Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Találkoztatok már olyannal, hogy egy LCD kijelző alsó és felső sorának csak az első felébe lehet írni? (a másik 8 digit mindkét sorban sötét.) Mi lehet a gondja? Olyat már hallottam ,hogy bizonyos sorokba nem ír, de hogy mindkettőnek csak a felébe olyat még nem. Köszi!
kicsit visszább volt már ilyen gondja másnak, és vszinű az LCD felépítése olyan, hogy ha 1 sorosnak engedélyezed, akkor mindkét sor első fele működik, és ha 2 sorosnak engedélyezed, akkor jó lesz. De ez csak tipp.
Vagy: nyomkodd meg óvatosan a kijelzőt a panel felé. :yes:
Hát nem tudom, ez nem akarja az igazságot
Egy olyan függvény vezérli ami Atmega128-ra lett írva és avval jól működött. Most ugyan Atmega8-at használok de a függvényben csak a PORTA-t kellett POTRC-re állítani szóval nem ott lesz a bibi szerintem. A kijelző típusa: PLC1602D1W-SYL. Adatlapot sehol sem találtam hozzája... Megpróbálom majd egy másik 2x16-os LCD-vel is, hátha.
Sziasztok!
Vásároltam egy 2x20-as lcd kijelzőt. Az IC benne KS0066U. Ez kompatibilis a hd44780-val? CCSC-ben fordítottam le a forrásfájlt A PIC-em : PIC16F1938 DB4: PIN_C0 DB5: PIN_C1 DB6: PIN_C2 DB7: PIN_C3 RS: PIN_B4 RW: PIN_B5 E: PIN_B6 VO: GND VSS: GND VDD: +5V DB0-DB3: Levegőben lóg Most csak az első sorban kockákat rak ki. Többször is ellenőriztem a csatlakozást. Mellékelem az LCD meghajtó kódot:
Szimulációban tökéletesen megy. De összerakva semmi
VO a kontraszt beállítására van. Tegyél oda egy 10k-s trimmer potit, a csuszkája csatlakozzon a VO-ra, az egyik vége a tápra, a másik a GND-re!
Először egy 2k2 volt rajta de akkor is kicsi volt a kontraszt.
Most hogy direktbe földön van így már látható a "karakter", de nem hinném hogy ez a baj hisz a 2-dik sor meg tök üres.
Hali!
Használt már valaki SED1330-as IC-t (grafikus) LCD vezérléshez?
Sziasztok ezeket a BG12864 grafikus LCD kijelzőket
hogyan lehet kitörölni, mert ugye CLEAR DISPLAY parancs nincs
Sziasztok!
Nagy segítség kellene LCD élesztéshez. Már többször próbáltam, de nem akar összejönni. Mindenkinek olyan egyszerű, de nekem ez lenne az első eset és már az agyamra megy. Vettem egy 1x16-os kijelzőt .omexben. Típusát így nem tudom, de szerintem a mellékelt leírás jó hozzá. Van egy Pic18F452. A bekötésben sem vagyok 100%. Az LCD megkapja a tápot. Az adatbitek a C-portra mennek (0-ás bit a 0-ra, 1-es az 1-esre, stb- az LSB miatt). A 3 vezérlő kivezetés meg az A-portra. Beállítottam a kontrasztot is. Jelenleg az LCD utolsó (vagy első?) 8 karaterénél fekete teli kockákat látok bármit csinálok. Mellékelem a progit is. Próbáltam az időzítéseket állítani, de nem akar összejönni. A D-port egyik bitjét csak azért pöckölöm, hogy lássam, hogy fut a progi. Please help! Még annyi, hogy bootloader-rel van a progi letöltve. Elvileg letöltés után reset-elni kell az MCLR-t. Illetve minden kivezetésre rá van kötve egy (asszem) 1K-s ellenálás.
Sziasztok,
lenne egy olyan kérdésem felétek. Kiindulási pont: ATMEGA88-al vezéreltem egy WH1601 -es lcd-t. Minden úgy megy ahogy menni kell. Ekkor áttértem egy GE-C1601 -es LCD kijelzőre, és hopp jön a rejtély. A kijelzőn a karakterek nem látszanak. Ha próba képpen beállítom hogy villogjon a kurzor és csak egy számot iratok ki a 0. pozícióba akkor az 1. pozíción villog a kurzor, de a számot előtte nem látom. Az alap dolgokat hagyjuk figyelmen kívül hogy kontraszt vagy táp vagy vezérlőlábak rosszul vannak bekötve. Ha kurzor villogást látok akkor jó a kijelző vezérlése, de valami kis bibi van. Kérdésem tehát hogy szerintetek mi lehet? Játszottam már a kijelző vezérlésének a késleltetésével is, de ugyanaz a jelenség maradt. Nos tudtok segíteni ? ?
Szia
először is az adatlapban nem tul sok van a vezérléséről az LCDnek, de egy általam ismert hasonló kijelzőnek a 8 bites vezérlésére itt van az inicializálás rész : -Várj 40ms -nál többet a bekapcsolástól számítva. -funkció beállítás ( 0b0011NF00 ; itt az N :a sorok száma[1=2soros , 0=1 soros ; F : karakterek mérete, esetedben 8pont magas tehát F=0 ] ) - várj 40us nál többet -funkció beállitás (ugyanaz mint előbb) - várj 40 us-nál többet -Display beállítás (0b00001DCB ; itt D:kijelző ki/be ; C:curzor alsó vonal ki/be ; B: kurzor villogás ki/be -várj 37us-nál többet -kijelző törlés (0b00000001 ) -várj 1.53ms nál többet -Entry set (0b000001IS , itt engedélyezheted a curzor mozgatást és a shiftelést.) - elvileg vége , de egy kis várakozás ide se árt. nahmost a programod szerintem nem tűnt elsőre rosznak, de az én tippem asz lenne hogy a kijelződ nem 1x16os kiosztású hanem 2x8 as , így a beállításnál 2sorosnak kéne belőni, illetve a kontrasztod lehet maximális ezért látsz a "működö 1 sorban" csupa teli kockákat. Próbáld ki hogy potit raksz a contraszt lábra, Vcc és GND között tudod szabályzoni a kontrasztot, és ha tippem jó akkor előbb utóbb eltünnek a teli karakterek és csak az A betűd fog látszódni. Még annyi hogy a programban szerintem az RW lábat hagyhatod állandóan nullán, ezt úgyis csak akkor kell "1" be rakni ha netán olvasnál a kijelzőről. (ez csak kicsit megrövidíti a kódot)
Sziasztok, ha valaki tudna segiteni, hogyan lehet a 2x16os lcd kijelzőn egy sorban irni, nagyon megköszönném.
Üdv!
Ha jól értem, neked szép nagy nyúlt karakterek kellenének egy sorban, viszont erre csak félmegoldások léteznek: 1) Be lehet lehet állítani a kijelzőt 10x5-ös karakterméretre, ilyenkor a q, p, g, j, y betűk szárai fognak lelógni a második sorba. 2) Fel lehet vinni 8 db saját karaktert a kijelzőbe. Ezzel csak négy "nagy" karaktert tudsz kiírni egyszerre, és elég bonyolulttá teszi az LCD programozását.
köszi a válaszodat, de leht hogy nem voltam elég világos, van egy áramkör, ami egysoroshoz készült, nekem pedig kétsoros van, a bekapcsolásnál a szöveg felét a felső, a másik felét meg az alsóba irja, hogyan tudnám elérni, hogy egy sorba irja, akár a felsőbe, vagy az alsóba, köszi
Bele kell nyúlni a programba, mivel az egysoros modul valószínűleg logikailag 2 soros volt.
Tehát a következőt kellene tenni a programmal: meg kell keresni azokat az LCD utasításokat, ahol a címzések vannak, és a 0x40 címről át kell helyezni a kiírást a 0x08-as címre.
Szia!
Gondolom abban az áramkörben van mikrovezérlő, vagyis az vezérli az LCD-t. Ha tudod módosítani az MCU programját, akkor át kell állítani egysorosra (parancsként kell elküldeni a b'001L0F00'-t, ahol az L bit értéke 1, ha 8 biten, 0 ha 4 biten kommunikál az MCU-val; az F bit értéke 1 ha 5x11 pixelesek a fontok, 0 ha 5x8-asok). Ha nem tudsz MCU-t kezelni, akkor venni kell egy egysoros LCD-t.
köszönöm, sokat segitettél, meg fogom próbálni, üdv
köszöm a segitségedet, megpróbálom, ha nem boldogulok vele, akkor veszek egy egysorosat
Szívesen! Akkor bele tudsz nyúlni a mikrovezérlő programjába?
ilyet még nem csináltam, eléggé kezdő vagyok az elektronikában
Képet tudnál mutatni az áramkörről? Te raktad össze?
én raktam össze, jól műküdik a frekmérő, csak a kijelzéssel van gond
Melyiket raktad össze? Milyen mikrovezérlő van benne? PIC....?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |