Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   408 / 1274
(#) forgonati válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Nos lehúztam komplett az egész vezérlést, tehát az RGB jeleket, a +12V-ot meg a GND-t is (ezek ugyanazon konnektorokon vannak) és igy is kék a képernyő. Eszerint a képcsőpanelen van a hiba? Megmérem még egyszer azokat a tranyókat, hátha rosszul mértem. Más hiba nem lehet, mivel az ellenállások és diódák jók.
(#) kadarist válasza forgonati hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Arra nem is merek gondolni, hogy katód-fűtőszál-zárlatos a kék ágyú a csövön belül. Ha ez így van, akkor ez magyarázat lenne a korábbi furcsa hibajelenségekre is.

HA az va akkor kukás. De úgy néz ki nem az van, mivel most mértem, és a kék tranyóján a kollekor-emitter közt zárlat van. Nem csoda hát hogy kék a képernyő. Ezeket a tranyókat tudom helyettesiteni másmilyennel is nem? Végülis semmi extra, nem kell nagysebességű tranyó, meg nagyfeszültsérge se. Ezek amúgy 2SC2068-as tranyók. Milyet rakhatnék be a helyére?

A rajzon amúgy KTC2482 van, mindegyikbe a közös hogy 300V-osak

Ezek azért elég nagysebességűek meg nagyfeszültségűek. Cseréld ki eredetire: Bővebben: Link, vagy: Bővebben: Link. De valamilyen bontott, hűtőzászlós típust is kipróbálhatsz.

Hát, a trr-je alapján végképp nem gyors tranzisztor ez. Na majd nézek valamit. Legfeljebb veszek majd eredetit.

Az előbb általad emlitett zárlatot a csövön belül ki lehet mérni valahogy? Csak hogy fölöslegesen ne verjem a pénzt bele.

Ja és ha kiveszem a rossz tranyót akkor lennie kéne képnek nem? Feltéve ha nem az emlitett zárlat van a csövön belül.

A 95 MHz azért elég gyors. Multiméterrel mérd meg a fűtőszál közötti ellenállást. Ha durva zárlat, akkor ezzel kiszűrhető.

KIvettem a tranyót, igy most zöldes-pirosas képem van. A trimmerekkel szépen lehet állitani hogy mennyi legyen a zöld meg a piros. És most már a trafó G2-jén is szebben tudom szabályozni a fényerőt.

Van egy régi szines tv-m, abba már ugyis kuka a képernyő, majd abból kiszedem a tranyókat, mindhármat cserélem hogy egyformák legyenek.
Itt egy kép, bejelölnéd hogy mit hova kössek? Csak hogy legyen végre valamilyen kép. Köszi.

Picture.jpg

Na, újabb fejlemény. Tranyót cseréltem, bement egy BF469, bár ez csak 250V-os nem 300, de ez nem mérvadó itt. Újra van hangyafoci, megy a tv, úgy mint azelőtt. Eszerint a zárlat a képcsövön belül nincs. Mostmár a kék katódfesze is 170V körül van, mindhárom szint szépen tudom állitgatni.

Maradt az eredeti gond, az hogy eléggé vibrál a kép, és 2-2cm fekete sáv van alul és felül. Van valami ötleted?

Milyen tévé ez?

Ez egy Goldstar CBT-9905. Van hozzá komplett rajzom is, igaz nem pont ehez a tipushoz, de 99%-ban egyezik.

A vertical környékén 3 trimmer van, V-Size, V-Sync és V-Lin. De egyikkel se tudom beállitani. A V-Size csutkára van tekerve, mégis kevés. Valami gond lesz még de nem tudom hol keressem.
(#) Attilaapa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Köszönöm az infót bízok benne nagy segítség, igazán jó ez az oldal,sok mindenben segítségemre van .

A kisebb-nagyobb elektrolitkondikat cserélgetted a függőleges végfok körül? Van annyi belőlük, mint égen a csillag.

A vertical részben és a táp részben is ki vannak cserélve az elektrolitok. Első dolgom ez volt. Egyedül a legnagyobb, 120µF/400V nincs cserélve, de az tutira jó, ki van próbálva.

Az RGB ic körül is vannak kisebb elkók, de nem hinném hogy ott a hiba. Nincs már ötletem.

A "Screen" és a "Focus" feszültségnek mennyinek kéne lenni? Egyáltalán tudom azt mérni multiméterrel? Vagy ott nem lehet a hiba?

A screen-fókusszal ne foglalkozz. Azt szemre kell beállítani. A Vsize poti és a vele sorba kötött ellenállás összértékén kellene változtatni a nagyobb amplitúdó elérése érdekében.

Rendben, én állithatok rajta, a vele sorba kötött ellenállást kicserélhetem. De gondolod hogy ez a megoldás? Nem máshol lehet a hiba? Végülis nem véletlenül van ott olyan értékű poti/ellenállás. Hisz hosszú évekig ment a tv... Meg a vibrálást szerintem az sem oldja meg.

Tanácsot kérsz, én meg adok.

Persze, és köszönöm is. Bennem csak felvetődött hogy tényleg ez lehet-e a gond. Az ellenállások értéke nem szokott csak úgy változni. De azért megpróbálom cserélni. A potival sorba kötött ellenállás 62K. Nagyobbra vagy kisebbre cseréljem szerinted?

A trimmerpoti melyik végállásában nagyobb a képméret? Ha a kisebb ellenállású beállításában, akkor csökkents a soros ellenállást, ha a nagyobbikban, akkor növeld.

OK, köszi.

Itt van 2 kép, jelenleg ez a helyzet most. A H-Size ellenállást még nem cseréltem, jelenleg az foglalkoztat hogy miért ilyen kék. Bárhogy próbálom beállitgatni, nem lesz jó. Ha a kéket visszaveszem, túl sötét lesz. Ha ráadom, akkor szép éles kép van, viszont nagyon kék. A többi szinen is lehet állitani, tudok ráadni pirosat is meg zöldet is, de sehogy nem tudom beállitani hogy normális legyen. A katódfeszek egyformák, mindhárom 150V körül van. Katód-fűtőszál zárlat nincs, ohmméterrel nem mérhető, végtelen ellenállás van mindhárom szinnél. Lehet hogy az RGB IC-nél van baj? De ha egyszer a katódfeszek egyformák, nem értem miért ilyen kék a képernyő.

A második képen nem tudom mi az az alkatrész, láttál már ilyet? A rajzon az van odairva hogy Delay. De hogy mit késleltet, fogalmam nincs.

Ja és egy tipp, a degaussal nem lehet gond? Hogy el van mágnesezve a képernyő?

Az a késleltető művonal nincs eltörve? Ha ez rossz, akkor nincs rendes színes képed. Bővebben: Link

Szia a tápban kicseréltem 2db kondit, a tápom 135v és mikor kikapcsol lemegy a táp 123-v ra.ki kondiztam a tápot ,a sorvéget ugyan úgy kikapcsol ,viszont a G2 le tekerem 190v-ra akkor nem kapcsol ki.Valami ötlet?
(#) kadarist válasza Attilaapa hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Ha primer oldali kiskondi cseréje után is kikapcsol, akkor cseréld ki a hálózati oldalon lévő nagy, hűtőbordán lévő táp IC-t. Ha jól emlékszem STRS a betűjele.

alien ctv-5559 .Szerviz menü kódja kellene! KÖSZÖNÖM

str van benne de kondit alulról hozzá forrasztottam és a hiba megmaradt,Szerinted megoldódik STR cserével a hiba? Sorkimenő kizárt? :eek2: Ja 30 perc elteltével ugyan úgy kikapcsolt 190v-os G2-vel

Sorkimenő kizárt, mert áramellátási gond okozza ezt a hibát. A nagyképernyős újabb Samsungok típushibája. ennél van olyan trillázó hang bekapcsoláskor, meg szétnyíló kép-effekt, ha jól emlékszem.

Igen van tehát mi lehet a hioba? STR-Vagy kondi semmi más?

Igen, ahogy leírtam.

KI próbálom Köszönöm az infót,viszont szeretném az opció kódját az alien 55cm tv-nek ctv 5559

Menü--->4725
Leírás: Bővebben: Link
Következő: »»   408 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem