Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Nem akarok bolondságot írni de ezen kapcsolások és egy napelem segítségével szerintem helyettesíthető a 9 voltos elem. De ha azt nézzük a napelemnek fény kell hogy energiát alkosson és a robot is hogy valamerre elmozduljon. Ha mindenhonnan kap fényt akkor nem moccan meg vagy hogy?
Szerintem rossz oldalt linkltél be.
Ha még mindig az előző kapcsolásról beszélünk, a 9V helyére nem hiszem hogy elég lenne egy (kisebb) napelem. A többi kapcsolásban ez úgy van megoldva, hogy a napelem kis feszültségét kondenzátorokban gyűjtik össze, és ha a kondi már elegendő energiát tárol, kisütik a motorra. Ehhez kell a 1381 IC.
Üdv!
Ha a napelem kis fezsültségét összegyűjtik majd egy Ic segítségével kisütik helyett egyből egy megfelelő értékű feszt adunk az nem ugyanaz?
Ja, de egy olyan kis napelem nem fog megfelelő feszt (9V) adni.
De az előzőekben linkelt fesz 2 illetve 3 és 4 szerező kapcsolással?
Az csak váltóárammal működik, a napelem egyenáramot szolgáltat.
Ja hogy azért linkelted be... leesett
Na ezért is írtam hogy nem biztos, az írás nem tér ki erre. Létezik vagy tudsz küldeni egy egyenáramú fesz többszöröző kapcsolást?
Nem tudom, mekkora terhelhetőségre lenne szükséged. Kis méretű napelem alapján gondolom nem túl nagy, ezért valami alacsony veszteségűt kellene keresned. Gugli képkeresőjében érdemes mazsolázni, "step up converter"-re keresve. Ha elegendő pár mA, a legegyszerűbb MAX232-t használni. Bár nem erre találták ki, de ez is azt csinálja (magas szintű kimeneti feszültség 3.5-szerese a tápfeszültségnek).
Üdv!
4 voltos napelemhez kellene és 3-4 db magasfényű ledet kéne hajtania. Köszönöm mazsolázgatok. Van amit érdemes még ezekről tudni amit nem írnak le?
Én is szeretnék egy egyszerű robotot építeni. Csak hogyan fogjak hozzá?? :yes:
Első lépésben vázold fel mit is szeretnéd, hogy tudjon. Ha egyszerűt szeretnél, akkor két úton indulhatsz el.
-Vonal követős (látványos és nem kell hozzá túl sok külső alkatrész) -Vagy egy előre leprogramozott utasítássort kell hozzá írnod / kapcsolókkal egyes áramköröket működtetni. Kell egy mechanika hozzá amin rajta vannak a mozgatáshoz szükséges motorok valamint az ezeket működtető áramkör. Neten van sok kapcsolás tranzisztoros vonalkövetőkre, de mikrokontrolleres megoldás gyakoribb, módosíthatóbb, többet lehet belőle tanulni.
Heló mindenkinek segítséget szeretnék kérni egy robot építéséhez,egy robot porszívóroll lenne szó és az volna a gondom ,hogy csináltam hozzá egy relés mikrókapcsolós vezérlést mivel nem tudok semmit programozni, a ketyere királyul is működik csak annyi a baj vele hogy ha derék szögbe megy (a fal sarkának a csücskébe) akkor csak előre hátra kocogtatja a falat ,egy olyan kapcsolás kellene hozzá ha mind a két mikrókapcsoló benyomódik akkor a reléket behúzza és elinduljon hátra egy kb 10-20cm és elforduljon valamelyik irányba ,meg egy olyan kapcsolási rajz is kellene ha beszorulna valahova ,hogy a motor ne égjen le és az egész kikapcsoljon,és esetleg jelezze is hanggal hogy beszorult .
a válaszokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |