Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Riasztószerelés tapasztalatok, ötletek (kizárólag haladóknak)
Lapozás: OK   4 / 85
(#) kovacslajcsi válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!

Rágoogliztam, pedig ez nagyon jó lenne nekem Csak azt nem tudom, hogy mit reagál egy nagy égszakadásra, esőre, viharra, vagy ha a kutya ugrik a drótra.. Gondolom a kutya ugyan úgy rossz pont.. Jól sejtem?

Hol lehet ilyet kapni idehaza? Van kisker elérhetőséged, ahol meg tudom nézni, meg rendes ára is van, nem csak webshop?

Köszönöm!
(#) hbal válasza Gyu hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!

Én nem kötném a sziréna töltőáramkörét az [AUX+ AUX -]-ra, mivel az 700mA-es áramkorlátozással rendelkezik és esetlegesen előfordulhat, hogy túlterhelődik és lekapcsol.
Nem lenne szerencsés, ha egy esetleges sziréna hiba miatt nem tudnád használni pl. a kezelőt, mert az AUX kimenet lekapcsolt.
A legújabb E65 programozói leírásában (ami a trióda vagy a paradox oldalán van fent) már nem szerepel az a kis rajzocska, amit belinkeltél. Ha jobban megnézed akkor az van rajta, hogy a GND-t az [AUX -]-ról vedd, a +12V töltőfeszültséget a [BELL +]-ról. A sziréna indítása a [BELL -]-ról történjen.

E65-öt még nem szereltem, E55-nél, SP4000-nél a BELL- az mindig kint van, és a BELL+ billen riasztáskor. Ott az a kis rajzocska nem járható út.
Lehetséges hogy az E65-nél hasonlóan az EVOkhoz, és nagyobb szériás Spectrákhoz a BELL- aktiválódik riasztáskor. (open collectoros kimenet)

rajz.JPG

(#) hbal válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!

Magyarországi kereskedelm kirendeltség
UTC Fire & Security Hungary Kft.

1106 Budapest, Jászberényi út 24-36.
Tel.: (1) 433 0100
Fax: (1) 263 0569
(#) tomat5 válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia

Az UTC-nél láttam én is. Ennek a terméknek az elődjét raktam úgy 5-6 éve. Engem lenyűgözött. Azt még 5-6 potméterrel lehetett kalibrálni. Nem emlékszem pontosan, hogy hogyan de nagyon hozzá lehetett állítani a körülményekhez. Én könnyűszerkezetes épület falára raktam. Be lehetett állítani úgy, hogy 300m-re megpöccintettem a kábelt és bejelzett. (Persze nem maradt úgy.) Ott be lehetett úgy lőni, hogy a jégeső nem zavarta meg. Szerintem az újabb verzió még jobb lehet.
Ha a kutya nekiugrik valószínűleg be fog jelezni, de a kutya csak akkor fog nekiugrani ha valaki bóklászik a kerítés mellett. Véleményem szerint tökéletes, téves riasztás mentes kültéri védelmet nem lehet csinálni.
Üdv
(#) Cavalier válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szerintem villanypásztor, nagyfesz érzékelővel. Azt csak úgy tudja kikerülni, ha létrával átmászik felette. Ha elvágja, vagy leföldeli, azt meg lehet érzékelni, és riasztani.
(#) HoLt válasza hbal hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Sziasztok!

Ugyan én sem vagyok profi a témában, de pont most raktam össze egy E55-öt egy Crow BS-1 Kültérivel.
Ez egy 1.01-es központ, és a programozóiban lévő kis ábra, amit ti is csatoltatok, tényleg hibás. Pont fordítva kellett kötni, mivel a Bell- mindig kint van, a Bell+ húz riasztáskor. Szóval az eredmény:
Bell+ -> Go+
Bell- -> GND
AUX+ -> +14V

Mivel a központ Bell kimenetet lehet 3A-ig terhelni, riasztáskor nem fogja megfektetni a rendszert a hang-fény, az AUX-on "csak" a normál üzemi tápot kapja. Ugyan így is előfordulhat túlterhelés, de azt hiszem, ahhoz, hogy ezt megkerüljük, teljesen saját tápot kéne adni a kültérinek.

Kérlek, javítsatok ki, ha tévednék, valamint ha valaki tud válaszolni a köv kérdésemre:
A K363 kezelőhöz kötött nyitásérzékelőre szabotázst jelez nyitott állapotban. Hol szúrhattam el a programozást, ha a bekötés és az 1k-s EOL ellenállás jó?

Köszi!
(#) hbal válasza HoLt hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!

Én a sziréna tápellátását az akku töltöáramköréről szoktam megoldani.
Ha a BELL--ra és az AUX+-ra kötsz, az ugyanaz, mintha az AUX+ AUX--t választanád, vagyis szintén lekapcsolhat az aus kimenet.
(#) hbal válasza hbal hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Sajnos nem tudtam módosítani a hozzászólásomat valamilyen okból, ezért itt teszem meg:

Én a sziréna tápellátását az akku töltőáramköréről szoktam megoldani.
Ha a [BELL-]-ra és az [AUX+]-ra kötsz, az ugyanaz, mintha az [AUX+]-t [AUX-]-t választanád, mivel [AUX-] = [BELL-], vagyis szintén lekapcsolhat az aux kimenet.
(ezt lehet, hogy többször el kell olvasni)

A 3A-es áramkorlát a [GND/AUX-/BELL-] és a [BELL+] között értendő!

K363-mat írtál, de valószínűleg K636-ot szerettél volna.
A kezelő zónáját úgy kell kötni, mint a központ zónáit, azzal a különbséggel, hogy nem duplázható (ATZ).
Ha EOL van a központ zónáin akkor a kezelőhöz is kell tenni. Külön viszont nem kell programozni, követi a "globálisan" megadott vezetékezést.
(#) pervoll válasza primatus hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szia! Én is ilyen központtal rendelkezem, és egy ideje szemezek ezzel a szoftveres beállítással, csak sajnálom a vonalszimulátorra azt a pofátlanul sok pénzt. Tudnál nekem kapcsolási rajzot küldeni róla alkatrészlistával?
(#) hbal válasza pervoll hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Bővebben: GSM GATEWAY

Talán nem annyira sok az a ~12eFt.

VDMP3 hangmodullal pedig akár le is kérdezheted a rendszer állapotát. (call-center jellegű)
Ha esetleg elfelejted élesíteni a rendszert, akkor telefonhívás segítségével azt is megteheted.
Riasztás esetén bemondja, hogy melyik partíciót és zónát sértették meg, ezután pedig a telefon gombjai segítségével beütheted a felhasználói kódod, hogy hatástalanítsd a rendszert.

Nem is igazán értem, hogy miért ragaszkodnak sokan ahhoz, hogy egy GSM modul SMS-t küldjön. Véleményem szerint ennek nem sok értelme, pláne ha valami rövid kis dallamot játszik a telefon sms esetén.

A mai GSM modul árak mellett szerintem egy ilyen vonalpótló+VDMP3 "kombináció" teljesen jó alternatíva a hagyományos, kontaktusokkal vezérelt GSM modulok helyett, az egyéb kényelmi szolgáltatásokról nem is beszélve....
(#) HoLt válasza hbal hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia!

Köszi a válaszokat!

Tiszta sor, én is ezt írtam. Mivel az [AUX+]-t használom a sziréna normál tápellátására, egy szirénahiba esetén gond lehet. Megfontolom ezt az akku töltőáramkörre való kötést, jól hangzik.
Riasztás esetén azonban a [Bell+/-] -t használja, így akkor nem fog leválni úgy, mint az eredeti rajzocska alapján tehetné.

A kezelővel igazad van, K636 természetesen. EOL-t mindenhova tettem, a kezelőhöz is, mégis szabotázst jelez nyitás helyett.
(#) hbal válasza HoLt hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia!

Nem lehetséges, hogy a kezelő zóna típusa nem jól van megadva?
(#) HoLt válasza hbal hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Köszi az ötletet, hétvégén leelenőrzöm, aztán meglássuk. Beszámolok majd róla, hol rontottam el!
(#) pervoll válasza hbal hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Köszönöm az ötletet, de a mobilos ki-be kapcsolást már megoldottam egy egyszerű gsm riasztóval. Ha összehasonlítod az általad említett gsm gateway-t ~12eFt-ért, és az általam említett vonalszimulátort 5eFt-ért, akkor érted min csesztem fel az agyam...
(#) levaitamas hozzászólása Feb 18, 2011 /

Üdv!
Paradox SP6000-el kapcsolatban szeretnék segítségért folyamodni. Mi okozhatja azt a problémát, hogy partícionálva van a rendszer (2 K32es LED kezelőt tartalamz). Be tudom kapcsolni mindkét partíciót és ez esetben hatástalaníthatom is. Viszont ha csak a 2. van bekapcsolva, akkor az egyik kezelővel nem tudom kikapcsolni, csak a másikkal. Találkozott már ilyennel valaki?
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok!
Lehet hogy nem teljesen vág a témába, de valaki meg tudná mondani hogy a Paradox központok soros programozóján 5V-os a tápfeszültség vagy esetleg 12V-os? Építettem egy programozót, hogy ne kelljen vagyonért megvenni, csak ez a kérdéses. Lassan de biztosan elkezdenék pár darab telepítést, és ha nem muszáj nem installálnék kezelőről. Nyilván nem méregetitek a port feszültségeit, de ha esetleg meg tudnátok nézni megköszönném. Hátha van éppen előttetek kiterítve néhány központ. A 4 pines csatlakozó két széle a táp, a kettő közepe a TX-RX. Nekem van itthon egy régi 728+, de annak a soros csatija csak bővítésre szolgál programozásra nem, így azon 5V van. Köszönöm a segítséget!
(#) levaitamas válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Hello!

A 307USB-n felülről: +; gnd; RxTx, és mivel USB portról működik, gondolom +5V a tápfesz. Ha gondolod meg tudom majd mérni.
(#) szabi_zoli82 válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!
Én szinte a 306-os programozót építettem meg, ugye ezen csak soros port van. Simán lehet a csatin 12V is, mert a kis dobozban bőven elfér egy 78L05-ös stabilizátor. Sajnos csak egyszer láttam belülről egy 306-ost, így nem emlékszem pontosan a belsejére. A mellékelt kép alapján raktam össze a sajátomat, persze némiképpen leegyszerűsítve. Ahogy a saját központomat mértem, ott a kettő széle a tápfeszültség. Nem gondolnám hogy megvariálják ezt a szabványos bekötést, de lehetséges. Nem tudom pontosan hogyan működik a soros kommunikáció, de lehet hogy a TX-en vagy az RX-en kint van a táp. Lehet hogy egyszerűbb lenne a programozóban ellenőrizni, hogy melyik vezetékek mennek a tápra és melyikek a kommunikációhoz. A 306-ban egy MAX232-es ic dolgozik, gondolom az USB-s verzióban ezt megfejelték egy soros-usb átalakítással és kész. Ha így van, akkor a MAX232-es ic bekötése a képen látható, az alapján visszakereshető minden. A gyári programozó képét nézve a csati színkiosztása is félrevezető lehet. 1-fehér, 2-zöld, 3-fekete, 4-piros. De a mérések majd kiderítik. Ha jut rá időd mérd már meg kérlek, mind a központon mind a programozóban. Esetleg tudsz a programozó belsejéről mindenfelől képeket mellékelni? Köszönöm!
(#) hbal válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!

"Lakásriasztó" című fórumtémában én már töltöttem fel képeket.

Bővebben: kép1

Bővebben: kép2
(#) levaitamas válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Megmértem, és a mellékelt képen jelöltem. 4,5V van balról az 1-es és a 3-as lábon. Azt kellene még szerintem megmérni, hogy a központ mennyit és hol ad ki. Mert ha csatlakoztatom a központhoz akkor a Product Link világít rajta, ha csak a géphez van csatlakoztatva akkor pedig a PC Link (USB) világít. Amennyiben PC+307USB+központ, abban az esetben pedig mindkét LED világít. A 307 panelen nem látok feszültség stabilizátort.

307USB.jpg

(#) szabi_zoli82 válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia!
Azt meg tudod esetleg mérni a panelen, hogy a csatlakozó melyik lába hová megy a panelen? Úgy értem, hogy adott az SP232AEN-es IC, ami tulajdonképpen a MAX232-es ic-vel megegyezik. Az IC a tápot a 15-16-os lábon kapja, amiből is a 16 a +5V a 15 a GND. A TX-RX lábak vagy a 10-12, vagy a 9-11. A PC felé a soros csati a 2-3-as lábára a 232-es IC 7-13-as vagy a 8-14-es lába kell menjen. A képen ha jól látom ellenállások is vannak az adat útjában, ha tudod kövesd vissza a nyákon melyik hová megy. Akkor az adat rész már kiderül. A táp tekintetében, a jobb felső sarokban a kis SOT23-as tokozású alkatrész simán lehet stabilizátor IC. Elég gyanúsan van körbevéve diódával, kondival, és ott egy kis puffer elko is. Az szerintem stab ic lesz. Annak a lábkiosztását nem tudom, mert a típus az kitalált. Elvileg a bemenete és a kimenete 1-1 kondival a GND-re megy. A kis elko, lévén hogy 25V-os, lehet hogy a bemenet és a GND közé megy. A 4pines csatin meg tudod nézni a gnd-t, az "fütyül" elvileg a soros csati 5-ös lábával, a 232-es ic 15-ös lábával, és lehet hogy az usb csati házával. A + az meg lehet hogy a kis stab. IC-nek tűnő alkatrésznek a bemenetére. A központból adat szempontjából lehet hogy TTL szintű feszültség van, ami ugye 5V. Ugye a 232-es IC, elvileg egy soros-TTL konverter. Ha esetleg megvannak a tápfeszültség lábak a csatin, akkor következne a központ, hogy ugyanazon lábakon mekkora feszültséget ad ki. Ha ezeket meg tudod mérni, megköszönöm! Szerintem többen vagyunk akik meg szeretnénk építeni a programozót, mert amennyiért adják az kicsit lehúzás, még ha egyszer is kell csak megvenni.
(#) levaitamas válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Megoldjuk, csak jelenleg nincs nálam az eszköz. Hétvégén megyek haza és akkor nekiesek, ha még úgy jó lesz. Én voltam olyan szerencsés helyzetben, hogy a cég vette meg.
(#) szabi_zoli82 válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Természetesen jó, nem vetem be élesben addig amíg nem tudom biztosra hogy melyik láb micsoda. Nem rugatnám ki a processzor programozó bemenetét ha nem muszáj. Mindenképpen megvárom a méréseid eredményét. Ha tudnék szerezni egy olyan központot ami már winload-dal programozható, de valami más része megdöglött, azzal próbálgatnám, de sajnos nem tudok szerezni, meg hát azért elég jól el vannak látva védelemmel a bemenetek, nem olyan egyszerű tönkretenni. Ami jelenleg itthon van 728+ az már őskövület, meg úgy néz ki hogy nem is akar dolgozni. Van egy másik, egy bontott DSC. Az meg DSC... Várom az eredményeket!
(#) HoLt válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia!

Kimértem egy Esprit E55-ön a soros portját:

Fehér - 13.65V
Zöld - GND
Fekete - 5V
Piros - 5V

Kicsit meglepődtem, úgyhogy szétszedtem egy 307USB-t, és megpróbáltam lerajzolni. Hát, a 3 rétegű nyákot amúgy is körülményes kicsengetni, meg sok időm sem volt, úgyhogy az USB-s részt már hanyagoltam, de csatolom a rajzot, amire jutottam.
Igazság szerint ez már olyan, amihez az én szerény tudásom kevés, hiba is lehet benne, bár többször megpróbáltam visszaellenőrizni.

Remélem segít azért...Üdv, HoLt
(#) szabi_zoli82 válasza HoLt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia!
Köszi a rajzot, úgy nézem hogy használható, sokat segít! Köszönöm a fáradozásod! Jól sejtettem hogy van benne stabilizátor. Ennél jobban nem is szükséges lerajzolni, mert a soros rész könnyen lekövethető belőle, ahhoz hogy valaki USB-t is akarjon, meg kell venni a gyárit. Azt ugyanabban a méretben házilag kivitelezni szinte lehetetlen. Meg ha a nyákot gyártatod, már nem éri meg. Nekem az volt a lényeges első körben, hogy a 4pines csatlakozó melyik lábán mi van. A HCT08 szerintem csak azért van benne, hogy a soros és az USB rész kommunikációja ne akadjon össze. De ez csak az én ötletem. Amit én találtam rajzot, a célnak megfelel, csak a bekötés más. Esetleg még az a kérdés merül fel bennem, hogy a 232-es IC-n a kondik milyen értékűek. Mert én láttam már 100nF-ost is, de 5µF-ost is. Azokra a kondikra gondolok, amik az 1-3, 4-5, VCC-2, GND-6 lábak között vannak. A kondikat esetleg meg tudod mérni egy ráérős 10 percedben? Nem tudom ezek kondik szerepét, de valami pufferelés is lehet. Az IC adatlapja 1µF-ot ír, de ettől eltérőket is láttam már. Nem tudom hogy a paradox melyiket alkalmazza. Lehet hogy egy rosszul megválasztott kondi miatt nem megy a kommunikáció. Esetleg még a 232-es IC 13-14-es lábain a kondik értékei. Azok amik a 220R után vannak a GND-re kötve, illetve amik a 2-3-as lábakkal sorban vannak. Ezek szerintem védelmi célt szolgálhatnak, mert ugye sok esetben elég makacs környezetben programozza az ember a központot, és ez az IC igen érzékeny. Lehet hogy mind a 4db 100nF. De ez talán majd kiderül. Üdv!
(#) HoLt válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia!

Most nincs nálam a kütyü sajnos, de hétvégén lehet, hogy lesz lehetőségem lemérni. Ha sikerült, jelentkezem!
(#) ZsoCo hozzászólása Márc 15, 2011 /

Sziasztok .
Kéne egy kis segítség Pyronix-hoz kellene letöltőkábel rajz . Ha valaki tudna segíteni nagyon köszönném.
(#) Barni87 hozzászólása Márc 21, 2011 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni Micron tipusú riasztóval kapcsolatban.
Pontosabban a vonal szimulátor érdekelne, ami csupán 6db ellenállásból és 3db árva kondiból áll.
Neten fellelhető a panel fényképe beültetési oldalról, de sajna elég rossz minőségben. Emiatt sem az ellenállások pontos színkódja, sem a kondik feszültség és kapacitás értéke nem látható jól. A vezetősávok egy része is elég rejtélyes.
Ezért, ha valaki rendelkezne ezen "bonyolult" kapcsolással, akkor ha nem túl nagy kérés, megoszthatná a kapcsolást itt a fórumon.
Nem szívesen fizetnék ezreket egy olyan áramkörért, ami max 50Ft-ból házilag is megépíthető.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Syn7h37ic válasza Barni87 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Te a DD6 panelre gondolsz.
Felejtsd el. Mikrokontrollerrell van kivitelezve, aminek nem ismert a programja
Jobban jársz, ha megveszed, mivel szerintem nem drága 5000 Ft körül van.
Nem lesz sokkal olcsóbb, ha mikrokontrollerrel építed meg. A belső programok titkosak, így eleve halott ügy utánépíteni. Nem magát az alkatrészeket kell kifizetni ezeknél a cuccoknál, hanem a szellemi terméket.
Amúgy sem 6 ellenállásból és 3 kondiból áll, a jó része SMD alkatrész.
(#) Syn7h37ic válasza Barni87 hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Nem a kapcsolás bonyolultsága itt a fő probléma, hanem maga a kommunikációs átvitel. A bemenetektől függően különböző CID kódokat (vagy Ademco Express kódokat)
kell generálnia az eszköznek. Ehhez kell egy DTMF enkóder, kell hozzá egy vezérlő egység, amit tudsz programozni, egyrészt a beállítandó telefonszámok miatt, másrészt az elküldendő CID, vagy ADEX kódok miatt.
A feladat elég összetett, így házi körülmények között csak egy uC jöhet szóba. Ráadásul a biztonságos leválasztást is meg kell oldani a uC és a telefonvonal között.
Nem lehetetlen megépíteni egyet házilag, de a probléma maga a szoftver.
Következő: »»   4 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem