Fórum témák
» Több friss téma |
Pucukának igaza van, hogy ha kapcsoló üzemű tápegységből van kiszedve a ferrit gyűrű akkor nem biztos, hogy jó lesz, De ha pl. takarékos izzóból akkor ott akadnak erre a célra elfogadhatóak, sőt nekem nagyon jól viselkednek a kis vevő keverőjében. Az egy tranzisztoros Hangfrekvenciás előerősítő lehet, hogy gyenge lesz de majd meglátod, mennyire hajtja meg a külső erősítőt.
Nem ismerem az eredeti kapcsolást, de a kompakt fénycsőben is csak 40 kHz körüli a kapcsolási frekvencia. Ahova szeretnéd használni, az meg kb. 10 -szer akkora. A ferrit anyagoknál pedig elégé el nem ítélhető módon 1 - 2 MHz körül van egy határ, amely alatt kisfrekvenciás, felette nagyfrekvenciás ferritek vannak. Erre a célra próbálj meg zsebrádiókból kiszerelt tekercseket használni.
Igen, ha szerencséd van. De egy kezdőnek amúgy is elég sok "szerencsére" van szüksége, nem biztos, hogy jó ötlet még tetézni eleve bizonytalan dologgal.
Takarékos égőből vannak kiszedve, úgy ahogy a cikkben is le van írva.
A cikk:Bővebben: Link
A tranzisztoros VFO.
Értem én, egy olyan "öreg rókának" mint antennaman ez nem okoz túl nagy gondot, (ezt hívják gyakorlatnak), de egy kezdő azt sem tudja mihez nyúljon, ha netántán nem működik a VFO. Arra pedig mindíg van esély. Ezek az elektronikus áramkörök már csak ilyenek. Ha pöccre indulnak, pezsgőt kell bontani.
Ha nem működik, akkor mérek, ha pedig végképp nem megy itt a világ legjobb oldala.Bővebben: Link
Ez így igaz, de mivel mérsz. Ez a kérdés olyan, mint a tyúk, meg a tojás. Az áramkör építéssel egyidőben szükséged lesz a szükséges műszerek megépítésére is. A rádió frekvenciás jelek méréséhez, generálásához alkalmas műszerek, még használtan is elég drágák. Az amatőrök ezért építenek maguknak saját műszerparkot. A legtöbb esetben nincs szükség drága műszerekre. De azért nem árt egy frekvencia mérő, egy RF feszültség mérő, egy szignál generátor. A frekvencia mérő megépítéséhez, az RF feszültség mérő megépítéséhez a fórumon találsz információkat. A szignálgenerátort pedig megépítheted egy VFO apján. Jó, ha van oszcilloszkóp is, de sz az esetek többségében nem fontos.
A műszerparkom elég szegényes. Remélem elindul, ha nem akkor sem török le, itt a nyár két hónap alatt csak sikerül elindítani. Mindegy ne fessük az ördögöt a falra, ha már egyszer nem alszik, először összerakom elidítom aztán kiderül.
Persze, drukkolunk is, segítünk is. a lényeg, hogy ne add fel.
Elkészültem a vfo-val. Összehuzaloztam a modulokat, már csak a tápegység hiányzik és már lehet is használni.
Antennaman Arra az indikátorra gondoltál ami a weboldaladon van? Ha igen kb. meddig kellene kitérnie a mutatónak? indikátor A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Működik a rádió.
![]() Az indikátor kitűnően működik, lehet vele mindent indikálni, a VFO-ra rákapcsolva majdnem elgörbült a mutató. ![]() Antennának egy kb. 47 méter hosszú huzalt használtam, a GND-re pedig rákapcsoltam a földet. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
ilyen későn értem haza és mi fogad? Beindult rúgásra a kis vevőd! Na ez biztos siker élmény, és a sercegés az éterben a fejhallgatón keresztül egy érdekes világot tapasztalhatsz meg. Napközben leskicceltem egy indikátort, de látom már az is meglett.
Valamint egy jobb , nagyobb szintű két tranzisztoros elválasztó fokozatot a VFO-ba ahol az eredeti rajzon egy 1K ellenállás van a második tranzisztor Bázisa felé annak a fokozatnak a helyére lehet építeni úgy, hogy kijön a kapcsolásból az 1K és a helyére már ennek a fokozatnak a bemeneti csatoló 1nF kondenzátora kerül. De ha odaérsz majd egyszerűbb lesz lerajzolni. Valamint neked is ajánlom, hogy szignál generátor gyanánt építs egy egy tranzisztoros Kristály oszcillátort ami TV-ből kioperált 3579 KHz frekvenciájú és ennek a hatalmas sípolását kell a VFO tekercsének állítgatásával megtalálnod félig kinyitott forgó kondenzátor állásban.!
Köszönöm, hát sok mindent nem hallottam, csak valamit ami talán az, mert nem tudtam csak 5 percig szórakozni vele, a szúnyogok bekergettek.
Az oszcillátort meg akartam építeni, de nem találtam itthon kvarcot, pedig szedtem már szét tv-t. Ha minden igaz jövő héten viszont tudok beszerezni,mert rendelni kell mást is és akkor majd ezt is rendelek, aztán behangolom és lehet hallgatni az adásokat. Ahogy az antennát bekötöttem az úgy jó, vagy építsek másikat hozzá?
3579kHz es kvarcot regi vga ega karikon találhatsz igaz jobban ennek 4szeresét 14378KHz est
Alaplapokon is akad 14378 aztán van ott 1 2 db sn 7400 vagy cd4011 ezekből oszcillátorés utána 4es osztó 2 db D tárolo vagy más flipflop sn7474 cd 4013 ... Stb ennek elég 1 lapos elemés visit végülis boltba n is akad pár 10 forintért 3579 kHz kvarc ... Inkább többet vegyél belőle ![]() 2 3 db A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Bevezettem az antennát a szobámba, beüzemeltem a rádiót, fülhallgatóval szépen hallani az állomásokat, viszont hangolás közben egy érdekes dolgot tapasztaltam: a rádióban ZENE szólt, szerintem ez nem normális, a rádió nincs még behangolva szóval lehet hogy nem a 80 méteres sávban voltam éppen, de akkor is furcsa.
Köszönöm, de ezek közül egyik sincs itthon sajnos.
![]() Azért köszönöm hogy megpróbáltál segíteni.
Ez normális lehet mert a felsö frekin 7 megáról a broadcoast adok simán megjelenhetnek
![]() Esetleg a középhullámu közeli adók is betévedhetnek .. Arádiod bemenetére. De ha jobban sikerül az oszci frekijét sejteni akkor már könyebb lesz hangolni a bemenö köröketis
Nem furcsa. A vevőd szelektivitását a bemeneti sávszűrő adja. Ha ennek a sávon kívüli csillapítása nem megfelelő, hallhatsz más állomásokat is. Ha a VFO jele nem tiszta színusz, (általában ez soha nem fordul elő, a színusz jelnek többé kevésbé mindig van torzítása) ezért a VFO jelében jelen vannak a harmonikusok. A keverő pedig a harmonikus frekvencián is lekeveri a vett jeleket a hangfrekvenciás sávba. Ha a bemeneti sávszűrő nem ad ezekre a frekvenciákra kellő csillapítást, más adókat is hallani fogsz. Történetesen a 7 MHz -es amatőr sáv mellett műsorszóró sáv van, ahol a sokkal nagyobb teljesítményű műsorszóró adók nagyobb térerősséget is keltenek.
Akkor be kell hangolni a vevőt és utána ez a zavaró körülmény minimális lesz?
Ez egy elég egyszerű készülék, csodákat ne várj tőle. A bemeneti sávszűrőt kell jobbra készíteni, azt kell hangászni. Lehet, hogy a toroid, amivel csináltad, nem megfelelő. Azokat is cserélni kéne, amíg nem találsz olyat, amivel nagyobb jóságú rezgőköröket tudsz készíteni.
A szelektiviztást növelheted még a hangfrekvenciás erősítő bemenetének sávszűkítésével. Ahogy nézem, ez pillanatnyilag csak egy R%C tag aluláteresztő szűrő. ennek határfrekvenciáját is érdemes csökkenteni. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Tudom hogy ez egy kisérleti vevő, ezért nem is várok el tőle semmi lehetetlent. Engem nem zavar az hogy ha néha hallok valami más adást is, sőt örülök is neki, mert én még csak ott tartok, hogy nem csak rádióamatőr jeleket akarok venni, hanem bármi mást ami éppen akad.
Amúgy nekem ez most komoly készüléknek számít, mert az előző egy egy tranzisztoros középhullámú vevő, ezért ez most nagy előrelépés számomra.
Ezen kitapasztalhatod viszont, hogy a változtatásaidnak, milyen eredményei lettek.
Folytatni is akarom a kísérletezést, de a héten nem biztos hogy tudom csinálni, mert elfogyott az ónom,
![]()
Teljesen helytálló dolgokat tanácsoltak az előttem "szóló" társak. Annyit fűzök hozzá, hogy a nem kívánt behallás megszűnik ha a paneleken megszünteted azokat a hosszú összekötő jel vezetékeket és árnyékolt vezetéken menneket alkalmazol A VFO-t egy vas konzerves dobozba helyezed, hogy az se szedjen össze mindenféle brummot és zavart, valamint az antenna sem hangolt csak egy hosszú illesztetlen nem rezonáns drót. lehet, hogy a tápegységen az-az a hálózatról is jöhet zavar, ha van akkud arról is próbáld ki! A keverőben talán nem is a ferritgyűrű hanem a diódák különböző tulajdonsága is okoz bekeveredést.
Jó éjt mindőtöknek! Gábor
Még annyit kérek Máté, hogy egy-két felvételt küldj nekem légy szíves és ha megengeded felteszem a honlapomra.! Ezzel pont te segítesz másoknak kedvet ébreszteni, hogy bele vágjanak akár ismerőseikkel egy ilyen kis megfigyelő vevő építésébe.
Kösz előre is! Gábor
Kösz, persze a drótokat csak a teszt idejére hagytam hosszúra, dobozolás után sokkal rövidebbek lesznek. Az RF részeket külön akartam árnyékolni, de ezt csak később tudom kivitelezni, mert nincs ónom amivel dobozt forraszthatnák. A VFO-ról menő vezetékekhez pedig kerestem már árnyékolt vezetékeket is. Sajnos antennám csak ilyen van.
Az nem lehet még megoldás ha tápvezetéke rátekerem egy zavarszűrő ferritmagra? Plusz az árnyékolt vezetékeket is a VFO-ról ferritgyűrűre tekerem? A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Természetesen megengedem.
Milyen felvételre gondolsz? Ha fényképre azokat felhasználhatod nyugodtan, hangfelvételt pedig majd csinálok, de először behangolom a rádiót, mert most nem éppen azt veszi amit kellene. Plusz kell csinálnom egy másik előerősítőt is mert nem erősít eléggé. Utána ha megy csinálok természetesen hangfelvételt is, bár még nem tudom hogyan. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
A kvarcot használhatod freki saccolásra is némi trükkel.
Passzivan csak 1 kis néhány(4-5) menetes 10-20 mm átmérőjű csatoló tekercset kell vele párhuzamosan kötni a kvarc kivezetéseire. Ez lehet bármilyen merevebb huzaldarab. A bemeneti szűrőkhöz teszed a csatoló tekercset. Tengelyeik helyzete egymással párhuzamos legyen. Külső antennát nem is kell beledugni. Amikor az oszcillátorodat hangolod finoman akkor kell 1 kattanás szerűt hallanod. Előtte utána pedig sustorog és ez a sustorgásban lesz egy éles kattanás némulás szerű. Ekkor találtad meg a kvarcod frekvenciáját.Így már sejthető a vételi tartományod. Ha pedig aktív oszcillátort építesz kvarcoddal akkor pedig addig tekered az oszcillátor kondiját amíg nem hallasz éles fütyöt.Külön elemről járasd ezt a kvarc oszcillátort mert így elkekrülhető a tápvezetékeken történő zavar bejutása. Amikor lekapcsolod az kvarcoszcillátorod tápját akkor el kell hallgatnia így győződhetsz meg ténylegesen arról, hogy a te saját kvarc oszcillátorodat találtad meg.Ha ütemesen kapcsolgatod akkor akár morzézni is tudsz vele. ![]() Elég csak mellé raknod a vevő panelhez nem kell a bemenetre kötni. Csak 20 30 cm hosszú darab vezetéket kössél a kvarc oszcillátor kimenetére mint "antenna" Legpontosabb akkor leszel a kvarc frekvenciáján ha füttymélypontot sikerül érzékelned. Ekkor csak néhány*10 Hz különbség adódik a 2 oszcillátor közt. Előszőr magas fütty és kezd mélyülni majd újra magasodik. A 2 magashang közt lévő fütymélypont az igazi pontos frekvenciája a helyi oszcillátorodnak. Mindez a szinkrodin vevő elvi működéséből adódik.
Köszönöm, amint lesz kvarcom és ónom elkezdem behangolni a rádiómat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |