Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Inhouse válasza vovozs hozzászólására (») Feb 9, 2014
Autója válogatja. A 9V körüli feszültség lehet, hogy nem okoz gondot. De pl. fater Skoda Fabiájánál leírtam anno, hogy az egyik odalt vette a Spal (fel van készítve a késleltetett világításra), viszont a másikat nem (érdekes, hogy nem volt egyforma). Olyan kis változás volt az elektronika miatt a kapcsolón, hogy csak ez a megoldás segített.
Idézet:
„csak egy helyre kell bekötni az ajtószálat, és nem kell összediódázgatni minden ajtótól,”
Ez csak abban az esetben lehet (CAN bus-t nem számítva), ha nem a kapcsolóról veszed le a jelet, hanem pl. a lámpáról, amit minden kapcsoló (diódákon keresztül, vagy közvetlenül, persze lehet, hogy késleltető elektronikán keresztül) kapcsol. Ehhez nagy valószínűséggel fel kell vezetékelni a tetőkárpithoz, amihez meg kell bontani az A oszlop borítását. Én kihagynám, inkább megkeresem alul a kapcsolók szálait. Főleg, ha kp zárat is kell rakni, úgyis szét kell kapni a küszöbborításokat is. Zömében csak a bal első ajtó van külön, a másik 3 dióda nélkül van közösítve. Amelyik autóban meg már minden ajtó külön megy, lehet, hogy nem kell utólag riasztót szerelni, mert nem az a kategória.
(#) Inhouse válasza bogarbogar hozzászólására (») Feb 8, 2014
Idézet:
„Első körben a kérdésem az lenne, hogy ez a késleltetett belső világítás csak addig jelent gondot, amíg ég a lámpa? Tehát ha mondjuk a riasztó csak azután élesedik, hogy a lámpa elhalványult, akkor elvileg már nem fog problémát okozni?”

Sajnos nem. A késleltető elektronika miatt nem +12V és test lesz ajtó csukott/nyitott állapottól függően, hanem test és néhány (2-3)V. A riasztók zömét ez meghülyíti.
Nagyon egyszerű és biztos megoldás a késleltetett utastér világítás problémájára, csak neked!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) Inhouse válasza wenhardtlaci hozzászólására (») Nov 27, 2013
Idézet:
„az autómban késleltetett a belső világítás”

Az okozhat gondot, a riasztók zömét meghülyíti. Van fenn egy relés megoldásom erre ebben a topicban talán, egyszerű és működik.

Idézet:
„az ajtózár mechanikában lehet a kapcsolója mert ha nyitott ajtónál a zár nyelvét benyomom elalszik a lámpa.”

Igazából nincs sok különbség, egy mikrokapcsoló van a zárban, és nem egy bumszli érintkező az ajtó és a kaszni között. Meg kell keresni a szálát és megnézni, hogy mit kapcsol.

Idézet:
„Úgy gondoltam hogy az indítás gátló vezetéket nem kötöm be, mert az autóban gyárilag van. Okozhat ez valami problémát?”

Problémát inkább azzal okozhatsz, ha bekötöd, nyugodtan elhagyhatod, sajnos értelme sincs sok.

Idézet:
„A KEY ON-nal kapcsolatban annyit tudtam kideríteni hogy gyújtás+-ra kell kötni, de olyanra amelyikben indításkor is van áram.”

Érdekes, nem szokott kelleni 2 gyújtás szál...
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) Inhouse válasza tomcat1976 hozzászólására (») Máj 7, 2013
A fater Skodájában a késleltetett belső világítás csinálta a mókát. Lehetetlen feszültség értékek vannak az ajtókapcsolón az elektronika miatt.
Általában a normálisabb riasztók visszajelzik kinyitáskor a riasztás okát (zóna), hátha abból kiderül...
(#) Inhouse válasza Bence_ hozzászólására (») Nov 30, 2012
Idézet:
„Autóm + kapcsolású, negatív kábelét hagyjam?”

Ez biztos? Csak mert nagyon ritka. Ha csukott ajtónál +12V-ot mérsz, nyitottnál (amikor világít az utastér világítás) pedig 0V-ot, akkor az negatívat kapcsol. késleltetett világításnál köztes érték adódik a +12V helyett. Egyébként természetesen csak az egyiket kell használni.

Idézet:
„Kétszintű érzékelés mit takar?”

Első (kisebb) ütésre csak figyelmeztető hang, aztán riaszt.

Idézet:
„Két légnyomás érzékelő van benne?”

? Kevés légnyomás érzékelőt láttam még autóban...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza tibke hozzászólására (») Aug 13, 2012
A kp zár vezérlő a manapság divatos kivezetésű, neked kell úgy bekötni, hogy jó legyen, cserébe akárhogy lehet variálni. A 6 kivezetés 2 relé, 2 morzeérintkezői, sokszor le lett már itt ebben a topicban írva, keress rá!
A white (fehér) a gyújtás szála. Ebből tudja a riasztó, hogy nem kell működjön, valamint lehet programozási funkciója is. A gyújtáskapcsolóról vehető le, vagy pl. az autórádió csatlakozójában is benne van.
A yellow (sárga) a gyújtástiltás, kihagyhatod, több bajt okozhat, mint amennyit hozhat...
A 2 brown (barna) az index kivezetések. Egymástól függetlenek, csak meg kell találnod az index kivezetéseket és egyik az egyikre, másik a másikra. A kormányoszlop alatt meg kell lennie.
A blue (kék) és a purple (lila) közül csak az egyik kell. Az autók zöme negatív trigger bekötésű, negatívot szakít az ajtókapcsoló, tehát ha neked is ilyened van, akkor csak a lila kell. Legegyszerűbb az ajtókapcsolóról vinni közvetlenül, a küszöb/B oszlop burkolatát úgyis meg kell bontani... Előfordulhat, hogy diódával le van választva a vezető oldali ajtó, akkor érdemes neked is így tenni és nem összekötni őket közvetlenül. Ha késleltetett utastér világítás is van, akkor majd megbeszéljük a továbbiakat.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 27, 2011
Én is csatlakozom a szkeptikusokhoz...ne haragudj, de szinte biztosra veszem, hogy ebből vagy nem lesz semmi, vagy nem lesz meg minden amit írtál...
A nagy részét egy gyári riasztó teljesíti, azzal tényleg felesleges birkózni, azokat sem 2 nap alatt 0 tapasztalattal tákolta össze egy mérnök...
Az ajtókapcsoló az autók 99%-ában testet kapcsol, a belső világítás izzójának egyik végére, a másik vége +12V-on van. Ezért az izzó miatt, csukott állapotban 12V, nyitottban 0V van. Ezt veheted H és L állapotnak. A motorteret általában külön érzékelik, sőt van ahol a vezető oldalt is... késleltetett belső világításnál nem lesz határozott 12V/0V váltás.
Az elektromos ablaknál, ha nem automata, akkor kell egy modul a végállás érzékeléséhez.
A sziréna egy buta jószág, 12V és szirénázik, ha több dallamos, akkor azt még váltja is közben.
Kell figyelni a gyújtást, mivel ilyenkor nem működhet a riasztó.
A gyújrástiltás az újabb autóknál rejt némi kockázatot...
Kell még kp zár vezérlés, testet szoktak kapcsolni vagy ide, vagy oda, ez a nyitás/zárás...

A riasztáson kívüli funkciókhoz a mai autóknál lehet kapni CAN-BUS modult, vagy ha PIC-elsz és szerzel dokumentációt, akkor akár te is lekezelheted...az egyes perifériák komminukálnak egymással az autóban.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2010
Ja, el is felejtettem írni, hogy ez a probléma; a Skoda Fabia Praktik és a Spal AS90 vakriasztása megoldódott. A késleltetett belső világítás volt az oka. Mindkét ajtó vezetékét meg kell szakítani és a relés megoldást kell alkalmazni, különben hülyéskedni fog. Azóta nincs vele baj.

késleltetett ajtóhoz való illesztés kis relével

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 23, 2009
Közben átgondoltam és kicsit átalakítottam a rajzot, így univerzális, minden kocsihoz jó. Annyira egyszerű, hogy félve, de felteszem, hátha segít valakinek...
Szóval az első ami összedobtam a Fabia-hoz, a másik ennek a továbbgondolt univerzális változata. Nem hátrány, hogy nem kell a tetőkárpitig eljutni, lent megoldható az ajtók környékén...

Hogy keresni is lehessen rá, késleltetett belső világítás és riasztó összekötésének problémáját megoldó áramkör, ha lehet annak hívni...

Ja, persze csak testet kapcsoló autóknál, de ez lefedi az járgányok zömét.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Bali20 hozzászólására (») Jún 20, 2009
Én is most jöttem fater Skodájából...
Szivatott egy 5 vezetékes motor, 100-szor szétszedtem, állítottam és nem jó...pedig nem szorul és ugyanúgy van berakva, mint a másik oldali. Utolsó gondolat, hogy gyenge a motor és igen, csere után egyből jó...

Szivattam magam a szirénával is, alapból adtam neki testet és a plusszára kötöttem a riasztót, de nem szólt... aztán néztem meg jobban a rajzot, Spal AS-90 testet kapcsol...

Ami még gáz a késleltetett utastér világítás, megdiódázni nem lehet...kell hozzá egy kis kapcsolás, mert nem akarom közösíteni az ajtókat.

A riasztást meg tudod nézni, mi okozta, általában visszavillogják a LEDen. Ha arra gondoltál, hogy sokat villogtat... Van amelyik bekapcsnál egyet kikapcsnál többet, van amelyik fordítva, van amelyik hosszút villant az indexen...
Mit ír a papírja?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Tomi81 hozzászólására (») Ápr 28, 2009
A nyitás érzékelőt ha testre kötöd, akkor jelzi azt, hogy nyitva van az ajtó.
Vagy letestelted véletlenül valahol, vagy késleltetett az utastér világítás kikapcsolása és trükközni kell...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem