Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Van 2 db ER400TRS típusú transceiver modulom, amik nem akarnak egymással kommunikálni. A belseje egy CC1000 típusú PLL-t és egy 16F688 típusú PIC-et tartalmaz. Van hozzá progim, amivel soros porton be lehet állítani a modulok címzését, frekvenciáját, meg minden ilyesmit. Ez működik is, azonos frekin vannak a modulok, rákötöttem őket PIC-ekre, de nem csinál semmit. A program amit írtam hozzá elég egyszerű, 1-es modulnak kiad 1 bájtot amit el kell küldeni, másik pedig felvilant egy LED-et, ha fogad valamit. De egyszerűen nem történik semmi. Arra gondoltam, hogy a jelszinteket illeszteni kéne 3.3V-ra (3.3-as stab is van a modulban, erről megy minden), de ez sem segített. A neten amiket találtam kapcsolások, azoknál is simán megkapta az 5 voltot. Ha valaki tudja, hogy mi lehet a próbléma, legyen szíves segítsen.
Hello
Még nem használtam ezt a modult,de már csináltam 433Mhz-es kommunikációs vezérlést PIC és PC közt. A leírás szerint a az UART-ot 19200 8-N-1 -re kell beállítani, nem tudom a te programod mit küld ki, és mit próbál fogadni. Szerintem próbáld meg az ER400TRS modul nélkül összekötni a a két PIC-es modulod, hogy a 2 egység valóban képes-e kommunikálni, nincs-e programhiba vagy valami más hiba. Majd még átnézem a leírást mi lehet a probléma még
Heló!
Az usart az jól van beállítva, kommunikál a modullal. Ezt onnan tudom, hogy PIC-ről is küldtem már ki neki parancsot, és arra "válaszolt", vissza küldte ugyan azt amit ki küldtem neki. Arra gondoltam, hogy nem-e kell neki valami vezérlő parancs, hogy TX módba lépjen, vagy ilyesmi... Csak neten meg nem találok semmi ilyesmit, még csak egy használható forráskódot sem.
Közben találtam egy használhatóbb adatlapot, abban benne vannak a vezérlő parancsok is a 12. oldalon.
Találtam egy még jobb adatlapot Ebben már a konfigurálás is benne van, sajna méretben is nagyobb, mint az előzőek.
u.i.: Modik, ha gondoljátok, az előző 2 adatlapot töröljétek, ne foglalják potyára a helyet...
Üdv!
Igen láttam már, de ez a cikk inkább azoknak szól, akik saját maguknak akarják megoldani a kódolást. Azok a modulok amik nekem vannak olyanok, hogy soros porton kiküldök nekik egy bájtot, és azt egy belső cpu kódolja és fogadáskor pedig kiszűri a hibákat is (crc16). Amúgy hasznos cikk, amikor kapucsengőt akasztottam PIC-re, sokat segített
Hahogy nézem a leírást elvileg ha megfelelő soros adatot küldesz a modulra azt simán el kellene neki küldenie RF-ként. Próbáltad már két PC közt hogy megy-e a küldés-fogadás? vannak soros porthoz kis progik amikkel tudsz küldeni, és fogadni adatot. Én megpróbálnám két PC-vel sikerül-e a kapcsolat, így biztos ki lehet szűrni hogy a modulba van-e a hiba, vagy máshol.
Még nem próbáltam, de szerintem nem is fogom, mert csak az asztali gépen van soros port, USB-s átalakítom meg nincs sajna. Holnap majd megpróbálok jobb szűrést tenni a Vcc-hez, meg kicserélem a feszstabot hátha az túl zajos. De azt lehet, hogy megpróbálom, hogy PIC-ről küldök adatot PC felé, meg fordítva.
Szóval holnapig szünetel a project
Hali!
Megoldódott a problem. A gond az volt, hogy minden egyes bekapcsolásnál beállítottam neki mindent sorban (freki, csatorna, teljesítmény, ...), és ezek után kellett volna a modulnak egy reset . Illetve egy bájtot nem enged áttküldeni, csak text formátumot 2..160 karakterrel. Azér a pont Neked jár. Szia, Egy kis segítséget kérnék. Most kaptam meg az adómodult és elsőnek csak egy egyszerű próbát szertnék csinálni velük. Az adó bemenetére rákötök egy kapcsolót, a vevő kimenetére pedig egy led-et. Annyit szeretnék hogy ha lenyomom a kapcsolót, akkor a led világítson. Első próbálkozásra semmit sem csinála modul. Ha ráadom a tápot, akkor a data out kimenetén folyamatosan kimenő jel van, a led folyamatosan világít. Hiába húzom le az RDY lábat földre, semmi változás, pedig ha jól olvasom az adatlapon, akkor a modul induláskor automatikusan vételi állapotba áll. köszi spagi
Üdv!
Kontroller nélkül nem fogod tudni használni ezeket a modulokat, legyen az PIC vagy AVR vagy akármi más. A bemenetre a kontroller UART TX lába megy, a kimenetre pedig az RX, és így kapsz egy vezeték nélküli soros portot. Ezeket a modulokat erre találták ki, máshogy nem fog menni. szerk.: Arra vigyázz, hogy a bemeneten ne legyen 3.3V-nál nagyobb fesz, nekem 2 modul már meghalt miatta! Szia, Tisztelt szerk : Nos az baj, mert bizony tobb ment rá mint 3.3 volt. Hogyan tudok megbizonyosodni róla hogy valóban tönkrement-e ? Pako Amúgy innen vettem az ötletet hogy így csináljam De lehet hogy úgyanúgy kellene kezdenemm ahogy te csináltad. Ha megkérhetlek elküldenéd nekem a kapcsolási rajzot amit ebben a témában te csinéltál. Biztosan sokat segítene. Idézet: „Tisztelt szerk :” "szerk" = utólag szerkesztve, szóval az is én vagyok A tönkremenetelnek a leg tapasztalhatóbb jele nálam az volt, hogy melegedett, mintha muszály lenne neki. Igazából csak akkor tudod kipróbálni, túlélte-e, ha kész lesz a vezérlője. De ha nem melegszik, szerintem jó még. Arra a cikkre ezt tudom mondani: az ott látható kapcsolás ennél a modulnál nem használható! Mindenképp szükség van a kontrollerre. kapcsolási rajzom az nincs, de végülis jó az ami az adatlapban van, annyi különbséggel, hogy a bemenetre teszel egy feszültségosztót. Pl ebben a formában: 3K3 ellenállás föld és bemenet közé, 2K2 ellenállás bemenet és a vezérlő kimenete közé. Így ez pont 3.3V lesz. Szia, Elnézésedet kérem a tudatlanságom miatt. Én ugyebár arra gondoltam hogya szerk = szerkesztő. Nos akkor megnyugodtam. Néztem a modult a próba közben de nem éreztem hogy melegedett volna. Legalábbis úgy ahogy azt már más alkatrésznél éreztem ha valamit elbénáztam... Az adatlapon pedig azt olvastam hogy a tápfesz max 5 volt lehet. Én 4 volt körűl adtam neki, de berakok akkor egy 3.3 volt-os zener diódát és akkor le van tudva a tápfesz progbléma. Nekiállok akkor készíteni komplett áramkört. Van egy 16F627, azzal fogom akkor meghajtani az adórészt. A jelet én igazándiból PC-vel akarom feldolgozni. Elég ha a vevőre ráteszek egy MAX232-őt és akkor már egyből küldhetem be a soros portra vagy mindenképpen kell neki egy PIC a fogadó oldalon is ?.
Fogadó oldalon bőven elég a max232 (ennek van olyan változata, ami 3.3V-os, az lenne a legjobb). A tápfesz viszont stabil 5 volt legyen!
Sziasztok, Abban kérném a segítséget, hogyan lehet ezt az adómodult (ER400TRS) egy pic-ből felprogramozni. Az adatlapon az szerepel hogy a baud rate-et és a kimeneti teljesítményt is programból lehet véltoztatni a megfelelő parancsok kiadásával. De a parancs kiadása után az adatlap szerint ASCII formátumban kik kel adni neki az ACK parancsot. Nos ezt nekem sehogyan sem sikerül. Hogyan kell neki azt megadni ???
Üdv!
Az ACK-t úgy kell neki kiküldeni, hogy az "A", "C" és "K" karaktereknek megfelelő bájtot kell kiküldeni UART-on. vagyis: A: $41 C: $43 K: $4B Szia, Nos próbáltam így is meg másképpen is. A pic -ről is és delphi programból is de sehogysem sikerűl. Biztosan én bénázok el valami. Kérhetnék esetleg forráskódot vagy egy programrészletet hogyan kel ezt csinálni ? köszi gábor
Szia!
Olyan forráskódot most nem találtam, amiben használtam a beállítást is. Itt egy példa a teljesítmény állításra Pascal nyelven: text:='ER_CMD#P9'; UART_Write_text(text); Repeat Until Uart_read_text=text; text:='ACK'; UART_write_text(text); Tehát, először elküldjük neki az 'ER_CMD#P9' parancsot, ami 10 mW-ra állítja a kimenő teljesítményt. Ez után a modul visszaküldi ugyan ezt a parancsot. És végül kiküldjük neki az 'ACK' betűket, ekkor állítja át a kimenő teljesítményt. Minden parancsot ebben a formában kell vele "megbeszélni", egyedül az 'ER_CMD#P9" változik. Például csatorna állítás 434.00MHz-re: 'ER_CMD#C7' Arra figyelj, hogy nagy betűkkel küld ki a parancsokat. Szia, Nos van egy másik problémám is ami sokkal nagyobb gondot okoz. A pic egy szöveget küld ki a soros vonalon. Ha közvetlenül a pc-vel kötöm össze, akkor szépen rendben jönnek a pic -től az adatok. Viszont ha a modulokon keresztül jönnek az adatok akkor a pc-én csak mindenféle ákombákom/krix-krax karakterek jönnek és nem olvasható szöveg. És nem tudok rájönni hogy mi lehet a probléma. A baud rate-ek egyeznek pic-nél az adómoduloknál meg pc-én is. Próbáltam hyper terminal-al fogadni meg Delphi programmal meg a modulokhoz való vezérlőprogrammal is de mindenhol csak értelmezhetetlen karakterek jönnek. Mi lehet gond nálam ???
Hát ez jó kérdés, mert elvileg működnie kell, ha a baud-ok jól vannak beállítva. Talán a PC oldalon nem jó a szintillesztés. Ha sima max232-t használsz, lehet az a gond, hogy a modul a TX lábon 3.3V-ot ad ki, a max232 pedig még alacsony jelszintnek veszi.
A gyári kezelő szoft.ban van valami olyan, hogy find baud rate, vagy valami ilyesmi. Azzal sem találja meg? Szia, Igen max232-őt használok, de most azt nemtudom hogy melyik fajtát, mert olvastam olyat hogy abból is van 3v-os. Megpróbálok rámérni az adómidul kimenetére hogy mennyit mérek ott. Eddig semmilyen programmal nemtudtam értelmezhetővé tenni a jelet amit fogadok. Delphi programmal próbáltam a modul programozását. Ki adom a soros vonalon a ER_CMD#T1 utasítást, erre a modul visszaküldi ugyanezt. Ezt rendben veszem is. De amint a pic -ből küldött jelet kell fogadjam, akkor már értelmezhetetlen a karaktersorozat. Pedig a pic -is 19200 baud-on üzemel, meg az adómodulok alab gyári beállítása is ennyi. Nos megoldódni látszik a probléma. Úgy tűnik hogy tönkrement az egyik modul ezért nem megy normálisan a kommunikáció. Viszont van 1 másik dolog is amit meg kellene oldanom. Modell autóhoz gyártanék időmérő eszközt. tehát az kell nekem hogy amikor az autó elhalad a vevőegység előtt akkor vegye a jelet. Ez pedig azt jelenti hogy minden normális elképzeléssel ellentétben nekem le kell korlátozni az adó hatósugarát. ez a távolság pedig kb 50 cm kellene hogy legyen. Nos egy lehetőségem van mégpedig programból állítani az adó kimeneti teljesítményét. D ez még mindig nem elég kevés nekem. Milyen más lehetőség van a lekorlátozásra ? Alufóliába kellene csomagolni , vagy valami fémdobozba tenni és úgy leárnyékolni ?
Próbáld meg 1mW kimenő teljesítményre állítani, ne tegyél rá antennát. Ha így is "nagy" lenne a hatótáv, próbáld meg, hogy a Gnd és Antenna kimenetet összekötöd egy pár pF-os, vagy pár nF-os kondival. Jobb ötletem nincs hatótávcsökkentésre. De arra az 50 centire egy infra egyszerűbb lett volna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |