Fórum témák
» Több friss téma |
Amint írtam, a stabkockárol lejövő elég neki. Ahogy írtad most konkrétan 30V van rajt, hát az pont amit maxon elvisel.
Összekötöttem a GND-ket látszólag semmi külömbség nincs.
Viszont ost elkezdtem állítgatni a potit és a következőket tapasztaltam: Ha elcsavarom az egyik véghelyzetbe, akkor egy picit elállítódik az egyik irányba, de ha jelet adok rá, akkor is ott marad. Átálltom a potit a másik végállásba. akkor a másik irányba tér ki, sokkal jobban mint az előző irányba (de ekkor sem mozog ha jelet adok neki) viszont a másik galvo is elkezd rezegni jobban mint előtte. Szerintem így kellene működnie mind a két galvonak, úgy ahogy a 2. galvo működik, mikor a potit az egyik végállásba tekerem és a másik galvo megáll, mert ekkor jobban kitér a tükröcske és nincs cincegő hang. Pár hozzászólással feljebb: Mennyire melegszik? 1-2 perc után éreztem, hogy kicsit langyos.
Írtad, hogy a nomex csatiban fecserélve volt a GND és a -. Nem kizárt, mivel a motorvezélő panelról kapta a GND-t az X,Y kábelen, a tápcsatin, pedig nem lehet hogy megnyirbált egy-két alkatrésztt. Ha elkezded visszabogarászni a nyákon, szerintem kiderül, hogy jutott nemkevés helyre feszültség.
Alaphelyzetben ha nincs rajta jel a potinak nem kellene változtatni a tükör álláson, ha van rajta jel akkor az ábra méretet tud álitani vele de átlós irányba tolj ezen ne lepödj meg.
Galvonak nem szabadna melegedni vagyis nekem nem melegszik, töb 10 perces járás után csak mag szervó meghajtó bordái lesznek melegek arra kell valmi venti vagy nagyobb borda, nekem galvo akkor melegedet ha nagyon gerjedt, ez beálítási hiba is lehet, de popelscen nagyon tul tudja vezérelni, NLS sokkal jobb ezen a téren.
Ha melegszik a galvótest,azonnal ki kell kapcsolni az egészet és kivágni a szemétbe azt a kókány panelt!
Nem vicc. Az én galvóm egyáltalán nem melegedett még akkor sem ha nem voltbenne a befogatóban.
Nem azt mondtam, hogy melegszik hanem hogy cincog.
Egy ajánlat! Mivel március 10-ig nem hogy a műszerész asztalomhoz nem férek hozzá, de még lakott területet sem fogok látni a melóm miatt, ha gondolod, kiveszem a DAC-ot a gépemből, mellécsomagolom az LPT kábelt, és átküldöm neked tesztelni. Aztán majd ha kitesztelted a galvókat visszapostázod. Igaz ez egyenlőre csak egy lézert vezérel, de működik. Amúgy nekem a maszek galvó sem melegszik, pedig a végfok az nem kicsi hozzá.
Bocsánat,nem feléd cimeztem,de akkor is igy van.
Addig örüljön,amig jók a tekercsek,mert csak egyszer fog a füst kijönni belőle.Többet nem.
Vannak kész nyáktervek amiket már sokan megépítettek, miért nem azokat építed meg Te is, aztán ha azzal megy akkor utána még mindig tervezhetsz és építhetsz saját panelt hozzá.
Ha akrod én is kölcsön adhatom neked az én lpt-s dacomat. Csak ne rontsd el a galvókat, attól többre hivatottal... Egyébként nekem differenciál kimentes dacom van. Nem tudom, hogy ez mennyire zavarhatja be a dolgokat.
Hát én sem szerettem volna hogy füstgép legyen a galvóiból, ezért ajánlottam fel a DAC om tesztre. Tényleg kár lenne a motorokért. Neked melyik féle van? Én ezt használom, teljesen jó. A mailemet megkaptad?
Mekkora szerencse,hogy a galvó is differenciál bemenetes :eek2:
Szebencének ez dac akkor lenne jó,ha tesz egy fázisforditót mindkét tengely kimenetre,mert a szervó bemenet az differenciál.
Közben visszanéztem a képeire, és rájöttem, hogy ki kellene neki egészítenie az én elektronikámat úgy ahogy írod is!
Ha valóban elküldöd neki,félórás meló az egész.Gyorsba egy nyák aztán stabilan ráforrasztani a DAC tetejéhez.
Hadd ne kelljen még ez miatt is izzadnia,tapasztalt már elég szemétséget,mondta. Amúgy "....ettől még az ő DAC-ja nem lesz működőképes..."(idézet Noo kollegától)
Hát sajna az attól valóban nem fog menni! Ha azt mondja megcsinálja hozzá ami kell, én küldöm neki, tegnap megbeszéltük privátban, csak nem akarok még plusz melót neki. Én csak a motorjait féltem, és inkább az enyémmel tesztelje, ami megy nem pedig a szerintem agyhalott DAC-al.
Nos egyelőre eddig jutottam. Holnap délután megcsinálom a párját. A tesztalany alumíniumból van, mert a kísérletezéshez sajnálom a lágyvasat elhasználni. A tekercskialakítással és elhelyezéssel kísérletezek majd. Ha elérek egy normális sebességet akkor cserélem majd a testet is.
Formás! Csapágy ha jól látom 10-es, Mágnesed mekkora? Én 4x15-öst használok. Van már egy garnitúra 7x2-es csapágyam, talán megalkotom hozzá a házat. A tekercset én 0,2-es huzalból gyártottam, egy 10x1 mm-es müanyag lapra tekertem, kicsit bonyolultan. A formázását úgy oldottam meg, hogy lemodelleztem a galvótest belsejét, a tengelyt, és összepréseltem satuban. Majd lakkal rögzítettem a tekercs vezetékeit. Precízen passzolt utána a galvóba.
Apropó, ha valaki tud a galvó befogatásához megfelelő alu tömböt, amiből ki lehet "faragni" az L alakot, azt megköszönném. És persze meg is venném!
8*3-as a csapágyam. Én is 4*15-ös mágnest használok kupakos tengelymegoldással. Ha jól láttam nálad is így van megoldva. 0,2mm tekercselőhuzalom van. 5,5mm-es furat van a mágnesnek. Az igy keletkezett cső külső átmérője 8mm. A tekercsnek 26mm hosszan van helye. Úgy tervezem hogy a tekercs hosszanti irányban el lesz nyújtva és amennyire csak lehet egy csíkba rendezve. Így nem oszlik el a mágneses erő hanem egy kis sávban koncentrálódik. Remélem hétvégén kiderül mennyire jó ötlet.
Nekem 12mm-es alu lapokból van kivágva. Aztán összecsavarozva.
Hát tévedtem 2mm-ert, de képről ennyi belefér. Igen én is a kupakos megoldást használom. Kicsit macerás párhuzamosan összeragasztani a mágnessel, de nem lehetetlen, persze tökéletesen nem lesz az.Nálam a tekercsek csak a mágnes két végéig érnek, és teljesen körbefogják azt.
Jól néz ki, de háát ilyenem sincs. Majd túrok valahonnan.
A ragasztáshoz én ezt az egyszerű sablont használom. Nem lehet észrevenni, hogy ütne a tengely.
Így oldottam meg én is, csak én 1-et esztergáltam, és félbevágtam. Jó hogy valaki párhuzamosan dolgozik ilyenen, legalább megbeszéljük a dolgokat. Én először amikor kész lettek a motorok, openloopként járattam őket, és csak utána ugrottam neki az elektronikának. Tényleg, elektronikán gondolkodsz, hogy milyen lesz?
Remélem tudunk egymásnak pár jó ötletet adni, vagy tapasztalatot cserélni.
Ez is ilyen félbevágós módszer, így egyforma mindkét oldal. Volt egy elektronikám ami működött már de annak volt pár baja. Eleinte kapott párszor túláramot és nem úgy ment ahogy kellett volna. A főbb alkatrészeket kicseréltem de lehet hogy valami ellenállás vagy kondi is kipurcant. Most megépítettem annak a továbbfejlesztett verzióját. Ezt egy külföldi fórumról szedtem le. Ha rendesen működik majd akkor közzéteszem, addig feleslegesen nem akarom. Tervben van egy olyan oldal, ahol részletesen le lesz írva, hogy hogyan lehet elejétől a végéig összerakni egy komplett lézershow-t. Olyan alkatrészekből amik nálunk is beszerezhetők. Nem csak lézershow témában hanem amolyan bulikellékes oldal. Egyelőre füstgép, habgép, lézer ami tervben van, aztán ami még jön. Persze szigorúan csak barkács kategória de a lehetőségekhez képes a legprofibban kivitelezve De ennek csak akkor állok neki ha már elindult a lézer és működik.
Itt vagyok már újra, volt egy kis kiesés HE-ről. Visszaolvastam.
Most, hétvégén megpróbálom lefotózni azt az eredetileg megtervezett dac-ot, ahol az IC-k lábai között mennek vezetősávok. Ha sikerül, akkor megépítem, kipróbálom, ha nem, akkor szerintem kölcsön kérném a tiedet és megépíteném hozzá azt a kis kiegészítő fázisfordítót. telectronak is köszönöm a felajánlását, egyelőre megpróbálkozom egy újabb dac-kal.
Közben megnéztem a dac-ot, hogy melyiket is kellene megcsinálni... Hjajj... Nem próbálkoztam még smd forrasztással, és aban sem vagyok biztos, hogy itt a helyi boltban van smd alkatrész, bár azt még meg is tudom oldani, inkább attól félek, hogy nem tudom megforrasztani, mert nem jó a pákám, azt is megkell csinálnom, csak kell hozzá egy másik páka... Max hőfokon működik csak, csak így megsüti az ónt és ha "sokáig" odatartom a vezetősávhoz, akkor a rézfólia leolvad a horozó anyagról...
A hétvégén megpróbálok valamit alkotni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |