Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
BC414 jó helyette, bár ez "csak" 100mA max. kollektoráramú, a BC172 200mA-es.
De én valamilyen orosz tranzisztorra gondoltam.
Ja értem! A sárga KT szeret megszakadni, de a narancs is!
Ez a szedett-vedett dolgokból erősítőt ötlet meghalt.
Sajna be kell szerezni valahonnan normális alkatrészeket. Mert a tranzisztor egy része, de trimmer, elko új kell mindenféleképpen.Kár beleerőszakolni ebbe az ötletbe bármilyen időt. Ezt hívják energia vámpírnak. Idézet: „Ez a szedett-vedett dolgokból erősítőt ötlet meghalt.” Miért? Szerintem nem kell elvenni a srác kedvét. Mint írta, ez áll rendelkezésére. Ha vannak bontott dolgai, nyugodtan építkezhet belőle, egyáltalán nem halva született ötlet. ( Én pl. nagyon sok PC alaplapot bontok szét. Sajnálom kidobni a jó alkatrészeket, amik rajtuk vannak. Hőlégfúvóval szedem le az SMD IC-ket. Utána még simán használhatóak. ) Szóval szerintem hajrá! Ja és hogy valamit próbáljak segíteni is: a régi szakirodalomat próbáld megszerezni. Esetleg könyvtárból. Régebben jelent meg több könyv is orosz ( bocsánat Szovjet ) szerző tollából. Azokban biztosan találsz orosz alkatrészekből összeállított kapcolásokat ( sőt, csak azt találsz ). Pl. Vojsovillo : Erősítéstechnika ( lehet, hogy a címre és a szerzőre is rosszul emlékszem, de valahol a polcomon tutira van egy orosz nevű emberke által fémjelzett erősítős könyv. )
Elkonál már a 20 éves kapacitásban elmarad a ráírttól. Ha elszáll a végfok,akkor is kellene kompatibilis valami, nem beszélve a bétára összeválogatott darlington párról.
Orosz tranzisztor jó volt a Junosztban,oda alig lehetett betenni más tranzisztort ( pl. junoszty sorvégtr.). Igazad van hogy ne vegyük el a kezdők kedvét az alkotástól,csak én javasolnék más áramkör építését ezekből a holmikból.
Így indult:
"És még azt akarom kérdezni hogy nem tudna-e nekem valaki egy kt805am tranzisztorral egy végfokot tervezni?Hátha meg tudom épiteni." Simpi! Itt orosz elkokról van szó bontásból,amiket az orosz tv-kből volt szerencsém közelebbről megvizsgálni.A junoszty tv-k 90%-ának kondi baja volt,egy kolléga C szám-ról ismerte fejből hogy melyik hiba melyik kondi.
Bent vagyok munkahelyemen, megkerestem a könyvet!
G.V. Vojsvillo : Erősítéstechnika amatőröknek a 103-as oldalán van egy 5 tranyós végfok rajz.KT315B és MP37B tranyókkal ( a tranyók cirill betűkkel vannak jelölve ) Szkennelni sajna nem tudok... ( A leírás szerint ez az ETJUD-603 típusú rádiókészülékben volt alkalmazva... )
Igazából én meg Sípos Gyula- Erősítők építése című etalon könyvét ajánlanám,ahol 3 W-os erősítőtől kezdve a 100W-osig van minden. Pl. Texas is.
Kedves B.I.! A helyzetre való tekintettel én szeretnék neked elküldeni ingyen gyári kész 3W-os végfokokat (2 db),aminek csak tápot kell adnod. Extraként van a végfok panelen hangerő potméter és 3,5-es jack aljzat is. Ehhez privátban kellene a postacímed. Szerintem ezt élesítsd be elsőnek, csinálj ehhez tápegységet és próbáld ki.
Azt szeretném megkérdezni hogy multiméterrel hogyan lehet megnézni hogy egy tranzisztor jó vagy nem.
Szia,
Ez a te barátod.A képen mellékelve. Ez mondjuk sztereo, a panel ceruzaelem hosszúságú,van rajta bekapcsoló, 3,5-es jack, sztereo potméter, 2x1,5W körüli.Az ic neve: TDA2822, 8 lábú 8-15V között elketyeg. Ezen a panelen van néhány számodra felesleges alkatrész is, pl. 4 db dióda. B.I.! Íme,amit ígértem.(megvan,küldöm)
Hello. Én a multkor láttam olyan erősítőt, amit valamilyen Sony Ericsson cuccbol szedtek ki, és egy mobilnak az akkujárol működik, és max. 5W-ot erősít. Na én egy ilyen kapcsolást szeretnék, de még nem találtam sehol. Tudnátok nekem segíteni?
Kis erősítők építése!
Sziasztok, a napokban építettem egy kis erősítőt tda2822m ic-vel, egy 5v táprós hajtottam 6 ohm-os hangszórókkal kb 5-10 percig nagyon szépen szólt de utána elkezdett az egyik hangszóró tompán szólni majd halkult és halkult mint ha esne a feszültség és utána elhalgatott, a másik oldali szépen szólt továbbra is és nem melegedett egyáltalán. Kérdés annyi lenne, hogy az ic mehetett tönkre vagy valami más hiba lehet?
sSzép estét mindenkinek! meg vanMegvan valakinek Taszi Botond 10 W-os erősítőjének10w erősitőj Taszi Bottond kapcsolásí rajza ? nNem találom sehol. mMeg_tudná adni valaki a rajzát ? kKöszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
Moderátor által szerkesztve
|
Bejelentkezés
Hirdetés |