Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   122 / 1210
(#) vilmosd válasza kiskata hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

A Cadsoft.de oldalon a Download szekcioban van sok lib, es tobbek kozott PIC libek is. Le kell toltani, bemasolni a LIB alkonyvtarba, kijelolni mindet, es mar hasznalhato is. Legfeljebb a boseg zavaraval fogsz kuzdeni.
(#) kiskata válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Igen ott kerestem... De csak a 2005-04-01-ei ??? verzió letölthető ehhez a pic-hez.. Rajzolnom kell...
Haladok
(#) El_Pinyo válasza kiskata hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

MS Paint-tel már rég kész lennél
Persze nem árt szokni a CAD programokat.
(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Köszönöm szépen !
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Keresgéltem, rá gondoltál? Bővebben: Link
(#) watt válasza kiskata hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Amit feltettem neked rajzot nézted?
(#) kiskata válasza watt hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Igen. De sajna már nem tudom ma összerakni.
Meg hát szeretnem megtanulni a megszokott eljárásokat. Később biztos meghálálja a ráfordított időt
(#) watt válasza kiskata hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Ez szinte azonos a te rajzoddal, kiegészítve a részletekkel, de igazad van, nem kell sietni, én sem siettetlek, csak azt hittem a nagy kavalkádban átsiklottál a rajz felett.
(#) vilmosd válasza kiskata hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Van az csak keresni kell. PICxxxx neven van sok.
(#) kiskata válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Ohhh... Tenyleg, ezt láttam... Csak nekem nem hasonlitott a fizikai valójára ( ezt is meg kell szoknom )
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 6, 2011 /

Üdv!
Aszt szeretném meg kérdezni hogy ez PICkit 2 44-Pin Count Dem mire jó ? válaszotokat előre is köszönöm
(#) potyo válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Kísérletezésre, tanulásra.
(#) morzsa15 válasza potyo hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

De ez programozó lenne?
(#) icserny válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

A külön is kapható PICkit2 (PG164120) a programozó készülék, ami a programozáson kívül hardveres nyomkövetésre (debugger), soros kommunikációra (UART) és logikai analizátorként is használható.

A külön is kapható 44 lábú mikrovezérlővel ellátott demókártya (DM164120-2) pedig egy olyan áramkör, amin a mikrovezérlő (jelesül a PIC16F887 típus) programozását lehet gyakorolni. A panel tartalmaz néhány LED-et, egy nyomógombot és egy potmétert is. Ezek perifériaként használhatók a mintaprogramokban.

A kettőt árulják együtt is, PICkit2 Debug Express néven (rendelési szám: DV164121).
(#) NyariG hozzászólása Aug 7, 2011 /

a dott a következö kodrészlet:

BSF STATUS,RP0 ;BANK1-be átlépünk
;PORTA Digitális I/O-vá tétel
MOVLW 0x06
MOVWF ADCON1 ;Mindegyik PORTA digitális

pic16f877 ről van szó.

k érdésem az lenne hogy mért 0x06 ot kell küldeni az adcon1 re? é s mit kell küldeni ahhoz hogy ismét analóg legyen?[/color]

* A shift gomb azt jelzi, hol kezdődik egy új mondat !
(#) MPi-c válasza NyariG hozzászólására (») Aug 7, 2011 / 1

Vedd elő az adatlapot!
Nézd meg a PORTA beállítását! (PIC16F877A 4.1 fejezet)
Ott van is, hogy az A porttal kapcsolatban milyen regisztereket kell még figyelembe venni (4-2 tábla).
Ezután nézd meg az A/D modul beállítását (11. fejezet)!
Ott meg az ADCON1 regisztenál megtalálod az A/D port beállításait (nem csak az A portot érinti!)
(#) NyariG válasza MPi-c hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Köszi, így már minden világos, csak még meg kell ismernem ezt az adat könyvet inkább mint lapot
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 7, 2011 /

És tudd valaki olcsó pénzért pic kit 2 clon 2-3-e ért?
(#) vilmosd válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 7, 2011 / 1

Ennyi penzert legfeljebb ha Te csinalod meg.
(#) NyariG válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

én 4 ért vettem itt a forumon

Halló ember! Nagybetű shifttel és a mondat végét írásjel! Köszi.
(#) joci1987 hozzászólása Aug 7, 2011 1 /

üdv,

Régebben foglalkoztam PIC programozásban technikusi tanulmányaim folyamán. Most pár év múlva úgy gondoltam, hogy belevágok a PIC programozásba. Van égetőm és van egy PIC12F683 pic-em.
Segítséget szeretnék kérni egy egy ledes villogó elkészítéséhet.
Hiába tanultam más (kis óraszámban mondjuk) a pic programozást teljesen hülyének érzem magam hozzá .
Nem tudom hogy induljak el. Hiába nézek a neten megírt programokat magyarázattal nem értek belőle semmit.
Szerintem ha a kezdetekben valaki segítene akkor utána előjönnének a tanultak is és menne a dolog, de most úgy érzem egyedül nem fog menni

Tehát egy ledes villogó program megírásában kérnék segítséget és remélem valaki tud nemkem segíteni az elindulásban.
(#) hackerfish válasza joci1987 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Én is kezdő vagyok PIC-ben.
Most a bináris óránál tartok, én is a led villogtatással kezdtem, és most építettem a második bináris órámat.

Egyik pinre odabiggyesztesz egy ledet, beállítod a portot kimenetnek, kiküldesz rá egy 1-et, NOP-ot futtatsz ciklusban (időzített várás), hogy a villogás szemmel látható legyen, kiküldöd a nullát, várás, vissza az elejére.

A PIC parancsokat ki tudod keresni a netről, vagy innen a fórumból.
A kapcsolások.hu-n is van egy pices cikksorozat.
(#) hackerfish válasza joci1987 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Csatoltam a villogo.asm fájlt, alakítsd át a te PIC-ednek megfelelően!

villogo.ASM

(#) kaqkk válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Most is hirdetik itt : Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza joci1987 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Nem 12F683, de a konyvespolcon talalsz alap konyveket, mintapeldakat a PIC programozas rejtelmeirol. Van demo panel doksi is, a peldak kiprobalasahoz. Lehet probalgatni a MPLAB SIM szimulatoraval, majd mikor mar ott mukodik, be tudod egetni a PIC-be. Kerdeseket a "PIC kezdoknek" topikban felteheted. Eleg forgalmas topik.
(#) morzsa15 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Az a baj hogy pesten van :/
(#) ferkoo hozzászólása Aug 7, 2011 /

Üdv mindenkinek, lenne egy ilyen kérésem, hogy a következő kapcsoláshoz megírtam a kódot, a teszt is sikerült de beégetni addig nem szeretném míg valaki rá nem bólint hogy használható, kipróbálná nekem valaki egy pic-be égetve, teszt panelen? Előre is köszönöm!Bővebben: Link
(#) NyariG válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Mért baj az?
400 forintért elküldi postán.
(#) morzsa15 válasza NyariG hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

na majd beszélek vele
(#) kiskata válasza watt hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Üdv!
Összeraktam a rajzod szerint... A PIC elindul mert a LED a program szerint villog. Hurrá!!!
...viszont ha a közelébe nyúlok kézzel akkor a PIC leáll (LED elalszik). Ráakasztottam egy LCD kijelzőt. Azon is látszik hogy a PIC újraindul ha megközelítem kézzel (persze nem is indul el az LCD sem alapból) a tápot leellenőriztem --> távolabb tettem... Ha közben ráfogok a másik kezemmel a 7805-r e akkor a ledem villog folyamatosan (működik folyamatosan a PIC).
Rádiózavarás?
Következő: »»   122 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem