Fórum témák
» Több friss téma |
Ez igen, szep munka! Ha keramia rudat keresel, akkor a biztositekok korul erdemes korul nezni. Szinte ingyen van, es mini gyemant koszoruvel viz alatt vaghato mint a vaj. Fem felol erdemes ragasztani, vagy polimer csavarral ugymond csavarozni, ha van benne furat.
[OFF] Az ados forumon van egy pll-es csoves ado, meroadonak epul, konzerdobozba tettem az oszci reszet, megfogadtam erre fogok hangolni EF80 majd leestem a szekrol amikor lattam...
Ilyen lett a hangolo oszillator: (#737273)
Huh, én biztos nem állnék neki csöves kapcsolásnak. Valahogy idegenkedem a csövektől, meg nem is értek hozzá. Nem vágta el a kezed a konzervdoboz pereme miközben rektad bele az alkatrészeket?
Ha RF trafo is van benne, akkor kivancsi vagyok a rajzra.
Hamar osszejott, de meg nem tallatam meg a jelet az FM savban.
Nincs benne RF trafo, de a hangolt korrol valoszinu kivezetheto a jel levalasztva. Semmi celom nincs vele azon kivul, hogy valami jelforras legyen az asztal szelen ha kell vevo teszthez. [OFF]egy nagyon picit de igen..., nem a vagas miatt, hanem kezzel akartam furni lukat mivel lemerult az akksis furo. Ok teszek korbe gumi hedert, amugy majkremes doboz jobb lett volna, de ez volt az elso ami szembe jott.
Az elobb ilyen kepet sikerult venni a korabban tervezett radiommal, antenna erosito nelkul, egyszeru elofokkal. Van KF erosites a szuro elott, (korabban feltoltottem a kapcsolast). Kapacitiv kicsatolas a PLL fele direkt az oscillator tekercsebol. NOAA18 hold. Lassan johet a radio ujra tervezese,.. :smoke:
Sziasztok ! Valaki meg tudna mondani, hogy mi ez a zaj? Mikor nincs veteli korzetben a muhold, akkor is lehet hallani. Ez most a noaa15 veteli frekvenciajan jott, de a noaa17 frekvenciajan is hasonloan jon.Bővebben: Link
Olyasmi mintha radar verne agyon, de megis mas. Amikor haboru volt delen , 70cm suket volt 10 masodpercenkent. Mielott messze mennenk erdemes lenne kontrol vevot melle tenni, ha azzal is ugyanilyen akkor kulso, ha nem akkor belso zavar:tap foldhurok elko stb...
Idézet: „Kapacitiv kicsatolas a PLL fele direkt az oscillator tekercsebol” Az agresszio neha segit
Nem tudom hol laksz, de van egy jó kis radar zavarod. Jöhet a bemenetre a ferkógyerek helikális szűrője.
Megszolat GTK fele vevo, ami a csik nyakra keszult. Lemaradt egy 10pf kondi, valamint egy fold csatlakozas. Holnap megprobalom behangolni rendesen, es ele teszem a Fet-et.
[OFF] Azt hittem Novak tervezte, igazabol barki csinalta jol fog szolni.
Radar? Noaa18, 19 frekiken nem jon, legalabbis nem hallottam eddig. Majd ha megepul az uj vevo, akkor kiderul hogy tenyleg kulso zaj-e.
szendi001: Novak fele, de itt sokan hozzaszoltak. Meg mas is, en is epitettem egy - egy valtozatot. Szerintem ezen ne akadjunk el Egyszeru mint a faek,.. tobbnyire a szerelesen es a muszer hianyon bukik.
"Az agresszio neha segit" Termeszetesen nem marad igy. Ha megjon a rendelesem, megprobalom bipolaris tranyoval rendesen kicsatolni.
Ezzel a kicsatolassal is gond volt, mikor megjott rendesen a muhold jele, kezdett nem tul hangosan 50Hz korul gerjedni. Aztan a lazabb csatolassal (5.6p, 10cm koax kabel) jo(bb) lett.
Lehet hogy ez okozza a zavart.
Idézet: „Three of the older NOAA weather satellites which have been decommissioned and are tumbling freely are known to sporadically put out a carrier on 137.500 MHz. The satellites are TIROS-N, NOAA 6 and NOAA 9 When the relevant footprints overlap this will cause interference to NOAA 15 when active on this frequency. ”
Ez magyarázat lenne a füttyre, de a kattogás?
Felvettem ujra. A felvetel feleig kb. a noaa15 veteli frekvenciajan jon, aztan a 17 frekvenciajan. (hallatszik a sav valtas) Van amikor eltunik.
van amikor annyira jon hogy megszunik az alapzaj is(ezt nem vettem fel) .Bővebben: Link
Nem feltetlenul jelenti, hogy nem radar, legalabbis nagyon hasonlo hangminta alapjan a tunet. A futtyot nem ertem FM nel miert lenne masik carrier eseten nem csendben kellene lennie?
Erdemes, lehet megnezni a kovetovel mit csinal a masik 3 muhold teny ami teny. mod. eleg gyors az uteme, pici radar(gyorsan forog)? [OFF]csak nem akartam szerzoi jogot serteni, ha mas nevezek meg forraskent
Interferencia fütty mindíg van, és stabil is, mert az adók is stabil frekvenciájúak. Ráadásul ilyen kis jeleknél még a határolás sem működik.
Szia!
Neked is sikerült belefutnod egy Orbcomm-interferenciába. A szélessávú vétel egyik hátrányos következménye. Orbcomm interferencia Extraterrestrial Interference
Szia ! Most vettem fel... NOAA15, vetel kozben igy szol. :smoke:
Bővebben: Link
Egyszerre nem is egy, hanem rögtön kettő Orbcomm műhold zavarását hallod. Növeld a KF-erősítést. A demodulátor limitációja hatásosan nyomja el az efféle zavarokat. Ha több kerámiaszűrőt kapcsolsz sorba, az is segít. Kissé szűkíti a vételi sávszélességet.
Milyen FM demodulátorod van?
Ez a zavar mindig fenn all. TBA 120S IC-t hasznalok.
KF erositve, a keramia szuro elott. >>KF erosito<<
Az a FET-es erősítő nudli. Én egy TBA120-at tettem be KF-erősítőnek, referenciatekercs nélkül. A felerősített jelet a differenciálkimenet (tekercs lábak) egyikéről vettem le.
Annyit ert, hogy teljesen feldobta a vetel minoseget.
Na, majd bekotok egy TBA120-at, van belole jo nehany darab,..
Kozben bekotottem egy TBA120-at. Ugyanugy jon a zaj.
A vetel nem tudom jobb lesz-e, kesobb kiderul.
Pontosan frekvencián van a vevőd? Kézi hangolással próbálkozz, ne szintézerrel.
Valamilyen hely oszcillátort készíts a vevődhöz. Már régebben felvetődött bennem a kérdés, hogy erre a célra miért kell PLL-szintézerrel hangolni? Mi abban a jó? Egy digitális frekvenciamérős skála analóg potis vevőhangolással, a demodulátor egy hangolásközép-indikátorral és egy térerőmérő műszerrel kiegészítve sokkal pontosabb. A rádiózás igazi hangulata a kézi hangolásban testesül meg.
Kezi hangolas,..? azt mar nem Ez egy lehetoseg beletanulni a szintezeres hangolasba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |