Fórum témák
» Több friss téma |
Hy!
HDD motorokhoz egy kézenfogható és egyszerű vezérlés kellenne nekem!! Ha valaki tud estleg megosztaná velem? Előre si köszönöm!
ez jóóó
engem is érdekelne elméletben tudom hogy kéne vezérelni csak gyakorlatilag enm ...... elvielg 3 fázisú motorhoz hasonlóan vagyis sztem uyganúgy... üdv
Az elmélet az jó csak kellene hozzá egy jó kis kapcsolás ami nem PIC-es vagy valami!
Helló!
Mellékeltem egy adatlapot egy HDD motor vezérlő IC-ről bár nem mondhatnám túl egyszerűnek, de biztos jól működik.
Elfelejtettem írni, de lejjebb van kapcsolási rajz is!
A vinyóban egy 3 fázisú szinkron! motor van. Ezért ezt fordulatszám felfuttatással érdemes indítani.
és hol lehetne beszerezni ezt az IC-t?
Mert ez elég jónak tűnik!
Szerintem minden HDD alján van valamilyen vezérlő meghajtó IC .
Régebbi (jónagy darab de kis kapacitású) MFM, RLL, SCSI winyókon még talán külön volt a vezérlő és a végrehajtó eszköz. Motor vezérlő IC után még volt 3-6 darab teljesítmény FET is. Motor vezérlő még nem volt integrálva 1 nagy 100lábúba mint manapság. Ezekből lehetne bányászni közel ingyé ... ! Igaz adatlapot lehet macerásabb hozzájuk találni .
nos amit te attál szetty azt már láttam és én úgy gondolom hogy abból valami hiányzik sőt biztos is jó lenne meg egyszerű csak a teljes kapcsrajz kellene nekem nem csak a fele!
Bubu54: Mi nem érthető rajta?
A srác csak azt a részt rajzolta be, ami a motor vezérléséhez kell, és megadta az asm rutint is hozzá. Ami hiányzik róla, az az oscillátor (kristály, két kondi), a reset áramkör (ami egyébként egy 10k-s ellenállás tápra az MCLR lábról), és még hiányzik külső oszcillátor, ami szabályozza a fordulatszámot. Ezek közül melyiket nem ismered?
Hát úgy nagyáből érthető csak hogy melyik lábra mi megy meg ilyenek a nincs ott!
Bubu54: Ha még nem foglalkoztál PIC mikrovezérlőkkel, akkor elég nagy falat lehet számodra ezt elkészíteni. Javaslom először nézd át a Microchip oldalát, vagy ehhez a feladathoz ezt a doksit.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/35007b.pdf üdv, Szetty
Hy!
Már foglalkoztam PIC-kel ugyanis a Propeller órát már megcsináltam és jól működik!
Helló!
Én is meg szeretném építeni vagyis már meg is építettem csak nincs még kész teljesen a fentebb említett kapcsolást. Engem az érdekelne, hogy milyen külső oszcillátor kéne hozzá? esteleg egy kapcsolási rajzot kaphatnék, sokat segítne! kösz üdv
szimulátor szerint, ha potit teljesen lecsavarod, akkor 1kHz környékén van afreki, ha meg teljesen fel akkor 125 Hz, annyi hogy a kitöltési tényező nagyon kicsi let,
majd az okosabbak, megmondják jó e
köszi!
Kipróbálom, majd beszámolok hogy működik! üdv
Helló!
Már majdnem kész a kapcsolás már csak a kvarc hiányzik. Az lenne a kérdésem, hogy működne-e a cucc 4Mhz -es kristállyal illetve 33pf-es kondikkal? Vagy esetleg kéne valamit módosítani a progin? http://home.clear.net.nz/pages/joecolquitt/0hdd.html üdv
hi
próba szerencse //szerintem igen// PIC nélkül is lehet ilyet csinálni, mondjuk ne555+bináris számláló+ROM+"erősítőrész", cska ez nagy helyet foglala el üdv
Hy!
Egy teljes rajzot majd tudna valaki feltenni amin minden rajta van!!!
Helló!
Igen, majd teszek fel egy teljes rajzot erről a kapcsolásról. Lenne még egy gondom. A kód ami az oldalon van, müxik egymagában, vagy ki kell-e egészíteni? Ugyanis fordításkor rengeteg hibát talál benne a fordítóprogram. Nem tudok PIC-et programozni, úgyhogy elkéne egy kis segítség. üdv
pár kép a tákolmányról...
egész csinos lett!!
Hát sajna én se tok programozni ha tudnák akkor segítenék benne! Majd várom egybe akkor az egészet előre is köszi szépen!!
amiket kitudtma javítani kijavítottam, most elmek reggelizni aztán megnézem mi a baj dbee paranccsal.
egyébként jó lett üdv
nah ilyen dbee parancs nem létezik valahogy fel kéne tölteni az eepromot, és működik, a vége fel kell cserélni egy parancsot.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Tulajdonképpen mit is tudok vele így csinálni, mivel ígyse hagyja lefordítani a progit, esetleg valami másra kéne cserélni azt a dbee parancsot? Vagy talán valami másik programmal kéne lefordítani, ami figyelmen kívül hagyja a hibákat és úgy beleégetni a pic-be? üdv
próbáld meg DE -vel:
ORG 2100H DE 0x24 DE 0x36 DE 0x12 DE 0x1b DE 0x09 DE 0x2d ha nem menne, akkor: ORG 2100H DW 3624H DW 1b12H DW 2d09H ha pedig igy sem, akkor az ICprog-ban direktbe progizás előtt beírod az értékeket az EEPROM részre.
utóbbit választ sztem!
indexnek egy fájlregisztert adtam meg, baj? nem tom mi az rp. Nekem most lefordul az MPASM el. csak mielőtt beégeted töltsd fel az EEPromot! üdv
Na kipróbéltam a mellékelt progival, úgy hogy külön töltöttem fel az eepromot, de mikor kipróbáltam, meg se moccant.
ja, és kiegészítettem a program eljét mert úgy nem akarta beleírni a chipbe csak miután módosítottam. Úgyis jól írtam be alulra az adatokat az eeprom mezőbe? üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |