Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   24 / 59
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
De ha csavart nem húzod meg akkor meg annyi a tranzisztoroknak ! Ezért inkább ha tehetem sőtt mi több csak csillámot használok .
(#) poros válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Az eddig bemutatott paneljaid is szépek, de ez gyönyörű. Le a kalappal. :kalap:
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
A Hang és Technika újságban lévő rajz szerinti, tranyós előfokot aplikáltam rá erre a panelre. Az eredmény nagyon-nagyon... A korábbi emlékeim szerinti nagyon kicsi zajhoz képest is még sokkal kisebb lett.
Azt hiszem nagyjából most mondható el erről a tranyós konstrukcióról, hogy kihoztuk belőle amit lehet.
Tehát a csöves HTA-hoz tervezett végfokpanel + az Obeliskből átvett megemelt belépési szintet produkáló védelem + LM317-es stabilizátor az előfoknak + és az eredeti rajz szerinti előfok (a tranyók "C" jelűek, és válogattam őket) = kb. 300mV érzékenységű, rendkívül kis zajú, nagyon jó hangú erősítő.
A paneltervet hozzá fogom igazítani a tapasztalatokhoz, és utána fel fogom ide tenni.
Akinek kell ez a kb. 3x-os erősítésű előfok, megelégszik a 30W körüli teljesítménnyel (ezt majd még megmérem azért pontosan), az nem fog csalódni ebben a felépítésben.

DSCF0415.JPG
    
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Hozzá igazítottam a tervet a tapasztalatokhoz.
Esetleg van még valamilyen ötlet, amire eddig nem gondoltam, de hasznos része lehet az erősítéssel rendelkező tranyós előfokkal felépülő OBELISK-nek?
A "látványerősítőkhöz" egy mai tapasztalat. A műhelyasztalomon van/volt összerakva, és persze ezt hallgattam. Ekkor már nem labortápról, hanem a saját trafójáról ment, tehát nem védte érzékeny áramkorlát. Tápegységet számoltam, illetve méricskéltem még az erősítőben, aminek eredményét fel is irkáltam, hátha jól jön majd még egyszer ha javítani kell valamit.
Több papírom volt egymáson, és köztük elrejtve/eltakarva a tollam. Mikor felkaptam a papírköteget, abból kicsúszott az íróeszköz, és belepottyant az erősítőbe. Ez még békebeli fém-végű toll, nem fémnek látszó műanyag, aminek meg is lett az eredménye. T8 (konkrétan szétrobbant), R30, R35 (szakadtra égtek) és a két végtranyó T10, T11 (CE zárlat) elhalálozott.
Tehát nagyon óvatosnak kell lenni (eddig magamról is ezt gondoltam), mert könnyen megvan a baj. A kár nagyjából 1300Ft, és fél óra munka.
(Ciroklnak! ha már ki kellett szednem a végeket, akkor kicseréltem csillámra, a szépség miatt, és hogy ne legyen féloldalas, a másik oldalon is ugyanígy. A BD-k alatt még mindig szilikon van)

a bűnös.JPG
    
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Ne haragudj ezért de szerintem a csillám ide szebb , a látványos erősitő baleseted meg egyedi példa úgyszintén , tény és való hogy itt azért könnyű balesetet szenvedni . Valamit valamiért , nálam még nem történt semmi hasonló pedig van amikor egy délután sorra vannak szedve meghallgatás céljából .
(#) Cirboja hozzászólása Aug 25, 2010 /
 
A tranzisztorok szigetelésére én egy ideje öntapadós teflon fóliát használok.Ez barna színű szövött anyag,jó a hővezetése (különböző fűtőlapok és fóliahegesztők bevonására használják) többszáz fokig bírja ,ollóval vágható,bőrlyukasztóval lyukasztható ,nem öregszik.Ha valaki szeretné kipróbálni és megadja a postai címét egy borítékban szívesen küldök bárkinek-ingyen és bérmentve.
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Nem kellett megcsinálni, csak biztit cseréltem nagyobbra.
És be is dobozoltam már.Meg kapott egy hangerő potit is, amit nem akartam ugyan de a végén szügség lett rá.
KÉPEK ITT
(#) zotyo hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
...'az Alkotó pihen...? Talán nem vagyok egyedül, aki már nagyon várja, a régi Hang és Technikában megjelent tranyós előfokkal, Alkotó által, a megszokott színvonalon megvalósított tervet...
(#) Alkotó válasza zotyo hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Alkotó galériát épít, és egy kis türelmet kér. A terv kész, csak a gép van kicsit "bedobozolva".
(#) zotyo válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Oké..., jó munkát!
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Ha ez ösztönöz, már én is nagyon várom a fejleményeket!
(#) Moszkvai hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
A HT-A terhelhető 4Ω-al? Találtam 1:1 áttételű 4Ω-os trafót. Ki szeretném próbálni ha lehetséges.
(#) bakos13gab válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Ha 1:1 áttételű, akkor ha egy 8 ohmos hangfalra kötöd vele rá, akkor az nem 8 ohm?
(#) Moszkvai válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Nem. A tekercsek 4Ω-ok. 1:1 mint 4Ω:4Ω.
(#) bakos13gab válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Értem.
(#) Alkotó válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Igen, én tartósan terheltem 4R-os műterheléssel, és simán bírta, illetve még a teljesítménye is nagyobb így.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
A gépem továbbra is "elérhetetlen", de egy másikról "összevarázsoltam" ami kellhet.
Ez most egy kicsit öszvérkialakítás, de eddig talán ez tetszik nekem a legjobban. Ez sem jobb mint a csöves, de ahhoz képest jelentős erősítése van, és mégis nagyon kicsi a zaja (és persze nincs benne elektroncső).
Szimmetrikus a panelelrendezés (ezt a jól bevált csöves tervemről vettem át), nagyon jó stabilizátora van az előfoknak, illetve belefér akár az ALPS poti is, ha valaki ezt megengedheti magának. Végül a védelem "belépési" áramküszöbe itt magasabb mint a HTA-ban.
A rajzra felirkáltam néhány feszültségértéket, melyeket konkrétan mértem a sajátomon, műterheléssel lezárva, letekert poti mellett.
(#) Moszkvai válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Köszi! Akkor kipróbálom amint lesz rá időm.
Gratula az új tervekhez!
(#) zotyo válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Köszönet érte!
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Hát Alkotó Mester! Nagyon jó tervek. Lehet beruházok rá. Így viszont a quad lehet hogy abbamarad.
(#) Tambaga hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Sziasztok! Megépítettem a HTA-30-at Alkotó utolsó tervei alapján, de sajnos az élesztésnél problémám támadt. Sajnos labortápom nincs, így a következő módon próbáltam éleszteni, egy a fórumban talált régebbi tanács alapján. Szekunder után 10Ohm 2W-os ellenállást tettem, az 50K potmétert letekertem, a nyugalmi áramot állító potmétereket középre állítottam. A bemenetre jelforrást a kimenetre semmit nem kötöttem. Bekapcsolás után a 10Ohmok egyből elfüstöltek. Nem tudom hogyan tovább, hol lehet a hiba. Ez az első erősítő amit építettem és éleszteni próbálok, tapasztalatlan vagyok ezen a téren. Minden segítséget előre is köszönök!
(#) Alkotó válasza Tambaga hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Az ellenállás áramkorlátként működik. Célszerűen a biztosíték helyére lehet rakni, mert általában oda a legegyszerűbb. Ha már nincs labortáp kéznél, ide nem túl szerencsés érték a 10ohm, mert az túl nagy áramra korlátoz (65V-nál ez 6,5A). Sokkal inkább egy 47 vagy 56 ohmot ajánlanék, mert az bő 1A-re korlátoz)
Ha elégett, akkor rajta sokkal nagyobb áram folyt mint az jó lenne. Viszont ennek lehet egy csomó oka, és amit elmondtál az semmilyen támpontot nem ad nekünk.
Mindenesetre ellenőrizni kell a félvezetőket, a végtranyók elszigeteltségének jóságát, az alkatrészek érték és polaritáshelyességét, az elkötéseket, a forrasztásokat, a panelt stb... stb...
Néhány jó fotót ha felteszel, akkor talán meglátunk rajta valami huncutságot.
Ha valóban ez az első erősítőd, akkor jó nagy fába vágtad elsőre a "pákádat". De ez nem baj, csak még nincs elég rutinod az élesztésben és a javításban.
Első tanács, mindig csak egy oldalt élessz egyszerre.
(#) Tambaga válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Csináltam egy-két képet, talán segít. Próbáltam precízen megépíteni, a panel fotózással készült, átnézve rövidzárat nem látok sehol. Az alkatrészek is jól vannak beültetve, bár ezt még holnap jobban átnézem.
(#) Alkotó válasza Tambaga hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Első erősítőnek nagyon tetszetős lett (jó a tervezés).
Ha jól emlékszem, akkor én eredetileg nem diódákat terveztem a tápba hanem greatzet, és átkötéseknek is kéne lenni benne, amik nálad ellenállásoknak látszanak. Ebből arra gondolok, talán áttervezted a panelt, amiben esetleg lehet hiba (a pufferek is elcsúsztak egy kicsit). A végtranyókat nem cserélted meg véletlenül?
Mindenesetre nézd át újra, mert kár lenne ezért a szép erősítőért. A rézoldalról is csinálj egy-két fotót. A forrasztásokat is nézd át, nem maradt-e ki egy láb véletlenül, nincs-e összefolyás valahol.
Először biztosíték nélkül, külön a tápot is mérd meg, hátha már ott van valami baj.
Működnie kell, mert már van néhány tökéletes darab belőle. Esetleg nem néztél el valamilyen alkatrészértéket? Sőt az se kizárt, hogy én írtam el valamit a beültetési rajzon. Általában a kipróbált erősítők utánépítésekor, valami egészen egyszerű probléma szokott lenni, csak ezek simán tönkretehetik a drága alkatrészeket is.
(#) bakos13gab válasza Tambaga hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Egy jó tanács: nekem sincs labortápom. Használj valamekkora izzót a trafó primerével sorban. Szinte rögtön jelzi, ha gáz van. Ha erősen ég, akkor a szekunder oldal vagy zárlatos vagy nagyon nagy áram felvételű. Mivel itt a nyugalmi alacsony, ezért az izzónak tulajdonképpen nem szabad fénylenie csak egy pillanatra az elkók feltöltéséig.
(#) Tambaga válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Idézet:
„Ha jól emlékszem, akkor én eredetileg nem diódákat terveztem a tápba hanem greatzet, és átkötéseknek is kéne lenni benne, amik nálad ellenállásoknak látszanak.”

Igen, eredetileg graetz volt a tervben, de az alkatrészek egy részét még a csöves tervedhez vettem, ahol diódák voltak, így egy kicsit az alkatrészeimhez alakítottam a panelt. Az átkötéseket 0Ohmos ellenállásokkal csináltam. Puffereim is egy picit nagyobbak voltak, ezért és a diódák miatt picit módosítottam a táprészt.
Idézet:
„Először biztosíték nélkül, külön a tápot is mérd meg, hátha már ott van valami baj.”

Ez a része jónak tűnik, 65,2V-ot mértem.
Idézet:
„Esetleg nem néztél el valamilyen alkatrészértéket”

De, sikerült elnéznem, T3,T6 BC556 helyett BC546-ot tettem mindkét oldalon. Hihetetlen, hogy mennyire nem veszi észre az ember a saját hibáját, pedig annyiszor átnéztem. Cseréltem őket, a helyzet javult, az ideiglenes áramkorlátozó ellenállások már nem szálltak el. A nyugalmi áramot is tudtam állítani, az emitter ellenállásokon állítottam be 10mV-ot, így elvileg az áramnak 30mA-nek kell lennie. Ezen felbuzdulva cseréltem az ideiglenes ellenállásokat biztosítékokra és a bemenetre jelforrást, a kimenetre hangszórót kötöttem. De szólni nem szólt semmi és most már a nyugalmi áram állítás sem úgy működik ahogy előtte. Az egyik oldalon egyáltalán nem reagál, a másikon állít valamit, de a BDW83D és BDW84D emitter ellenállásán is más-más feszültséget mérek és ezen az oldalon az R33 150Ohm és az R30 47Ohm elég forróak. Semmi füst, vagy ilyesmi nem volt, nem tudom mi történhetett.
(#) CIROKL válasza Tambaga hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
A kicsatoló kondenzátor előtt mértél dc szintet ?
A leírásod alapján szerintem itt több alkatrész is megsemmisült az első kísérleted után , szerintem forraszd ki az összes tranzisztort , diódát ellenőrizd és ha meggyőződsz róla hogy jó, jók akkor alaposan odafigyelve tedd vissza őket a megfelelő pozícióba ,az esetleges elhalálozott példányt cseréld .
Az itt leírd módon aztán megint el indítod , ennek menni kell ha mindent a megfelelő helyre teszel és ha az élesztésnél oda figyelsz , ha már sikerül belőni a nyugalmi áramot az után nem lesz semmi gond , csak hallgatózni kell meg egy szép dobozt konstruálni neki .
(#) Tambaga válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Dc szintet nem mértem, de akkor majd a tanácsaid alapján megpróbálom végignézni a dolgokat. Sajnos hétvége előtt nem fogok tudni foglalkozni vele, addig gyűjtök egy kis erőt
(#) Tambaga válasza Tambaga hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Hétvégén volt időm megint foglalkozni az erősítővel. Meglettek a bűnösök, két BC546 volt még rossz, cseréltem őket. Ezúttal nem volt semmi gond az élesztésnél, simán ment minden. Egyelőre nem volt időm hosszan hallgatózni, de a tesztek alapján nagyon jónak tűnik. Köszönet mindenkinek aki hozzászólásával, tanácsával segíteni próbált és persze Alkotónak a tervekért. Most majd jöhet a dobozolás
(#) Alkotó válasza Tambaga hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Váljék egészségedre.
Következő: »»   24 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem