Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vészvilágítás

Témaindító: lift, idő: Jún 15, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) lift hozzászólása Jún 15, 2007 /

Sziasztok!

Csináltam vészvilágítást egy 12V-os autóakksival, relével és egy 40W-os égővel. 8A-es olvadóbiztosítékot is betettem.
Ha rákapcsolom az égőt az akksira és úgy hagyom akkor teljesen lemeríti az akksit ezzel tönkretéve azt vagy szétolvasztja a kábeleket, esetleg a biztosítékot kiégeti?
Akksi kisülés elleni védelmet hogyan lehetne kreálni a legegyszerűbben?
Amúgy egy savas akksi egy teljesen zárt fa szekrényben mennyire egészséges?

Válaszokat előre is köszi!
(#) 925 válasza lift hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

Én is csináltam már vészvilágítást, de az tanácsolom inkább hogy van 12V-os fénycsöves lámpa azt használj hozzá. Sokkal kevesebbet fogyaszt, és hőt se termel, és jó fénye van kb:1500Ft. A mélykisülés ellen egy komparátoros kis kapcsolást kell betenni ha a fesz 10,5V alá megy lekapcsolja a lámpát. Majd rakok fel kapcsolási rajzot is, csak most munkába vagyok, ha hazaérek ferakom.
(#) lift hozzászólása Jún 15, 2007 /

Köszi!

Ha 10,5V alá megy? Én ha az itthoni akksimra rákapcsolom az 55W-os izzót akkor a multimeterem 8V-ot mutat.....
De megy rendesen órákig. Vagy csak a hosszú kábel miatt lehet?
(#) potyo válasza lift hozzászólására (») Jún 15, 2007 /

Az akksifeszültséget mindig az akksin mérjük, nem máshol...

Még a 10.5V is elég necces, az a kapacitás egytizedének megfelelő kisütőáram mellett érvényes. Ha kisebb az áram, akkor nem szabad lemeni 10.5V-ra sem.
(#) 925 válasza lift hozzászólására (») Jún 15, 2007 / 4

Itt a kapcsolási rajz ami kikapcsolja ha a fesz leesik a beállított érték alá.
A 200Kohmos potival a kikapcsolási feszt tudod beállítani, a 100Kohmos potival a visszakapcsolási feszt (külömbséget) lehet beállítani. A 100K potira azért van szükség hogy ne kapcsoljon ki be amikor leesik a fesz.

1.JPG

(#) lift hozzászólása Jún 16, 2007 /

Köszi!!!!
(#) sniperx hozzászólása Márc 5, 2011 /

Régi topic, de feléleszteném.
Egy LED-es vészlámpát szeretnék építeni, ami áramkimaradás esetén kapcsol be.
Normál esetben csak készenlét kijelző led menjen és töltse az akkut.
Ehhez valakinek valami doksija, ötlete?
(#) sniperx hozzászólása Márc 7, 2011 /

Ezt nem olvassa senki, vagy ennyire nem lehet ötlet? (utóbbit nem gondolnám...)
(#) sniperx válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Na igen.
Amúgy valami ilyesmi a cél:
LED-es vészlámpa
Első körben arra gondoltam, hogy egy rossz biztonsági irányfény elektronikáját alakítom át. (normál fénycsöves)
Akkor meglenne a töltő rész és a hálózat figyelése/átkapcsolás.
Lebontani az inverteres meghajtó részét és annak a betápjára illeszteném a led-es részt, kvázi a fénycső helyett.
A baj az, hogy eléggé vegyes a panelen az áramkör, így lehet, hogy egyszerűbb alapoktól építkezni.
Meg nekem otthonra kettő kellene, hibás irányfényem meg csak egy van.
(#) didyman válasza sniperx hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

A fénycsövek fényhasznosítása előtéttel együtt messze jobb lesz, mint a LED-é, pláne disszipatív áramgenerátorral. Még natívan sem olyan nagy bajnok a LED a T5 fénycsövek mellett. Szerintem értelmetlen átépíteni. Ha soka fény, akkor keress 4W-os csövet hozzá, az elektronikát kismértékben lehet módosítani ezekhez alkalmasra. Ha a sugárzási szög a probléma, a fénycső köré lehet pakolni jól méretezett formájú palástot.
(#) sniperx válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Alapvető probléma, hogy a gyári trafó halott a panelban, így nem csak a cső a probléma.
A fogyasztás minimalizálása is szempont lenne.
Gondolom a fénycső nagyobb árammal dolgozik, mint a ledek.
Van olyan nagy teljesítményű ledszalagom, amin 8db led van, 10mA-el megjáratva nem lehet belenézni a fényébe.
Ezt gondolnám beletenni.
(#) sniperx válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Amúgy pont a belinkelt termék oldalán írják, hogy a led-es irányfények kisebb felvett teljesítménnyel dolgoznak azonos fényerő mellett.
(#) Zoli_bácsi válasza sniperx hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Én erre a problémakörre most terveztem egy komplett vészvilágító berendezést, Mély kisütés elleni védelemmel. Pont azt csinálja amit leírtál. Egyetlen különbség, hogy ha áramkimaradás van, akkor egy gombnyomásra indul a világítás.

(magyarázat: ha pl délelőtt megy el az áram, akkor olyan helyen nem kell világítás, 2. nem vagyok otthon fölöslegesen meríti az akkut, 3. este már aludni szeretnék és kikapcsolható legyen. A kapcsoló egy be gomb, a kikapcsolás egy ki gombbal történik, így egy legközelebbi áramkimaradás esetén alapállapotba kerül, tehát ne kelljen egy kapcsolót külön visszakapcsolni.)
(#) naszvadimarci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Közzétennéd a kapcsolást és a rövid leírását?! Gondolom már letesztelted...
(#) muabid hozzászólása Márc 9, 2012 /

hello

szereztem még nagyon régen egy schneider tipusú vész világitást. 2 dologban lenne kérdésem.

1: át alakitható lenne-e úgy hogy kapcsoloval vagy valami modon ki és tudjam kapcsolni ha már ki huztam. (jellenleg ha ki huzom akkor ugy világit a fénycső, de ha az aksit le huzom rola és vissza dugom akkor már nem villágit)
2: meg oldható lenne hogy fénycső helyet led világitása legyen? (ledek száma az teljesen mind1 lenne)

A helyesírásért bocsi...
(#) vapor hozzászólása Ápr 20, 2014 /

Sziasztok!

Hozzáértő segítségeteket szeretném én is kérni, ezt a zemper tipusú vészvilágítót szeretném normál ki-be kapcsolással üzemeltetni. Ehhez kérnék segítséget, hogy lehet-e valamit kezdeni vele vagy sem. Átkötni-lekötni-szétkötni vagy kukába dobni.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) vapor hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Hali.
Olvassa még valaki ezt a topicot, vagy másikba kellene írnom?
(#) gábris95 hozzászólása Okt 30, 2014 / 1

Sziasztok!
Szeretnélek megkérni titeket ,hogy egy ABV 1000 típusú vészvilágító berendezéshez kapcsolási rajzot vagy akármi más leírást tudnátok e adni?? Nagyon hálás lennék.
(#) hobbyboby válasza muabid hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

Nekem pontosan ilyenem van a telki WC-ben. Persze elég ritkán vagyok kinn, meg éjjel aztán még ritkábban, de akkor is jól teszi a dolgát ...
Akksi régen nincs benne, csak simán a 220-ról megyeget - mint budivilágítás ....
(#) hobbyboby válasza vapor hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Én a vészvilágító házából a teljes vezérlő elektronikát kidobtam, és beleraktam a helyére egy rossz kompakt fénycső (ahol csak maga a cső a hibás, törött, kiégett, stb.) elektronikáját.
Azzal viszont, mint mini-fénycsöves világítótest, a pincémben, a telki WC-ben, a sufniban már évek óta jól üzemel.
A "beruházás" költsége - 0 forint.
Csupán néhány rossz kompaktot kellett összeszednem valamelyik nagyáruház veszélyes elektronikai hulladékos gyűjtőjéből (Interspar, Tesco, Praktiker, stb.).
(#) hobbyboby válasza hobbyboby hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Nagyjából ilyen tehát a kiindulási alap

és ilyenek hozzá a megoldások.

- van nagyobb méretű és "komoly" elektronika, ami persze még működésre bírható
- és van a kompakt égős elektronikával feltuningolt ingyenes változat.
(#) malaci hozzászólása Jan 25, 2019 /

Szerencsére nagyon ritkán, de előfordul, hogy áramszünetben van nálunk.
Ilyen esetben ülünk a sötétben, lámpázgatunk, de nem jön a bulihangulat, csak várjuk a végét.

Épp megvan a lehetőség kábelezésre, ezért arra gondoltam, hogy egy szünetmentessel kombinált vészvilágítási rendszert építek be a házunkba.

Mindenképpen kész elemekből szeretném elkészíteni, mert hobbielektronika rajongó vagyok, de csak plátóian.

Az áthidalási idő végett pl. 12v-os dolgokra gondoltam. De szívesen fogadok tanácsokat, hogy ez hülye ötlet-e.

A terv:
- 5 belső lámpa
- 1 külső lámpa
- 2 USB-s töltő aljzat (telefontöltésre)
- egy kapcsolótábla, hogy le lehessen kapcsolni egyes lámpákat alváshoz (lehetőség szerint automatikusan mind fel kellene, hogy kapcsolódjon)

Lenne pár kérdésem.

- Lehet csak 12v-ot közvetlenül "nyerni" egy mezei szünetmentesből? (vagy csak 230v-ot ad?)
- A lámpákhoz elegendő a 12 volt? (fényerő tekintetében, bár egy sima elemlámpa is brutál fényt tud adni)
- Telefon töltésre jó a 12v-t, vagy inkább egy 230v-os csatira dugjak egy töltőt? (gyors töltő funkciót bírja a telefonunk)
- Milyen kábelt érdemes ehhez venni? (12v esetén illetve ha trafós (230v-os) lámpa megy)

Hirtelen ennyi kérdésem lenne.
Köszönöm a válaszokat.

(esetleg ha lenne ajánlott lámpa vagy bármi azt is köszönöm)
(#) Epu2 hozzászólása Jan 25, 2019 /

Üdv! Nekem volt 12 V-os vészvilágításom. Az energia forrás egy 120 Ah-ás használt, de jó akkumulátor volt. Automata töltővel, ami 12,8 ... 13,8 V között ki be kapcsolgatta a töltést. A szobában levő izzó 1 db 50 W-os halogén a csillárban volt. Egy relé figyelte a hálózatot és ha a villany fel volt kapcsolva, automatikusan váltott. A halogén kapcsolója a csillár mellett volt. A konyhai csak kapcsolható volt. Így is volt csodálkozás, amikor sötétbe borult a falu, (nem volt nagyon ritka) és nálam világos volt. Ha lett volna akkoriban mobil, a töltés sem lett volna gond. Az akku feszültséget autórádió próbákra is használtam. 2,5 nmm-es réz vezeték ment a fogyasztókhoz.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) Inhouse válasza malaci hozzászólására (») Jan 25, 2019 /

Ha kinyerhető 12V kell, akkor nem szünetmentesre van szükséged, hanem csak az akkura belőle. A szünetmentes 230V 50Hz váltakozó feszültséget állít elő, bár az olcsóbbak nem tökéletes szinuszt. Világításhoz pont jó. Ha pl. úgy van húzva a vezeték a házadban, hogy a világítás külön van, akkor egy átkapcsolóval átválthatnád ezt a részt a szünetmentesre. Így sem vezetékelned nem kell, sem lámpákat venned. Érdemes a hagyományos izzókat LED-esre cserélni, így nő az üzemidő.
(#) tothbela válasza malaci hozzászólására (») Jan 25, 2019 /

Szia! Nekem is van szünetmentes világításom. Mindössze a helységekben a kábelcsatornák felső élére ragasztott ledszalagokból áll. Az egész lakás (két szoba, folyosó, konyha, WC, fürdő, lomos) összesen 15W. Egyetlen 12V/7Ah akkuról megy. A töltést pici dugasztáp végzi, és bár nem relé hanem félvezetős megoldás figyeli a hálózat jelenlétét, teljesen jó. Gondoltam kap kiegészítő funkciókat, de utóbbi 5 évben egyszer volt egy 10 perces szünet, így nem erőltettem.

Gondolom hűtő meg mosógép nem erről menne. Nem kell reflektorokat használni, inkább rejtett világítás lehet előnyösebb. Cimborámnál a csillár feletti rozetta kerületére van felragasztva körben ledszalag. Nem is venni észre hogy ott van.

Telefon töltéshez meg autós töltőt használnék, mert szivargyújtó csatlakozó simán rátehető az akkura.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem