Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem tudom mik a lehetőségeid... Valami műanyagsín, vagy műanyaglapra leszorítod másik műanyaglappal... a modulok közé meg távtartó műanyagcsík. Melegedésre/hűtésre figyelni, ha szükséges...
Én hasonló modulhoz 3d nyomtattam tartószerkezetet, amibe be lehet csúsztatni. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2023
kb jól hangzik
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2023
Igen. A feszültség detektálásához, méréséhez kell egy minimális áram. A tp4056 esetén ez 2,5..6 µA
Köszönöm szépen a segítséget.
Ahogy ráklikkeltem a linkedre és megnéztem a hasonló dolgokat, rátaláltam itt a hestore.hu oldalon egy ilyet (tp4056-1A-MUPR 1A USB-s Li-Ion/Li-Po töltő modul akkumulátor védelemmel, micro USB) csak 283,-ft és tulajdonképpen a teljes töltésvezérlést ellátná. Ha jól értelmezem + ahogy kigugliztam erre egyből rá lehet kötni a napelemet + aksit + fogyasztót és még akár micro USB-n keresztül is lehet tölteni. Beraktam egy képet amit a neten találtam, hogy hogyan lehet rákötni az aksit, napelemet, LED-et.
És még annyit tanulságul: vélhetően a tp4056 védelme a ludas (van enélküli modul is, de az nekem nincs), ugyanis a B+ és OUT+ pinek simán össze vannak kötve a nyákon (azaz mindegy, melyikre kötöm az MT3086-ot), míg a B- és az OUT- nincs összekötve. Amikor a B- pinről veszem le az áramot, simán, stabilan 1.0A-t lead (lásd a képen a multiméteren), miközben a tápból jó 2.8A-t szív (jobb felső sarok) 4.7 Ohm terheléssel. Ilyenkor az 5.5V feszülséget persze már nem tudja tartani, de 4.5V-on megáll (jobb alsó sarok). Szerencsére a zene teljes hangerőn is csak pillanatokra okoz ilyen csúcsokat.
Amikor mindezt az OUT- pinről csinálom, egyből elhasal. Azaz: meg lehet csinálni a tp4056-tal is, csak a B-ra (azaz az áramforrásra) kell kötni a negatív lábat! A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2018
Sziasztok!
Ha vennék egy Motorola akkut (3.6V 850mA), akkor a tp4056-ot milyen módon kössem be? Kell-e használni a temp lábat az akku ntc-jével, vagy nem, csak kössem GND-re? Egyáltalán használható-e hozzá ez a töltő áramkör? Köszi. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2018
A kettes lábon lévő ellenállással, adatlapban megtalálod az értékeket.
Gyárilag 1,2 Kohm van bent, és 1 Amper a töltőáramod. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2016
A töltőáramot az ellenállás állítja, és az IC hőmérséklete korlátozza. Adatlap szerint 1A áram a megengedett. A dugasztáp terhelhetősége nem sokat számít.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
Ehez mit szóltok? Ry és Rx osztását úgy kellene beállítani, hogy ha az akkucella feszültség eléri a 4.1V -ot, akkor a tranzisztor bázisára 0.6V nál kevesebb fesz jusson az emmiterhez képest. Így elvileg a tranzisztoron már nem folyna áram, csak az IC -n... Vagy esetleg az Rx helyett mondjuk zénert is be lehetne tenni?
Szép napot!
Elmondaná valaki, a tp4056 adatlap szerinti tipikus alkalmazásában a pozitív tápágban a 0.4Ω ellenállásnak mi szerepe van? (Mert azon agyalok, hogy talán az áram mérése, de akkor ez hogy valósul meg, ha csak az ellenállás egyik pontján ismerjük a feszültséget? Ehhez mind a két pontján ismerni kellene, hogy tudjuk a feszültségesést, nemde? Vagy tév úton vagyok...) Sőt olyan kapcsolásban is láttam már ezt, ahol az említett ellenállás csak egy átkötés, úgy meg nem lehetséges feszültségesést (és ez által pedig áramot) mérni rajta... A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
A tp4056 maximális bemenő feszültsége 6V, de inkább 5V ajánlatos.
Ellenőrizd az IC 2. lába, és a föld közötti ellenállást, nincs-e ott zárlat, 1,2kOhm gyárilag. Ha nem feltétlenül fontos a gyors töltés, akkor inkább vegyél vissza az áramból, az 1,2kOkhm ellenállás növelésével (az adatlap végén van egy táblázat).
Üdv!
Megépítettem ezt a kapcsolást és működik is, de mikor a töltő modult (evolv) próbáltam beüzemelni tönkre ment a modul. Sorba kötve egy diódát védelem gyanánt, viszont lement a töltő feszültság a 4.3 V-ról 3.7-re. Van-e más megoldás a modul védelmére?
Sziasztok!
Táblagépben tönkrement egy WS4503S töltésvezérlő ic. Helyettesíthető tp4056 ic-vel? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
A drágább jobb, mert azon nem két piros, hanem egy piros, és egy kék LED van. A kék szín hatékonyan jelzi a töltés végét, akár bóbiskolásból is felébreszt . A programozó ellenállás a szélén van, könnyebb kiforrasztani, cserélni.
Ha veszel ilyen modulokat, akkor a "gyári" töltő elektronikáját dobd ki, és rakjál bele 2 darab ilyent. (Én egy nap alatt megkedveltem, már bánom, hogy csak tíz darabot vettem.) Ha akárcsak egy akku is megússza emiatt, már nyerésben vagy. Vigyázz, a tp4056 ajánlott bemenő feszültsége 5V, bár ez benne van az adatlapban. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
Akkor a tp4056 lesz benne. Azt érdemes meghekkelni, mert a beállított áram tizede alatt nem tölt.
Alapesetben 1A árammal tölt. Pontosabban annyival tölt, amennyit az áramforrás bír, de legfeljebb 1A. A lelke, a tp4056 IC a beállított áram tizedénél befejezi a töltést. A beszabályozás alatt egy ellenállás cseréjét értem, az IC adatlapja szerint. Lehet még turbózni az áramkört, az egyik piros LEDet más színűre cserélve szembetűnőbb lesz a töltés vége
Nem kell adatkapcsolat. A csip fali áramforrásról is működik. Ha a programozott áram tizede alá csökken a töltőáram, megszakítja a töltést. Adatlap.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |