Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA1558Q
 
Témaindító: Vassjozsef01, idő: Ápr 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 28
(#) norbi0073 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
amúgy én is egyetértek a szerkesztővel hülye biztosra kell az ilyeneket építeni nem biztos h mindig csak te fogod használni
(#) kadarist válasza norbi0073 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Vegyítsen inkább két potit. Legyen egy fő hangerőszabályzó, meg egy "határoló". Így kényelmesen beállíthatja az erősítő kerülő jel maximális szintjét.
(#) skero válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Kovidivinek igaza van. Én sem korlátoznám az erősítő teljesítményét ha már megépítettem. Vigyázz a hangszórókra ,ne tekerd maxig. Lehet ,hogy az a erősítő jólessz még komolyabb hangszórókhoz is később.
(#) norbi0073 válasza skero hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
akkor szerintem tegyen be egy "védelmet".
ezalatt azt értem hogyha az erősítőt maxon kiakarja használni akkor kell egy kapcsoló amivel az ellenállást egyszerűen áthidalja ergo máris a max teljesítményt kapja és ha meg kivan kapcsolva a kapcsoló a potit nyugodtan lehet maxig tekergetni nem lesz semmi baja a kisebb teljesítményű hangszóróknak (mert én olyan vagyok ha már lehet akkor maxig kihajtom aminek jelen esetben nem lenne jó vége )
(#) Kovidivi válasza norbi0073 hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Megmondom őszintén, kókány megoldásnak tartom ezt a "bemenő jel határolást, merthogy akkor nem lövi szét a hangszórót" dolgot. Egyszer kap egy mp3 lejátszót, aminek kisebb a jele, mint amire előtte beállította, aztán nem fog szólni. Vagy hoznak hozzá egy normális hangszórót, hogy te, próbáljuk már ki, mit bír, akkor is kókányolni kell. Csak annyit kell csinálni, hogy oda kell figyelni.
"mert én olyan vagyok ha már lehet akkor maxig kihajtom aminek jelen esetben nem lenne jó vége" - majd egyszer széthajtasz egy drágább hangszórót, és meglásd, utána nem fog érdekelni 5sör után sem, hogy de jó lenne még egy kis kakaó (vagyis inkább a torzítást növelni tovább)...
(#) titi hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Vagy építsen egy TDA7294-et, abban lesz neki tartalék, meg jó lesz később nagyobb hangfalhoz is, sőt van hidalt változat is belőle.
De szerintem bőven elég neki a TDA1558 is. Amúgy meg illik a hangfal teljesítményének min. 1/3-al többnek lenni, mint az erősítő. (Pl. 30W-os erősítőre 40W-os hangfal.)
Részemről azt a megoldást választja, amelyik neki tetszik, de szerintem felesleges hidalni mind a 6 csatornát.
(#) norbi0073 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
izlések és pofonkok de ő választ minél több ötlet van annál jobb majd eldönti h melyiket csinálja meg
(#) skero válasza titi hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Esetleg lm386 -al ,akkor biztosan megóvja a hangszórót ha rászabadítsa mind az 1W -ot(ezt persze viccnek szántam) . A a hagszóró méretezése erősítőhöz dologban igazad van. Abban is ,hogy neki kell dönteni. Jómagam mégis megépíteném a komolyabb változatot. Régebben a 2 x 70W-os erősítőm szépen megvolt a 40W-os hangfalakkal mert oda tudtam rá figyelni. Sok választásom nem volt ,zenét meg szerettem hallgatni (hangosan is).
(#) csaby8919 hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Hát mindannyian elhalmoztatok tanácsokkal és ötletekkel, ezért is nem tudom h kinek címezzem a választ. Köszönöm mindenkinek, és azt hiszem h maradok annál a változatnál ami nagyrészt mindannyiotok hozzászólásából kicseng, tehát megépítem a komoly változatot és majd ügyelve élvezem a "gyümölcsöt". Végül is nincs amit veszítsek, eddig a hangszórókról tudomást sem vettünk mivelhogy nem müködtek. Ha más nem is sül ki, legalább tapasztalattal gazdagodom.
Mégegyszer köszi mindenkinek!!!
(#) csaby8919 hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
"Amennyiben például 5.1-es kimenettel rendelkező DVD-hez szeretnénk használni, készítsünk egy 4 csatornás és egy hidalt változatot. A négycsatornásra kössük az első és hátsó jeleket, a hidalt egyik ágára a centert, a másikra pedig a mélyet, pl. a cikk elején linkelt szűrőt közbeiktatva."-Írtad titi.
Megnéztem a belinkelt szürőt és fennakadtam valamin, a szürőnek 2 bemenete van(polaritás nincs feltüntetve, csak annyi h L és R, melyik mire utal, v mindegy?) és csak egy kimenete. A mélynyomó másik bemenetét hova kössem?
(#) norbi0073 válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Amúgy nem is muszáj neked szerintem hidalni a center és a mélynek szánt IC-t max egyszerűen nem használod ki azt a lehetőséget, hogy az IC 4 csatornás hanem mind a 2 oldalból csak az egyik csatornát használod te hát monoban így mindenhova egyenletesen jut teljesítmény (az IC-t úgyis meg kéne venned ezért jutott eszembe ez az ötlet is még bár sokan lefognak hurrogni majd )
(#) csaby8919 válasza norbi0073 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Nem is a hidalással vagy nem hidalással van gondom hanem az ajánlott szub-hoz szánt szürővel.

Ime a szürő

Szóval az érdeklődésem ezzel volt kapcsolatos, h van 2 bemenet s egy kimenet, meg h a bemenetek polaritasa, stb... (#781575)hozzászólás
(#) norbi0073 válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Az L és az R ugye a jobb és bal bemenet végül is teljesen mindegy, hogy kötöd rá nem lesz belőle baj. A lényeg viszont az, hogy ugye a bal és a jobb vezetéknek is van egy árnyékolása azaz a földje (továbbiakban GND).
Na már most ha megnézed az L és az R bemenetre kötöd a jelet a "GND jelre" pedig a bemenő jel árnyékolását, GND-jét. A kimenetnél ugyanígy kell eljárni. Hangszóró pozitív vezetéke az out-ra negatívja pedig a GND-re.
(Mellesleg én találtam egy sima ellenállásos szűrőkapcsolást még régebben a neten ahogy magát a bemeneti jelet szűrjük meg és szétválasztja a magas és mély hangokat, ha gondolod megkeresem neked )
(#) titi válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Ha 5.1-es kimenettel rendelkező DVD-hez szeretnéd használni, akkor nem is biztos, hogy szükséged van a szűrőre, mert lehet, hogy a DVD azon a csatornán már eleve csak mélyet ad ki.
A szűrőn azért van L és R, vagyis jobb és bal bemenet, hogy a mély hangok mindkét oldalról eljussanak a mély-hangszóróba.
De mint mondtam, lehet, nincs is szűrőre szükséged.
Ha viszont mégsem szűrt jel jön neked azon a csatornán, akkor beiktatod a szűrőt, de csupán az egyik bemenetét használod.
(#) csaby8919 válasza norbi0073 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Köszi, ha nem fáradtság, akkor jól jönne.
(#) csaby8919 válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Értem, szal ha mégis használnám az adott szüröt akkor az L vagy R közül az egyikre kötöm az erősítő pozitív kimenetét és a negatívat meg a földre? s ugyanígy a szürő kimeneténél is?(az out a plussz a GND meg a minusz)
(#) titi válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Idézet:
„az egyikre kötöm az erősítő pozitív kimenetét”

Úgy érted, a DVD kimenetét?!
Igen!
(#) csaby8919 válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Én úgy értettem h te úgy írtad h a szürőt a mélynek az erősítő(TDA1558Q 4X11W) és a hangszóró közé kell tenni. Tehát arra írtam h az L és az R közül a szürőnél(bemenetek) az egyikre kötöm az erősítőből(TDA1558Q 4X11W) jövő +ot, a -t pedig a GND-re, ugyanígy a szürő kimeneténél az OUT-ra kötöm a mély hangszóró +át és a GND-re meg a -.

Amúgy az 5.1-esem nem feltétlenül DVD-hez készül, hanem laptophoz vagy esetleg asztali géphez.
(#) titi válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Akkor valamit félreértettél. A szűrőt nem a végfok és a hangszóró közzé kell tenni, hanem a végfok elé.
(#) csaby8919 válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Aham. Tényleg félreértettem ezek szerint. Szóval akkor adott a jel ami a gépből vagy a DVD-ből megy a mély felé, a plusszát kötöm vagy az R-re vagy az L-re bemenetnek a szürőbe, a minusz megy a földre(GND), a szürőből a kimenet(OUT) megy pozitív bemenetként a végfokba, negatív bemenetként meg a GND megy a szürőből a végfokba, a végfokból meg rendesen rajz szerint a mélynyomó hangszórójához.
Ez így stimmel? Így a helyes?
De még mindig nem értem h a szürőnél miért van külön R és L bemenet ha csak az egyiket használjuk. Valami magyarázat h a magamfajta is megértse??
(#) titi válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Igen!
Az L és R pedig akkor van lényege, ha nem olyan rendszerre kötöd, ami 5.1-es. Mert ott ugye nincs külön mély kimenet, hanem a két oldalról vesszük le a mélyet.
De ismét mondom, ha te 5.1-es rendszerhez akarod kötni, akkor nem szükséges megépítened a szűrőt.
Az csak egy lehetőség. Pl. ha autóba kötném, ahol a rádió 4 csatornás kimenettel rendelkezik, és szeretnék egy mélynyomót is bekötni. Bár ez esetben viszont nincs szükség centerre.
Szóval a lényeg, hogy azt a szűrőt csak opcionálisan ajánlottam, ha esetleg valaki olyan területen szeretné használni, ahol elkél a használata.
(#) norbi0073 hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Mindenképp szükséged van a szűrőre, ugyan is a DVD nem szűrt jelet ad ki, ezt maga az 5.1 rendszer kiszűri magának és így küldi tovább a jelet (legjobb tudásom szerint).
De ha van otthon egy HIFI-d amin van AUX bemenet letesztelheted. Kösd rá a mélynek a kimenetét és ha csak mély hangot ad ki a HIFI akkor szűrt (bár kicsi rá az esély).
(#) csaby8919 válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Na kétféle választ kaptam. Egyet tőled s egyet norbi0073-tól. Most melyiketeken igazodhatnék el?
(#) csaby8919 válasza norbi0073 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Mindenesetre, ha nem is az 5.1eshez jó lenne ha az említett szürőt(rajzát) amit ajánlottál elküldenéd. Köszi előre is.
(#) norbi0073 válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
A 10. oldalon van az említett szűrő
Nem tudom működik-e valószínűleg igen mivel gyári adatlap. Ha valami zavaros csak írj
(#) titi válasza csaby8919 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Mivel nincs 5.1-es kimenettel rendelkező DVD-m, így ennek nem tudok utána járni. De ha neked van, akkor próbáld ki.
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Viszont megnéztem az 5.1-es hangkártyám, és ott a mély kimenet eleve szűrve van.
(#) norbi0073 válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Csak mély hangot ad ki? Mert az én gépembe a hangkártya ugyanúgy sima hangot ad ki nem szűrtet, ilyenről még eddig nemhalottam de nem mondom, hogy nincs
(#) csaby8919 válasza titi hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Hát most ezen nem múlik, kipróbálom s meglátom h h jobb. Ámbár szürőt fogok építeni ha kell ha nem kell, mert az 5.1es nem mindig csak a laptophoz, vagy csak az asztalihoz lesz kötve, max. csinálok egy kapcsolót neki h amikor szükség van rá akkor ne kelljen kapkodni. Valahogy megoldom. Köszönöm a tanácsokat.
Na és persze a gyors, hasznos és megfontolt válaszokat.
(#) csaby8919 válasza norbi0073 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Köszi nagyon szépen. A linket is és a segítséget is.
Következő: »»   13 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem