Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Modell szervó készítése
Sziasztok!
Néhány szervót akarok meghajtani egy PIC-el. Tesztként először csak 1 szervót kötöttem rá, azzal működött is. Mikor azonban kettőt raktam rá, bekapcsoláskor mindkettő elkezdett forogni. Annyira már sikerült rájöni, hogy a PIC-be írt programtól függetlenül a szervo bekapcsoláskor mindíg megmozdul egy kicsit. Tudna valaki segíteni abban, hogy ezt a nem kívánt elmozdulást hogyan lehet megakadályozni?
Sziasztok
Ujra írok, most már van időm. A multkori kérdésemre szeretnék választ találni valakitől. Kérdésem az volt, hogyan tudjak egy egyszerű szervóvezérlőt kicsitt combosabbá tenni...? Nekem szükségem lenne olyan szervókra amik kb 50 Kg ot tudnak mozgatni. Az elképzelésem az, hogy a szervókról leszedem a motort es a motor helyére kötök tranzisztorokat, amik majd behajtsák a motort. A potit meg kiteszem a mekanikara , ami megint csak házilag épült cumó, hogy elbírja a cuccot... kérdésem az, az elv üzemképes-e ha a következő kapcsolási rajzot hasznalom a motor meghajtéására? http://www.electronic-circuits-diagrams.com/motorimages/3.gif Kérlek válaszoljatok , mert eléggé sűrgös kezd lenni.
Hali
Nem tudom mire akarod hasznalni, es hany wattos motort akarsz uzemeltetni, de szerintem jobban jarnal valami mas megoldassal. A szervok altalaban a M51660 IC-vel keszulnek. Errol a jelet leszedni nem egyszeru dolog(ld. mellekletek). Jobban jarnal valami komolyabb DC szervoval (ipari). Vagy esetleg sajat gyartasuval, de nem ezzel a megoldassal. Lehetne csinalni pl PIC18F2431 felhasznalasaval. Ez kimondottan motor vezerlesere lett kifejlesztve. Lehet hozza kapcsolni quadratura encodert a motor pozicio erzekelesere. Van 3 powerpwm kimenete es tud H-hidat is hajtani. 50 kg megemelesehez eleg nagy motor szukseges. Ehhez combos H-hidat kell csinalni. Amit Te belinkeltel az max 500 mA kimenettel rendelkezhet (amugy is rossz a kapcsolas), ez 12 volton max 5-6 W teljesitmeny. Ezzel biztos nem emelsz meg meg 5 kg-t sem. Szerintem felejtos ez a megoldas. Udv Vili
Köszike a valaszt'
Csak az alap kapcsolasért küldtem ezt a rajzot. Ha a kapcsolás életképespes , akkor a tranyokat átméretezem kicserélem benne. Amugy 24 V os motorokra gondoltam, és házi mekanikára. Nekem csak a belső vezérlő elektronika miatt gondolkodok a szervó átalakitásában, ott is csak a motort kivenném belölle és ezt a kapcsolást erösítöként alkalmaznám, mert a szerencsétlen SMD-k nem birják meg. A terhelés miatt , meg a tranyókat vízhütésben részesülnének. Amugy nekem a mikrokontroller az jobb lenne, mivel egy helyről 8 poti "jelét" kell továbítanom vagy 8 méteren a szervókig és az egy kicsitt sok tyukbelet jelent (8+2). Mikrokontroller az jobb lenne, mert egyikkel olvastatnám a potikat (vezérlés) és max 3 szál vezetékkel elküldöm az infot a másik mikrokontrollelig, amelyik fogadja azt, értelmezi, és meghajtja a motorokat vezérlő elektronikát. Bukta csak ott van, hogy nekem ez magas mint a templomtorony, mert nem értek a programozáshoz. Azt meg nem tudom ki hajlandó írni nekem egy olyan progit ami 8 Ad-konvertert figyel , és az infókat folyamatosan küldi a másik mikrokontrollerhez 3-4 szálon, ami értelmezi, és behajtsa a motorokat vezérlő elektronikát.
Lehet kapni vagy rendelni high torque szervókat.
Keress rá a neten Futaba, Hitec, Graupner szavakra. Itt biztos találsz megfelelőt. Nem olcsó, de ha belekezdeszz az építésbe az biztos többe lesz, és az eredmény is kétséges, és eltöltessz vele néhány hónapot |
Bejelentkezés
Hirdetés |