Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   98 / 188
(#) abcdabcd válasza Kasamiko hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
The value is the same value as of the standard inductor.
The differnce is with distribution of the magnetic field. With the standard inductor, the field is not kept within any boundary set by the inductor itself, that kind of inductor is an open-type inductor. So the nearby metal parts also affect the field, and thus adding error to the measurement.
With the pot-core inductor, the field is mainly enclosed by the two halves of the 'pot', so the measurement is getting free of this side-effect, caused by the compact build of the instrument, where metal parts are packed close to the inductor(eg switches). And it is even more linear than the open-core version inductor, so no compensation is needed, that's why there is a separate software version for the pot-core(without the compensation).
(#) zombee válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Elolvastam a korábbi írásokat, sajnos pont abba a néhány hétben figyeltem a fórumot amikor már tervezve volt az LCM3, és azelőtt hagytam abba mielőtt elkészült volna, hát ez van.

Kezdem érteni a működését. A parazita kapacitást a relé kapcsolhatásával kehet kiszámolni és korrigálható vele a tekercs, anno pont ezzel volt bajom a saját kísérleti cuccomnál,
amikor két tekercset sorba/párhuzamosan kötve nem volt lineáris a dolog.

Egyedül az elkók és kis ellenállások mérését nem értem teljesen a kapcsolási rajzból. A 33nF az megvan, az értéke valószínű azért fontos mert rövidrezárva 86314Hz körüli frekit ad ami az ESR mérés frekvenciája is egyben, egy nagyobb elkóval sorbakötve nem változik számottevően.
A töltőellenállást(180 Ohm + PIC) is értem ha ezzel egy impulzusos konditöltést végez mivel a töltésidő(a komparálási fesz eléréséig, talán 1V?) egyenesen arányos a kondi értékével. Vagy mégsem mert ott van a kondi ESR-je is. Egyébként töltéskor nem zavar be az oszcillátor? Az ESR-t lényegében miből számítja ki? És ha csak egy ellenállás figyel az elkó helyén?
A 220 Ohm-os ellenálláson keresztül csak azt figyeli a műszer hogy valami rá van kötve az elkós bemenetre, vagy mást is végez? Pl. feszültségkomparálást, aminek az oszcillátorhoz képesti időeltolódásából
valamit(pl. elkó kapacitás?, ESR?) számolhatunk? Esetleg ez is tölt/kisüt?
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
The PC power supply may not be appropriate to find an inductance. (And note also that's written abcdabcd!)

My name is next to the device name and the version number is also important to me. Therefore, the welcome screen cannot be altered in any image!

István
(#) p_istvan válasza zombee hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
A parazita kapacitás mérését egy orosz változatból lestem el...
Az elkó mérése, illetve töltése nem 1 V-ig történik, hanem 1 volt feszültségváltozásig, mivel nagyobb elkónál nincs idő teljesen kisütni. Egészen nagy elkónál feltölteni sincs elég idő (ha csak nem nyújtom túl hosszúra a mérést), de ekkor is lehet számolni az eltelt időből és a feszültségváltozásból. Ekkor kicsit pontatlanabb ugyan, de egész nagy elkónál ez nem olyan érdekes... A 220 Ohm-on keresztül csak mérek.
A kondi ESR-je csak 5-10 Ohm felett okozna számottevő hibát, de a korszerű elkók ennél sokkal kisebb ESR-rel bírnak, nem láttam értelmét ezzel is kalkulálni, de akár lehetne is.

Az ESR mérése elvileg egyszerű:
- A rezgőkör rezonancia ellenállása R = L/(C x Rs)
- Rs a rezgőkör soros veszteségi ellenállása ami a tekercs a 33 nF és a mérendő kondi ESR értékeinek összege.
- A rezonancia ellenállás és a rezgőkört megtápláló 3||100k = 33K ellenálás feszültségosztót képez.
- A feszültségosztót 1,66 Vcc feszültség táplálja meg.
- Az előbbiekből a rezgőkörön mért feszültségből számolható az elkó ESR!

A megoldanó feladat ennek a 85-90 kHz-es feszültségnek a megmérése kb. 100-200 uV tényleges felbontással, úgy hogy a rezgőkör feszültsége kb. 5 -130 mVcc (csúcstól-csúcsig mérve) között mozog az ESR értékétő függően. (Közben természetesen kalibrálás során megmérjük az L értékét, majd az aktuális frekvenciából a C értéke is számolható)
Az elkó kapacitás mérését nem zavarja az ESR mérés, mert az elkón igen kis ESR mérőfeszültség esik.
(#) Kasamiko válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Is there any way I can DIY this open-core coil? I have my own LC meter so I think this will me make my own open-core coil..

@p_istvan

OK sir I understand...;D


TIA
(#) abcdabcd válasza Kasamiko hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Of course, you can DIY it. You have to get the core itself and some wire.
There are 2 versions of pot cores that István shown on the attached pics (i'm not aware of any other kind), the circular and the hexagonal type.
You just pick one of them, you have to get the AL value (inductivity per turn) for the core(from the catalogue, or it is maybe printed on the core, and with some online coil calculator you can calculate the number of turns, you have to put on the core.

As far as i know the wire thickness only counts in a way, that you can only use that thick wire with which you can put the needed number of turns on the core.
But for the inductivity, only the numer of turns count.

You may improve your coil further, by using Litz wire, as it has better high-frequency behaviour than using just a single wire.

With Litz wire and pot core, you can reach around 400mV measurement voltage(the higher the better, for resolution?), compared to the about 140mV occuring, with the standard open-type inductor.
You can see your measurement voltage after ESR calibration, so you can easily check.
(#) norbszt hozzászólása Jan 22, 2012 /
 
Űdv

help

A C8, C9, 10, kondenzátorokat és a reed relét hol tudom beszerezni?
(#) denon888 válasza norbszt hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Bővebben: Link
A relét pl. innen.
(#) Hp41C válasza norbszt hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
C8 - Elektrokontha
C9,C10 FDH 1000pF 1%
(#) Rumcájsz hozzászólása Jan 26, 2012 /
 
Sziasztok!
Kicsit elakadtam, segítséget szeretnék kérni!
Megépítettem az LCM3-at. Nagyon korrektül mér, viszont akár milyen (low esr) kondit mérek a kijelzőre ezt irja ki:
ESR = -111 Ohm Másik "low ESR" kondinál -72 Ohm
Akármilyen elkot mérek, -50 -120 Ohm közt mozog a kiírt érték.

Mi lehet a gond, mert nálam a tudomány megállt....

fw 1.20
(#) ekkold válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Kalibráltad mérés előtt? Ha nem akkor olvasd el a cikkben, hogy hogyan kell.
(#) abcdabcd válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Az esr mérés nullpontja lehet elmászik neked is (mint sokszor nekem is) a kalibrálás után... itt korábban nem olyan rég volt szó valamiről, hogy az esr nullpont stabilitása valamelyik tantál esr értékétől függ, nem emlékszek pontosan nem akarok hülyeséget mondani, de szóval valami ilyesmiről volt szó, keress vissza, hátha segít... (nekem van külön esr mérőm így ezzel nem foglalkoztam, majd ha rászánom magamat egyszer, megnézem én is ezt a tantál témát hátha)
(#) appme hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Szépjónapot!

Vettem nemrég egy komplett LCM3-at, kövezzetek meg, de majdnem annyiért kaptam volna kitt formában, valamint nincs már türelmem nyák gyártáshoz, etc.
No, e rövid kitérő után, mivel csak jövő héten lesz a kezemben a motyó, érdeklődöm, mennyi a telephez rendelt hely fizikailag?
Hátsó szándékom berakni helyére valamilyen Li-Po, v. Li-Ion battériát és egy fillérekért vásárolt 3.2-4.2 V be és 5V 1.5A ki - tudású DC/DC konvertert (1.9$/db) és imígyen belső tápellátásról is fénykibocsátásra bírni a kijelzőt.
A Li-Ion ca.18x67 mm hengeres
A Li-Po ca: 8x30x51 mm
Konverter: 13x22x8 mm
Reménykedhetem-e...?
Köszönettel:
appme
(#) emmzolee válasza appme hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Li-Po, v. Li-Ion-ból 2 cellával szépen működik szerintem, mert én is 8v-os dugasztápról üzemeltetem. A kapcsolóüzemű DC/DC konverterrel szemben nem vagyok biztos. Írták itt akik próbálták kapcsitápról használni, hogy nem volt olyan pontos.
(#) appme válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Én 1 cellát szeretnék beáldozni, azért lenne a DC/DC, ami kiadja az 5V-ot.
Ui: Nem mérnéd meg azt az elem fészket?
(#) BULL1988 hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Végül csak hozzátok fordulok segítségért. Megépítettem a leírás alapján az lcm3-at, de valami miatt f0 és fcal frekiket nem tudja kiszámolni/megmérni, az érték helyett kérdőjelet ír. A panelt már jó párszor átnéztem, de nem igazán tudok rájönni a hibára. A relé kattan bekapcsoláskor, majd kattan még egyszer. Nézegettem szkóppal is dolgokat, de nem lettem okosabb tőle. Tippetek van?
(#) golya3 hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Hali
C8, C9, 10, kondenzátorokat valaki pontosan belinkelné a beszerezhetőségüket megköszönném... én kerestem, de már kifolyik szemem se találom...
(#) Ricsi89 válasza golya3 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Csak kb 6 hozzászólást olvass vissza és ott is van!
(#) idlob válasza appme hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Nincs elemfészek.
(#) golya3 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Én is láttam de ott nem találok...
(#) emmzolee válasza appme hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Én össze építettem magamnak a cuccot. Az eredeti dobozt is megvettem hozzá. A kijelző miatt változó lehet a hely. Azért nem szeretném én megmérni a helyet, mert nekem sajna olyan kijelzőm van, aminél alul van a csatlakozó sor, tehát a két panel között el kellett vezetnem a kábelköteget is. Ezért kevés lett a hely. A 9V-os elem éppen elfér benne. nem is kotyog.
(#) golya3 hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
A C8, C9, 10, kondenzátorok esetleg nincsenek valakinek meg elfekvőben?
(#) Ideiglenes válasza appme hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Hogy telik az idő... idén lesz 3. éve, hogy megépítettem az LCM3-mat.
Van itt néhány fotó a belsejéről. Talán segít az elemfészek méretének meghatározásához.
(#) appme válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget, végül az lesz a konkrét, ha itt lesz a cucc. Ha annyi hely lesz benne 2 cellás Li-Po-t (800mAó) lapjára bontva hátha beveszi a készülék.
Ezt a külső adapterezést a lehető legrosszabb megoldásnak tartom, illetve elemről ugye nem is célszerű, hogy menjen az lcd reflektor...
Istenigazából én is összeépíteném ezt a cuccot, de ha legyártatok 1 nyákot, az annyi, mintha csináltatnék 10-et kb. A kittet meg aranyárban árulják - ezt is megértem - mindenki a pénzből él...
Ha jól látom az alkatrész nem nagyon ugorja meg az 5ezret, 12 körül meg a kitt...?
No mindegy, ez van.

Köszi mindenkinek a segítséget!
(#) pucuka válasza appme hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Azért furcsán számolsz. nem lehet csak alkatrész költséget számolni, mert csak az alkatrészek megvásárlásával, és összerakásával még nem fog működni a műszered. A hozzávaló szoftvernek is ára (költsége) van. A KIT, és a késztermék között csak az összerakás munkadíja a különbség. Az meg nem olyan sok.
(#) Ricsi89 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
A szoftver elérhető, nem kell fizetni érte. Bárki letöltheti és betöltheti a kontrollerbe. Én amikor csináltam, akkor programozva vettem a kontrollert kb 1500ft-ért. Tehát alkatrészárban tényleg nem vészes.
(#) pinyó39 válasza (») Jan 30, 2012 /
 
Tiszteletem!
A vitaindító hozzászólást is kivehetted volna.
Köszönettel: Zsolt.
(#) denon888 válasza BULL1988 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ha a tantál kondikat (10uF) fordítva ültetted be akkor is előfordul ez a hiba. Arra kell odafigyelni itt a + van jelölve.
Ha tényleg mindent a helyére ültettél be, akkor valószínű ez a hiba.
(#) appme hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Üdv!
További kérdésem lenne, ezek az 1%-os kondik mennyire lényegesek? Az alsó mérés tartományba esetleg jelentősebb méréshibát okoz, vagy a garantált hőfok érzéketlenség/értékváltozás miatt lényeges?
Gondolok arra, ha 5%-os, jó minőségűt teszünk be, akkor mekkorát hibázunk?
Köszönöm a válasz(oka)t.
(#) appme válasza appme hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Kifutottam az időablakból, így mégegybe kell kérdezzek:
A 100uH pontossága mennyire lényeges?
Egyébként a Farnell-nél most néztem, van 1% jófajta kondi, beszerezhető tehát aránylag könnyen, de azért érdekelnének a tapasztalatok.
Ooops, csak 63V-os, remélem, attól még megfelel.
Következő: »»   98 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem