Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 4
(#) szs válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Júl 27, 2022
Jóhogy nem PIC kell ehhez. Nagyon elegendő azt megcsinálni, amit bemásoltál. Még azon is van alkatrészfölösleg (a d2), -egyetlen dióda is elég. Teszek neked rajzot, bár azon a FET-et, motort nem rajzoltam be, úgyis egyértelmű.

Az, hogy a segédprogramok között talált astabilt csak 50%-ig lehet leszabályozni, csak azért van, mert ott egyetlen megkerülő dióda sincs.

Azt meg úgy látom, írták, hogy a LED kipróbálni ugyan jó, de ne csodálkozz, hogy derengeni teljesen lecsavarva is fog. Bár én nem is 2-től 98%-ig, csak úgy 4-5 től 94-95%-ig terjedő szabályozhatóságot olvastam róla.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2022
(#) DUCIJUCI hozzászólása Júl 27, 2022
Sziasztok. Elektronikailag összeraktam egy 555-re épülő pwm szabályozót. A képen láthatót, kisebb változtatással. Aztán itt a segédprogramok közt, az 555 astabilossal próbáltam változtatni az értékeken és azt vettem észre, hogy 50% kitöltés alá nem lehet lemenni. Számomra, mint laikusnak ez azt jelenti, hogy a bringámat, ha áram alá helyezem, ezzel az 50%-os kitöltéssel el fog indulni. Azt a 20-25 KG vasat a 300W-os motor simán elhajtja. Sőt, a gyalogátkelő helyen, nem én tolom át a bringát, hanem az fog átcibálni, mint floki a lábtörlőt.
Csináltam próbából egy másikat és rákötöttem egy fél méternyi silány ledszalagot. Szabályozni szabályoz, de a fénye nem tűnik el teljesen. Műszer hiányában nem tudok mérni, de 1-2%-os kitöltésnél nem kéne fényt adni a ledeknek.
Itt a fórumon azt olvastam, hogy az 555-tel kb. 2-98% kitöltést lehet elérni. Legyen szíves valaki mondja el nekem hogy ezt hogyan lehet elérni?

pwm555.gif

(#) erdgab hozzászólása Feb 26, 2022
Üdv!
Építettem egy egyszerű pwm szabályzót egy kis motorhoz.Működik,szabályoz,ez eddig rendben.Szerettem volna az NE555 ic 4. (reset) lábát kapcsolónak (start-stopp) használni,hogy ne keljen nagy áramú kapcsolót,nyomógombot használni az indításhoz,de nem úgy működik ahogy gondoltam.Teljesen mindegy,hogy rákötöm ezt a lábat a 8. +Ut lábra vagy lóg a levegőben a pwm továbbra is megy,nem áll le mint például egy időzítőnél és a szabályzás is megmarad.Nem igazán értem miért van így,nézzétek el a tudatlanságomat.Úgy látom,ebben az esetben ez a megoldás nem alkalmazható.Lenne e valami más megoldás esetleg?
Ez a kis motor egy hasonló lenne mint egy kézi panelfúró,csak más célra használnám,ezért a fordulatszám szabályzó is,valamint egy kicsi nyomógombot könnyebben tudtam volna elhelyezni mint egy kapcsolót.Tudom,hogy az áramkör nem nyomatéktartó,de itt annyira kicsi az igénybevétel,hogy a motor alig veszi észre a terhelést.
Köszönöm,ha tudtok segíteni!
(#) CIROKL válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 20, 2022
Köszönöm ,titokban erre gondoltam de több ember többet tud.
Anno csináltam ilyen kis vackot de fet volt benne ha jól emlékszem ,a tekercselő gépembe van három is.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2022

pwm555.gif

(#) szs válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 13, 2021
Hasonlót már mutattam neki aug 21.-én, csak egyetlen diódával -mert egy diódával is jól működik. És nincs keresztberajzolgatva, mint a netről másolgatott, radírozgatott...
De nem figyelt
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2021
(#) 444Tibi válasza teszti hozzászólására (») Szept 13, 2021
Attól hogy a rajzon a kimenet fel van kötve a pozitív tápra. Ez így egy marh...aság.
Így hiába teszel drivert, semmi nem változik. Szerintem nem kell driver mert a kimenet push-pull, felesleges.
Hacsak már meg nem halt az alsó tranzisztor az ic-be.
47-100 ohm a kimenerte és mehet a fet gate-re.

Én ezt építettem már vagy 10 esetben és hibátlan.

555pwm.jpg

(#) szs válasza teszti hozzászólására (») Aug 21, 2021
Hát emez nincs annyira furmányosan megrajzolva, nem is a kétdiódás másolata, csak jól működik:
(#) Bakman válasza MrAngelo hozzászólására (») Okt 5, 2020
Ebből építs három példányt (lásd melléklet), ebben nem fog melegedni semmi. A motor helyére jönnek a LED-ek a 12 V-ra méretezett ellenállásokkal. LED-ek használata esetén az 1N4004 dióda elhagyható. A HEStore áruházban megtalálsz minden hozzávalót.

Fontos! Ebben a kapcsolásban a LED-ek fényereje nem vihető le nullára, illetve 100 %-ra sem tekerhetőek fel.

555_PWM.jpg

(#) PHARO hozzászólása Ápr 18, 2019
Sziasztok!

700mA-es led driver-t szeretnék vezérelni pwm jellel, fényerő szabályozás céljából. Meg is építettem és többé-kevésbé működik is, két gondom lenne vele.
Az egyik, hogy amikor nem világít a led és elkezdem erősíteni a fényét, az elején hirtelen felvillan a maximum fényerőre, de utána rendesen szabályozható.
A másik, hogy ha teljes fényerőre állítom a potit, nem világít a led a maximális fényerején.
Csatoltam egy képet, melyik kapcsolást választottam.
A kérdésem az lenne, hogy hová és milyen alkatrészeket kell még beépíteni, hogy rendesen működjön?

555-PWM.gif

(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2018
Üdv!
Eltaláltad, 5V a tápfesz.
Ma már nem, de holnap este kipróbálom.
Ha ez bejön, az szuper, mert a PIC-ben van szabályozás, de az egyik pillanatról a másikra kapcsol át a beállított időben, és nem figyeli a helyiség fényviszonyát.
Ezt a kimenetet a dekóder engedélyedésére kötöm, és kész.
Potival már próbáltam, működik (kép).

555_PWM.jpg

(#) Bakman válasza rettung hozzászólására (») Aug 10, 2018
A kérdés az, hogy mekkora hely van a modellben, mennyi áramot fogyaszt a szivattyú illetve mennyire tudsz kapcsolási rajz alapján építkezni. Egy lehetséges megoldás a mellékletben. Nem kell minden alkatrészt szó szerint "érteni", tág határok között lehet mozogni.

PWM 555.gif

(#) Bakman válasza vilamvili hozzászólására (») Jan 14, 2018
Valóban, én néztem el, schottky lesz az. Miért nem jó az első variáció, amelyikben két dióda van? A potméter értéke nem kritikus, lehet 5 kΩ is a poti.

555 PWM.gif

(#) vilamvili hozzászólása Jan 13, 2018
Üdv ferci, Kösz hogy foglalkozol velem és az idődet rabolom, A kapcsolás jól van összerakva , sajnos nincs elfogadható eredmény. Több pwm-et építettem de azok mind tranzisztorosak
voltak. A fettől egy kicsit idegenkedtem ( nem az én világom ) De egy tranzisztór
ami hasonló teljesítményü 10 fettet adnak, na meg a futár min,1000 Ft ugyanis ahol ezt lehet kapni 100 Km re van tőlem. Az utazás nem kerülne pénzben csak a kor az közbeszól, Fogom fojtatni mer ha nem pwm et használok mert a hűtés az nem megoldható.Minden javaslatod figyelembe vettem a remény és a türelem ritkán hagy el. Szerencsém meg nincs,szép napot Öreg.
(#) vilamvili hozzászólása Jan 11, 2018
Tisztel fórumtársak kellene egy kis segítség van egy 24 V kerékpárom, az agya elszállt. Készítettem egy kapcsolást . 555ic szabájzás 58 K poti csok az a baj hogy a kormányban 5K van . Az első 100 V 80 A fett ok, a második szintén hasonló de a fett elszállt ha a kapcsolás felmegy Az 58 K jó az 5 K poti a rossz, a segitséget nagyo megköszönöm Üdv Őreg.
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017
Nem. Neked csak három potenciométer fog kelleni. Ha a hármat egyszerre tekered, csökken/növekszik a fényerő. Egy-egy színhez az alábbi két variáció közül megépíted az egyiket. Ha a LED keveset fogyaszt, elég az egyszerűbb is, ha többet, kelleni fog a tranzisztoros fejelés. Egyébként milyen RGB LED-ed van?

555_PWM.jpg

(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Máj 15, 2017
Lásd melléklet. A motor helyére kötöd a LED szalagot, D3 dióda elhagyható, a FET pedig olyan legyen, amelyik kibír ekkora áramot. Ennyi.

555_PWM.jpg

(#) Bakman válasza pocok1 hozzászólására (») Ápr 20, 2017
Ha egy egyszerű sebességszabályzás is megteszi, lásd melléklet. A potival lehet szabályozni a motor sebességét. Tranzisztornak olyat használj, amelyik kibírja bőven a motor áramát.

555 PWM.png

(#) Zoli_bácsi hozzászólása Dec 16, 2016
Sziasztok!

Adott a mellékletben lévő kapcsolás. Tökéletesen működik, viszont egy szépséghibája van, hogy nem lehet egészen 0%-ig vezérelni. kb 5%-ig lehet levinni a fényerőt. Meg lehetne oldani ezt a problémát? (A C1-100n helyett 1n kondit tettem be, -így nagyobb a freki - mert nagyobb teljesítményen így sokkal kevésbé visít a vezérelt eszköz. (100W LED) )

pwm555.gif

(#) patrik81 hozzászólása Aug 15, 2016
Ezt a kapcsolást csináltam.Működik,de hogy kell méretezni?Mert nagyon könnyen le tudom fogni a motort.A Fet helyett egy bc337-as tranzisztort tettem.

555pwm.gif

(#) kameleon2 válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 20, 2016
Nem teljesen értem. A belinkelt gép tartalmaz egy szabályzót a leirás alapján. Vagy neked ilyen van - de a beépített szabályzó nélkül? Mivel 40W a leírás szerint, a legegyszerűbb 555-ös szabályzó is jó hozzá. Én 500W-os motorhoz készítettem a mellékletben lévőt, de nem hiszem, hogy neked is bonyolultabb kellene. Nyilván a neked nem kellő dolgok lehagyhatóak róla, mivel te eleve 12V-ról járatnád. Emiatt nem kell a nagyobb kapcsolóüzemű táp és a motor járhat simán a tápfeszről. Ha nem lenne tökéletes az eredmény - a frekvenciát lehet változtatni a hobbielektronika -> segédprogramok ->"Astabil multivibrátor 555-el" számolóprogram segítségével.
(#) alex900202 hozzászólása Jan 9, 2016
Sziasztok! Szeretném kérni az elektronikában jártas fórumozók segítségét egy astabil módú 555 pwm generátor megépítéséhez. Minimális elektronikai ismeretekkel rendelkezem. Kb. annyira, hogy egy meglévő egyszerűbb analóg áramkört kapcsolási rajz alapján meg tudok építeni magamnak. Már egy ideje keresem a célomnak megfelelő kapcsolást, de sehol nem találtam. Ezért fordulok hozzátok. A cél egy pwm vezérlésű áramkör építése lenne, ami a következő feltételeket kellene tudja:
-max. 100V egyenfeszültség a be és kimeneten
-finoman szabályozhazható legyen a kitöltési tényező 0-100%-ig
-közel négyszögjellel dolgozzon
-szabályozható legyen a frekvencia kb. 4mhz-ig
-stabilan üzemeljen
-a frekvencia és feszültség állítása ne okozzon jelentős jelalak változást és egyéb elhangolódást (pl. ha a kitöltési tényezőt állítom, akkor a frekvencia ne változzon vagy viszonylag stabil maradjon)
-leginkább mikro-nanoszekundumos időtartamú, nagyáramú impulzusüzemben lenne használva

Nagyon fontos lenne egy működő kapcsolási rajzot összehoznom. Ha kell anyagilag meghálálnám annak az illetőnek a segítségét aki profi módon megtervezi az igényeimnek megfelelő kapcsolási rajzot és nyáktervet! Vagy, ha létezik ilyen kapcsolás akkor szívesen fogadom.
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Ui.: Találtam egyet ami elvileg stabil, viszont csak jelet generál, meghajtófet nincs benne. TINA-ban leszimuláltam és elviekben jó lenne, de nem vagyok benne biztos 100%-ig. Ezt a kapcsolást ki lehetne egészíteni hogy megfeleljen az elvárásaimnak? A másik képen lévő kapcsolást sikeresen megépítettem, csak kár hogy nem tudja azt amire nekem kell.. Gyakorlásnak viszont nem volt rossz. Arra gondoltam hogy a kettőt kéne valahogy összeollózni, amivel meg is próbálkoztam TINA-ban, hátha működik alapon, de nem volt szerencsém 100V-ból kb. 12V-ra való redukálást hogy lehet megoldani nem túl bonyolultan? Egy elektronikai szaküzletben azt válszolták, hogy mindenképp trafót kell tekercselni vagy külön tápellátást kell biztosítani. Ez nem lenne gond, mert egy 400W-os 6(?) elágazásos toroid tápom van. Több pwm ilyen áramkör/kapcsolás egy tápról való áramellátását lehetne biztosítani? Bocsi a sok kérdés miatt!

Proli007! Véleményedre mindenképp kíváncsi lennék ha elolvasod.

Üdv. Alex
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2016
A rajz elkészült. A nyákrajz is. A teszt még hátravan. ha így megfelel. A kondenzátorral kapcsolatban van némi vitám, mert bár próbálkoztam többféle értékkel is 2µF-tül 1000µF-ig, mindegyik csak ártott a pwm-nek és szinte elig szabályzott. Legalábbis ekkora átfogást soha nem tudtam kondis megoldással elérni. Nem tudom az okát. Hozzáteszem a kínaival is volt ilyen bajom, azon 220µF volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 7, 2016
Sziasztok! Hogy ne csak a szám járjon folyton... Elkészült a cnc- pwm-es fordulatszám szabályozója, mert még ki akartam véreztetni, amennyire lehet ezt az 555-ös kapcsolást. Most az 500W-os motorhoz van hangolva a frekvencia és az erő is. Úgy készítettem el a panelt, hogy a freki beállításához szükséges kondikat felpakoltam egy öcsipanelre, és átforrasztásokkal megkerestem azt a frekibeállítást, ahol a legjobban megmaradt a motor nyomatéka. Most bele van téve egy nagyobb ellenállás sorban a potival, így nem 0 az alja, hanem a legnyomatékosabb minimális fordulat, ami 800-1100 körüli fordulat. Elkészítettem a zeneres táp helyett a kapcsolóüzeműt, ami egy jottányit sem melegszik és teszi a dolgát. Most közzéteszem, ha esetleg van még valakinek javítanivalója a gyakorlatban is összerakott és kipróbált utolsó 5.5-ös változaton - az nyugodtan szóljon hozzá. Ez a szabályzó már túl van 24 órányi folyamatos üzemen, a rajzra csak felvezettem az apróbb módosításokat. Szerintem ez az 555-ös kapcsolástechnika jobb, mint a többször idézett, nem a kimenetet használó változatok. Ráadásul ebben nem csak 100k-s, hanem akár 2k-s potméter is használható. A működési frekvencia kiválasztásához a HE segédprogramok közül az 555-ös astabilt használtam a szimulációhoz, ez alapján válogattam össze a kondenzátorokat a valós kísérlethez. Ami különleges ebben a kapcsolásban az a bemenő feszültség magas értéke. Az én dobozomban 110V -ról működik, de az LNK 304 gond nélkül elmegy 300V DC-ről is - csak a kondik feszültségtűrésére érdemes odafigyelni
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) ferci válasza Fodor Tomi hozzászólására (») Dec 31, 2015
Alakítsd át így és ha jól csinálod, menni kell neki rendesen. A dióda max árama legyen akkora, mint a terhelt motoré. Az se baj, ha schottky...
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015

555.pwm.JPG

(#) Fodor Tomi hozzászólása Dec 30, 2015
Sziasztok....ezt építettem meg.Mindenkinek köszönöm a segítséget,ez a 2.nyák,illetve kapcsolásom amit csináltam eddig..Szerencsére már nem ég le sem az 555ic sem a irfz44 mosfetem....Már csak az a baj hogy nem szabályoz
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 17, 2015
A http://www.bsselektronika.hu-n találtam egy, nekem egyszerűbbnek tűnő kapcsolást.
Ez is el tudja látni a feladatát?

555pwm.gif

(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 27, 2015
Szia! Leszimuláltam az általad küldött módosításokat. 1 dologban szólt bele az üzemszerű működésbe: 6,06 helyett 6,93 Voltra ment feljebb a legkisebb feszültség, amit be tudtam állítani potméterrel, a maximális érték maradt 109.98V-on ez az ellenállás+ zener a fet bemeneten. A 2,2µF az utoljára élesben tesztelt 100µF helyett a motoron - meglepő módon megemelte e maximális feszültséget 110V-ra. Azaz abszolút pozitív az üzemszerű hatása is - bár védelmi jellegű a módosítás.
Mivel az utolsó módosításnál megváltoztattam a potméter körét - tágabbá vált a szabályozhatóság. Így könnyedén - ellenálláscserével tudom a szélső értékeket is fixálni. Azaz például az alsó ellenállás megváltoztatásával a minimum feszültséget följebb lehet vinni - emiatt a motor nem áll le a legalsó értéken sem. Ezt akár 20k potival is lehetne helyettesíteni és a motorhoz szépen beállítani. Lejjebb vittem a működési frekvenciát - mert a motornak ez jobbnak tűnt. A felső ellenállást is állíthatóvá teszem, így a motornak legmegfelelőbb alsó és felső tartomány fixen belőhető, amin belül szabályozni lehet. Mellékelem a szimulátor képét. Ez tűnik az utolsónak. Nem hiszem, hogy többet ki lehetne hozni ebből a kapcsolásból - egy dolog kivételével. Ha egy másik 555 adná az állítható alapfrekvenciát - akkor abszolút univerzálissá lenne tehető.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) kameleon2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 22, 2015
Időközben én is aludtam rá egyet. Sajnos a potméter egy elég gyenge láncszem. Ezért szerettem volna a meglévő huzalpotira építeni, de sajnos akárhogyan nézem a 2k nem elegendő az 555-el. Nem tudom sem maxra, sem minimumra teljesen fel illetve lehúzni a vezérlést. Újfent körülnéztem és az alábbi módosításra jutottam (kép). Itt a potméter köre át lett szabva - kénytelen vagyok elismerni, hogy a 100k az arányok miatt egyszerűen kell ebbe a körbe. R1 1k minimum követelmény, az osztó aránya viszont nagy viszonyszámú kell legyen. Így sokkal szélesebb a kivezérelhetőség. Nyilván át fogom erre rajzolni az iméntit, ha kapok némi véleményt erről is.
(#) kameleon2 válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2015
Szia! A leghasonlóbb sémának ezt tartom (neten találtam - kép) - ahhoz ami benne van a kis vezérlőben. Annyi a különbség, hogy van benne egy 817C optocsatoló egy 2SC5200 és egy IRFP460 power mosfet. Arra gondoltam az lehet az igazi baj, hogy a power mosfet is csak 280W-ot bír el igazán. Viszont annyira gyengécskének tűnik a konstrukció táp meg egyebek oldaláról, hogy érdemes lenne kicsit személyre szabni. Gondoltam arra is, hogy 2db ilyen FET-et kötnék párhuzamosan, az 560 W lenne - annak már el kellene vinnie az 500W-os motort. De IGBT kézenfekvőbb lenne (egyrészt mert ingyen van), de azt nem tudom leszimulálni - pedig nem olcsó, ha elpukkan és pótolnom kellene. Egy ilyen IGBT, ami megmaradt, 30-40eFt. 3KW-os inverterben volt, ez hajtotta a hálózati trafót.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
(#) kormika válasza shoty hozzászólására (») Ápr 7, 2015
Az izzó fényerő szabályozáshoz a mellékelt kapcsolás szerintem a legjobb. Értelemszerűen a villanymotor helyére megy az izzó, és a motorral párhuzamos dióda is elhagyható. Ami a ventilátor vezérlését illeti, tudni kellene, hogy az eszközöd kimenetén "folyamatos egyenfeszültség" jelenik-e meg, vagy pwm-el állítja elő a kimeneti feszültséget. Ha ez utobbí a helyzet, és a kimeneten oszcilloszkóppal jól látható pwm jel van, akkor csak rá kell engedni egy N-csatornás FET gate-jére egy néhányszor 10Ohmon keresztül, és már tudja is a ventit vezérelni. Ha nem pwm jel a kimenet, akkor kicsit macerásabb a dolog, de akkor sem nagy ördöngősség, egy kettős műveleti erősítővel megoldható a dolog.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem