Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Piezo meghajtás
Lapozás: OK   2 / 3
(#) nem válasza nem hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Vagyis nagyjából értem, ha jobban belegondolok.. mert ugye mivel a piezo kapacitív, a feszültség nem tud ugrásszerűen változni rajta és egy egyik 3V "fölé tolódik" a másik 3V-nak, így lesz duplája... viszont ez vajon mennyire tesz jót a PIC lábnak? Tartok tőle, hogy nem annyira tolerálná a dolgot hosszú távon? Erről mi a véleményetek?
(#) crazybob hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Már sok helyre írtam, de a végén ide küldtek. Nekem egy olyan gondom lenn, hogy most szeretnék építeni egy ultrahangos emulgeáló gépet (vizet és olajat kever össze). A problémám az, hogy ennek az összekeverésnek nem ismerem pontosan a frekvenciáját és egy olyan jelgenerátort szeretnék építeni ahol a freki állítható 1,2 és 1,6 MHz között. Van erre lehetőség, vagy csak alkatrészcserével érem el. Én a TLC555 IC-re gondoltam, mert annak 2,1 MHz a vége. Ezzel esetleg érdemes lenne nekikezdeni? Jah és a végére, a teljesítmény olyan 100W lenne és egyszerre 10 piezót kellene meghajtani. Az egyszerre az nagyon fontos, mivel ezek egy titán rezonanciavezetőn lennének elhelyezve.
(#) Szpisti válasza crazybob hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Ezzel a témával komoly ipari cégek foglalkoznak, lehet a 100W kevés lenne?
Ezt a kis pohár keveréket 2 kW-al elegyíti itten ...
A gyártó honlapja
Érdemes elolvasgatni az ott leírtakat, sok okosság kiderül a témáról.
Pl. hogy 20kHz körül dolgoznak a gépeik.
A piezo 1 MHz körül már csak megsül, de nem sugároz szerintem.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) crazybob válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Ez nagyon tanulságos videó. Ezek alapján nem a víz bolmási rezonanciáján túl, hanem épp hogy alul kell maradni. Hát igen jó lenne 1200W-ot elérni, de a magnetront nem merném kipróbálni. Szerintem a teljesítmény csökkenésével csak az idő nőne. Ebből gondoltam a 100W-ot. Meg láttam is olyan gépet. Igaz az 10x annyi ideig keverte. Ezért gondoltam a kacsolóüzemre. De mivel látom, hogy ők 20kHz-en csinálták, így a rezgőkör lesz az ideális. Bár nem tudom, hogy ott el lehet-e érni 100W-ot.
(#) proba válasza crazybob hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Ha a 100W is kell ,akkor lehet egy AM rádió adót kellene építened.Szerintem itt a frekvencia előállítása a legkisebb gond.Fogsz egy rádiót,és "csak" a helyi oszcillátorát kell felerősítened.Mondjuk a keverési módokat nem árt előtte tanulmányozni,vagy egy többsávos közép,vagy rövidhullámos rádióban talán találsz ilyen frekvenciájú helyi oszcillátort.
(#) crazybob válasza proba hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Hát én szívesebben építeném meg, csak sajna ilyesmihez nem nagyon konyítok. Az elején még PWM-el akartam működtettni, mert láttam olyat egy kozmetikai UH-ban. A rádióadót nem igazán vágom. Esetleg tudsz mutatni nekem egy kapcsolást, amiből kiindulhatok?
(#) proba válasza crazybob hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Én csak a rádiók egy részénél alkalmazott AM ic-k helyi oszcillátoros varikapos hangolású részére gondoltam .Nem nagyon ismerem őket csak némi javítgatás között találkoztam olyan ic-kel amiknek a helyi oszcillátor része esetleg a frekvencia előállításban segíthetne.
FM rádióknál 10,7 Mhz-el arrébb mennek , egy FM modulból egyszerűen kinyerhető a 1XX Mhz ,ami feszültséggel hangolható.AM frekvenciákon még ilyen modult nem találtam ,bár nem is igazán kerestem.A nehezebb dió hozzá a végfok lenne.
(#) crazybob hozzászólása Máj 7, 2014 /
 
Ez lenne a piezo meghajtó.

piezo.pdf
    
(#) barany165 hozzászólása Máj 7, 2014 /
 
Sziasztok!Én régebben a Bajielektronikánál vásároltam kittet, magas piezzó hangszóróhoz, nem tudoml étezik-e. a piezzó kapacitását senki nem mérte? Én piezzó injektorokkal bajlódtam, amik 3,5µF-osak, a kisütéskor az elektronika vissza nyeri az energia egy részét, de ez most csak hasonló
mert nem folyamatos hanem impulzus üzem, de a kisütéséről a meghajtónak azért itt is gondoskodni kellene.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
(#) crazybob válasza barany165 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Az én esetemben a piezo paraméterei 100W 230V AC kapacitása 5200pF. Arra gondoltam, hogy ezt a kapacitást haaználom egy LC rezgőkörhöz. Az induktivitással határoznám meg a frekvenciát a kapcsolás pedig ZVS módban megy. Azt nem tudom, hogy a fojtón mekkora energia marad amit majd elfűt.
(#) Sly hozzászólása Okt 6, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!A mellékelt kapcsoláson lévö piezo hangszorot szeretném eröteljesebbre cserélni mert igy elég gyengécske a hangja...Ez a kapcsolás egy sebességhatár elérést figyelö és jelzö áramkör.A piezo akkor csippan mikor eléri a beálitott értéket...Namármost igy ahogy van és teszek rá egy piezot elég halkan szol és alig hallani pláne ha be van inditva az auto amibe belekerül.Kellene erösiteni a hangján.Probáltam eddig transzformátoros meghajtást adni neki,azzal szépen szol,viszont amikor nem csipog a piezo akkor 500mA-t huz a transformátoros hajtás és a transformátor melegedik is,tehát gondolom ez a magehajtás ugy van tervezve hogy amikor kell csak akkor van neki adva táp és ezzel egyidejüleg kapja a jelet is és csak addig müködik még a jel tart.(egyébként a trafos meghajtást egy kis kézi riasztobol szereltem ki)Esetemben a jel az ugy müködik hogy van egy kb fél másodperces impulzus utána pedig állando negativ táp van a a piezo egyik felén,a másik pedig megy a pozitiv tápra.Gondolom ez azért van igy hogy a piezoval "párhuzamosan" kötött led világitson mikor a piezo elhalgat.
Van e valami ésszerü megoldás erre a problémára?Kivitelezhetö e valahogyan hogy a piezo erösebben szoljon?
(#) crazybob válasza Sly hozzászólására (») Okt 6, 2014 /
 
Üdv! Szerintem elegendő lehet, ha a piezot nagyobb kapacitásúra cseréled. A trafós meghajtással valószínűleg túl is terheli a piezot meg az IC-t is. Ha úgy nem működik, akkor szerintem kell csinálnod egy külön meghajtót a piezonak és az mondjuk a mostani helyről egy fet-tel kapcsolni. Esetleg a piezo meghajtását kösd a stabkocka elé, hogy az 12V-ot kapjon.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) photomultiplier hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy ideje egy ultrahangos piezo vezérlő építésével próbálkozom. Egy kínai, 28khz-es, 100w-os piezom van, az a fajta, ahol a gyűrű alakú kerámia két alumínium henger között van. Azt olvastam, ezeknek 100v körüli meghajtófeszültség kell.
Egy arduinoval generálom a 28khz-es, 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjelet. Ezt adom egy tc4420-as MOSFET vezérlőre ami egy irfp250n MOSFET-et hajtana. Ez szaggatná a 100v-os egyenfeszültséget. Eddig a legnagyobb eredmény, hogy a tc4420-as tápjául szolgáló 12v-ról járatva a piezot, oszcilloszkóppal mérve megjelent a jel a piezon. Ha a MOSFET-tel a 100v-ot próbálom kapcsolgatni, a jel nem jelenik meg, csak ha a feszültséget 8v környékére csökkentem. A kísérletek közben a tc4420-as felforrósodott, és a következő kísérletnél már nem ment át rajta a jel.
Van valami ötletetek, mit ronthatok el?
(#) dokidoki válasza photomultiplier hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Csak ötletként, mérd meg a piezód kapacitását, ennek az értékéhez kellene méretezni egy un. auto-trafót, hogy kiadja a szükséges meghajtófrekvenciát rezgőkörként. Ekkor alacsonyabb feszültséggel meghajtva a trafó leágazását kialakulhat a dolog. A megadott 100V nem biztos, hogy üzemi ill. tápfeszültségként használatos. A piezó egy kapacitív alkatrész, így rajta megfelelően áramot áthajtani szerintem csak így lehet. Ha megnézel gyári UH-forrasztó, vagy tisztító kapcsolási rajzot az még mérvadóbb lehet.
(#) crazybob válasza photomultiplier hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Szia! Én utoljára ilyen piezot IR2153 IC-vel hajtottam meg. Először induktivitás nélkül próbáltam. Ilyenkor 1-2 bekapcsolás után a MOSFET-ek megadták magukat. Feltétlen szükséges egy rezgőkört építeni. Soros, vagy párhuzamos, az mindegy. Nekem legjobban egy önrezgő megoldás vált be, méghozzá a Pimi 9 indukciós hevítő elrendezése. Általábavitást. Ha nagyon nagy kellene, akkor tehetsz párhuzamosan a piezoval akkor tehetsz párhuzamosan a piezoval kondit, de az csak rontja a hatásfokot.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2017
(#) photomultiplier válasza crazybob hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Üdv!
Köszönöm a válaszokat! Én is gondoltam a rezgőkörre, de szerettem volna elkerülni. Ha rezonancia frekvencián hajtom meg, akkor a feszültség és az átfolyó áram egy fázisban van, ami gyakorlatilag tisztán ohmikus terhelést jelent. Ezért gondoltam, hogy megúszhatom a rezgőkört.
Eddig nem volt lehetőségem, de ma megmértem a rezonancia frekvenciáját. Egy hanggenerátorról adtam neki a szinuszos jelet, az oszcilloszkóp egyik csatornáján a hanggenerátor kimenete volt, míg a másik csatornán a piezoval sorba kötött 20 ohmos ellenálláson eső feszültséget mértem. Azt a frekvenciát kerestem ahol a két csatornán egy fázisban voltak a hullámok. Ez 28,2khz-en történt, érdekes módon nem itt vette fel a legtöbb áramot, pár hertzcel arrébb volt az áram maximuma.
Megnéztem még néhány erre a célra született kapcsolást és több olyat is találtam, ahol számítógép tápból bontott transzformátorral transzformálták fel a feszültséget, a MOSFET után. Ezek semmilyen hangolást nem alkalmaztak. Ha találok egyet itthon, akkor holnap ezt kipróbálom.
(#) tsab hozzászólása Dec 18, 2017 /
 
Sziasztok!

Us fej

Keresgéltem neten, hogyan lehetne ezt meghajtani, de úgy tűnik ezen a teljesítményen már nem egy egyszerű dolog.

Szeretnék építeni egy meghajtót, de amiket találok pl az ebay-s áramkört részben értem, de olvastam, hogy hajlamos tönkremenni.

Milyen feszültség kell ennek a meghajtásához? Hogy lehetne kiszámolni pontosan.
Gondoltam PIC-cel generálok jelet neki, fet-tel meg kapcsolgatom, de a többi körülötte, amiket találtam egy kicsit homály.


Üdv.
(#) pajesz66 hozzászólása Aug 17, 2021 /
 
Sziasztok!

Vásároltam 2db ilyen magassugárzót:
PT1-1010

Ennek a meghajtására keresek megoldást 24V-ról. Az áramkörnek három különböző frekvencián kell tudnia meghajtani a hangszórót. Egy frekvencia a hallható tartományban (tesztelés céllal) a két másik pedig a hallható tartomány felett 20-30kHz környékén. A kívánt kimenő teljesítmény 50-75W.

Ötletként már felmerült, hogy pl. egy "rezonáns kapcsolóüzemű" tápegységgel lehetne meghajtani, azt fordítva, 24V primer, 150V szekunder feszültséggel megépíteni. Elég érdekes alkatrész értékek adódtak, főleg a rezonáns kondenzátoroknál.

Nézegettem készen megvásárolható normál audió végfokokat is, de ezeknek a frekvencia átvitele valószínűleg nem elég erre a feladatra, a legtöbbjük papíron sem viszi át a 20kHz-et sem...

Ha valaki esetleg már épített ehhez a hangszóróhoz ilyesmi végfokot az legyen szíves ossza meg a tapasztalatait...
(#) Gafly hozzászólása Aug 17, 2021 /
 
Tehát három fix frekvencián szeretnéd működtetni?
A 24 V tápfeszültség az AC vagy DC?
(#) Suba53 válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Hoppá, közben látom hogy van már erre létező topik.

Ezen már én is tűnődtem. Ugye ennek a piezo hangszórónak az impedanciája két nagyságrenddel nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké.
Mégis látunk hangfalakban vegyesen, piezo magas sugárzó, és normál közép, mély összeállításokat.
Mik ott a teljesítmény viszonyok? Hogyan kell ott hangváltót méretezni?
Egyáltalán egy 150W 600ohm eszközből milyen erősítő tudja kihozni a 150W-ot?
Valószínűleg a piezo elé kell kötni egy transzformátort. Ferrit trafó gondolom jó lehet a frekvencia miatt. Vannak erre a célra gyártott trafók? Vagy a piezo sugárzókat eleve trafóval árulják?

Amúgy a kérdésedre egy ötlet. 30kHz nem egy feldolgozhatatlan frekvencia a mai korszerű végfokok számára. És mivel nem Hi-Fi a célod, bármelyik megfelelő teljesítményű végfok IC jó lehet.
És valószínűleg kell a piazo elé transzformátor. Ami ezen a frekvencián ekkora teljesítményre nem egy több kilós darab. Lásd a kapcsoló üzemű tápok ferrit trafóit.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
(#) Suba53 válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Ha egy sztereó végfok IC-t hídban használsz, akkor 24 volt táp esetén meg is van a kívánt teljesítmény 4ohm terhelés esetén.
Vagyis Impedancia illesztés kell.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Hogy ne a levegőbe beszéljek.

Végfok IC.

A híd kapcsolású részben van frekvencia menet diagram. 30kHz megy neki.
Mondjuk ebből kettő kell a hídhoz.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Ha nem valami nagy üzleti furmány van a dolog mögött, akkor elárulnád hogy mire kell?
Lehet akkor nem HIFI végfok IC-ket ajálngatnánk, hanem mondjuk faék rezonáns meghajtót.
Ha lehet, akkor célszerű lenne megmérni a kapacitását, mert erre vonatkozóan nem (de másra sem) találtam eddig normális adatlapot...
(#) dB_Thunder válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Idézet:
„A kívánt kimenő teljesítmény 50-75W”

Ezek nem bírják ezt a teljesítményt se!
Valós pár wattól tönkremennek, széttörik benne a kristály.

Hangfalakba ezt mi régen úgy kötöttük hogy 220nF kondit raktunk elé!
Kondin kívül semmi trafó, vagy egyéb "varázslat" hozzá adása nélkül bekerült a 4-8 ohmos hangfalba!
Amit kb 100W-al hajtva szépen lassan szét is ment, kondi nélkül 1 hét alatt. Amúgy egy hónapot is kibírt.

Aztán nem erőltettük őket, mert a hangjuk is katasztrófa volt.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
(#) pajesz66 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Sziasztok!
Köszi a tippeket....
Nem nagy tudomány van mögötte. Pozíció meghatározáshoz fog kelleni egy robotnak nagy nyílt területen...
Néhány hónap építgetés már van a dologban a hallható tartományban a csillagok szerencsés együttállása esetén jól működik a rendszer, de normál hangsugárzókkal nem tudok elég teljesítménnyel sugározni az UH tartományban, a 10 és 15kHz-es sípok meg elég zavarók 2*60W teljesítménnyel...
(#) pajesz66 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Holnap megpróbálom normál végfokkal üzemeltetni... Nem lehet, hogy pont az illesztés hiánya miatt mentek tönkre?
(#) dB_Thunder válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Kutyák, macskák, denevérek nem fognak szeretni!
Idézet:
„Pozíció meghatározáshoz fog kelleni egy robotnak nagy nyílt területen...”

GPS?? vagy fedett a terület?
(#) dB_Thunder válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Idézet:
„Nem lehet, hogy pont az illesztés hiánya miatt mentek tönkre?”

Nincs ezeket hova illeszteni!
Egy 100W erő kb +-40 V-os rúgásokra is képes. A mély hangokat nem szereti a piezo, akkorát hajlik, hogy összetörik!

De kondival is kimúltak, csak akkor lassabban pattogott le a kerámia, azaz szépen lassan elhalkultak!
Egyébként ezek nagyon tudnak üvölteni, már kis jellel is!
(#) Gafly válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Idézet:
„Kutyák, macskák, denevérek nem fognak szeretni!”

fuldugot.jpg
    
(#) pucuka válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
A piezo hangszóró gyakorlatilag egy kondenzátor. A kapacitása 2 - 20 nF között várható, (nem haszontalan a használt típus adatlapját beszerezni. A rákapcsolható feszültség kb. 30 V körül van.
Elektromos illesztésről szó nincs. Azt kell figyelned, hogy a ráadott legalacsonyabb frekvencián, amikor a piezó impedanciája nagy, akkor se legyen rajta 30 V -nál nagyobb feszültség.
A pozíció meghatározásához neked egy ilyen UH távolságmérő szenzorpárra lesz szükséged. Az adatlapját a pdf letöltésével érheted el. Ennek adójára 20 VRMS feszültséget adhatsz, ami tekintettel a 2100 pF kapacitására 40 kHz -en (541 Ω) kb. 0,75 W teljesítményt igényel. Ehhez nem kell igazán nagy teljesítményű végfok.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem