Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Már vagy 5 éve nem gyártottam nyákot... Vettem 3 ezerért egy A4-es laminálót, amiben alul és felül is volt egy téglavörös színű fűtött szilikonhenger, fogaskerekekkel összekötve kb. 18-20mm átmérőjű. Ehhez az egészhez csináltam egy digitális hőfokszabályozót az egyik hengerig betolt hőelemmel. Már nem emlékszem hány fokon volt jó, talán 135-140C körül. Kísérletezni kellett az elején, aztán utána csak a beállítottal használtam.
Elég volt maximum háromszor átengedni rajta. Elsőre ráragadt a papír, majd még egyszer vagy kétszer átküldtem rajta 90 fokkal vagy 45-el elforgatva. Utána hagytam kihűlni levegőn, majd langyos vízbe raktam 10 percre az egészet, akkor fellazult és egyből leázott róla a vastag papírréteg, a fehér maradványt újjal dörzsöltem le, a kis távolságok között pedig óvatosan körömmel vagy éles műanyaglapkával piszkáltam ki. 105-135g-os műnyomó papírt használtam. Sósav-hidrogénperoxidban marattam. A 1206-os és SO tok gyerekjáték volt. Egyszer egy mérőműszert akartam csinálni de csak úgy rémlik TSSOP tokban volt cél IC. Ennek kb. 0,2mm széles a lába és 0,4mm a távolság. Volt rajta kettő ilyen, egy 40-50 lábú PIC és az egész kétoldalasba kellett. De összejött 2-3 próbálkozásra. Tűhegyű pákával tudtam csak megforrasztani kizárólag nagyító alatt. Szóval a laminálót és a hőfokszabályzást mindenkinek ajánlom, aki vasalt eddig. Ja és normál üvegszálas nyákot használtam, mennyi az 1,5mm? Most eszembe jutott, hogy a hengerek alumínium U profilban voltak, abban volt a lapos fűtőszál, de a hengereket kétoldalt valami hőálló műanyag tartotta. Talán a tengely helyén kellett egy minimálisat reszelni, hogy ne csak papírlaphoz legyen jó. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2025
Valamikor csináltam levilágításos +20 lakkozással, de mióta ritkán kell nagyobb darabszám, vasalgatom. Amíg nem csiszoltam fel folyó víz alatt, addig levált a papírról, rézről a rajzolat. Azóta többnyire sikerül, nagyon pici alámaródás szokott lenni, de kimaratás, öblítés után újra átcsiszolom szintén víz alatt, így a csiszolat nem hagy nyomot a szigetelő részeken.
Használok különböző mértékben smd holmikat is, alkalmazástól függően. Nem tudom a hőfokot, koppra feltekerem a vasalót és vasal, gumigörgőz 3x. 70x90 mm. Meg egy előlap, nem valami szép, ipari környezetre, vidékre - nekem készült. ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2021
Kiprobaltam az aceton-alkoholos atvitelt, 3:8 aranyban kevertem az acentont alkoholal, sikerult is meg nem is. Vegulis inkabb nem. Elso ranezesere szepen atviszi a festeket. A vonalak szabalyosak simak, de kozelebbrol megnezve, tele van apro lyukakkal. vasalaskor is elofordulnak lyukak, tehat ez valoszinu a nyomtato gyengesege, nem jo a fedes, de tized ennyi. Valoszinuleg ott a vasalo tomoriti kisse a festeket ezert nem szamottevo a lyukak mennyiseg. Itt viszont a felulet 30-40 szazaleka lyukacsos. Nektek hogy sikerul ez a technika van hasonlo problema ? Megoldas otlet mit hogyan kene ?
Ha jól értelek akkor nyugodtan tehettem vaskloridba is a vasalt nyákot nem lesz vele gond?
Akkor miért mindenhol a sósav hidrogén per oxidot mondják ehhez a módszerhez? Vagy ez csak két marató anyag, amit lehet használni akár vasalunk akár fotózunk? Erről a dry fóliáról van valami olvasni valód? Ez érdekelne.
Köszi urak de csak régi tizedes tólómércém van.
Az arra meg mint tudjuk nem alkalmas. Más kérdések a vasalásos nyák készítésről. Láttam a neten olyat ahol vaskloridban maratta a vasalt nyákot. Működhet? Másik kérdés mennyire fontos a papír grammja, nem csak a tinta számít rajta? Harmadrészt pontosan milyen hígságú sósav illetve hidrogén per oxíd kell? Milyen arányban keverve? Bocsi a sok kérdésért de most probálkoznék a dologgal először......
Sziasztok!
Fotós nyákot szeretnék csináni! Kaptam nyers nyákot foliát. rendeltem írásvetítő foliát, de csak tintasugaras gépem van! Fog az fedni rendesen? mivel tudom a vasalt fotofoliát megjeleníteni? Mármint hogy miután levilágítottam utána a fölösleges részeket leszedni? na meg marás után a többit? Köszönöm!
Köszi.
Most előre lakkozott panelt vettem. Nem volt olcsó a 10 × 16 centis 1500 forint. Jól tudom, hogy a vasalt nyomatottnak a sósav meg hidrogén per oxid a maratója. Míg a lakkozottnak vasklorid?
Ha a foltokra gondolsz akkor ott alámart a klorid a nyomatnak. Ezt úgy tudod megelőzni, hogy a vasalás és a papír leáztatása után a hátára fordítod a vasalót, ráteszed a nyákot szintén a hátával és újra felmelegíted, hogy a rajta lévő nyomat lágyuljon meg, és az ilyen helyeket ami esetleg elvékonyodott vagy hézagos azokat is töltse ki.
Leginkább a nyomással van baj, túlságosan rányomod a vasalót, így szinte szétpréseled vele a vékony festékréteget. A vasaló saját súlyánál nem sokkal nagyobb nyomással vasald. Én úgy szoktam csinálni, hogy előkészítek mindent, bedugom a vasalót, a szabályozó valahova a 2/3-ára, 3/4-ére van állítva. Amíg melegszik ráigazítom a papírt. Amikor bemelegedett és elaludt a fűtést jelző fény megkezdem a vasalást, ekkor melegebb valamivel mert a bimetal nem pontos, valamennyit túlfűt. Többször átmozgatom rajta ide-oda, körözök stb. mert a nyák felülete és a vasaló talpa sem tökéletesen sík. Aztán még azelőtt mielőtt elkezdene halványan megbarnulni a papír abbahagyom, és amíg még forró egy zsebkendővel finoman átdörzsölgetem. Utána azonnal viszem a csap alá, hogy a felhólyagosodó papír véletlenül se húzhassa fel az apró helyeket, vagy nagyon vékony vonalakat. Az áztatás közben finoman visszanyomkodom a feljövő hólyagokat, majd víz alá teszem az egészet 2-3 percre. Amikor már átlátszik a nyomat, azaz teljesen elázott a papír akkor az egyik sarkánál fogva finoman lehúzom, szinte egyben lejön az egész, itt ott maradnak csak papírfoltok, amiket a víz alatt ujjbeggyel ledörzsölök róla. Ha úgy látom hogy kész van utána jön újra a vasaló amit említettem az elején. Legvégül átnézem nagyító alatt fényben, ha valahol maradt még papír akkor azt egy tűvel finoman kikaparom, és ha a nyomat rendben van akkor megy a vaskloridba. A maratást érdemes úgy végezni hogy a legkisebb gázlángot begyújtod a konyhában, és felette kb. 25 centi magasan folyamatosan mozgatod, így pár perc alatt lemarja. A maratótálam nekem egy vastag falú kiürült jégkrémes doboz, meg van egy nagy méretű amibe akár az A4-es nyák is belefér. Mindig csak annyit kell beleönteni ami épp ellepi a nyákot, de inkább még annyit se. Kisebb nyákokhoz fél decit szoktam. Keress vissza a téma képei között, ott láthatod milyen minőségű nyákot csináltam.
A nyomtatás minősége miatt lukacsos a réz , az újabb nyomtatók lespórolják a tonert a felületről ezért az átvasalt anyag lukacsos amit nem látsz csak ha már kimarattad . A megoldás : nitrógőz..
A papirt tedd be egy nagy befőttes üvegbe tegyél mellé egy nitrohígítóval meglocsolt papírzsepit csukd rá az üveg tetejét és tíz perc múlva (szobahőmérsékleten) meglágyul annyira a toner hogy a mikropórusok bezáródnak. Ezután vedd ki és kb fél órát hagyd "szikkadni" a papírt majd vasald fel ....
Milyen technika? Laminált, vasalt, P20, előre lakkozott panel, kézzel rajzolt, egyéb?
Akkor lehet egy kicsit vissza kellene vennem a hőfokot kb 150 fokig, és megvárni, hogy magától leesen?
Más milyen hőmérséklettel vasal?
Én csak vasalóval nyomom rá. Volt, hogy zsepivel is, de én érezhető különbséget nem vettem észre a kettő között. Osztálytársam, meg még csak nem is vasal, csak ráteszi a NYÁK-ra a kinyomtatott mintát, ráteszi a vasalót és úgy hagyja 30-40 percre. Leáztatás után nagyon meglepődtem, mert tökéletes lett a vasalása! Azóta Ő a "NYÁK lamináló gépünk" a suliban.
![]()
Szia !
Panel vizesen megtisztít, megmarat, és utána lakkoz, vasal, dry-t laminál...stb nincs törölgetés, alkohol, zsebkendő, kosz, karc..stb Az értelme ebben van. De csak egy javaslat volt, nem kényszerítés ![]()
Srácok, mint említettem:
Idézet: „Természetesen ehez is az szükséges, hogy a vasalt nyomat szinte tökéletes legyen...” Tehát sem PAPÍR, sem SEMILYEN ODA NEM ILLŐ maradék nincs a penelen, csak a FESTÉK! Megfelelő minőségben... De tőlem mindenki úgy csinálja ahogy akarja... A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
Bizony. Sőt ha papír marad a vasalt sávokon akkor azt is elkezdi marni a vas-klorid, ami enyhén habozni fog, sok apró buborék jelenik meg, ha ezek ott maradnak akkor pöttyös lesz a maratás, ha így ráfektetve maratsz akkor mindenképp meg kell nézni időnként, hogy nincs-e buborék a panel alatt. Behelyezéskor is figyelni kell, először az egyik szélét teszed a folyadék felszínéve, majd szépen csökkentve a szöget ráengeded, így a levegő kinyomódik a lemez alól.
Ha véletlenül egy buborék (vagy más ok miatt) egy kimaratatlan folt maradt a NYÁK-on, akkor a már kimaratott részt le kell ragasztani szigetelő szalaggal, és mehet vissza a savba. A már kimaratott részhez a sav nem fér hozzá, így nem is marhat alá, ahol meg ott maradt a réz ott meg tovább dolgozhat. Ha szerencséd van és nem zsír miatt nem maródott ki akkor ki fog maródni a hiba is.
Csak egy jó tanács:
A panelt ne merítsd bele teljesen a marófürdőbe, hanem fejjel lefelé (tehát a réz felület legyen alúl) úsztasd a felszínén. A másik oldalára csinálsz szigszalagból egy kis fogantyút, azzal bele tudod tenni óvatosan úgy, hogy nem süllyed el, a folyadék felületi feszültsége a felszínen tartja. Az előnye pedig az, hogy nem kell lötyögtetni, így ugyanis a lemart "iszap" szépen lesüllyed az oldat aljára, tehát mindenhol egyenletes lesz a maratás. Attól pedig nem kell megilyedni, hogy nem látod hol tart, mert igen is szépen áttetszően látszódni fog hogy kb mennyire van már lemarva a felesleges réz. Opálosan áttetsződik a panelen rögtön látni fogod ha figyeled... Ha elkezdett leválni a réz, akkor pedig néhány percenként ellenőrzöd kivéve a panelt rátekintéssel, aztán ha még kell, újra úsztatod egy kicsit. Nekem ez a módszer kb 100% -osan bevált vaskloridos maratásnál... Természetesen ehez is az szükséges, hogy a vasalt nyomat szinte tökéletes legyen... Sok sikert neked is... A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
A hagyományos papír nem jó, pont ma próbáltam ki én is, de sikertelenül. Nem tudom, hogy nálatok minek nevezik a műnyomót. Esetleg próbáld meg lefordíttatni románra,nekem is így sikerült megoldanom, mert itt a Felvidéken meg "kriedový papier" néven illetik. De kipróbálhatod más fényes felületű papírral is, én sem műnyomót használok. Valakiknek bevált a fényképpapír is, csak tovább kell áztatni (ezt nem próbáltam).
A leáztatásnál,meg még úgy melegen teszem bele a vízbe, sőt melegíteni is szokom a vizet. Amúgy ez még csak talán a 12-13 vasalt panelem. És a harmadik vasalt pozícióábrám. Nagyjából 15 percig ásztatom. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
Jó estét mindenkinek! Szeretném megmutatni az első vasalt NYÁK-ot amit készítettem, igazából nem nagy dolog, csak visszaolvastam, hogy mennyi nyűg van vele és ahhoz képest nekem meglepően simán ment... Szóval a rajzolat fotó papírra (legolcsóbb a multinál) került egy Samsung M2026W által (gyári toner). A fóliás lemezt folyó víz alatt nagyon erős mosogató szivaccsal fényesre csiszoltam míg egyenletesen szét terült rajta a víz, utána isopropil alkohollal áttöröltem és ráragasztottam papír szalaggal a nyomtatott fotópapírt,ezután átengedtem 20x egy sima laminálón (szintén a multitól). A laminálóval szerencsém volt mert nem kellett mechanikailag belenyúlni; a felső hengert rugó szorítja az alsóhoz így kb. 3mm-t is simán átvisz. A pirossal bekarikázott rész az egyetlen hiba a panelen, mert kb. a 15. átengedésnél alánéztem a papírnak, mindenhol szépen megtapadt a festék, csak ott tépte fel, gyorsan visszaragasztottam és még egy párszor át toltam. Laminálás után a papírt forró vízzel távolítottam el, egyszerűen a vízforralóból ráöntöttem, a maradékot az erős mosogató szivaccsal távolítottam el. Maratás után a festéket szintén az erős szivaccsal távolítottam el. A két panel közötti érdekes mintázat azért van, mert szerettem volna megóvni a kihasználatlan rézfelületet, sajnos a filc amivel befestettem nem volt megfelelő.
Ajánlanám, hogy fúrás után jobb lecsiszolni a rezet (nem előtte). Sokszor keletkezhet sorja fúrásnál -a luk széle-, fúrófüggő, ez feltámasztja a csiszolópapírt. Pont a furat körül nem lesz csiszolva, ahol forrasztani kell.
Jó a nyák, elsőnek pedig nagyon jó ahhoz képest, hogy vasalt. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
Sziasztok.
Első vasalt nyáklapomat szeretném Nektek megmutatni. Elég jól sikerült szerintem. Ahogy csináltam: 1.Ki lett nyomtatva a minta 135g-os műnyomó papírra. 2.A nyáklap zsírtalanítva lett finom súrolóporral. 3.A felmelegedett vasalóval előmelegítettem a nyáklapot. 4.Átvasaltam a műnyomóról a mintát. 5.Langyos vízben leáztattam a papírt (amikor már jól felázott, mint egy hártyát le tudtam húzni a nyáklapról). 6.Kimarattam vas-kloridban. 7.C6000-es oldószerrel (aceton) lemostam a festéket. 8.Kifúrtam a lemezt. 9.Finom csiszolópapírral lecsiszoltam a forrasztási oldalon a sorját, 3-as fúróheggyel pedig lesorjáztam az alkatrészoldalt. 10.Beültettem az alkatrészeket.
Lehet igen, ezt a képet kb. 4 hónapja lôttem. Bocs a koszért a billentyűzetben.
De mint írtam, nem minden fólia alkalmas rá. A vasalt tinta olyan fényes lesz mintha üveglap lenne a tinta.
Próbálkozzál másik fajta papírral is. Elég gyanús, hogy azzal is gondod van. Én ezt használom: Bővebben: Link Elég jó a minősége, hobbi szintre tökéletes. Nagyon apró SMD-nél vigyázni kell vele...
Próbálj ki minden papírt, ami a környezetedben van. Elő sem kell hívni, csak nyomtass rá, és vasald fel. Fényes, zsíros reklámújság is jó, matrica hordozó lapja, stb. Sőt, én is készítettem már sima A4-es fénymásolópapírral is nyákot. Nem lett szép, de használható!
Hello! Én már régóta így csinálom a nyákokat, gyors és hatékony is. A nyers lemezt megdörzsölöm acélvattával (tényleg olyan mint a vatta, csak sötétszürke. tacskóban vettem, de sztem más helyeken is rálelsz!), szép, selyemfényű a felület. A rajzolatot kinyomtatom:
-vagy fotopapírra (Cover Glossy avagy fedett fényes fotopapír, tk. műnyomó...), ekkor "vasalás" után áztatni kell meleg vízben 3-5 percig, majd kicsi kacsóddal ledörzsölni, majd előbb a sósavba (segít a papírmaradékot eltávolítani), majd mehet rá a peroxid. Össz kb. 20 perc. -vagy a kényelmesebb a transzferpapír (ebájon úgy 3$ a 10 drb A4-es): kinyomtat, ledörgöl, "vasal", lehúz, marat. Össz kb 10perc. A vasalást idézőjeleztem, nem vasalom igazából. 0,5-1 percre ráteszem az öreg ruszki vasalót közepes állásban, amikor átmelegedett 5cm széles szilikonhengerrel átgurítgatom, oszt jónapot. A hőfokot kisérletezd ki, ha túl meleg, összefolyik. ![]() Tisztelettel: András
Ha tökéletesnek látod , akkor igen.De ha bármilyen eltérés van az eredeti rajz , és a vasalt , vagy laminált rajz közt , és viszonylag sok a hiba akkor kár lenne a nyáklapért.
A vasalós technikához van egy javaslatom mindenki felé, aki valóban vasalóval, és nem lamináló-géppel vasal. vasalás után a forró panelt hengerelni szilikon-gumis (vagyis hôtûrô) hengerrel. Ez már sokszor elhangzott, könnyű mondani, de honnan szerezzük be, ugye?
Én erre egy pótmegoldást találtam ki: szereztem szilikon csövet (nekem épp nagyon vékony jutott (D=3mm, d=1mm), de az átmérője nem is lényeges) és ebbe toltam bele egy fém pálcát (nálam autogén hozaganyagpálca darabka). Tehát így előállítottam egy szilikon borítású hengert, kb. 15-20cm hosszúságút. vasalás végén (én 1 perc melegítés (vasalót a panelen "felejtem") után 1 percet vasalok) vasaló és a panel közé teszem ezt a hengert, és két irányból végighengerelem. A panel és a vasaló közt egy félbehajtott fénymásolólap van csak (meg a henger a végén). A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Mit vártál?!
Ha már eleve rosz a vasalt réteg, akkor az a maratás sem fog jó eredményt hozni. Ha ez a paìron is igy mézett ki akkor már vasalni is felesleges volt. Csak akkor marasd le máskor ha tökéletes a vasalás.Minimális hibákat meg lehet filcel javìtani.
Tudom hogy több mint 1000 oldal, de érdemes átrágni magad rajta. Rengeteg hasznos tanácsot találsz. Az irány az jó. Azonban az elején fontos a minél alaposabb mechanikai tisztítás. Én egy nyákradírral kezdem (gumitömb, amiben csiszolóanyag van. Sok évvel ezelőtt vettem). Ezután jön a CIF és a dörzsi (esetleg a szappanos acélgyapot párna), utána vizes öblítés. Ezt mindaddig érdemes csinálni, ameddig az öblítés során a víz hártyaszerűen szétterjed a panel teljes felületén. Végül alkohollal áttörlöm. Innentől kezdve viszont nem szabad kézzel érinteni a panel megtisztított felületét. Nyomtatónál a beállítások között válaszd a legnagyobb felbontást és kapcsold ki a tonertakarékos nyomtatást. (Ez teljesen nyomtatófüggő, részletesebb tanácsot nem tudok adni). Ha vasalóval dolgozol, azt állítsd "vászon" fokozatra (180÷210°C) és egyenletesen, de ne túl erősen nyomva, keresztbe, hosszába néhányszor vasald át. Érdemes a panel alá pl egy telefonkönyvet, vagy egyéb jól szigetelő sík felületű tárgyat rakni. A panelt pedig én letakarom egy puha, vékony ronggyal (azon jól csúszik a vasaló). Laminátorral az a baj, hogy átalakítás nélkül nem jutsz eredményre vele. Alacsony a hőfok és az a sebesség is magas az eredményes lamináláshoz. Részletes leírást és segítséget az átalakításhoz ebben a topikban kapsz.
Ennél kicsit részletesebben érdekelne. Gondolok itt a szép egyenletes kivitelezésre, és persze arra, hogy azt rá us kellene égetni vagy ilyesmi. Holegfuvo vagy hajszarito esetleg vasalo....stb
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Sziasztok!
Elkezdtem probalkozni a vasalasos nyakkeszitessel. Viszont nagyon ritka ha viszonylag jol sikerul. Altalaban csak. Egy ket foltban marad meg a festek rendesen a tobbi helyen vagy szemcses lesz vagy semilyen. Probaltam mar tobb fele modszert is. Probaltam 7-80 fok korul es 230 fokon is. Mindig ugyan az. Mindig megvarom vasalas utan meg kihul es langyos vizbe rakom 3-40 fokosba. Rendesen meg van tisztitva a nyak rengeteget csiszolom nagyon finom csiszolovaszonnal es mikor lesziszoltam kicsit meg meritem viszben nem pereg le rola a viz. Papirboltban vettem munyomot nem tudom hany g os ez az egy volt de sztem eleg vastag( barmeddig vasalom nem latszik at a minta). Sajnos nincs lezernyomtatom ezert a polgarmesteri hivatalban par forinter kinyomtattatom. Biztos hogy nem lesz zsiros mert mindent. Gumikesztyuben csinalok. Na durvan ennyi. Pfuu mennyit irtam. Na van valami otlet? Meg annyit hogy a vasalo taljesen lapos de regen valami ra lett egetve es megfogja feketen foltokban a papirt es kicsit erdes is. Lehet ez a gond ha igen akkor nem lesz baja a vasalonak ha megcsiszolom csiaszolovaszonnal? Elore is koszonom a valaszt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |