Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Hát lementem megnyomkodtam az órát a 28 menüpontig és még mindig nullát mutat.Pár szólással fejjebb linelt csak 6,4Kw ba.
Egy megint láma kérdés. A szolgáltatók maguk is telepítenek akár akkumulátoros visszatáplálós rendszereket is. Ott hogy oldják meg hogy áramszünet esetén, (mert ugye itt az a rázós) ne tápláljon vissza a hálózatba és hogy és miért nem tudja ugyanezt egy nem visszatáplálós rendszer? Vagy ez is csak egy szívatás?
Mert az elosztoszekrényben van egy jo nagy 3 fázisú relé, ami ha áramszünet van akkor leesik és leválasztja a házat a hálozatrol, azaz akku csak a házon belüli hálozatba küld áramot. Ha ujra megjelenik a hálozat,akkor elöbb rászinkronizál az inverter és utánna huz meg az a nagy relé és visszaköti a házat a külsö hálozatra.
Maga az az átkacsolás egy extra egység azt rendszerint engedélyeztetni kell, mert ki kell zárni, hogy ráplálsz a háloztra amikor áramszünet van. Azaz annak a relének a meghajtoja hatooságilag engedélykötelezett és az inverternek is kell ehhez extra bemenetnek lennie, hogy rudja mikor dolgozik szigetrendszerbe meg mikor nem. ( van ott egy un. smartora is, aminek szintén szerepe van). A hozzászólás módosítva: Csü, 18:02
Idézet: „Az inverterekkel meg az a baj, hogy olyat ami tuti jó és kizárólag sziget üzemű (nem hibrid stb) olyanok csak kis teljesítményűben léteznek, a nagyobbak (6kW vagy felette) szinte mind visszadolgoznak valamennyit a hálózatra” 75kVA egy fázison elegendő? A Victron Energy inverterek úgy néznek ki, mint ami le van maradva 30 évvel a fejlesztésben. Ráadásul háromfázisút nem is gyártanak, de most jön a nagy trükk: - Egyfázisú rendszerbe párhuzamosan köthető 5db 15kVA-es Quattro = 75kVA - Egyfázisú rendszerbe párhuzamosan köthető 6db 10kVA-es Quattro = 60kVA - 12db pedig összeköthető sorosan-párhuzamosan, hogy egy 180kVA-es háromfázisú rendszert alkosson. A rendszerben dolgozás, szinkronizálás és a három fázis képzése kommunikációs busszal történik. Ez egy az egyben egy olyan szünetmentes, mint amit egy PC-hez tudsz venni, csak kicsit izmosabb. Egy hálózati akkutöltő van benne és egy DC/AC kimeneti szinuszos inverter. A multiplusnak és quattronak egy vagy két bemenete van, amin ráköthető a hálózat ill. egy áramfejlesztő. Biztosan nincs visszatáplálás, mert amikor bekapcsol az invertere, akkor a bemenetén lévő relékkel leválik a hálózatról. A kérdezőnek csak azért nem javasoltam, mivel olyan invertert keres, ami napelemről közvetlenül akkut tölt. Sajnos a fenti rendszerek alapvetően DC csatoltak, vagyis a napelemeket közvetlenül az akkura kell kötni MPPT töltésvezérlőkkel. Igaz, ha egy időben van fogyasztás is, akkor az akku nem vesz el a hatásfokból, de akkor is az MPPT + INVERTER vesztesége lesz a kimeneten. Amúgy van lehetőség AC csatolásra is, szigetüzemben képes együttműködni egy sima (Fronius) hálózati inverterrel, azt pedig minden gond nélkül le tudod engedélyeztetni a normál módon, mint önálló hálózatra tápláló rendszer. Ilyenkor a legkisebb veszteséggel fel lehet használni a napelemes energiát, akkutöltésnél meg a PV inverter és a beépített akkutöltő vesztesége adódik össze. Ja és azt mondtam már, hogy a normál hálózati inverter képes a kimenetére kötve is, teljes szigetüzemben, visszatáplálás nélkül is dolgozni? A hozzászólás módosítva: Csü, 20:34
Szerintem a szolgáltató nem fogja elfogadni ha azt mondod, hogy éjjel-nappal van egy 40W-os izzód bekapcsolva, csak hogy ne legyen visszatáplálás.
Viszont bármilyen egyedi cuccod elé beszerelhetsz külső eszközt, egy vissz-watt védelmet pl. egy ComAp MainsPro-t meg egy kioldható megszakítót. Ugyan ennek a lepapírozását még nem láttam a szolgáltatónál, de ilyen módszerrel elvileg törvényesen igazolhatod, hogy nálad aztán kizárt bármiféle visszatáplálás. Van EON és MAVIR tanúsítványa is, ez a varázsszó. A hozzászólás módosítva: Csü, 20:55
Bocs az értetlenségem miatt, de ha ez a megoldás létezik, akkor végképp nem értem a problémát. Nem magam akarom szerelni a rendszert, így gondolom a kivitelezőnek tudnia kellene ugyanezt produkálnia. Az meg már csak külön értetlenséget szül részemről amiket SKY fórumtársunk leírt, hiszen ezek szerint léteznek egy fázisra még nagyobb teljesítményű rendszerek is, akkor miért ez a szarakodás, főleg ha egyáltalán nem tápálok vissza?
Ilyenkor ne legyen az az érzése az embernek, hogy a magán rendszerek elnyomása a cél? Nekem volt egy ilyen érzésem akkor is, amikor a visszatáplálós rendszerek támogatását hirtelen leállították, mondván hogy az elavult hálózat nem bírja. Közben meg az országban mindenhol nőttek ki a napelem parkok, mert azokat meg valahogy mégis bírja a hálózat. Én meg nézem hogy ha kisüt a nap, akkor számlázzák nekem a napsütés árát, mert bekapcsol a kapcsolt árammal működő bojlerem. És ők fognak győzni, nem leszek zöld és nem lesz napelemes rendszerem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |