Fórum témák
» Több friss téma |
hi all!
Arra gondoltam, hogy csinálok ilyen éjjszakai jelzőfényes dolgot kék ledből. Arra gondoltam, hogy fogok egy 220Vos dugót, és annak a tokjába beleteszek egy kék ledet... Mit kell megépítenem hozzá? Nem lehetne vmi olyat, hogy ne kelljen nappal kihúzni? Mert pl lehetne olyat, hogy ha sötétedik akkor magától bekapcsol? thanksz.
Hali.
Na ez persze megoldható egyszerűen... Most már este van. Holnap keresek valami kapcsolást hozzá. Csak nagyon vigyázz, mert sok az a 230V! Nagyon le kell szigetelni, és nagyon jól kell megválasztani az ellenállások teljesítményét, mert kigyulladhat mint a huzat A bekapcsoláshoz meg tulajdonképpen elég egy tranzisztoros kapcsoló fokozat is. Holnapra szkennelek be valami ilyesmi rajzot...
1X csináltam ilyet, bár azt diagnosztikai céllal. Olyan 700 forintos kapcsolós dugvillába fér bele, ha jól emlékszem 5w-os előtét kell hozzá, de nem emlékszem, hány ohmos, no meg a LEDdel párhuzamosan egy dióda visszafelé, de így is akkora hőt nyom, hogy folyamatos üzemre nem alkalmas. Én 3 LED, 3 ellenállás, meg 3 dióda összeállításban készítettem. Bekötése:
L-N, N-F, F-L. Cél: egy pillanatra bedugod, ha a 3 LEDből 2 világít, akkor van fázis, nulla, védőföld. Ha egész más a kórkép, akkor vmi hiányzik, meg kell nézni a bekötést. Ez akkor jó, ha a villanyász egy egész lépcsőház dugaljait akarja ellenőrizni. Megjegyzés: a LED ne legyen 20mA-nál nagyobb áramigényű, mert az első bedugáskor leteszteled a FI relét (leold, mert ha 30mA megjelenik a védőföldön, azt érintésvédelmi hibának/balesetnek érzékeli).
Ja, egyébként te inkább vmi kapacitív táp megoldását keresd, tehát ne ellenállásban, hanem kondenzátorban gondolkozz - az nem melegszik.
Nah először is, köszi hogy válaszoltál...
Megkérdeztem elektro tanáromat, és azt mondta, hogy olyan kis méretben a melegedés és a fogyasztás miatt nem jó az ellenállás, de viszont vannak egyszerű kapcsoló üzemű tápok... Azt mondta, hogy ami a telefon töltőkben van az is olyan... Nem tudtok vmi kapcsolást adni?
A kapcsolóüzemű tápot ne akard házilag megcsinálni szerintem, főleg ilyen kis méretben. Ha már ebben gondolkodsz, lehet venni 1-2 ezer Ft-ért mobiltelefon-töltőt, ami típustól függően kapcsolóüzemű, vagy trafós. Végülis ez utóbbi is megfelel erre a célra sztem. Olyat válassz, ami szét lehet csavarozni.
Ha mégis a házilagos megoldást preferálod, akkor inkább LED, és egy antiparalell kapcsolt dióda, plusz egy kondenzátor előtétnek ellenállat helyett.
Ha akkor maradok a kondis megoldásnál, akkor mekkora kondit szerezzek? A kék led asszem 2.7 volt, 20mA.
A be-kikapcsolást fényérzékelővel, és ( a kapacitív előtét miatt) triakkal, miniatűr relével, vagy AP tirisztorokkal tudnám elképzelni...
Aham... kezdem érteni... De ha ott a fesz a lednél, akkor nem tom pl egy sima BC182-vel kapcsolni?
Mivel váltóáram van, nem. A kapacitív előtét csak váltóáramon üzemel. Ezért kell az antiparalell (ellenkapcsolt) dióda is.
Ja, a kondi értéke olyan 470nf körüli.
Lényeg, hogy jó minőségű, legalább 630V-os legyen. Ha lesz egy kis időm, összeütök vmi tervet a ki-bekapcsolgatásra.
Hali!
Pl.: [link=http://www.circuitsonline.net/circuits/sch/000077.gif]http://www.circuitsonline.net/circuits/sch/000077.gif[/link] erre gondoltál? A szürkület kapcsoló szerintem nem kell...Napközben úgysem zavar a fénye! VIC
Köszi...
Pénteken megyek el boltba... akkor megveszek mindent!
Köszi Att műxik... Kétszer lecsaptam az ÉV relét, de most már stabilan megy...
vicsys, neked is köszi, de először ezt a megoldás módot Att mondta. De azért köszi neked is.
A "vicsys"-s kapcsolási rajra egy jólmüködő alapkapcsolás.
Eg-két módositással lehet ezen még csiszolni, PLD: A 220n-os kondi helyett célszerű 470n, vagy 680n, esetleg 1mikroF-ost alkalmazni. !!! FIGYELEM A kondiknak feltétlenül váltakozó áramuknak kell lenniük, és legalább 400V-os legyen. A 600V-os JÓ!!! Az R2 lehet 150ohm, a C1-el párhuzamosan kell kötni egy 1Mohm-os ellemállást (ez a kondit kisüti kikapcsoláskor). Ha az 1diódás egyenirányitás helyett grécet (diódahidat) alkalmazol, ezt kondival (10-100mikroF) simitod,és ezt ellenállásal+céner diódával szabályozod, akkor kapsz egy kondis feszzabályozott tápegységet, mejre az élyszkai bekapcsolás már egyszeüen megépithető. Ezt az elrendezést már jópárszor megépitettem. A ledek sámát pedig egyszerűen sorbakötéssel lehet megnövelni mint a kondis mint az ellemállásos változatoknál. Az ELLENÁLLÁSOS változatban !!!ha van megfelelő hűtésed!!! 10Kohm-os is alkalmazható, ennek a teljesitménye nem lehet kissebb 5W-nál. "10W-os ajánlott" Fontos a LED-eken és egyéb alkatrészeken életveszéjes fesz van jelen, még kikapszolt állapotban is balesetet okorhat!!! Kész kapcsolás még nincsen beszkennelve. Üdv mindenkinek
Ha valakit még érdekel a LED 230V ról üzemeltetve, írjoa a címemre:
*** A rajzot elküldöm EMAIL-ben. Egyébként az áram-védőkapcsolóról (FI relé) sok téves információt írtak be, erről is szívesen tájékoztatok.
Miben tévedtem?
hello tegyél rá alkony kapcsolot
Valaki eltudna magyarazni,hogy ez hogy mukodik,miert mukodik ? Az oke hogy a kondezator vezeti a valto aramot aramot,de ebben az esetben az ugy mond felesleges feszultseg nem a kondenzatoron diszipalodik el ?
Sziasztok. A kondis LED-tápegységnek pont az a lényege, hogy nincsen rajta hőveszteség.
A kondenzáror a váltakozó áramú áramkörben mint energiatároló elem szerepel. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a váltakozó áram egyik hulláma valamilyen polaritásra feltölti a kondenzátort. Ez a feltöltődés addig folytatódik amig a szinusz hulláma elneméri a csúcsfeszültvéget, és ezután a kondit a csökkenő feszültség elkezdi kisutni. A kondi kisütése a színusz hullám nullaátmenetéig tart. És ugyanez a folyamat játszódik le az ellenkező polaritású hulámmal is. A töltés és kisütés fojamán áram folyik az áramkörben, és ez az áram használható fel. Csak a töltő és kisütő árakokat kell diódával szétválasztani, és felhasználni. Az eggyik dióda a kondi feltöltéséről gondoskodik, mig a másik dióda táplálja a kivánt eszközt. Idézet: „Hátránya ennek az elrendezésnek az, hogy csak az eggyik szinuszhullám végez munkát.” A graetz (ejtsd: gréc) -es kapcsolásnál a kondinak ugyanaz a szerepe, "töltödik és kisül". Csak a graetz-es diódakapcsolás mind a két színuszhullámot munkára tudja fogni. Igy viszonylag simább egyenáramot foguk kapni. Mivan akkor amikor kevesebb energiát használok el mina amit a kondi biztositani tudna??? Ilyen esetben a konbenzátoron energia halmozodik fel. Tehát nemtud kisülni és feltöltődni egy feszültég szit alá illetve fölé. Azt, hogy ez a fesz pontosan mekkora az kondenzátor kapacitása, a felhasznált teljesítmény, és az alkalmazott ferkvencia értékei határozzák meg. Kondiértékek és a róluk levehető áram tapasztalati értékei: 220nFarad:5-7mA (0.005-0.007A) 470nFarad:12mA 680nFarad:17mA 1MikroFarad:22mA Áramértékek csak iránymutatók, Értékeiket az aklalmazott áramkorlátozó ellenállás értéke is befolyásolja. Figyusz!!! A kondiban feszültség található még kikapcsolt állapotban-is. Idézet: „A kondit kisütő párhuzamosan kapcsot 1MegaOhm-os ellenállás alkalmazása kötelező!!!” Hát röviden ennyi... Üdv: _jani_
Koszi elolvastam es elgondolkodtam rajta,most mar aszem ertem.Kozben meg is epitettem ezt.http://www.aaroncake.net/circuits/supply5.htm
Arra jutottam,hogy a rendszerbe 1 masodperc alatt a kondenzator altal tarolhato energia 200 szorosa juthat be.A tobbit a kondenzator kizarja,igy nincs is mit eldisszipalni.Tehat ha jol gondolom akkor 1 µF-os kondi eseten masodpercenkent egy 311 voltra feltotott 200 µF-os kondenzatornak megfelelo energia jut be. Viszont a nagy feszultseg az marad,es csak a zener dioda terhelese nem engedi hogy a feszultseg 311 voltra emelkedjen.(legalabb is az altalam epitett verzional) A masik kettonel viszont nem ertem a leddel parhuzamosan kapcsolt dioda hogy korlatozza a feszultseget,illetve ha korlatozza is akkor viszont 0.6 volt korulire kene, akkor meg nem vilagit a led.
Ez a [link=http://www.aaroncake.net/circuits/supply5.htm]http://www.aaroncake.net/circuits/supply5.htm[/link] kapcsolás semrossz, bár C1-el sorba és a graetz után javasolt bekötni 1-1 Db 680ohm* -os elenállást! (* értéke változtatható, de 200ohm-nál kisseb nem célszrű)
Annál a kapcsolásnál ahol 2db dióda pár ellenállás a kondi és a LED található, ott a LED képezi a feszültség korlátozást, (szabályozást) persze a soros ellenállásával eggyütt. Ez a kapcsolás a félhullámú egyenirányitás... Persze a kondenzátorokról több oldalt-is lehetne irni, és van még egy pár képlet is a pontos számitásokhoz. Ha érdekel utánuk nézhetek... Sziasztok: _jani_
Ket ellenalasra miert volna szukseg ?
Gondolom persze,aramkorlatozasra,de hat itt ugyse lep fol tul nagy aram.Probabol rovidre zartam a kimenetett,max 28 mA aram jon ki. "Annál a kapcsolásnál ahol 2db dióda pár ellenállás a kondi és a LED található, ott a LED képezi a feszültség korlátozást, (szabályozást) persze a soros ellenállásával eggyütt." Igen,es a vele parhuzamosan kapcsolt 1n4007-es dioda pedig a ledet vedi a forditott feszultsegtol.Jol gondolom ?,mert hogy a ledek forditva kb 5-10 V-ot tudnak elviselni. "Persze a kondenzátorokról több oldalt-is lehetne irni, és van még egy pár képlet is a pontos számitásokhoz. Ha érdekel utánuk nézhetek..." Erdekelne ha nem tul nagy faradsag megnezhetned.
Helló DUKE.
Idézet: „Igen,es a vele parhuzamosan kapcsolt 1n4007-es dioda pedig a ledet vedi a forditott feszultsegtol.Jol gondolom ?,mert hogy a ledek forditva kb 5-10 V-ot tudnak elviselni.” IGEN. Jól gondolod. Gondolj bele, ha egy kondenzátorral csak egy diódát kötsz sorba (legyen az LED vagy csak egy SI=Szilicium dióda), akkor milessz? Ennél bekötésnél csak töltöd-töltöd-töltöd a kondit. Ilyenkor a feszültség a vonali feszültség csúcsértékére töltődik fel. (Vonali veszültség az a 230Volt amit az othon haszálunk.) Ez egy statikus egyenfeszültség, ezzel még nemsokat tudsz kezdeni... Hogy mekkora lessz ez a feszáltség? A csúcsfeszültség értékét megkapod ha az GÖK2-őt megszorzod az effekfiv feszültséggel:
Tehát a kondenzátor 325.22Volt - a Dióda nyitófeszültsége (0.5Volt) = 324.72Volt lessz. Az effektív feszültség képlete:
És a csúcsáram képlete:
Nameg a effektív áram értéke:
[A váltakozóáramú eszközökön mért feszültség és áramerősségadatok EFFEKTÍV értékeket jelentenek!] Vissatérve a LED-témára. A LED-re katalógus adatok vonatkoznak, melyek a következőkből álnak: Nyitóirányú feszültség: jellemzően 2.2Volt körül. Záróirányú feszültség: alkatrészfüggö. Nyitóirányú tartós áram (ettől még a félvezető nem károsodik) : általában 15-20 miliAmper:no:. Nyitóirányú ismétlődő csúcsáram : alkatrészfüggő. (ijenkor a kristálynak időt kell hagyni a lehükésre, különben tönkremegy!) Nyitóirányú NEM ismétlődő csúcsáram : szintén alkatrészfüggő (a kristálynak időt kell hagyni a lehükésre, különben tönkremegy!) Szerintem egyenlőre ennyi eléglessz. Üdv: _jani_
Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehetne megoldani LED tápellátását 220(230) voltról?! Nem trafóval!
Mert arról lenne szó, hogy csináltam egy elosztó dobozt, 6 külön kapcsolható konektorral, és szeretném visszajelezni a bekapcsolt állapotot. Elösször glim lámpicsekre gondoltam, de bevallom, amikor kiderűlt, hogy darabja 360 forint, úgy döntöttem annyiért nem kell.. És eszembe jutott, h valahol mintha láttam volna ilyen Led megoldást. (kondival, vagy előtét ellenállattal. már nem tom) előtét ellenállatot ugyanúgy kellene számólni mint sima DC feszen? Előre is köszi mindenkinek..
Hali!
Erre nincs jobb megoldás, minthogy átolvasod ezt a topikot töviről-hegyire és akkor legalább valami fogalamd is lesz arról, amit majd megépítesz: Itt egy mára már elavult link szerepelt.
Ohh.. köszönöm.. Pedig átnéztem a topikokat, valahogy elkerűlte a figyelmemet.. átolvasom.. köszi!
hello!
én egy elosztóba építettem ilyet valami kondenzátoros megoldással még lehet megvan a rajza,egy extra vörös led üzemel 220 ról,utánnanézek ha még aktuális neked
Háát ha megnézed esetleg, bármikor jól jöhet. mondjuk egyenlőre átvariáltam az elgondolásom.. mert van itthol 3glim, azt beraktam, és a maradék három egyenlőre jelzés nélkül marad.
tegnap vhol láttam 150 - 200 ft ért 230 as ledet..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |