Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   44 / 119
(#) zoli0078 hozzászólása Júl 13, 2012 /

Sziasztok,

Megosztom a tapasztalatomat egyik Codegen táppal kapcsolatban hátha vlakinek hasznos lehet. A hibajelenség a következő: nincs 5VSB táp szétszed és láttam, hogy a bizti szétment. Bizti kicserélve majd primer körbe izzóés próba, mivel men láttam egyik tranzisztort se diódát rossznak. A tápnál a SB megjött és még be is kapcsolt de a primer körbe lévő izzó folyamatossan világított. Ezt követően a primer kört néztem jobban meg és a végén kiderült, hogy fesz alatt a diódahíd zárlatos volt, csere után vígan üzemelet a táp.

Valamint lenne egy kérdésem lehet találkozozz már valaki hasonló problémával. A primer oldalon csak 100V-ot mérek pluszba és minuszba is, ez mitől lehet?

Üdv
(#) karika200 hozzászólása Júl 20, 2012 /

Üdv!

Adott egy 400Wattos ATX tápegység, amivel megesik, hogy terhelés alatt 11,7 Volt környékére esik a 12V-os feszültség, vagy még lejjebb. Mi okozhatja ezt a jelenséget? Kondenzátorok cseréje megoldás lehet? Vagy ez ettől komolyabb?
(#) mugab válasza karika200 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Normális. Főleg nem túl komoly tápoknál. Az 5 volt terhelésétől függően 11.5-12.6 között lehet.
(#) peter1995 válasza karika200 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Semmi komolya. Nekem van egy komoly 700W-os tápom az az életben nem adott még 12V-ot. Üresen ad 11,8at terhelve 100W-al 11,76-78.
(#) SzZoli hozzászólása Júl 26, 2012 /

Sziasztok,

Érdekes hibajelenséggel találkoztam egy EuroCase ATX-550 JSP 550W tápegység. Alap készenléti fesz (5VSB) tökéletes, ezért gondoltam kipróbálom beindul-e a tápegység. Terhelésnek egy vinyót raktam az egyik csatira és próba, a táp elindultfeszültségek rendben voltak (a 12V helyett 11.78V-ot mértem ez volt az egyetlen eltérő de talán a tűrésbe még ez is belefér) de egy kis halk kattanás szerű hangot lehetett hallni. Ezt követően gondoltam jobban leterhelem a tápot és ekkor egy auto izzót kötöttem a 12V-os ágba de ekkor a táp már nem indult el csak a kattanás szerű hang erősebb lett és csak egy pillanatra mozdult meg a venti is. Abban az esetben, ha az 5V-os ágba raktam az izzót a táp elindult ebben az esetben a 12V még jobban leesett 11V környékére. Első körben kondi hibára gondoltam de kondi csere után is ugyan az maradt, Ezután még a 12V és föld közötti ellenállást valamint a kettős diódát is kicseréltem, de e helyzet változatlan maradt. Lehet valahol máshol lesz a hiba, esetleg ez a kis kattanás valamelyik tranzisztorból jöhtet vagy áthúz valami valahol? Esetleg érdemes volna a két kis 10µF kondit megnézni a primer oldalon a tranzisztorok melett?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) Inhouse válasza SzZoli hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Lehet, hogy semmi baja. Súlyozottan az +5V a stabil, a +12V csak járulákosan, ezért ez utóbbi lehet több és kevesebb is valamennyivel. Valamint a +5V jóval nagyobb árammal terhelhető, mint a +12V, nem is beszélve a többiről...kivéve a 3,3V persze...

Üdv
Inhouse
(#) mugab válasza SzZoli hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

A történetben az egyetlen furcsaság, hogy az 5voltot terhelve nem nő a 12 volt feszültsége, hanem csökken.
(#) haati hozzászólása Júl 26, 2012 /

Sziasztok van egy Hipro HP-W700WC3 (nagy szerver) tápom és készenléti állapotban bekajál a 0,23A-ert a hálózatról (230V) ez úgy saccra kb 50W ez persze gondolom nem normális eset legalábbis én így vélem. Nem tudom hogy mi lehet a baja,mert egyébként meg tökéletesen működik csak egy kicsit zavaró és bosszantó is hogy ha kivan kapcsolva a táp akkor is fogyaszt legalább 50W-ot.

Szerintetek mi a lehet a baj ?
(#) peter1995 válasza haati hozzászólására (») Júl 27, 2012 /

Van nekem is egy 700W-os tápom holnap megmérem mennyit vesz fel alaphelyzetben.
(#) Axel hozzászólása Júl 29, 2012 /

Szevasztok!

Van egy régebbi (8éves) P4-es gépem. Hónapokig nem lett beindítva mert tudtam róla hogy rossz. Valószínűleg a tápja mert, nemrég kíváncsiságból beindítottam és ment is vagy fél óráig. Aztán fogta magát és minden előjel nélkül kikapcsolt és vissza sem tudtam már kapcsolni mert pár sec. után újfent leállt. Tudom ,hogy így látatlanban nehéz de tudtok-e valami tanácsot adni arra vonatkozólag, hogy mit kéne kicserélni, hol keressem a hibát? Vagy talán nem is biztos, hogy a táp okozza?

Köszi előre is!
(#) Lestate hozzászólása Júl 30, 2012 /

Üdv. Srácok!

Segítségeteket szeretném kérni! A probléma egy GABA 400W-os táppal van. Hozták hozzám, hogy nem működik, szét szedtem, látom folyadék ment a 220-as kondikhoz, nah kondikat kicseréltem, mértem diódák, ellenállatok jók. Bekapcsoltam, jól működik üresjáratban, de nagyon melegszenek azok az alkatrészek, amik a kondi oldalon vannak egy közös hűtőbordán. Ebből kettőt be tudok szerezni(13007, gondolom, ezek a diódák lesznek), viszont a 3. alkatrészről az ég világon sehol nem hallottam és nem is találtam: TOBA T3866 és a kettő közé kissebb számokkal ez van írva: 632. Van valakinek valami tippje, hogy ez mi lehet, vagy hol lehet beszerezni, netán helyettesítőtt találni?
(#) Inhouse válasza Lestate hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

A 13007 inkább tranzisztor lesz...MJE13007.
TOBA T3866 és 13007, tranzisztor mindkettő
TOBA T3866

Üdv
Inhouse
(#) Lestate válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Köszönöm, remélem, hogy ezek cseréje után már jó lesz a táp!
(#) Dj Decybell hozzászólása Aug 1, 2012 /

Sziasztok!
Felmerült egy problem, hogy gyenge a tápom a "húzott" géphez. Sajnos nem engedi a keret h megvegyem a másikat amire szükségem lenne (ezáltal a táp javítás is kilőve ideiglenesen). Tehát hangsúlyozom hogy jelenleg is megy, csak töredékét tudja leadni mint rég.
DE! van egy másik szintén ATX tápom. Az kivitelezhető-e hogy ugyanarról a betápról, mellétegyem és pl az egyikről megy a lap és winyók a másikról pedig vga és ventik. Így lenne arányban a tápok terhelése (elvileg). Ha netán egy körön kellene lennie a lapnak és a vga-nak és a másikon minden egyéb már az is nagyban kisegítené a mostani tápot.
Szóval lehetséges e az elképzelésem?
Ha igen akkor mi a feltétele?

Relatíve sürgős megoldanom, mert a gép félig munka eszköz és a +20% gyorsítás jelentős könnyítés "lenne".

Segítségeteket előre is köszönöm!

Szép napot és sikeres építést!
(#) peter1995 válasza Dj Decybell hozzászólására (») Aug 1, 2012 / 1

Én egyszer csináltam olyat hogy a gép mindene működött a saját táppal és egy másik winyót satával összekötöttem a lappal és egy másik pc tápról adtam neki feszt. A lap felismerte és lehetett dolgozni a vinyón.
Hogy ez mennyire "legális" azt nem tudom.
(#) erbe válasza Dj Decybell hozzászólására (») Aug 1, 2012 / 1

A GND-t (testet) biztosítani kell, hogy ne szakadhasson le, pl. egy fixen bekötött vezetékkel. Nem árt a külső tápot akár hozzá is csavarozni a házhoz. Onnan kezdve teljesen mindegy, hogy az adott feszültséget honnan kapják a "külső" eszközök. HDD, DVD, ventillátorok... Ami az alaplapon van, az lehetőleg azonos tápról menjen. Bár vannak komolyabb gépek, ahol 2 táp megy folyamatosan, de más okból. Redundáns tápellátás. Egyik kimúlik, a másik megy tovább.
(#) Dj Decybell válasza erbe hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Köszönöm!
Megnyugtattál. Reggeltől teszt üzem!
(#) Dj Decybell válasza Axel hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Szia
Szerintem kezdés képpen cseréld ki a hővezetőzsírt a procin.
Indításkor figyeld megy e a proci venti és ha igen akkor mennyit foroghat kb. Sok bios alapból nem figyeli a proci venti-jelenlétét. Ez lehet a 'legszerencsésebb' hiba... Ha elindul azonnal indíts valami hőmérséklet figyelőt. Ha 60fok felé megy a proci akkor venti csere... Ha más a hiba akkor a többi a szakiké.
(#) didyman válasza Dj Decybell hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Kategorikusan lebeszélek erről minden próbálkozót. Egy időben nagy divat volt az ilyesmi, az eleve hulladék minőségű tápokat párhuzamosítgatni, aztán rácsodálkozni, hogy a vezérlések elhúzzák egymást és a tápok diszkrét hang- és fényjelenségek közepette elhaláloznak, magukkal víve az alaplapot, fél életet. Amit valóban külön lehet kötni, HDD-k, ODD-k, ventilátorok szinte alig jelentenek terhelést. Ha gyenge a tápod, az szinte biztosan pufferkondik gyengülése, vagy soros áramúton valahol kontakthiba lesz, ezt meg kell javítani, nem szedett-vedett megoldásokkal próbálkozni.
(#) erbe válasza didyman hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Ebben is igazad van, mert ezek csupán 10-30 W-ot igényelnek, míg a sokszor értelmetlenül erősre választott videokártya akár 160 W-ot is igényelhet, miközben a felhasználó nem játékra, hanem munkára használja főként a gépét. Amihez a kártya képességeinek töredékét használja.
(#) didyman válasza erbe hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Asztali munkavégzéskor egy kártya sem eszik 160W-ot..
(#) erbe válasza didyman hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Én sem azt írtam:
Idézet:
„akár 160 W-ot is igényelhet,”

De munkára be se tennék ilyent. Hacsak nem játékfejlesztő az illető.
(#) didyman válasza erbe hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

"160 W-ot is igényelhet, miközben a felhasználó nem játékra, hanem munkára használja"
Akkor ez?
Amúgy be lehet rakni, mai játkos VGA-k egészen jól energiagazdálkodnak játékon kívül, nem számottevően több az pétvágyuk, ellenben a GPGPU képességek nagyonis jól jöhetnek programozók, vagy akár csak videó-, illetve képszerkesztő alkalmazások körül!
(#) Dj Decybell hozzászólása Aug 2, 2012 /

Üdv!
Élesztettem a rendszert a két táppal. Múúkodik
lap vga az FSP350-en minden más a másikon.
Ha tuningolom, sajnos ismét megjelent a ciripelés a gépházból!
Mostmár kezdek morci lenni. Mi ciripelhet a gépben? Nem tücsök mert néztem XD
(#) peter1995 válasza Dj Decybell hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

A PC tápok van amelyik ciripel. Nekem ami tápom van szinte mind ciripel. És működnek is.
(#) zoli0078 hozzászólása Aug 7, 2012 /

Sziaszok,

A napokban kezdtem meg egy FSP400-60GLN tápegység javítását. Nem tűnik reménytelennek a rendszer mert az 5VSB az oké. A táp elindul feszültségek kis időre megjelennek majd a táp le is áll és eközben zizegő hangot lehet hallani. Ilyen jelenséggel már találkoztam, akkor a primer körben volt zárlat, de itt nem találtam még egyenlőre zárlatot. Ahogy néztem ez Aktív PFC táp kettő darab 13N50C FET van benne. A két fetet két kicsit tranzisztor (sot-23 tokban lévők) kapcsolgatja ha jól láttam és ezek közül az egyik gyanúsnak tűnik, lehet ez a hiba?

Üdv
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 10, 2012 /

Üdv van egy AT táp pontos típus nem ismert. Szóval mikor bedugom az áramba az 5+nál van 5v de aztán elkezd csökkenni olyan 2-2,9v ra Mit kell kicserélni, semmi égési nyom?
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 10, 2012 /

Helló! Szóval adott egy AT táp az 5v kimeentén mikor ráadok 220 at a tápra van 5v de olyan 3 sec alatt 2-2,9vdc re vált mi purcanhatott ki benne? Égésnek semmi nyoma.
(#) krisztianAMG hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok!

Egy régi, Frontier 200W-os tápot szeretnék élesztésekhez használni. Komolyabban nem szeretnék belenyúlni, a 12 és az 5V nekem épp elég lenne, viszont negatív tápfeszt nem lehet belőle kiszedni.
A tünet: Bekapcsolom és ameddig nem terhelem le, addig nincs is gond. De amint rákötök valamit a negatív ágra, zizegő hangot kezd el kiadni magából és lekapcsol. Gyanítom zárlatos. A pozitív ágakkal nincs gond, azok tökéletesen működnek. Kibontottam, kifújattam, de nem látni rajta púpos kondit és égést sem. Ha az segítene, képeket tudok feltölteni.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) peter1995 válasza krisztianAMG hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia. Azt ugye tudo hogy a negatív ágak sok esetben csak néhány száz mA-el terhelhetőek. A zizegés kis terhelésen normális és a legakcsolás is az lehet ha túl nagy teher az adott ág számára.
Itt van előttem egy 300W-os ATX annak a -12V-os ága 600mA-el terhelhető ami olyan 7W-nak fele meg.
A -5V-os ág is 600mA ami 3W
Következő: »»   44 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem