Fórum témák
» Több friss téma |
Néha el szoktam gondolkozni azon, hogy az ehhez hasonló kérdések megfogalmazójának mi forgott a fejében, amikor leírta.
![]() Amúgy nagyjából mindegy is...
Kipróbáltam az előbb. Elméletben egyértelmű, de a gyakorlatban a kondit rákapcsolva nőtt a feszültség. Gondolom, mert volt induktív fogyasztó amit így kb. kikompenzálva csökkent a vezeték terhelése.
Egyébként azért kellene meddővel csökkentenem a feszültséget, mert a napelem inverter kikapcsolgat a túlfesz miatt. Annak a védelmi beállításait piszkálni nem szabad, viszont ha meddővel lehúznám a feszt, a visszatáplálás működne tovább.
Nem mindegy mivel mérsz és mit. Lehet, hogy tényleg volt a vezetéken induktív fogyasztó.
De, ha tiszta meddő áramot folyatsz, az ohmos vezetéken az áram generálja a feszültség esést, a feszültségesés feszültsége fázisban lesz az árammal. Tehát mikor a legnagyobb a "feszültségesés"? Mikor a feszültség fázisváltásban van. Neked pedig a pont nem ott kellene csökkenteni. Az általános (Fronius default 50Hz) beállításokat tudom, felénk az az elvárt, egyedül a visszakapcsolási idő van megnövelve, hát lehetne jobban is kitalálva, de ez arra van, hogy a szabályzást a szolgáltató végzi, te csak termelsz. (Egyik fázis le van terhelve, több mint 10V-tal alacsonyabb a feszültsége, de teljesen szimmetrikusan termel az inverter) Nálunk az órát követő első elosztóból teljesen külön ágra kell kötni az invertert, nehezen tudod ott leterhelni a hálózatot, ha nem a házat terheled. Nem tudom, hogy valaha is láttam volna megengedettnél nagyobb feszültségre hibát, itt az a gyakori, hogy valamelyik fázis határérték alá esik és azért áll le. Szabályos és megengedett, hogy a feszültség értékét figyelve fogyasztót kapcsolj be, így ha megoldható, a bojlert legegyszerűbb bedrótozni.
Nálam egy 1 fázisú Growatt van. A kondit az inverter AC dobozára kötné, és 250 V-nál kapcsolná be egy feszfigyelő relé. Ebbe elvileg nem köthet bele a szolgáltató, hiába nem az igazi hálózat szempontjából, hogy ekkora kapacitív meddőt venne fel.
Amúgy az alállomáson kellene visszavenni a déli órákban a KÖF feszültségét a 120/20 kV-os trafó fokozatkapcsolójával, hogy zavartalan legyen a visszatápláls, de ez már egy másik téma, nem ide tartozik...
Én A bojler fogyasztását akartam így csökkenteni ( sorbakötve vele kevesebbet fogyasztott pillanatnyilag, több ideig terhelte a hálózatot.) de láttam az okosmérőn nagyon pislog a meddő teljesítményt jelző led, így gyorsan letettem róla, inkább egy autotrafót kapott. Ha többen csinálják, szerintem a szolgáltató gyorsan úgy dönt, hogy az eddig nem fizetett, de mért meddőt is kiszámlázza, ami agyon nem fog tetszeni.. A másik kérdésem, az invertered mit fog erre lépni, Az is etetni fogja a kondenzátort. Ebből a túltermelősdiből nem nagyon lehet jól kijönni. Max ha a szolgáltatóhoz fordulsz, és lép rá valamit. Eldisszipálni sem egyszerű, és benne van a kockázat, ha csak a feszültséget figyeled, nem csak a saját túltermelésed fűtöd el, hanem a szomszédét is. Én visszanéztem az inverter logokat, arra jutottam, bizonyos feszültség felett bizonyos idő múlva kapcsol le. Erre az időre, feszültségre programoztam fel a felkapcsolandó terhelést ( feleslegesen nem fűtök nyáron). Sajna a bojler így is max 2-3 óra haladékot ad csak tavasszal, nyáron.
Az inverter logokat még nem tudtam megnézni, majd talán a hétvégén. (De csak az aktuális napit tudom, ha lemegy a nap, elfelejti elvileg.)
Elvileg a Froniusnak volt/van egy olyan invertere, ami meddő generálásával lejjebb tudta vinni a feszültséget azáltal, hogy esett a vezetékek Ohm-os ellenállásán. (Ennek még utána nézek.) Persze a funkció nincs engedélyezve nálunk, érthető okokból.
Több gyártónak is van olyan invertere, ami meddőt tud generálni a hálózat javítására. A leírások szerint ez a beállítás csak egyszer végezhető. Onnantól kezdve csak fázisjavításra használható az az inverter.
![]() Több inverter mellé hosszabb tápvonal fázistolásának korrigálására használható.
Érdekesen hangzik, erről tudnál esetleg linket küldeni?
Szerintem a mai hálózatok már nemigen igényelnek meddőt. Minden kapcsolóüzemű, jobb esetben PFC-s. Induktív fogyasztó ritka mint a fehér holló a mai háztartásokban. Egy két kisebb szivattyú akad még esetleg, a többi frekvenciaváltós. A fénycsöveket leselejtezték, ledek vannak helyette...Persze ha ismeri az ember, az csak jó.
Ha lefényképezem a tulajnál, ha arra járok.
![]() A Fronius-ok használati útmutatói fenn vannak a neten. Milyen nyelven parancsolod? Magyart még nem olvastam.
Az utolsó 40 éveben az éppen korabeli elérhető technológiai-technikai szinten mindig voltak a vidéki hosszú hálózat végére helyezett kondenzátoros automatikák a feszültség javítására.
A (csupasz) egysíkú hálózatnak van el nem hanyagolható induktivitása. A kötegeltnek elhanyagolható.
Érdemes elolvasni, bár nem rövidHa éppen esik az eső, és nem lehet a kertben tevékenykedni, érdemes elolvasni...
Én a linkre szoktam, de a bikinis csajokra is lehet.
![]()
Mostan éppen túrista bakancsokra lehet, a kerti komposztáló után.
![]()
A hétvégén kipróbáltam a kondenzátort az inverterrel párhuzamosan kötve, és (hasonlóan a korábbi, másik helyen történt próbához) emeli a feszültséget. Kb. 500 m-re vagyok a KÖF/KIF trafótól, és feltehetően a hurok induktivitását kompenzálta a kondenzátor.
Más megoldás kell. Lehet, hogy egy üresen járó aszinkronmotorral kellene induktív meddőt csinálni...
A jelenleg hatályos MSZ 447:2019.02.01.
Bocsánot kérek, hogy nem a legfrissebbet linkeltem be, de szerintem még ezt sem olvasta végig mindenki.
![]()
Mi ez a hülye duma? Hozzászólásom arról szólt, hogy ebben az anyagban nem csak a 447 van benne. Az ilyen mimóza megnyilvánulásoktól meg még akkor is jobb lenne, ha tartózkodnál, ha értenéd, amit olvasol.
Én nem értek semmihez, elnézést kérek hogy legalább olvasni szoktam.
Velem most konkrétan mi a fene bajod lett hirtelen? Szakmailag nagyon magasra tartalak, de miért baj az, ha valaki olvas szakirodalmat/szabványt. ![]() Földelés szabályos kialakításaSziasztok!Eljött végre a H-tarifa mérő felszerelésének ideje. Az EON kijött ellenőrizni a helyszínt, és egyetlen hibát jegyeztek fel. A földelő acél pálcára még régen a talaj fölött kb 30 centivel csatlakozott a zöld-sárga kábel, és kb 50cm-en szabadon volt a kötődobozig. Az volt a hiba, hogy az új szabvány szerint magának a pálcának is a kötődobozba kell végződnie. Hegesztettem rá toldót, kb 12cm hosszon van a varrat, és most rendben a kötődobozban végződik. Az lenne a kérdésem, hogy magára az acélpálcára is gégecsövet kellene húzni, vagy az maradhat csupaszon. Hammerite korrózióvédő festékkel akarom lefesteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |