Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED világítás modellben
 
Témaindító: Nysa522, idő: Ápr 19, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) rettung hozzászólása Dec 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Kedves Kokozo, és Nedudgi! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, hogy melyik megoldást válasszam, nagyon nehéz. Én teljesen amatőr vagyok a témában.Ha van nyák-terv, akkor azt meg tudom rajzolni, ki tudom marni. Ha meg van az alkatrész lista,akkor azokat be tudom forrasztani, de programozni, sajnos nem tudok. Nekem mind a két megoldás szimpatikusnak tűnik. Ha mondhatom ezt, akkor azt választom, aki nekem többet tudna segíteni az elkészítés folyamán. Remélem ezzel nem bántok meg senkit. Mégegyszer nagyon hálás vagyok a segítségetekért.

Egy lelkes amatőr!
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Szia! Az én verziómat összerakod és ha mindent jól csináltál egyből működni fog. De természetesen ha bármi kérdésed van segítek.
(#) nedudgi válasza kokozo hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
A fő kérdés, hogy mennyire akarsz élethű lenni. Ahhoz, hogy az PIC-et beprogramozzam, a pontos villogási időzítésekre szükségem van - Kokozo megoldása ebből a szempontból valóban problémamentesebb. A súly és méret mennyire számít? Milyen áramforrást használnál (elem, akkumulátor) ? Van valamilyen töltőd (lítium) akkumulátorhoz? A farok tetején forgófény van - ehelyett elég villogó? A nyomtatott áramkör lehet SMD (esetleg SOT-23/5) ?
A NYÁKot megtervezni pár perc, a program lehet akár fél óra is (mivel régen használtam PIC12F509-et). De csak akkor állok neki, ha már mindent tudok.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
(#) Saggitarius válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Es persze meg mindig nem tudni a heli fizikai meretet es meghajtasat. Egyaltalan elbir-e barmilyen plusz terhelest, addig szerintem is kar tovabblepni. Velemenyem szerint barmit is valaszt, celszeru feluletszerelt alkatreszeket alkalmaznia, es ahogyan ajanlottad egy Li-Ion energiaforrast. Ezek utan jonne az is, hogy egyaltalan hova tudna elhelyezni az egysegeket a sulyeloszlas miatt, ami megintcsak problemas lehet egy modell eseteben.
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Szia! Kicsit mókoltam még rajta és újranéztem a videót, és észrevettem hogy a alul is van egy led amit eddig nem vettem észre.. Most ezt is beleszerkesztettem és egy kis video hogy hogy is néz ki jelenleg. A színek: piros- állandó villogás, sárga- dupla villogás, kék- fényerő szabályzott villogás. Video
(#) rettung hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm, a hozzászólásokat, nagyon meglepett, hogy ennyire lelkesek vagytok a témában. Nedudgi neked is köszönöm a segítségedet, de azt hiszem a másik megoldást választom, mert nekem szerintem jobban megfelel. Ahogy láttam az inkább egy analóg, "tűlábas" alkatrészekből álló áramkör. Ezért mivel én tényleg nagyon amatőr vagyok, többet tudok tanulni az építéséből. Kokozó,Neked pedig tényleg köszönöm, és szeretném, ha segítenél a megépítésben. a videóval kapcsolatba van egy-két észrevételem.négy Led lenne végül. A hátsó farokrészen villogó nagyon jól néz ki 1:1 arányba villog, de jó lenne, ha kicsit lassabban villogna,de így is jó.Az alján villogó led(ami a Te videódon fehér), valójában pirosnak kellene lennie, nagyon szuper, a frekvencia, pont így jó! az oldalsó ledek, oldalankét egy-egy van (a Te videódon sárga színű), valójában fehérek, ezeknek is jó az üteme. Nem tudom leírni valami ti-ti-ti ütemre villognak. ezeket egy kicsit fel kellene gyorsítani. Kicsit amolyan stroboszkóphoz hasonlóan"remegjen" a fénye. Remélem most nem utáltál meg ezekért, és nem kérek sokat, De ha nem lehet ezeken változtatni, hát azt is elfogadom. És van egy vallomásom, nem jól mondtam az elején, ez nem egy modell, hanem egy mentőhelikopter makett, ami a polcon áll. a fizikai korlátai így végtelenek. Mert ha az elektronika, és a telep a gép mellett van egy dobozban, ami át van huzalozva, az is megoldható. Ez tudom fontos infó az elektronika megtervezése, és megépítése előtt.
Kicsit elengedtem magam, úgyhogy egyenlőre ennyi, és köszönöm!

BUÉK!
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szia!
A farokvillogót lelassítottam, bár a videón még ennél is gyorsabban villog. A ti-ti villogót kicseréltem fehér ledre de sajna a video nem adja át a valós képet lassúnak tűnik de csak a videón. Itt az új video: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) rettung hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Szia Zoli!

Hát nagyon szuper lett a videó. Tényleg elámultam a látottaktól, nagyon jó lett. Akkor szerinted ezt én is megtudnám építeni? Vagyis én megépítem, de nagyon félek a NYÁK megrajzolásától. Ahogyan láttam, ennél nagyon oda kell figyelni, és biztos kezek kellenek. Amúgy hallottam egy technikáról, amikor az áramköri tervet lézernyomtatóval kinyomtatják, és rávasalják a NYÁK-ra.Itt lehetne használni ilyet? Mégegyszer nagyon köszönöm, nagyon örülök!!! )))
Üdv.éter
(#) rettung hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Szia Zoli!

Hát nagyon szuper lett a videó. Tényleg elámultam a látottaktól, nagyon jó lett. Akkor szerinted ezt én is megtudnám építeni? Vagyis én megépítem, de nagyon félek a NYÁK megrajzolásától. Ahogyan láttam, ennél nagyon oda kell figyelni, és biztos kezek kellenek. Amúgy hallottam egy technikáról, amikor az áramköri tervet lézernyomtatóval kinyomtatják, és rávasalják a NYÁK-ra.Itt lehetne használni ilyet? Mégegyszer nagyon köszönöm, nagyon örülök!!! )))
Üdv.éter
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szia! Akkor így jó lesz? Mert akkor ehhez is van módosított kapcsolás a jelenlegi sebességekkel, és akkor ezt kellene megépítened.
(#) szdavid válasza rettung hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Szia! A kiemelt topicokban van nyákkészítéses. Ebben elég szépen ki lett vesézve, mi minden valósítható meg akár vasalva is. De van cikk is itt a HE-n: Bővebben: Link
A fenti NYÁK kényelmesen vasalható. Jó szórakozást hozzá!
(#) rettung hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Szia Zoli!


Igen-igen jó lesz az elektronika! De már félve mondom el, hogy a jobbszélső led lehetne még egy halnyányabbal lasabb. A freknevciája nagyon jó. Tettszik, hogy elhalványuló. Nagyon élethű, mivel ez a valóságan forgó lámpa. Tényleg nagyon tettszik így is. Ha ez már bonyolúlt, vagy sok Neked, akkor hanyd inkább nyugodtan. ez így is tökéletes. Nem is mertem remélni, hogy ennyire élethű lesz, és viszonylag könnyen elkészíthető!

Köszönöm!
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Dec 29, 2012 /
 
Van rajta 2 pori a sebességeket azzal lehet állítani így ha lassúnak találnád akkor tekersz rajta feljebb
(#) rettung hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Akkor el tudnád küldeni a végleges kapcsolást, meg a NYÁK tervet. Összesen 4 Leddel. És bár mondtad,hogy praktikusabb lenne egy Li-ion akksi. Én inkább egy 9V-os elemet használnék hozzá.Nekiugrom, meglátom mit tudok belőle kihozni.
Köszönöm4 Jó éjt!
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Szia!
Csatoltam az utolsó verziót. A ledek előtét ellenállását a led típusához kell kiszámolni, bár ezek az értékkel nem maximális fényerővel (ami lehet hogy nem is cél) de működni fog. Ezzel lehet kiszámolni az előtét ellenállás értékét főleg a 2 db pá...ontos.
(#) rettung hozzászólása Jan 1, 2013 /
 
Helló kokozo!

Nagyon szépen köszönöm a NYÁK rajzolatot. Eddig nem voltam, azért nem írtam semmit. A napokban megpróbálom leírni az alkatrészlistát. Majd felrakom, hogy jó-e! Mégegyszer köszönöm!
BUÉK!!!
(#) rettung hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Szia Zoli!

Átnéztem a rajzot amit küldtél. Megpróbáltam kiírni az alkatrész listát. Ez így jó?:
1db-IC555
idb-IC4017
3db-Led
3db-Led előtét ellenállás(majd kiszámolom mekkora kell)
2db-100nF műanyag kondenzátor
1db-10nF múanyag kondenzátor
2db-100KOhm trimmer
1db-22KOhm ellenállás
1db- 100Ohm ellenállás
1db 1µF kondenzátor(elko)
1db-2,2µF kondenzátor(elko)
1db-22µF kondenzátor(elko)
1db-100µF kondenzátor(elko)
3db-iKOhm ellenállás
2db-bc182 tranzisztor
1db-bc170 tranzisztor
Segítenél nekem, hogy akkor ez így jó-e? Illetve ezeket kiírtam, de a teljesítmény adatokat, ill. a tűrési tényezőket, nem tudom kiolvasni. Csak, mert elmegyek a Lomexbe beszerezni, az alkatrészeket, és, hogy tudjam pontosan mondani, hogy mire van szükségem.
Köszönöm!

(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Szia!
A BC170 nincs a rajzon azt elnézted, az BS170 és fet!
2db-100nF, 1db-10nF lehetnek kerámiák is.
Led meg 4 kell nem? 1 alól 2 oldalt ami sorba vagy párhuzamosan van kötve egy a farok tetején. A tűrés meg ennél az áramkörnél lényegtelen ha az 1 k helyett 2-k van akkor is menni fog, a 100 ohm helyett lehet vezeték is, és a többi érték se atom pontos mert a trimmerrel lehet mindent korrigálni. A lényeg a 2 ic és a fet a tranyók se lényegesek csak a lábkiosztásuk ilyen legyen.
(#) rettung hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Szia!

Hát azt hiszem most már elvileg minden megvan! Nagyon köszönöm!
Ja , és kicsit átalakítottam a NYÁK-tervet, hogy tudjam vasalni, a NYÁK-ra! Talán így szebben el tudom készíteni. Szerinted jó???
Üdv., és köszönöm
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Megcsináltam neked fekete fehérben pdf re.
(#) rettung hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Szia!

Hát nem semmi, gondolom, neked nem telt sok idődbe. A feleségem is elég furán nézett rám, hogy így készítek Nyákot. Nekem kb. 3órámba paint-tel. az újjam eléggé begörcsölt a végére. Ja, és amúgy mekkorára kell vágni a NYÁK-ot(ill. mekkorába kell méretezni, a képet), hogy kijöjjön az alkatrészek lábtávolsága?

Köszönöm!
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Szia! Ha a pdf-et 1:1 be kinyomtatod elvileg jónak kell lennie.De a méretei: 51*31mm. Ez a keret mérete ennél nem árt egy 5mm-el nagyobra hagyni amit a végén ha nem kell le lehet vágni.
(#) rettung hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Szervusz Zoli!

Remélem még néha nézed ezt a fórumot. Ne haragudj, de beteg voltam, és nem tudtam dolgozni. közben megvettem az alkatrészeket. Hát én tényleg elég amatőr vagyok. Azt gondoltam ez lesz az egyik legkönyebb. Hát nem az. Van egy-két alkatrész ami szerintem eltér az én általam ismert formáktól. Pl.:az 1KOhm-os ellenállás lehet világos sárga tokozású négyszögletes forma tetejére ez van írva: .1K100 ? Ja, és ha rákötöm multiméterre, Ohm állás, automata méréshatáros. akkor nem mutat semmit. Na de mindegy, majd kizárásos alapon megpróbálom kideríteni. Ha nem megy rakok fel fényképeket róla. A pdf. fájlt köszönöm, átkonvertáltam jpg-be, és tükröztem a nyomtatáshoz. Amúgy pedig ne haragudj, hogy ha lassan haladok, de tudod nekem van gyerekem, úgyhogy első a család.

Addig is köszönöm a segítségedet.

Üdv.!
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia!
Az a sárga tokozású a 100nF-os kondik, és azért mérsz rajta szakadást. Az meg hogy milyen gyorsan haladsz vele azt csak te döntheted el, nekem teljesen mindegy, hogy 5 perc alatt vagy 1 év alatt csinálod meg sőt nagyon sokan a kért terveket meg se csinálják. Te legalább haladsz vele. És igen, első a család!
Üdv
(#) rettung hozzászólása Jan 22, 2013 /
 
Szia!

Köszönöm a választ! Hamarosan elkészóülök egy astabil villogóval. Ezt a kapcsolási rajzot, és a NYÁK-tervet, a neten talláltam, és csináltam meg. A beültetésnél voltak gondjaim, valószínüleg a polaritásokkal. Nehezen értelmeztem, a kapcsolási rajzot, és a NYÁK_tervet két külön helyről töltöttem le, és szerintem máshogyan voltak a kötések. Ezért a polaritásokat eltévesztettem. De már pár apró mozzanat, és kész. Ha feltudom tölteni, rakok fel egy videót róla. Ja és vettem forrasztókenöcsöt.Bővebben: Link Jól tudom, hogy ezt vékonyan rá kell kenni a nyákra, és így kell forrasztani. Majd a végén letörölni a maradékot?

Üdv.
(#) rettung hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Így néz ki.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) kokozo válasza rettung hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Pont a tükörképét csináltad meg a panelnek.
(#) rettung hozzászólása Ápr 28, 2013 /
 
Itt a két kép!

Köszönöm, és Üdv!
(#) rettung hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Remélem látja valaki a hozzászólásomat. Szeretnék segítséget kérni a következőkben: ki szeretném világítani az egyik modellautómat. előre három fehér(3mm), hátra két piros(3mm), a tetejére pedig két kék villogó ledet szeretnék.Tápfeszültségnek egy 4,5V os elem szolgálna, erre azért gondoltam mert ha úgy adódna vagy tápegységre, vagy USB vezetékre ki lehetne cserélni. Ha jól tudom, mindháromnak hasonló a feszültsége. Szóval a korábbi ismereteim alapján mind a hét ledet párhuzamosan kötném be egyenként. A hét előtét ellenálás kiválasztásánál pedig arra figyelnék, hogy minnél hosszabb üzemidő jöjjön létre. Amúgy is , amikor 20mA-el terhelem meg a ledeket, nekem az a fényerő túl erős, akár a negyede is elég 5mA! Jók az elgondolásaim? Van némi önkritikám, és azt hiszem hogy sok ponton hibásak az elképzeléseim! Ebben az esetben, segítene nekem Valaki???

Üdv, és köszönöm!
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Egy ponton vagy tévedésben, a legtöbb piros LED 2V körüli.
Arra figyelj oda, hogy nagy fényerejű típust válassz, akkor még az 5mA áramnál is kevesebb elég lehet.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem