Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mikroprocesszoros kiegészítő fütés vezérlés
Témaindító: hlaci59, idő: Nov 26, 2007
Témakörök:
És akkor az összes gyári napkollektoros vezérlő, ami szivattyú fordulatszámot is változtat, káros a szivattyúkra nézve?
Ponttosítanám az előbbi hozzá szólásom balogpepe észrevétele alapján. Azt ítram a hozzászólásom elején, hogy "az egyszerű (olcsó) keringető szivattyúknál" Ez alatt a 10000-30000ft értékü 240v/50Hz-es keringetőket értettem, igaz így pontosabb. Amire balogpepe gondolt az ez lehet:
Bővebben: Link Már korábbi hozzászólásban ajánlotta valaki, az egyszerű fordulatszám szabályzás miatt, a gyárilag beállított fordulatszám tartományban állítható. Amiről szó volt az a hálózati feszültségről üzemelő (nem egyenáram 8-24v-ig) gyárilag egy bizonyos fordulatú szivatyúk fordulatszabályozása. Most kerestem rá a Laing D5 Ecocirc solar szivattyúra leesett az állam, hogy csak 29000Ft. Nem gondoltam volna, hogy ilyen olcsó. Joooe neked mi is a problémád az egyenáramu szivattyúval?
A napkollektoros körhöz jó lesz, a kazánhoz viszont nagy teljesítményű kell mert a kazán is nagy teljesítményű lesz (50 kw a terv pillanatnyilag) tartok tőle hogy egy ilyen kis szivattyú nem bírná elég hűtővizzel ellátni amikor lefolytás nélkül dübörög a kazán. (Figyelembe véve azt is hogy már a visszatérő is 60-70 fokos lesz a keverőszelep miatt, az előremenő meg optimálisan 90 °C)
Még 1 kérdés, bár a szivattyú szabályozására vonatkozó kérdés továbbra is nyitott.
A radiátorokhoz termosztatikus radiátorszelepek helyett elektronikusan szabályozott szelepeket szeretnék, ahol egy okos progi a szoba hőmérsékletéből, a radiátorból visszatérő víz hőmérsékeltéből és hasonló adatokból, napszaktól dönti el hogy menniy víz menjen a radiátorba (megtámogatva egy olyan szivattyúval ami saját teljesítményét az előtte lévő nyomáshoz igazítja, tehát alig megy ha minden radiátor el van zárva és úgy növeli a teljesítményét ahány radiátort kinyitok.) Az ilyen szelepek elképesztően drágák, mozgató elektronikával 40e ft felett van, tehát olyan motorizált megoldást keresnék amivel el tudok forgatni egy 1/2 colos golyóscsapot. Szerintetek mi erre a legjobb/megvalósítható (lehetőleg pár ezer forintos) megoldás? Léptetőmotor? Áttétellel megtámogatott szervó?
Csak inspiracionak,nezd meg a www.avelmak.sk oldalon a videot.
Nem, én nem egyenáramú szivattyúra gondoltam! Itt ez a szabályzó a bekötésnél rendes 240V-s szivattyút mutat, és fordulatszámszabályzott. Vagy én értem félre...
Vajon ezek közül olyan középkategóriásak megforgatnának egy kis golyóscsapot?
Egy ilyen az tuti elviszi, tartós, fém fogaskerekes és még mindig 10-es alatt vagyok radiátoronként...
Szerintem ezek a szervók túl gyengék egy ilyen kuglis
szelephez,mert kicsi az áttétele.Nézd csak meg a 60 fokos elfordulást megteszi 0,2 másodperc alatt.
Szia ! Szerintem nézd meg az Oventrop fejet. Én ezt használom, 230 V-al működik amit a szobatermosztát kapcsol. Figyelem én padlófűtéshez használom osztónál. Kb 4.500 Ft. + osztó. Valószínű lehet kapni 1-es fejet is radiátorhoz.
Szerintem az Alpha II-es keringető magátol tudja amit szeretnél. 12.000 forintal drágább mint az UPS szigattyú, viszont ha felére esik a teljesítménye, negyedére esik a fogyasztása. Számítások szerint ez az árkülönbözet 1,2 év alatt megtérül. Üdv. Jani
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Az oventrop kínálatában nem találok olyat ami nekem kell, tudnál pontosítani hogy mire gondolsz? Én is alpha2 szivattyúra gondoltam a radiátoros körre, de a kazánkörre kicsit más funkcionalitás kéne, ott nem az előremenő nyomástól, hanem a kazán hőmérsékletétől függően szabályoznám a keringetést. A szervóval kapcsolatban elbizonytalanodtam... igaz, hogy szükségtelenül gyors mozgású, de ott a 16 kgcm nyomaték is, az nem tűnik kevésnek...
Szia !
Mellékeltem az Oventrop kütyü leírását. Üdv. Jani |
Bejelentkezés
Hirdetés |