Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dióda helyettesítés

Témaindító: zoly15, idő: Jún 2, 2007
Lapozás: OK   21 / 21
(#) trabi007 hozzászólása Aug 22, 2024 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésel fordulnék felétek , hogy adott egy Elektrolux mosogatógép vezérlő panel , amiben tönkre megt a vezérlő panel tápegység része , és egy SM516 dióda is szakadást mutat , ezt a diódát mivel tudnám helyetesíteni mert nem tudtam ilyet rendelni.
(#) Tomi94 hozzászólása Csü, 18:28 /

1K34A dióda helyettesítője

Sziasztok!

Mutatós műszerrel épült kivezérlésjelzőhöz másolnék egy régi magnóból származó kapcsolást (azért pont azt, mert annak egy donor példányából származik a műszer is). Az egyszerű tranzisztoros erősítést követően 1K34A jelű diódával történik az egyenirányítás - amely természetesen 45 év után már nem kapható.

Nem túl sok találat van rá a neten, ill. mindenhol 1N34A-t emlegetnek, azt RF demodulálás, ill. audio célokra is (pl. elvileg hangszer effektekben is használt típus volt). Már az sem kapható sehol (max. kétes weboldalakon hirdetik, a valószínűleg hamis alkatrészt ilyen néven), de annak legalább van adatlapja: kis jelű, tűs germánium dióda.

Nem gondolom, hogy egy VU méter esetén (ami ráadásul nem stúdióműszernek, inkább csak design elemnek készül, maradék alkatrészből) túl kritikus lenne a pontos karakterisztika betartása, valószínűleg a kis nyitófeszültség volt az egyetlen oka, hogy 1980-as készülékben még ezt választották anno. Ez alapján jól gondolom, hogy gond nélkül helyettesíthető hasonlóan kis feszültségesésű, modern Shottky diódával is..?

A magától értetődő megoldás, hogy bontsam ki a donor gépből a diódákat is, nem járható. Már eleve csak bizonyos részeit kaptam meg a saját komplett készülékhez, és a főpanel nem volt közöttük.
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:29
(#) kadarist válasza Tomi94 hozzászólására (») Csü, 18:40 /

Szia! Helyettesítheted egy kisáramú Schottky-diódával.
(#) proli007 válasza Tomi94 hozzászólására (») Csü, 19:19 /

Hello! Inkább kunyerálj valakitől két Germánium diódát. Jobban jársz. Pld..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 21:26 /

Nem kell tűs dióda erre a célra.
Ha nem sürgős akkor Granpával küldök párat ajándékba.
(#) granpa válasza Tomi94 hozzászólására (») Csü, 21:54 /

Ha nem sürgős, 6-a táján elugrasz érte hozzám. (p.ü.ment)
(#) Tomi94 válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 18:25 /

Köszönöm, már felvettem vele a kapcsolatot üzenetben.

Viszont, akárhogy is megoldódik, már csak kíváncsiság okán: a tűs dióda milyen speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt kedvelt bizonyos célokra? (Pl.: detektoros rádió leírásokban szinte mindig ezt olvasom, mint ajánlás.) A germánium az alacsonyabb nyitófeszültség miatt tiszta sor. De a tűs kialakítás mit tesz hozzá?
(#) proli007 válasza Tomi94 hozzászólására (») Pé, 19:43 /

Hello! Kisebb a kapacitása, mint egy rétegdiódának.
Következő: »»   21 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem