Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jó, ha van

Témaindító: lgyk, idő: Dec 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) lgyk hozzászólása Dec 22, 2006 /

Üdv!

Nem találtam olyan topicot, ami azzal foglalkozna, hogy milyen alkatrészek kellenek a leggyakrabban, amikből érdemes raktárkészletet felhalmozni. Gondolok itt pl. a leggyakoribb ellenállás, kondi értékekre.

Szóval a kérdédem az lenne, hogy szerintetek milyen alkatrészekből lehet kihozni egy alapkészletet? A legjobb egy olyan készlet lenne, amivel a speciálisabb értékeket is ki lehetne hozni párhuzamos ill. soros bekötésekkel.

(A téma azért jutott eszembe, mert 150 Ohm helyett 120 Ohmot vettem, és amikor ezt észrevettem, már nem volt nyitva egy bolt sem, ahol vehetnék (és valszeg már nem is nyitnak ki Karácsonyig); szerencsére egy 470 Ohm és egy 220 Ohm párhuzamos kapcsolásával sikerült a 150-et "kikeverni", de jobb az ilyen helyzeteket megelőzni.)
(#) Sebi válasza lgyk hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

470kohm alatti értékek a "gyakoribbak" - már ha egyáltalán lehet ilyet mondani... Ez attól függ, mit építesz gyakran.
Manapság olyan olcsóak még a huzalkivezetéses ellenállások, kondik is, hogy nyugodtan tarthatsz egy sorozatot, mondjuk 10-20db/érték. Az 5%-os sorozat a legtöbb helyre megfelel.
Értékei: 1,1.5,2.2,3.3,4.7,5.6,6.8,8.2,10,15,22,33,47,56,68,82, stb (ohm, kohm, Mohm), (kondiknál pF,nF,uF)

Egyébként az esetek 90%-ában a 20-30% eltérés sem okoz gondot az egyszerűbb áramkörökben, tehát a 150 helyett a 120ohm megfelel.
(#) Müszi válasza lgyk hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

Pénz kérdése az egész
(#) Balu hozzászólása Dec 22, 2006 /

Ez engem is érdekelne! Bár sok mindent szétbontok, abban van elég sok cucc.
(#) lgyk válasza Sebi hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

Oké, eddig a standard sorozat ellenállásra, kondikra.

ICkre javaslat? Én alapnak az 555-ös, 7805-ös, 7809-es ICket gondolnám. Ezek szinte mindig kellenek.

Topi astabil multivibrátora nem akart elindulni 120 Ohmmal, de 150-nel vígan villog.

"Pénz kérdése az egész"

1,5 Ft egy ellenállás, 15 Ft 10 darab, ha veszek 100-félét, akkor is csak 1500 Ft, és nem kerülök olyan helyzetbe, hogy mégsem jó egy kapcsolás, mindössze egy ellenállat miatt.
(#) gulyi88 válasza lgyk hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

csá
én csak egyszerűen úgy soktam, hogy ha építek valamit, akkor a filléres cuccokból (R,C) mindíg 2szer aynnit veszek mint amennyi kell...
így átlagban a pont a leggyakrabban hasznnált cuccok lesznek itthon...
ennyi csá
(#) Balu válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

Meg amúgyis ha építesz egy 2 ledes villogót, hogy néz már ki, hogy csak "annyit" veszel!
(#) gulyi88 válasza Balu hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

jah ..
kb olyan mintha építesz egy cuccot, és a végére egy R kimarad ... na az hanyas?? könnyen megeshet akárivel...
akkor nem tudsz mást tenni.. bemész a boltba, és veszel egy tucatot belőle
de akkor is még 30 forint alatt vagy
(elég kínos egy helyzet)
hy
(#) sirály12 hozzászólása Dec 22, 2006 /

Hát jó ha van a műhelyben: 3Ghz-es laptop, 300Mhz-es oszcilloszkóp, 1 Kw-os lézer.

Viccet félretéve:
- Ellenállások (a leggyakoribbakból kb 10 db / érték)
- kondik (ugyancsak)
- bc182, bc212 egyéb ált. tranyó.
- egyéb apróságok (ledek, 12V-os relé, kábelek)
- 230/12V-os trafó, kissebb gréc híd,

mivel én inkább mikrovezérlőkkel foglakozom:
- pic16f877, 89c450
- max232
- ds1624

Meg régi panelek, minél több annál jobb, mert ha valami nincs, akkor ezeken néha lehete találni.
(#) dr_uhu válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

"Meg régi panelek, minél több annál jobb, mert ha valami nincs, akkor ezeken néha lehete találni."

Néha? Nekem a cuccaim fele régi elbontott panelokból van! A legutóbb épített erősítőm fele alkatrésze egy régi tévéből lett kiberhelve(ellenállatok, elektrolit, fólia, kerámiakondik két-három púpos marékra, bár inkább négy ) Na jó IC-t meg a nyákot meg kell venni de a spéci cuccokon kívül minden ami kell megvan egynéhány régi rossz holmiban.

Nem értem az olyan embereket akik leleményes szakembernek tartják magukat,de ha elromlik a TV, Számítógép, kidobják az esetleg márkás minőségi (és leginkább olcsó mert már egyszer kifizettük) alkatrésszekkel együtt.
(#) tbence3 hozzászólása Dec 23, 2006 /

Nekem a minak volt egy aggasztó helyzet.
Tápegységet csináltam és lefelejettem venni 27kohom R-t és azért nem tudtam befejezni. De ha 1 nappal késübb jutok odáig, hogy összerkajm akkor nem is tudtam volna megtenni mert a szönetbe be van zárva abolt és majd csak jan.7-én lesz nyitva. Szóval épp belefértem
(#) Norberto válasza dr_uhu hozzászólására (») Dec 23, 2006 /

Én egyetlen dologban nem értek egyet...

Elektrolit-kondik kibányászása régi, használt készülékekből...ezek már általában kiszáradási pont környékén vannak, persze ez nem azt jelenti, hogy 5 nap múlva el is fog szállni...de ez az egyetlen alkatrész, amit egyáltalán nem szednék ki használt panelekből...

Persze nem mindenki ÉN vagyok, így lehet, hogy más nagyon is bátran szerelget ki ilyeneket bármilyen használt eszközből.
(#) Sempy hozzászólása Dec 24, 2006 /

Ellenállások: (Lomexnél szénrétegből 1Ft/db)
E12-es sorból 0,1 Ohm-tól 100KOhm-ig 20-20db (E12 x 20 darab x 6dekád=1440db),
E24-es sorból 0,1 Ohm-tól 100KOhm-ig 25-25db (E12 x 25 darab x 6dekád=3600db),
E24-es sorból 100 KOhm-tól 10MOhm-ig 10-10db (E12 x 10 darab x 6dekád=480db).
Ha digitális technikára akarsz ráálni:
10,100,220,470,1K,4K7,10K,47K, ebből plussz készlet.
Összesen 5520db, persze ez már nagy készlet
Nyugodtan megfelezhető, harmadolható..
Nekem ez van otthon

Kondik:
Ez kemény tészta...
Ez marhára függ a területtől. Egy biztos, ha nem muszáj, ne használj bontott elektrolit kondit. Nagyon messze lehet az értéke a feltüntettett értéktől.

Tranyók:
BC182,556... ezekkel lehet szinte bármit építeni (alapkapcsolások).
Komplementer párok szimetrikus kapcsolásokhoz:
BC546-556 max 0,2A
BC327-337 max 0,8A
BD139-140 max 1A
BD239-240 max 2A
BD245-246 max 10A

IC:
NE555 időzítő, órajel, pwm stb
LM78xx,LM79xx Feszstabok 1A-es 78xx a "+", 79xx a "-"
xx-helyére a stab feszt kel írni. Pl:
7805- "+"5V
7912- "-"12V
7915- "-"15V
7825- "+"24V stb...

741-es műveleti erősítő,
PIC16F84, PIC16F877 ha esetleg programozni is szeretnél mikrokontrollert

Némi poti: 10K, 470Ohm, 50K
(#) patexati hozzászólása Dec 24, 2006 /

Én is sok panelt tartok a műhelyben néha felér az arany értékével! Ha új kapcsolást tervezek és építek azt álltalában viszont új alkatrészekből szokom építeni ilyenkor mindíg többet veszek az apróságokból így álltalában szokok találni javításkor megfelelő értékeket.
(#) huba hozzászólása Dec 24, 2006 /

szerintem jó ha van egy alkatrészbolt a szomszédban. Hogyha nincs akkor a beszerzett alkatrészeknek egy rendezett raktár, idöközönkénti feltöltés. Nekem a rend a legnagyobb gond, itt ott elhagyok egy dobozt vagy éppen felborítom és akkor keverednek az értékek
(#) Sempy hozzászólása Dec 25, 2006 /

Rendezettség...
Én az ellenállásoknak vettem a tekkóba (nem reklám, példa) 2db rendezőt(sortiment) abba fakkonként beleraktam egy negyed dekádot, így simán elfér a két rendezőben a teljes sor, és ha kell valami, akkor csak negyed dekádot kell átnéznem, ez nagyban megkönnyíti a keresés, illetve nagyon kulturáltan néz ki. Öröm ránézni. A rendező ára asszem kb 700Ft-volt... Ja és a 25 db-os készlet már hordozó csíkokon van, csak fel kell tekerni, két cellux csíkkal rögzíteni a hordozót, és ráirni az értéket. így még a szinkóddal sem kell foglalkozni.
(#) Master_of_the_web hozzászólása Jan 6, 2007 /

Jó ha van a műhelyedben egy alkatrész teszter is, főleg, ha régi panelekről bontasz, és le szeretnél tesztelni egy-egy FET-et, tranzisztort vagy esetleg diódát...
Képeket és kapcsolást mellékeltem
(#) Master_of_the_web hozzászólása Jan 6, 2007 /

Bocs előző hsz-be már nem fért bele a rajz.

ateszts.gif

(#) ptesza válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Nem rossz , az ilyen uni készülék.
A használata?

Köszi.

(#) Marty McFly válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

A használata engem is érdekelne! Egész jó!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem