Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fényképezőgép - fotózás (villámok, zivatarok)
Lapozás: OK   13 / 22
(#) válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Az egyik fotós oldalon láttam már jópár ilyen képet, és valamelyiknél szerencsére azt is leírták, hogyan készülnek.
Megpróbálom megtalálni neked a pontos leírást; de addig is elöljáróban annyit a dologról, hogy ezek nem egy képből készülnek, hanem rengeteg sokból. Praktikusan egy másfél-két órás expozíciós időt raknak össze 10-15 másodperces expókból. És mindez azért szükséges, mert a digitális gépeken hosszabb záridőknél rengeteg zaj jelenik meg a képen (a képérzékelő melegedése miatt).

Esetleg lehet még próbálkozni filmes géppel is, mivel ott nincs szenzor ami melegedjen, és ezáltal nem sokszáz képből kell megcsinálni a véglegeset - továbbá nem kell órákon keresztül a gép mellett állni, és nyomkodni az exponálózsinórt (vagy távkioldót, ki mit szeret használni).

Idézet:
„Egyáltalán egy normál KIT objektívvel ez lehetséges, és ilyen géppel?”

Bármilyen géppel lehetséges, amit lehet állványra csatolni, van valamiféle távkioldója, és tud legalább 10sec-es expót csinálni.
(#) válasza hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Megtaláltam a cikket: Bővebben: Link.
(#) hapro válasza hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Köszönöm.
(#) válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Igazán nincs mit, remélem hasznát veszed!
(#) MolnarG válasza KTobi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Nem hinném, hogy fotóbolt nélkül meg lehet normálisan csinálni.
(#) Collector válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Meglehet, csak nem érdemes
PS-el viszont bármit ki lehet hozni belőle, én villmokról csináltam multikompozíciós fotót, valahol az előző oldalakon van fent.
Szerk: Bővebben: Link
Egy-két szűrővel megtoldva, 4 képpel.
(#) Pioneer válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Ezt a képet még valamikor rég készítettem. Azt már nem tudom pontosan hány expo volt, de az biztos, hogy 2perces exponálásokat készítettem.
(#) hapro válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Ez fantasztikus...
2 perc alatt ennyit elmozdult a föld?
Ezt nem gondoltam volna. Vagy rosszul gondolom?
(#) KTobi válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

n darab 2perce képből vágta össze
(#) hapro válasza KTobi hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Ahaa...jólvan olyan sok ilyen képet készítettem, hogy sok fogalmam van róla hogy is készült (amint látható). Gondolom nem baj.

Akkor tisztázuk, van egy állvány, azt nem mozdítja el addig míg el nem készül az összes kép, és csak készítgeti a 2 perces fotókat, majd összefésüli photoshoppal. Csak egymásra pakolja őket aztán csókolom. Kb így készült?
(#) Pioneer válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Pontosan
Most megszámoltam, pontosan 30db * 2perces képek készültek. Tehát ez egy órányi elmozdulás a képen.
(#) proci válasza Collector hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Üdv!
Megépítettem én is a Topi féle kapcsolást (II. javított) az érzékenységgel nincs gond, viszont elég lassú. Mikor belevillantok egy vakuval a gép csak kb 200ms-el utána exponál (audacity-vel mértem le a két vakuhang közti időt ) Ez szerintem túl sok, hogy látszódjon vmi (egy átlagos villám 80-100ms ideig tart kb.) Full manuál üzemmódba van, tehát a fókusz kézi, a rekesz és az ISO is.
Mi lehet a baj?
(#) KTobi válasza proci hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Mi a fényképező típusa? Kategóriája?
(#) proci válasza KTobi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Tükörreflexes Canon EOS 500d.
(#) KTobi válasza proci hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Azzal pedig mennie kellene.
(#) proci válasza KTobi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Megy is vele, csak késik. Nyilván a vakut nem fogja látni ha belevillantok, de a 200ms szerintem sok.
(#) Collector válasza proci hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Fogalmam sincs, én nem használok +elektronikát.
(#) rolandi350 válasza proci hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Nincs benne valahol olyan beállítás, hogy a tükör már rég fel legyen csapódva feszt? És amikor exponáló gomb megnyom, akkor már csak a zárszerkezet elsuhann a ccd előtt. Így gondolom mégtöbb időt lehetne nyerni. Nézz utána hátha.

Esetleg próbáld vaku nélkül és a zárszerkezet hangját felvenni és kimérni. Hátha úgy gyorsabb.

Esetleg arra az elektronikára rálehetne kötni egy kis piezzot vagy hangszórót és szintén kimérni, hogy nem az késik-e.
(#) válasza proci hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szia!

A géped exponálási késleltetése alapból is 90ms, de ennek még szerintem nem kellene problémát okoznia, tekintve, hogy ennél hosszabb villámok is bőséggel akadnak (ahogy rövidebbek is, természetesen).
Viszont a 200ms-os késleltetés nagyon sok - ott szerintem valami pontatlanság van a mérésben, vagy pedig csinál még valamit a géped (például tölti a beépített vakut, vagy fényt mér neki). Ahogy már előttem is írták, szerintem érdemes lenne beépített vaku nélkül próbálni, és a külső vaku, illetve a zárszerkezet lefutásának hangja közti időt mérni.
(#) válasza hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Közben feldobnék én is egy kérdést: próbálkozott már valaki házilag ún. folyamatos fényt (=műfénylámpát) építeni?

Már egy ideje gondolkozom valami házibarkács megoldáson, mert szeretnék három (egy nagyobb és két kisebb) fényforrást, ami viszont bolti árakon vaskosan százezer pénz fölött lenne. Tulajdonképpen van is ötletem a mechanikai megvalósításra, már inkább csak esetleges építési ötleteket várnék, továbbá némi megerősítést, hogy nem teljesen hülyeség a kezdeményezés...

Izzónak egyébként ezeket nézegettem. Kimondottan műfényizzók, 3400K színhőmérséklettel, és nagyobbrészt kb 75 órás élettartammal, ami tulajdonképpen egész soknak mondható - legalábbis a sokak által ismert békebeli Tungsraphot BR két órájához képest mindenképpen.
(#) NTAMAS hozzászólása Máj 23, 2011 /

Visszatérve a villámkioldóhoz.
A csati Canyon és Nikita gépekre egyszerű a megoldás. Viszont Sony gépre hogy lehetne megoldani a csatlakoztatást?
Gondoltam, hogy veszek egy távkioldót és azt levágom a kioldóról. Ez járható út lenne?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) válasza NTAMAS hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Nikonnál sem annyira egyszerű a megoldás.. Az én gépemen például egy tíz tűs speckó csatlakozó kell hozzá. Én ezt végül úgy oldottam meg, hogy egy olcsó távkioldóba barkácsoltam bele a villámkioldót. Persze a vezetékről le is vághatod magát a távkioldót, de én meghagynám az eredeti funkciókat is.
Tehát a kérdésedre válaszolva: igen, ez így járható út.
(#) NTAMAS válasza hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Nagyon szépen köszi!
(#) válasza NTAMAS hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Igazán nincs mit!
(#) Collector hozzászólása Jún 6, 2011 /

Mai termés. A zöld fény nem UFO, csak egy zöld lézer
(#) Mzolee válasza Collector hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ááá! Szóval zöld lézerrel stimulálod a viharfehőket a minél látványosabb lecsapók reményében, szellemes

Különben szép képek, exp. idő átlagosan mennyi?
Kb. 10mp-re saccolok..
(#) Collector válasza Mzolee hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Még elnyomtam pár expót. 30s záridő, átlagosan f4.5-ös blende, 28mm, ISO100.
Ja, mondjuk erős impulzus nitrogénlézerrel ilyenkor nem célszerű játszani, mert esetleg tényleg kialakul egy ioncsatorna a leskelődő és az égbolt közt

villám3.jpg

(#) NTAMAS válasza hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Végre sikerült beszerezni egy Sony távkioldót. Ugye ez 3 érintkezős, 3 kábellel.
Amikor a távkioldóm benyomom az expogombot, azzal már rövidre zárom az áramkört és exponál a masina. A 3. kábel ha jól sejtem a long expó miatt van, amikoris a gombot előrenyomom és úgy zárom rövidre az áramkört.
Tehát elég az első kettő vezetéket bekötni a villámkioldóba?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
(#) KTobi válasza NTAMAS hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Az egyik a fókuszálás (félig lenyomott gomb) a másik az exponálás. Ha reteszeled a gombot akkor megy a bulb idő.
[OFF]A Canonon is van szabványos N3as csatlakozó, szóval nem minden a 3,5es jack
(#) NTAMAS válasza KTobi hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Az OK. De most 3 vezetékem van, és a kioldóba kettőt köthetek be. Tehát melyik az a kettő vezeték, amit ha bekötök, elsüti a gépet a villámkioldó?
Következő: »»   13 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem