Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) icserny válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 28, 2014
Le kell tölteni a Microchip Applications Library csomagot, és meg kell nézni, hogy az USB Host mintapéldák között milyen támogatott eszközök találhatók. Nálam PIC24FJ256GB110, PIC24FJ64GB004, PIC32MX460F512L, pic32mx795f512l szerepel, de ez egy régi letöltés, azóta bizonyára vannak újabb típusok is.
(#) potyo válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 28, 2014
Akkor valami olyan PIC kell, amiben van USB OTG. Ez 8 bitesben nincs, 16 bitesben talán, 32 bitesben biztosan van. Nézz szét a microchip példakódjai között, mert ezek a vonalkódolvasók sima HID billentyűzetként szoktak a rendszerben megjelenni, és mintha lenne billentyűzetet kezelő példakód.

Fejből a pic32mx795f512l típust tudom, hogy van benne USB OTG, de itt kereshetsz más típust: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) forgofe hozzászólása Júl 14, 2014
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy PIC32-es modulom (snadPIC, pic32mx795f512l), ehhez van csatlakoztatva egy SSD1963-as IC-vel szerelt 4,3"-os kijelző(ugyanaz a bekötése mint a PIC32es mikromedia+ boardnak). Találtam hozzá példa kódot mplabX-hoz, amit sikerült mostmár beüzemelni, tehát tudok színeket állítani a kijelzőn, vonalakat rajzolni, pöttyöket stb. Ezek a primitiv library-ból csináltam meg a TechToys-os oldalról. A problémám az, hogy szeretnék stringeket, vagy karaktereket kiíratni a kijelzőre. Ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni hogy merre lenne érdemes elindulni, mert nem igazán találtam hozzá semmit sem. Elég lenne valami egyszerű, egy betű típus, egy méret stb.
Ha valaki tudna mondani valami irányzékot, hogy merre induljak el, nagyon megköszönném
(#) potyo válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 1, 2013
Legjobb lenne lecserélned a kontrollert egy olyanra, amiben van Ethernet, vagy mondjuk meg van hozzá már írva a kód, hogy tud külső ethernet vezérlőt kezelni. Pl. PIC18F97J60-as család, ebben van Ethernet MAC és PHY is, így csak egy ethernet trafó és néhány ellenállás kell hozzá, és már rá is lehet dugni egy routerre. Ez még mindig nem valami nagy teljesítményű holmi, de amit te akarsz csinálni, arra elég. PIC24 sorozatból nem tudom, mik vannak, PIC32-ből pl. pic32mx795f512l-ben van ethernet MAC, ehhez viszont kell külső PHY-t illeszteni, pl. DP83848-at. De lehet, hogy a mostani kontrollered mellé is oda lehet tenni egy ENC28J60-as ethernet vezérlőt (ebayen vannak is ezzel szerelt modulkák, SPI-n csatlakozik a kontrollerhez), és akkor szintén direktben tudnád a dolgot csinálni. Nézd meg a gyári demó programokat, azokban van ilyen, hogy dolgok kijelzése, és nyomógombbal ledek kapcsolgatása, nem kell a dolgot újra feltalálni. TCPIP demo app néven volt régebben, én 1-2 éve foglalkoztam vele utoljára, de szerintem még most is így hívják. Abból kiindulsz, és abba lehet aztán saját funkciókat építeni.

Ebből a soros-ethernet átalakítóból nem tudom, hogy mit lehetne kihozni. Ha cserélhető benne a kód, akkor ezzel is megoldható valószínűleg.
(#) Kisvé válasza efiscp hozzászólására (») Nov 19, 2013
Ahhoz képest, hogy legjobb PIC32MX, a pic32mx795f512l 2300 Ft + áfa, ez nem is rossz. A legjobb 100 lábú MZ-ből van 2700 Ft + áfáért .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) nem hozzászólása Márc 6, 2013
Sziasztok!

Szinte nevetséges, de nem bírok a pic32mx795f512l -emre olyan 32.768kHz-es kristályt és terhelő kondikat rakni, hogy a megfelelő órajelet adja. Van itthon vagy 4 különböző kavics... már mindegyiket végigpróbáltam 12, 18 és 22pF-is kondikkal és csak nem jó...
Egy másik panelemen MCP7940N RTC IC-t használok ilyen kaviccsal, 12pF-os terhelő kondikkal és tökéletesen működik.. pedig az is MCP termék...
Tudtok esetleg olyan kristály ajánlani amivel megy a 795F-es PIC RTC-je?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) icserny hozzászólása Nov 8, 2012
Gondot okoz, hogy az MPLAB nem támogatja a PICkit2 készüléket az újabb PIC32 mikrovezérlők programozásához és nyomkövetéséhez. A programozáson még esetleg segíthet a DevFile Editor, de a nyomkövetésen nem.

Ezen a honlapon azonban egy alternatív lehetőséget hirdetnek, miszerint az ejtagproxy programon keresztül a GNU GDB segítségével végezhetünk nyomkövetést. A támogatott eszközök listáján a PICkit2 is szerepel. A mintapéldában egy ChipKit Max32 (pic32mx795f512l) szerepel. Írják, hogy lassú a kommunikáció, de ha nincs más, ez is megteszi...
(#) icserny válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 30, 2012
Idézet:
„Jól értlemezem a pic32mx795f512l adatlapját, hogy pickit2-vel lehet programozni?”
Tudomásom szerint nem lehet. A PK2DeviceFile.dat bővítésével lehet próbálkozni, de én a konfigurációs biteket még nem mertem átírni a PICkit2-vel.
(#) sirály12 hozzászólása Ápr 30, 2012
Jól értlemezem a pic32mx795f512l adatlapját, hogy pickit2-vel lehet programozni? Azt hogy icd2-vel nem fogom tudni, azt már tudom sajnos.
Most vagyok épp abban a stádiumban, hogy az icd2 mellé vegek egy pickit3-at vagy ha pickit 2 is lekezelgeti a pic30F-es családot, akkor építek egy pickit2 klónt.

Melyik megoldást javasoljátok?
(#) icserny válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Idézet:
pic32mx795f512l-es picekhez milyen ethernet csatis trafó jó az alábbiak közül?”
A pic32mx795f512l mikrovezérlő nem tartalmazza a fizikai réteget (PHY), tehát a rövid válasz az, hogy egyiket sem kötheted hozzá!

A megoldás az, hogy kell mellé rakni egy fizikai réteget kezelő IC-t (pl. National DP83848 10/100 PHY), és ahhoz csatlakozik a trafós Ethernet csatlakozó.

Ajánlom az PIC32 Ethernet Starter Kit leírásának tanulmányozását. Az abban levő kapcsolási rajzon a trafós csatlakozó mintha a HR911105A rajzára hasonlítana jobban, de csak felületesen néztem meg.
(#) sirály12 hozzászólása Ápr 25, 2012
Egy olyan kérdésem lenne, hogy pic32mx795f512l-es picekhez milyen ethernet csatis trafó jó az alábbiak közül?

HR911105A vagy HR911102A

A belső felépítésük is más, ha jól értelmezem az adatlapokat. Valaki használt már ilyen trafós csatikat már pichez?
(#) Legato13 hozzászólása Márc 1, 2012
Sziasztok.
Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni:
Építettem egy egy panel, amin pic32mx795f512l csatlakozik egy DP83848C-hez és a panel HTTP szerverként működik. A probléma az, hogy amikor ~2,8 kB-nál nagyobb a letöltendő oldal mérete, akkor a böngésző 101-es (CONNECTION_RESET) hibával tér vissza. Ugyan ez a program egy másik panelen (annak ráadásul rosszabb a minősége) amin egy ugyan ilyen PIC egy KSZ8031-es PHY-al kapcsolódik, ott nincs ilyen probléma.
Szerintetek mi okozhat ilyen hibát?
(#) potyo hozzászólása Jan 5, 2012
Küzdök itt a pic32mx795f512l SPI2 moduljával. A leírás szerint ha az ENHANCED BUFFER MODE-t választom, akkor amíg van szabad hely az SPI2TXB-ben, addig az SPI2STAT.SPITBF bit nulla, amikor megtelik az SPI2TSB, akkor pedig az SPITBF bit egyes lesz. Na én hiába írok be akár 20-szor egymás után értéket az SPI2BUF-ba, az SPITBF végig nulla marad, és az SPI2STAT.TXBUFELM is végig nulla marad. Kérdés, mit nézek el, amikor az SPI2CON tartalma 00000000 00000001 10000000 01101100, és az SPI2STAT.RXBUFELM szépen növekszik minden fogadott bájt után, és az SPIRBE és SPIRBF bitek is beállnak, amikor kell? Olyan, mintha nemis íródna semmi a SPI2BUF regiszterbe, közben meg íródik és ki is megy, csak épp nem tudom a hardverre bízni azt, hogy ne fussanak egymásra az írások, mert úgy néz ki, hogy semmi sem működik, ami ezzel kapcsolatos lenne. Amint látható, próbáltam azt is, hogy az STXISEL bitekkel úgy állítsam be a hardvert, hogy akkor billenjen be az SPI2TXIF megszakításjelző bit, amikor a kimeneti pufferben van hely, de ez sem működik megfelelően, folyamatosan nullában marad az SPI2TXIF bit. Olyan, mintha valamit kifelejtenék, csak épp nem tudok rájönni, hogy mi lehet az, amikor az adat meg kimegy a kontrollerből. Erratat is néztem már, de nem találtam semmi ezzel kapcsolatosat.
(#) potyo válasza kukac_24 hozzászólására (») Dec 22, 2011
Az rendben van, hogy használod, én is az enyémet. Ha már megvan, akkor kidobni persze, hogy hülyeség lenne. De már én is vettem egy Pickit3-at mellé, mert a pic32mx795f512l-t az ICD2 nem tudja kezelni. Ha valaki most akar építeni vagy venni égetőt, akkor nem érdemes ICD2-be beruháznia. Ha olcsón meg akarja úszni, akkor épít Pickit2-t. Ha kicsit többet szán rá, akkor meg Pickit 3 vagy ICD3.
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Szept 22, 2011
Erről majd számolj be, hogy mit válaszolnak.

Az a baj, hogy én is gondban vagyok az égetőkkel. Ugye van egy utángyártott ICD2-m, ami jó, viszont kifutott. Most vettem egy pic32mx795f512l-t, amit már nem tudok vele használni. Pickit2 hivatalosan nem tudja kezelni (égetés még megoldható, ha jól emlékszem, icserny számolt be róla), de debuggolás nem. Emiatt marad ICD3/Pickit2. Előbbi drága, 50000Ft körül van a chipcadnél, ennyit nekem nem ér, mivel csak hobbi célra használom. Marad a Pickit3, 12500Ft körül, viszont ez meg ugye problémás...
(#) icserny hozzászólása Szept 9, 2011
Van egy kis sikerélményem a Devfile editorral: a device file átszerkesztése után sikerült PICkit2-vel beégetni egy LED villogtató programot egy pic32mx795f512l mikrovezérlőbe (Explorer 16 kártyához való PIM modul). Ebben az a vicc, hogy a PICkit2 hivatalosan nem támogatja ezt a típust.

Innen vettem az okosságokat:
Először duplikáljuk a PIC32MX460F512L MCU bejegyzést. Majd átírjuk az alábbiakat benne:
PartName: PIC32MX795F512H
DeviceID: 0x0000E000
ProgramMem: 0x00020BFC

Az MPLAB nem engedte a PICkit2-őt kiválasztani, de a PICkit2 saját programjával hajlandó volt beírni, s a VDD bekapcsolása után működött.

A dolog még tesztelés alatt van, a konfigurációs bitekhez még nem mertem hozzányúlni.
(#) szepesg hozzászólása Aug 31, 2011
Hello!

Potyó
: köszönöm a választ.
Egy másik kérdés felvetődött: létezik egy úgynevezett Explorer 16 development board. Szerintetek, lehetséges, hogyha ebbe belerakok egy pic32-t, akkor a board határozza meg az eszköz sebességét? Pl: egy pic32mx795f512l csipet, akkor nem tudom kihozni belőle a 80MHz-et, csak valamennyit (amennyit enged a board - és ez nem intervallum, hanem egy adott sebesség)?
Kösz:

szepesg
(#) icserny hozzászólása Aug 28, 2010
A www.cpustick.com honlapról letölthető a StickOS, amelyet többféle mikrovezérlőre és fejlesztői hardverre implementáltak. A programcsomag egyik érdekessége, hogy beépített BASIC fordítót és értelmezőt tartalmaz (a fordító valami közbenső kódra fordít).

A vicces az, hogy olyan processzron/hardveren is fut, amire elvileg nincs is implementálva: ilyen pl. a pic32mx795f512l (PIC32 Ethernet Starter Kit).

Az pedig még viccesebb, hogy a PIC32 USB kimenete a PC oldaláról az FTDI virtuális soros port driverrel működik!!! Hyperterminállal szépen kommunikál. A kapcsolódás után egy Enter-re bejön az üdvözlés és a prompt.

Egyelőre gőzöm nincs, hogy hogy működik az egész, de egy egyszerű LED villogtató programot a dokumentációt követve sikerült működésbe hozni.

A PIC32 starter kite-eken RD0, RD1 és RD2 a három LED, ezek közül RD0-t fogjuk 1 Hz frekvenciával villogtatni:
  1. dim square as pin rd0 for digital output
  2. while 1 do
  3.   let square = !square
  4.   sleep 500 ms
  5. endwhile

A program beírása után run paranccsal indul, CTRL-C-vel pedig megállítható a futás. Help paranccsal segítség kérhető. Ha jól értem a leírást, a beírt BASIC program alapból RAM-ban fut, a save paranccsal írható flash-be.

A honlapon már közzétették az újabb verziót, ebben több perifériakönyvtár van, s talán az FTDI drivert is mellőzték. Az új verziót még nem próbáltam.

stickos.png

(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Máj 26, 2010
Nincs Pickit2-m, se PIC32-m, csak a neten elérhető listákat néztem. Ha a Pickit2-vel tudnám égetni a PIC32-t, akkor összeraknék egyet. Nem a legújabb pickit2 device support list van kint a microchipnél? Azt látom, hogy vannak PIC32-k a Pickit2-nél, de konkrétan a pic32mx795f512l nincs ott.

De közben rájöttem, hogy a PIC32-ből legalább a 100 lábút vagy a BGA tokosat kell vennem, hogy legyen teljes 16 bites, 5V-ot elviselő portom, azok meg nem fehér embernek való tokok. Már a 0,5mm is kicsit problémás, de a 0,4mm már katasztrófa...
(#) potyo hozzászólása Máj 25, 2010
Jól látom, hogy sem az ICD2, sem a Pickit2 nem használható a pic32mx795f512l égetésére? Microchipnél azt írják, hogy az ICD2 nem fogja támogatni a 2010. szeptember után megjelenő chipeket, de az említett már most gyártásban van, ennek ellenére nem szerepel sehol sem a listában. Elég kellemetlen hír lenne, ha vennem kellenem Pickit3-at a PIC32-höz...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem