Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   5 / 276
(#) gerenk válasza Horv hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Tekercsed jónak mutatkozik, bár jobb lett volna müa. csőrekészítened,stabilabb.
Diódának az AA sorozatból keress ezek germánium jeldiódák pl AA116-tól AA-119-ig.
Kiváló lenne az OA1160 is, szivesen adnék Neked egy egész panelt amin kb 200 db van belőle Debrecenben
elérhető. Azért kell ge. dióda mert azok nyitófeszültsége
0,2-0,3 volt kicsi a kapacitásuk mert tűvel érintkeznek a
germánium lapkával.
Nagy frekvenciák egyenir. használhatók kb 1000 MHz-ig
Forgókondinak ha tudsz szerezni 470-500 pF alu lemezes
légszigetelésű kettősforgót használj, igaz hogy csak az egyik fele szükséges KH vételhez.
(#) Horv válasza gerenk hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Köszi a választ és az ajánlatod ,de nem vagyok Debreceni...

Amúgy sikerült szerválnom egy 30éves rádióból egy jókis forgó kondit
Valaki megtudná nekem mondani miért van neki 4 vezetéke?
(#) Horv hozzászólása Nov 1, 2009 /
 
És melyik mire szolgál ?
Gondolom a piros és a fekete a vcc és gnd ,de kék és a fehér ?
(#) gg630504 válasza Horv hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Két kondenzátor pedig azért van egybeépítve, mert heterodyn vevőnél nem csak a bemeneti rezgőkört, hanem a helyi oszcillátort is hangolni kell, egymással párhuzamosan.
A kondenzátor házát a földre kösd. Ha elég az egyik fele, jó, ha kevés lenne, akkor kösd párhuzamosan a két felét.
Rádióvevő logikai felépítése Te most klasszikus egyenes vevőt építesz.
(#) gg630504 válasza Horv hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
A Crystal radio - detektoros rádió topikot is olvasd át. Csak 1000 hozzászólás
(#) Horv hozzászólása Nov 1, 2009 /
 
Oh értem , köszi!
(#) gerenk válasza Horv hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
A képen a forgókondi a VEF sorozat forgója, 2x9-375 pF
kapacitású, detektoros kapcsolások a klasszikus 500 pF
forgóhoz publikáltak, a tekercs menetszámát meg kell
emelned kb 20 menettel hogy a KH sávot átfogja.
A két felső vezeték a hidegpont /ház/ azért külön hogy
stabil érintkezés legyen ne a csapágygolyókon keresztül.
Az alsó két vezeték a szektoronkénti melegpont
(#) szilva hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Sziasztok!

Próbálok egy FM vevőt építgetni, jelenleg van egy deszkamodellem, ami a mellékelt képen látható is (a kép minőségéért elnézést, csak telefonnal tudok most fényképezni).

A vevő felépítéséről néhány mondat:
- a nagyfrekis rész egy AN7213-ra épül, ami RF erősítőt, helyi oszcillátort és keverőfokozatot is tartalmaz (SIL tokozású IC a légmagos tekercsek közt a jobb oldalon);
- a hangolás varikapokkal történik (BB139), a helyi oszcillátorhoz be van téve egy második varikap is (BA283) az AFC számára;
- a KF/FM demodulátor fokozat külön feltét-panelre került, így ki tudtam próbálni többféle megoldást is, most éppen AN7224 van ott, de próbáltam LA1231-gyel is;
- a helyi oszcillátor jele emitterkövetős kicsatolás után egy MB501L-lel felépített, 64-es osztóra kerül, aminek a kimenetén egy tranzisztoros erősítő/meghajtó fokozat van, aminek a kimenete TTL szintű jelet ad (a KF feltétpanel alatti rész);
- a vevő hangolása mikrokontrollerből történik, a frekvenciát folyamatosan mérve egy szabályozókör alakul ki, amivel a vételi frekvencia nagyon pontosan tartható, de nem a klasszikus PLL elven működik;
- sztereo dekóder jelenleg nincs, a "végfok" egy TEA2025B, aminek egyik csatornája 3.5-es jack aljzatra van kivezetve, a másik csatornáján panelba épített buzzer lóg kísérleti jelleggel.

Szándékom, hogy komplett egységgé váljon a készülék, illetve gondolkozom két kivitel közt: az egyik egy telepes, hordozható cucc lenne, a jelenlegi kiépítés (RF+KF) ezt lehetővé teszi, 4db AA celláról tudna működni; a másik egy asztali készülékbe építhető vevőmodul lenne. Az asztali kivitelbe lehet építeni 10-12V tápfeszültségigényű KF fokozatokat, pl. az LA1231 (vagy uA3089) ilyen, és szubjektív véleményem szerint a hangja is szebb. Az asztali kivitelt meg lehet még fejelni egy MOSFET-es bemeneti fokozattal (pl. BF982), további rezgőkörrel, a telepes üzemnél a "jelentős" áramfelvétel miatt ilyenben nem gondolkodom.

Lenne azonban pár konstrukciós kérdésem azoktól, akik ebben az RF technikában jártasabbak:

1. A légmagos tekercseket szerintem jobb lenne kiváltani maggal hangolhatókra, ezügyben szereztem 4mm átmérőjű, sárga jelölésű menetes magokat is. Viszont nem tudom, milyen tekercstestet kellene ehhez fabrikálni, vagy hol lehetne gyárit beszerezni. Tud valaki segíteni, ajánlani valami megoldást?

2. Miféle árnyékolódobozba kellene beszerelni egy ilyen vevőt, lehet-e venni ilyen dobozt, vagy valamiből csinálni kellene? Elég-e, ha NYÁK-lemezből összeforrasztok dobozt neki?

3. A digitális és az RF rész összekapcsolását hogyan érdemes kivitelezni, hogy minél kevesebb zaj kerüljön át a vezérlésből a rádióba? (Az alkalmazott PIC belül egy 96MHz-es PLL-es jelet állít elő, amit leoszt a működéséhez szükséges órajelre - sajnos ez pont a vételi sávba esik.)

4. Asztali készüléknél felmerült, hogy dual-gate MOSFET-ekkel alakítsam ki az RF részt. Érdemes-e a jelenlegi IC elé építeni ilyesmit, vagy akkor már inkább legyen diszkrét FET-ekkel és tranzisztorokkal megépítve a "frontend"?

5. Ha esetleg elkészül a "készülék", van-e valaki Budapesten, akinek van megfelelő RF műszerezettsége, és kedve ahhoz, hogy a készülék paramétereit megvizsgáljuk?

Ezeken túl minden ötletet, javaslatot szívesen veszek! Előre is köszönettel!

20091105.jpg
    
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Nov 5, 2009 / 1
 
Üdv!
Végigolvasva, több dolog jutott eszembe:
Jók a légmagos tekercsek, nem feltétlen fontos a hangolóvas. Csak akkor, ha tudsz szerezni műa csévetestet, akár árnyékoló búrában. Ilyeneket gondolom, csak bontásból. Ettől valóban stabilabb kivitelt tudsz készíteni.
Nem tudom mi az a majdnem PLL, de ha mikrovezérlővel csinálod, akkor már lehetne igazi is. Ha már PLL van, akkor az AFC fölösleges, de értelmetlen is.
Célszerű a fokozatokat árnyékolni egymástól, különösen a digitális részt, mert jelentős zavarokat okozhat, ami növeli az interferenciát, hamis vételi helyeket stb. Az árnyékolást vékony ónozott lemezből, hajtogatással tudod elkészítani egyszerűen, szerintem a nyáklemezből készült egy kicsit ormótlan. Az átvezetésekhesz használhasz tápnál átvezető kondikat, és átvezető üveggyöngyoket, vagy ha nincs, akkor egyszerűen egy nagyobb lyukon kivezeted.
Bemeneti fokozatként a FET eket nem különösebben javaslom, tranzisztorral zajszegényebb bemenő fokozatot lehet kreálni, ezért érzékenyebb lehet, bár a FET -nek jobbak a nagyjelű intermodulációs tulajdonságai.
Így az asztaliba FET -et, a hordozhatóba tranzisztort javasolnék, mert annak úgysem lessz soha rendes antennája, az asztalinál meg nem annyira fontos az érzékenység, lehet rá tenni nagynyereségű antennát.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Nagyon köszönöm a segítő reagálást!

A vasmagos tekercseknél én elsősorban arra gondoltam, hogy azoknál a vasmag miatt koncentráltabb a mágneses tér, és így kevésbé hatnak egymásra (de lehet, hogy ez hülyeség), de persze az árnyékolóserleges megoldás lenne a lehető legjobb.

Meg ugye az oszcinál ugyan nem annyira kritikus (egyszer belövi az ember, hogy a teljes sáv egy értelmes varikap-feszültségtartományba kerüljön), de a vételi frekire hangolt köröknél elvileg a tekerccsel és a párhuzamos trimmerkondival a sáv két pontján kellene az együttfutást állítani. A légmagos tekercsek széthúzgálása-összenyomása nem egy túl elegáns megoldás, ráadásul elég macerás a jelmaximumot így megkeresni, mert a tekercshez közelítés jelentősen elhangolja azt. Tekerhető vasmaggal ellátott tekercseknél ez a művelet sokkal precízebben elvégezhető.

A vékony ónozott lemezre kellene tipp, hogy honnan, milyen lemezt próbáljak meg szerezni, ami be is szerezhető és alkalmas a célra.

A hangolóegységet szeretném úgy megtervezni, hogy akár hagyományos, potméteres-AFCs módon is használható legyen, ezért a külön AFC diódát mindenképpen megtartanám. A másik, ami miatt most használom is, hogy a mikrovezérlőből 10 bites PWM-mel tudok "analóg" hangolófeszültséget előállítani, és ez bizony néhol (különösen a sáv alsó részén) 30-40kHz-es lépésközt is eredményez. Ezért most a pontos frekire szabályozásban használom az AFC-t is, ami sokkal kisebb tartományban hatásos, és ezt egy másik 10 bites PWM-ről tudom meghajtani.

A PLL vagy nem PLL kérdése bennem is felmerült, valószínűleg még kellene tanulnom PLL témában. Az én elképzelésem szerint úgy lehetne megvalósítani, hogy a helyi oszci frekijét kellene osztani egy programozható osztóval, és ezt "összeüttetni" egy etalon frekivel. Az összeüttetés egy tárolóval menne, ami egyik állapotába az oszci jelét osztó lánc túlcsordulásakor billenne, a másik állapotába pedig az etalon frekvencia egyik élénél. A tároló kimenetének integrálása adná a hangolófeszültséget. Egyensúlyi állapotban a tárolót be- illetve kibillentő élek minden periódusban ugyanabban a fázisban jönnek, így a tároló kimenetének integráltja nem változik. Ezzel csak annyi a bajom, hogy a tároló billegése relatív kis frekivel történne (1kHz alatti), aminek az integrálásakor elég komoly szűrőt kellene alkalmazni, hogy a hangolófeszen keresztül ne vigyen túl nagy modulációs zajt a vett műsorba. Ha valamit nem jól mondok, akkor szólj bátran!

A jelenlegi megoldásban tulajdonképpen egy I típusú szabályozás valósul meg, azaz ha (pl. hőmérsékletváltozástól) elmászik a freki, akkor a szabályozás szépen utánahúz. Ha jól számolok, jelenleg másodpercenként 16-szor történik meg a frekvencia mérése és a kívánthoz képesti ellenőrzése/követése. A PWM-ek 46kHz körüli frekivel mennek, ezt sokkal könnyebb "zajmentesen" integrálni egy RC taggal. Ellenben van egy ötletem, amivel a klasszikus PLL-es megoldásba bele lehetne segíteni a mostani PWM jelekkel, csak le kellene programozni az egészet. Lehet, hogy nekiülök és kipróbálom, most ez a deszkamodell úgyis ilyenekre van összerakva.

A tranzisztor-FET-MOSFET kérdést még emésztenem kell, én valamiért úgy gondoltam, hogy a MOSFET-ek ezen a frekin mindenképpen jobbak a bipolárisoknál, de hát pont ezért tettem fel a kérdéseimet, hogy tanuljak!
(#) Class-A-. hozzászólása Dec 19, 2009 /
 
Szevasz ! Én is nagy hódolója vagyok a rádiónak utoljára egy hete vettem egy pacsirta rádiót. Mindig is szerettem volna épiteni egy komolyabb vevőt de nemvolt segitségem. Most talán van ?! albertpirigyi@gmail.com - irj ha gondolod.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Üdv!
Kire gondoltál? Ha használnád a válasz gombot, vagy világosabban fogalmaznál, választ is kaphatnál.
Az emil címet nem kellene a hozzászólásban nyilvánosságra hozni, kellemetlen következményei lehetnek, ha valaki meg akar keresni, megteheti privátban, vagy az adatlapodon megadott címeden is.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Nem gondoltam senkire,csak írogattam más fórumokba is és nem kaptam lelkesítő reagálást sem ötleteket.Minden esetre én rádiózom,építgetek.Egy csöves rádiót szeretnék FM re építeni.Nem tudom van e értelme,mert a mai tunerek között -pontosabban a 90 évek -tunerei között vannak elég jók és olcsón meglehet kapni,majd kis tuningal fel spécizni.Minden esetre most nemrég vettem egy PACSIRTA rádiót.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ha rádió vevők építésével szeretnél foglalkozni, akkor jó helyen vagy. Döntsd el hogy mit is szeretnél. Kezdetnek az is jó, ha egy meglevő rádiót pl. Pacsirta, tanulmányozod, hangolgatod óvatosan, majd később gondolom az URH fokozatot áthangolod a 88 - 108 MHz sávra, méregeted a csövek munkapontjait, beállításait.
Csöves rádiót építgetni csak akkor érdemes, ha csak az építés kedvéért csinálod, elég nagy kihívás a mai időkben. Ha a vételmegfigyelés (DX) a célod, jobban jársz ha integrált áramköröst építesz, hamarabb érsz el eredményt.
Azt azért nem árt tudni, hogy némi műszerezettségre mindenképpen szükséged lesz. Egy frekvencia mérő, és egy szignál generátor nélkül nehéz lesz. Ezt egyszerűbb esetben egy GDO nak nevezett kombinált amatőr műszer is megteszi.
Járj utánna a neten, és ezen fórum más oldalain is, és ha van kérdésed, halljuk.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2010 / 1
 
Meglep a gyors válasz!-Hogy mit is szeretnék?Egy nagyon jó csöves tunert építeni!Mint ahogy mondtad ,egyenlőre a pacsirta rádióval szeretnék foglalkozni,pontosabban át hangolni 88-108 ra.De ezt úgy szeretném,hogy az eredeti benne lévő bemeneti egységet át hangolni és ha lehet nem egy külön álló konvertert csinálni.Persze az is jó lesz ha máshogy nagyon macerás.Ugyan is annyira megszállottja vagyok a rádiózásnak,hogy már három db pacsirtát vettem!Az egyik sajnos le esett és összetört,mikor vittem föl a padlásra-ez kocka dobozos volt-.A másik kettő hajlított kávás-dobozos-és talán az országban a leg jobb kondícióban van.Szinte új állapot!Na most azt amelyik le esett, azt szét bontanám és abból kezdenék egy csöves FM rádiót építeni.Nem FM-DX re használnám.Arra vannak kiváló tunereim.Mert az FM-DX is érdekel,ennek is megszállottja vagyok!Nos ez egy kis be mutatkozás is volt részemről.Ezek után várok minden ötletet ,javaslatot.Köszönöm a válaszaitokat.Több órát fent vagyok a neten naponta,tehát figyelem a fórumot.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Gondolom, a Pacsirta rádió kapcsolási rajzát már beszerezted.
Mindenek előtt a kibelezett darabból építsd ki a tunert, és keresd meg benne a modulátor, és az oszcillátor tekercset. Ezek egy közös vasmag hangolású testen vannak. Ezekkel kell majd először foglalkozni.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Még nincs meg a rajza de ha valaki ,vagy te be linkelnéd ,azt meg köszönném. -FM-DX el kapcsolatban ,van itt valaki a fórumon?
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Azt szeretném meg kérdezni,hogy van e értelme több fokozatú KF erősítőt csinálni,mármint 3,4,5 fokozatúra gondoltam ,na persze 10-7 Mhz re. Na meg azt is kérdezném,hogy keverő fokozatot házilag nem e tull gázos csinálni?Esetleg ,nincs e valakinek pacsirta hangszórója meg egy kimenője?Egyenlőre ennyi. , Vagy nyissunk egy - FM rádió építése - fórumot ?
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
A rajzot csatolom.
Szerintem, jó helyen vagyunk, nem kell új topik.
FM DX -el kapcsolatban csak annyit érdemes tudni, hogy kell hozzá egy nagyon jóminőségű, zajszegény nagyérzékenységű vevő. Az egyszerű műsorszóró vevők, amilyen a Pacsirta is, nem igazán alkalmasak ilyen célra, annak ellenére sem, hogy a jobbak közé tartozik. Lényeges még a lakhelyed paraméterei, és kell még jó antenna, esetleg antenna rendszer.
Az sem kedvez a DX -elésnek, hogy a sáv meglehetősen zsúfolt. Egy jó vevő megépíthető csövekkel is, de a kívánt sávszélesség, és a nagy erősítés követelmény miatt elég nagy kihívás.
Egyszerűbb, és jobb eredményt is ad, ha korszerű IC -s áramkörökkel építed.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Köszönöm a rajzot! A KF el kapcsolatban mi a véleményed?
(#) hantosf hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Pacsirta rádióval kapcsolatban kérdezem, hogy ha a sasszét kiveszem a dobozából, vele együtt jön a sklála-üveg és a forgató gombok is? A régi rádiók többnyire így voltak egybe építve. Ezt két éve kaptam, de szerintem gyári állapotban van, csak nyakig poros és a hullámváltó érintkezőket szeretném tisztítani ill. az FM dekóder 5mikrofarados elkóját cserélni kell.
(#) beton cipő hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szretnék tőletek kérni.
Egy rádióvevőt szeretnék építeni a szüleimnek AM/FM tartományban. Úgy gondoltam, hogy vásárolnék egy kitet, mert így nem kéne a tekerccsel bajlódni, meg rövidebb is időben, illetve encoderrel állítanám a frekvenciát PIC segítségével, és még LCD-n is megjeleníteném.
Nos a hestoren csak egy kitet találtam és nem tudom, hogy milyen IC van benne. Ha esetleg valakinek valami tapasztalata lenne ezzel kapcsolatban, hogy milyen vevőt érdemes vásárolni és hogy honnan, az kérem szóljon.
Köszönöm szépen!
(#) poad hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Az alábbi linken is szereplő 1 csöves vevőt szeretném megépíteni a könyv alapján, de sajnos ezeket a csöveket (DLL101, DL21, 1S4T stb) már nem nagyon lehet kapni. Milyen csővel lehetne manapság helyettesíteni?

Köszönöm a válaszokat
(#) pucuka válasza poad hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
A linken egy visszacsatolt audion, és egy egyszerű fejhallgató erősító van. Elvileg akármelyik kettős csővel megépíthető, csakhát magasabb anódfeszültséggel, és nagyobb fogyasztással, ami főleg a fűtés. E(P) CC, CF. CL. A P -s csövek jobbnak tűnnek, a kisebb fűtőáram miatt, és a 8 - 12 V fűtőfeszöltségből elő lehet állítani egy konverterrel a 30 - 40 V anódfeszültséget, amivel már telepről is működhet.
(#) poad válasza pucuka hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
PCL84-est találtam itthon, az megteszi? Köszönöm a választ egyébiránt.
(#) pucuka válasza poad hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Igen, a triódából megcsinálhatod az audiont, a pentódából a fejhallgató erősítőt, ha nagyimpedanciás fejhallgatód van (min 2 kohm) akkor elég egy kondenzátoros kicsatolás, de lehet úgy is ahogyan a rajz mutatja, ha csak kisimpedanciás fejhallgatód van (kisebb, mint 600 ohm) akkor szükséged lesz egy kimenő trafóra.
Csatoltam egy neked való kapcsolást, a tekercsek ugyanazok, mint a tiedben. A fűtés is 12 V -ról megy, egy kissé alá lesz fűtve, de nem baj.
(#) poad hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
köszönöm a válaszokat!
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 19, 2010 /
 
qbit fórumtárs itteni hozzászólására, azért válaszolok itt, hogy ne offoljunk!

Kell majd kísérletezzem az ötlettel, de majd írok feltétlenül, hogy mire jutottam.
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 19, 2010 / 2
 
Oké, érdemes játszogatni az előfeszítéses diódával, de akkor már inkább regeneratív audiont csinálj (visszacsatolt audion). Sokkal érzékenyebb, és szintén egy tranyó csak. Dióda pedig nem kell hozzá, és ssb adásokat is tudsz venni vele (rövidhullámú amatőröket, meg CB-seket)

Itt van egy regeneratív rádió.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2010 / 2
 
Akkor segítek visszahozni, meg talán másoknak is jól jön

> As most people reading this page, have access to a computer, I decided to use a computer sound card as the A.F. amplifier for a simple TRF receiver.
A legtöbb ember aki olvassa ezt az oldalt, rendelkezik számítógéppel ezért arra gondoltam, hogy a hangkártya mikrofon bemenetet haszáljuk hangfrekvenciás erősítőknek.

> For L1 I use 30 turns of insulated wire, wound on a half inch diameter plastic tube.
L1-hez én 30 menetet készítettem, 13mm-es műanyag csövön (szabványos villanyszerő méret) szigetelt (ismeretelen méret (mondjuk tök mindegy első körben), gondolom CuZ (és szerintem ez is)) huzalból.

> The aerial coupling coil L2 is 5 turns wound over L1.
Az L2 antenna csatoló tekercs5 menet L1 felett (na ezt most rátekerte, vagy mellé? Szerintem mellé ).

> With this inductor, I can tune from 3.5 MHz to about 7MHz.
Ezzel a tekerccsel át tudtam fogni a 3.5-7 MHz tartományt.

> Use more turns for lower frequencies, less turns for higher frequencies.
Alacsonyabb frekvenciához használjunk több menetet, magasabbhoz kevesebbet.

> For frequencies above 15MHz, use 220pF capacitors in place of the 560pF capacitors.
15MHz-nél magasabb frekvenciákhoz használjunk 220pF-os kondenzátorokat az 560pF-osok helyén.

Egyébként meg ugye ha begerjeszted akkor meg lehet mérni frekvenciamérővel (ha van) hogy éppen hol tartunk.
Következő: »»   5 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem