmenjen? Tápnak egy AC 36V-os trafóm van így egyenbe megvan 49V-om.
Az a baj vele, hogy gyárilag "sorba" vannak kötve a tokon belül a tranyók. Nekünk meg párhuzamosítani kellene..
Egyébként megoltható a fetek alkalmazása is a tápban.
Szia!
Ennek sehogy. Mivel a műveleti erősítők a fő tápról kapják a tápfeszültséget, ami ugye nem igazán mehet 30V fölé.
ja igen, igazad van, akkor csinálok belőle egy AB osztályos erősítőt. Viccet félre. Tulajdonképpen FET-es megoldás is érdekelne, vannak jó erős IRFP460N tipusú fetjeim.
Hello!
Én itt csak megfigyelő vagyok! (Vagy csendestárs..) üdv! proli007
Szevasz!
Nagy szükség van az ilyen "csendestársakra" úgy gondolom. Ha nagyot tévedtem kérném a korrekciót magam és mindenki más okulására. üdv mex
Hello!
Ellenkezőleg, minden úgy van, ahogy írtad. Ezért is küldtem ezt a kis figurát! üdv! proli007
Akkor mindegy, ideje leváltanom, már 5 éve megvan az eredeti 1 végtranzisztoros verziója.
Szerintem Alkotó féle 2.7.1 verziót fogom megépíteni 50V ig ez már jó lesz.
Értem én, csak nem mindig látom (az nem betű)
Egyébként mi a véleményed a szóbanforgó egyfetes megoldásról?
A fekete hátterű LCD nekem is nagyon tetszik és gondolkodom fekete előlapon, melyen csak a feliratok fehérek... Főleg hogy van fekete alapon fehér karakteres LCD is van. :yes: (Vettem egy ilyet is Ebay-ről de sajnos hibás.)
Hello!
Alapvetően az "egy Fet" lenne a normális. Csak ahogy említetted a hűtése is meg legyen oldva. Az áramkör eredendően úgy készült, hogy "amit egy 24V-os pákatrafóból ki lehet hozni". Ebből a célból a Fet-ek kis Rds ellenállású típusra lett kiválasztva. Így a maradék feszültség is alacsony. (A zöld Led jelzi is, ha a nyers tápfeszültség, nem elégséges a beállított kimenőfeszültséghez.) Az IRFP460 Rds ellenállása 0,27Ohm. Nagyobb kimeneti áram esetén, ez növeli a plusz feszültség igényét. De ha ez nem gond, működni fog. üdv! proli007
Szia !
Akkor ezek szerint "jó hűtéssel" 1 db(egész....) IRFP260N is elég ? Annak meg 0.04 ohm az Rds ellenállása. Jaaa 3 A lenne a max. kimenő áram. üdv: sector99
Hello!
A jó hűtés, csak költői fogalom. Meg kell terhelni a tranyót a bordán, a dobozban szellőzéssel v. anélkül, és megmérni a hőfokát. (Ettől még a valós kristály hőmérsékletet ugyan nem fogod megtudni. Esetleg az Rds(on) hőfokfüggés arányából Fig.4 lehetne következtetni.). És a tranyó SOA tartományát, meg kell nézni. De szerintem Kádár István sokkal többet tud erről nálam, szerintem nála érdeklődjetek.. üdv! proli007
Nálam IRFP460N pötyög, a kis borda miatt jelenleg 3 percet tud rövidzárba, ekkor már inkább nem kínoztam tovább. 3A a maximális kimenő áram.
Szia!
Az a GA100TS60 modul egy félhíd-modul, azért vannak sorba kötve az IGBT-k. A határadatokat egyenként is teljesítik a tranzisztorok (100A, 600V).
Igen, hisz a félhíd topológiájából adódóan vagy az egyik tranzisztor van nyitva, vagy a másik. Ha mindkettő, akkor az már régen rossz.
Na, ez már egész bíztatólag hat, szerencsére ki van vezetve minden láb, így végül is akkor érdemes lenne egy IGBT-s áteresztéssel megoldani. Így, belegondolva, mekkora tranzisztor van ebbe. Nem lehet kicsi. Ez mondjuk még jobb így, mert egy trafnzisztorral ki lenne zárva abszolut a gyártási szórásból adódó kellemetlenségek. Nem kellene annyi emitter elenállás sem. Egész jó lenne így ez.
Köszönöm, hogy jelezted az észrevételt.
Általában a 100A-es moduloknál már nem egy chip-ből áll egy tranzisztor, hanem több tranyó van párhuzamosan kötve. Ilyen módszerrel egyszerűen megteremthető a biztonságos működési tartomány (SOA).
Ja, így már világos. Sok párhuzamos tranyó egy tranyóként van ábrázolva a rajzán, és ebből van kettő sorosan kötve. Na majd kisérletezek ezzel a megoldással. Így elsőre tetszene.
Ha csak az egyik IGBT-t szeretnéd használni, akkor a használaton kívülinek a G-E kivezetéseit kösd össze, mert különben képes a tranzisztor kinyitni egy kis sztatikus feszültségtől is.
Rendben. Egyébként miért nevezik gate-nek? Hogyhogy nem bázis? A többi az stimmel C-E.
Mert ez egy olyan bipoláris tranzisztor, amelynek a vezérlő-bemenete egy MOSFET-ből van kialakítva, ezért nem kell álladó bázisáramot belepumpálni, hanem feszültséggel lehet vezérelni.Így csak addig folyik áram az IGBT gate-jébe (ből), amíg annak a kapacitása fel nem töltődik, illetve ki nem sül. A bipoláris kimeneti struktúra előnyösebb nagyobb feszültségű alkalmazásnál, mert a bip. tranzisztorok kis maradékfeszültsége az IGBT-ben egyesül a FET-ek kis vezérlési energiaigényével. A nagyfeszültségű MOSFET-ek nagy csatorna-ellenállása előnytelen nagyfeszültségű, nagyáramú alkalmazásoknál.
IGBT Egy félhíd, négy chip-ből
A TL081-es IC-k így is koppanás közelében vannak hajtva. Az eredeti kapcsolásnál & az oldalon ahhoz kapcsolódó fórumban is megemlítették már páran ezt a veszélyt. Természetesen 24V AC trafóval semmi gond.
Érdemes szétnézni a fórumában, mert úgy emlékszem tettek fel a módosításhoz tippeket. A TL081 kiváltására mindenképp, mely magasabb feszről is elment. (Attila86 nagy taps az új fejlesztésedért. Lenyűgöző milyen precizitás övezi kívül, s belül ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |