Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Biciklilámpa / bringalámpa
Lapozás: OK   4 / 17
(#) Poostmaster hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
Sziasztok.
Jó párat elolvastam az eddigiek közül, mégis úgy döntöttem, felteszem.
Építeni szeretnék egy kerékpáros lámpa szettet LED-ekkel. Hagsúlyozom, építeni. Eddig úgy néz ki, akkuról fog menni. Elől nagy (10mm) fehér LED lenne 1 vagy 2. Hátul 5 milis vörös 3 db.
Azt szeretném, hogy takarékos legyen, de elegendő fényerővel elől. Úgy olvastam, hogy a villogtatással a max áram többszörösét is elviselik, ezáltal nagyobb fényerőt kapok. Azt szeretném tudni, hogy mi az a freki, amivel ezt el lehet érni, és nem lászik a villogás. (gondolom 50 Hz körül). Ha lehet, kapcsolást is kérnék. Az akkuk miben léte még képlékeny, ezért az energiaellátást tetszőlegesre is vehetitek. (persze normális határok között) Persze ha más LED-ekkel javasoljátok, az is jöhet.
(#) kormoran hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
Sziasztok!
A kerékpárom első lámpájába szeretnék rakni a hagyományos izzó helyett egy Power LED-et. A mostani burkolatba elméletileg beleférne, a táplálást egy 9 voltos elemről biztosítanám. Nem igazán tudom elképzelni ezeknek a típusú led-eknek a fényerejét számokban kifejezve, de egy 30-40 lm fényerejű (Bővebben: Link) LED elég lenne ilyen célra?
(#) kormoran hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
Visszaolvastam a topicot, látom néhányan elég komolyan űzik ezt a dolgot, de nekem elég lenne az is ha már egy kicsivel jobban világítana mint egy hagyományos izzós lámpa.
(#) Dempsey válasza kormoran hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A 9V-os elem nem bírná csak percekig esetleg a 350mA-es áramfelvételt :yes:
(#) Stewe válasza kormoran hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Azonos fogyasztás mellett sokkal nagyobb, 15-20 szoros fényerővel számolhatsz, tehát elég lehet. A hűtésről természetesen gondoskodni kell a lámpatesten belül. A 9V os (6F22?) elem viszont teljesen alkalmatlan a táplálásra: kicsi a kapacitása és nagyon drága.
Az is megoldás lehet, ha ugyanarról a kerékpár-generátorról hajtod mint eddig az izzósat, de nagyságrenddel kevesebbet fog terhelni.
(#) kormoran válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Az izzós két 1,5V-os bébi elemről ment, az oldalon lévő előtét ellenállás számolóval megnéztem hogy mekkora ellenállás kellene 3 volt esetén de azt írta hogy kevés annyi tápfeszültség.
(#) kormoran válasza Stewe hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Van itthon egy power led-es zseblámpám, (olyan amit az előző oldalon is linkelt valaki), az négy darab AAA-s elemről megy. A hűtést azt nem tudom hogyan fogom megoldani, az már végképp nem fér bele a burkolatba.
(#) Dempsey válasza kormoran hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Hidd el nekem hogy a 9V-os elem az nem lesz jó megoldás. Azért írta azt a program, hogy kevés a tápfeszültség, mert amit linkeltél LED-nek a nyitófeszültsége alapból 4V. Gondolom azért gondoltál inkább 9V-os táplálásra. Szerintem meg vegyél egy 6V-os pár amper órás akkut és ahhoz számolj előtétet.
(#) kormoran válasza Dempsey hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Oké, köszönöm.
(#) Mybuster hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Sziasztok !én csináltam egy egyszerű
bicikli lámpát
kell hozzá: -bicikli tömlös doboz( javító doboz) 3 darab smd led(kék) És egy 9 voltos elem Egy kis kapcsoló
Érthető mert 1 ledre 3 V- jut így pont kijön a 9!!
Szentem nagyon jó lett nem is fogyaszt olyan sokat
és elég jó a fénye is!!
Ha kell több infó csak írjatok............!! Kép:
(#) bankimajki hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok, én is egy komolyabb bringa lámpa építésébe kezdtem. (8db 1W-os 70 lumenes LED-del. És 2db 1500mAh-ás Li-Po akkuval.) Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha esetleg a LED-eket PWM üzemben használom. (Mondjuk 100Hz, akkor elérhető ugyanaz a fénymennyiség, mintha folyamatosan üzemelnének?) Ha igen milyen kit. tényező kellene? (100%-os kit. tényezővel tudom hogy elérhető.) Valaki játszadozott ilyennel?
(#) bobz hozzászólása Máj 30, 2011 /
 
Sziasztok.
A bringamra szereltem egy 4 db powerledbol allo lampat a megfelelo optikaval. A ledek 1w-osak es 90lumen-t adnak le 350mA-en
2-ot sorba es 2-ot parba kotottem
Sajna a regi NICD-aksik nem birjak mar es hamar leszalnak. Milyen aksit hasznaljak ami hosszutavon eleg jok lesznak?
(#) bobz hozzászólása Jún 16, 2011 /
 
Udv ujra.
Most vettem 2 db litiumos elemet. Egyenkent 3.6V-ot es 2400mA-t adnak le. Szoval vegre az aksis problemam megoldott.
Jol vilagit vele a 4 led, csak az a gond hogy keves meg igy is a fenyerejuk.
Igy neznek ki osszeszerelve.
az utolso kepen latni hogy mennyi a fenyerejyuk. A kepet egy nokia E52-esel csinaltam 3.2mpix-es kamraval. Az a gond hogy kb 6 meterle lehet ugymond jol latni es tovabb homalyos minden/ De a 6 meteren belul sem lehet minden t aprolekosan latni. Lehet hogy az optika nem idealis. 2db 15 fokost es 2 db 45 fokost hasznaltam fel.
Ja es a ledek szinhomerseklete 6000K.
Kineztem a neten a 4 led helyebe 2 db XP-G R5 Star-ledet.
Ezek mar egyenkent 1A-t elviselnek es ekkor 350Lument adnak le. Szerintetek ennyi fenyero eleg lesz mar? Tud valaki valamilyen tanacsot adni?
(#) bankimajki válasza bobz hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Szia, íme az én lámpám. (Ez 1200 lumenes. És valamivel több mint 2 óráig bírja full fényerőn. 1db 2,5Ah-ás Li-ion cellával.) A fényerő több, mint elég. Összehasonlítottam egy 50W-os halogén fényszóróval és ugyanazt a fényerőt produkálta.
(#) bobz válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Szia.
Eleg szepen vilagit
Az en biciklim bovult egy uj lampaval
Vettem egy zseblampat, aminek 900 Lumen a fenyereje. 1db CREE XM-L T6-os leddel van szerelve es 1 db Li-Ion 2400mA-s cella hajtja. Hat a fenyereje az szuper. Ehez tarsul meg az eddigi lampam is, ugyhogy mara elvagyok latva fenyerovel.
Kesobb teszek fel kepeket a fenyerejerol.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 28, 2011 /
 
Merre szoktatok első lámpát vásárolni, ami legalább 1W-os (valós), és olcsó is? Gondolkozom, hogy a 2,6W-os izzót lecserélem 1-3w-os LED-re, vagy ehhez hasonlóra: Bővebben: Link. Az elektronikát átalakítanám, a LED-eket párhuzamosan kötném ha kell (esetleg ki-bekapcsolhatóvá tenném). És ez mivel 30fokos, talán lencse sem kellene elé, csak elég lenne belerakni az eredeti lámpa burájába. Ti hogyan tapasztaltátok? 30fok-os világítás elegendő ahhoz, hogy elláson az ember kb. 8-10m-re? Nekem fontos lenne, hogy ne vakítsak másokat, viszont az utat tisztán lássam, messzire. Jó lenne egy fényeloszlás diagram
(#) bankimajki válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Kissé macerás a vásárlás kínából. És pl. az én lámpámat már kellett javítgatni, de megéri. Itt a link: Bővebben: Link (Mindent összevetve én még mindig azt mondom hogy megéri.)
(#) Kovidivi válasza bankimajki hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
Rendeltem már onnan. Szerintem most maradok az olyan megoldásnál, amiben tényleg 1 vagy 3w-os LED-ek vannak. Visszább olvastam egy 5W-os "police" lámpáról, hogy 1.5V-on valami 300mA-t vett fel, ergo az 5W, az 0.5W volt. Szerintem amit linkeltem fentebb, nem lehet nagy átverés A 30fok-os sugárzási szögről mi a véleményed? Főként autók mellett mennék, vagy bicikliúton (autóút mellett pár m-re), vagy autóúton. Erdőben nem valószínű, tehát nem kell oldalra látnom.
(#) bankimajki válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
Szerintem az a sug. szög megfelelő. (Még lehet hogy sok is.) Nekem a lámpám elvileg 3W-os, de szerintem jobban meg van hajtva. (De a fényerőn látszik is.) Labortápról 3A-es áramkorlát fogta meg, amikor teszteltem akku nélkül. (Mondjuk PWM üzemben becsapós a dolog.) Az ultrafire T60-as széria nagyon jó. Azt ajánlom bárkinek.
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Sziasztok!
A gyerekek bicikli világításával van gondom. Tökéletesen működik, villog, elég a fényerő is - de!:
A régi dinamós táplálással szemben ezek elemről, jobb esetben akkuról mennek. Aránylag sokáig, de mindig addigra merül le természetesen mire kellene. Azon gondolkodtam, hogy házilag, nem lehetne a dinamó helyett valamilyen mágnes+ tekercses töltőt építeni hozzájuk? Azért az ötlet, mert sokkal kisebb az áramfelvétele a LED-eknek, mint pl. a régi izzóknak. A dinamót meg marha nehéz volt tekerni plusszban, ráadásul direktben a gumi oldalán surrogott. Annyi lenne a különbség, hogy pl. egy, vagy több bútormágnes erősítenék a küllőkre és egy tekercset a vázra. Így nem lenne mechanikus érintkezés, nem fékezné és koptatná a kereket, de leadna valamennyi áramot. Ráadásul akkor, amikor szükség van rá. Van valakinek esetleg hasonló kész megoldása? Esetleg sárhányóra is rakható lehet - így a felesleges vezetékek is minimalizálhatóak lennének, bár ehhez inkább a gumiba kellene tennem valahogy a mágneseket, vagy a felnibe....
(#) Zseni hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Sziasztok.
Egyszerű kérdéssel jöttem.
Adott a dinamó Ugye 6V 3W na most az izzók:
Az első 6V/2,4W
A Hátsó 6V/0,6W
Akárhogy nézem ha ezt a két izzót beteszem akkor nincs fény vagy nagyon kevés??.....Lassan tekerek nem sietek.
Én úgy oldottam meg, hogy Előre egy 6V/2,4 izzót hátra egy öngyújtóból kiszedett fehér led került.
A kérdésem milyen ellenállás kell hogy ne égjen ki pik pakk viszont kis sebességnél is úgy világítson mint most.
Köszi!
(#) Kovidivi válasza Zseni hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Nem egyszerű a kérdésed. Ott kezdődik a probléma, hogy az izzó hatásfoka töredéke egy power LED-ének, tehát én nem használnék izzót. Ha LED-et teszel be, 1-3w-osat, annak kell valami elektronika, de legalább minimális hozzáértés. Az izzó kis sebességen nem fog világítani dinamóról, csak ha akkumulátort is raksz a dinamóval párhuzamosan (annak meg kellene oldani a töltését, és merülését figyelni). Ha csak a hátsó LED-re gondolsz, hogy ne égjen ki, akkor kellene neked ez: Bővebben: Link, én 180-220ohmra számoltam hirtelen az ellenállást. Ezzel már nem fog kiégni a hátsó LED, csak ha a dinamóból 6V-nál nagyobb feszültség jön. Ha azt is szeretnéd megoldani, hogy az első izzó se égjen ki, akkor meg kell oldani, hogy az izzóra 6V-nál nagyobb feszültség ne juthasson. Barbár megoldás, de egy zener diódával megoldható. Talán 6.2V-os van, ennyi még belefér az izzó tűrésébe, 1-3w-os már elegendő.
(#) Zseni válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A Másik hihetetlen probléma az hogy most egy egyenirányító dióda van rákötve a led + és a dinamó + a közé és villog mint állat de csak néha néha semmi baja!
(#) Kovidivi válasza Zseni hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Mert kell egy kb. 100-470µF-os kondi az egyenirányítás után. Nézz utána az egyenirányításnak, mert lehet, hogy felesleges. Az egyutasnak meg főleg nincs értelme, akkor már graetz híd jobb lenne, de ismét leszögezem, hogy minden megoldásnak rengeteg előnye és hátránya van, ezért át kellene gondolni, hogy mi a cél. Méricskélni, számolgatni, hogy megfelelő legyen a fényerő kis sebességen is, de ne menjen tökre a LED, ha gyorsan mész, a veszteség se legyen túl sok, hiszen miért spórolsz meg 0.3W-ot, ha azt máshol elfűtöd, stb...
(#) Macsek71 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /
 
Javaslom keress rá a "kerékpár örökvillogó" szavakra
több kollegámnak is építettünk ilyet, városi közlekedéhez elég ...
(#) vladcepes hozzászólása Ápr 27, 2012 /
 
Sziasztok! Nem pont idevágó a dolog(inkább elemlámpáról) van szó.Csinálnék egy ilyet 1-kép. (2led sorba kötve-előtét ellenállással aztán ebből 8 db és ezek párhuzamosan kötve. Szerintetek lehetne használni egy ilyen elemről?(4-kép). Vagy inkább kettőről párhuzamosan kötve? Köszi a hozzászólásokat. Üdv.
(#) piros1 válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
A 4-es képen nem elem van, hanem akkumulátor. Kapacitása 220mA/óra. Ha a ledek eredő áramát 22 mA-re állítod, akkor 10 órát fog világítani egyhuzamban, egyre csökkenő fényerővel. 110 mA-nél már kb 4 órát, de ez esetben lesz fényerő is. 220 mA-nél pedig jó, ha fél órát bírja az akku. Kisebb feszültségű, nagyobb kapacitású akkut javasolnék inkább. De ha 22 mA-t elégnek találod, akkor használhatod ezt is.
(#) mindenes válasza piros1 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Elszámoltad. A kérdező 8 sort irt párhuzamosan kötve, 22mA számolva ezek őssz áramfelvétele 176mA tehát közel 1 óra 15 percet fog nagyjából bírni az aksi.
(#) piros1 válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Csak elírtam. Össz áramfelvételt kellett volna írnom, amit a ledek a vegyes kapcsolásban felvesznek az akkuról.
(#) vladcepes válasza piros1 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Köszi a választ.,na meg az észrevételt,vagyis hogy nem elem hanem aksi.Tudom csak rosszul írtam akut akartam.És úgy fogom csinálni hogy 2 ilyen akut kötök párhuzamosan,a dolog már folyamatban van.
Üdv.
Következő: »»   4 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem