Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra
 
Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 83
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Az említett cikk.
(#) ekkold válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
A cikkben azt írja, hogy a szemunk érzékenyebb a villogás csúcsértékeire, majd később a ledek láthatóságát említi.
Amit a hatásfokról (az általad sárgán bekeretezett rész előtt) ír, az nagyjából tévedés. A mai ledek zömére nem igaz, bár bizonyára lehet találni olyan ledet amire talán igaz, de csak egy meghatározott áram tartományban.

Ha megnézzük egy LED adatlapján a hatásfok görbéjét (pl. áramerősség - lm/W) , vagy az áramerősség-fényáram görbét akkor azt látjuk, hogy a LED üzemi áramtartományában (és még azon túl is) a fényerő nem vövekszik arányosan az áramerősséggel, illetve a hatásfoka az áramerősség növelésével csökken.
Bővebben: Link (5. oldal)
Bővebben: Link (8. oldal)
(#) Babinyo válasza ekkold hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Köszönöm a linket!
Értem már, hogy hogyan működik ez a kapcsolás. A kínai spotlámpában is ez van csak ott egy kondi+ellenállás+graetz híd van. nincsenek extra ellenállások, diódák.
(#) kukuri válasza ekkold hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia ekkold.
Ha nem haragszol kicsit ellenkezek a hozzászólásoddal. Nem hinném hogy Dr. Madarász László tévedett olna a cikk írásakor. Nem szabad figyelmen kívül hagyni hogy a tanárúr kétféle üzemeltetést hasonlított össze. Impulzusüzembeni működtetést és átlagárammal folyamatosan működtetett üzemeltetést hasonlít össze. Gondolom a grafikon a második üzemeltetést mutatja. És innentől minden rendben van mert az az állítás hogy az első üzemeltetésnél nagyobb a fényérzet.
Valamint nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni hogy az általad betett led grafikonja 3-4 évvel későbbi fejlesztés mint ahogy a cikk íródott. És mint tudjuk a led technológia eléggé belendült az utóbbi időben.
(#) ekkold válasza kukuri hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Akkor egyértelműbben fogalmazok:
- Amit a fényerőérzetről ír a cikkben az elképzelhető, hogy igaz. Bár szerintem erősen frekvencia és egyénfüggő a dolog, és csak egy grafikont látok amin nem szerepelnek értékek, és nincs részletezve milyen mérésen alapszanak. Szerintem nagyobb frekvenciákat a szem nagyon jól átlagol, alacsony frekvencián meg a villogás miatt vannak (korábban leírt) hátrányai. Persze egy kijelzőnél, jelzőfénynél stb... ez nem probléma, de világítási célokra már igen.
- Amit a led hatásfokáról ír impulzusüzemben, az szerintem egyértelmű tévedés, még a 20...25 évvel ezelőtti ledek között is igencsak keresni kellene olyat aminek növekvő teljesítmény esetén javul a hatásfoka.
Sőt mondhatni a régebbi fejlesztésű ledek fényereje egy bizonyos áramerősség felett egyszerüen nem (vagy csak alig) növekedik.

Azt már csak csendesen jegyzem meg, hogy az említett cikk lelőhelye (Rádiótechnika) nem épen arról híres, hogy hibátlanok benne a cikkek. Továbbá attól, hogy valaki Dr. és tanár, még nem tévedhetetlen. Egy elismert szakember, gyakran attól lesz elismerésre méltó, ha beismeri a tévedéseit és korrigálja ha van rálehetősége.
Történetesen egy led áramerősség-fényerősség görbéje még házilagosan is viszonylag jól lemérhető. Lehet, hogy nem lenne pontos mérés, de a nagyságrendek, és a jelleg jól látható lenne egy ilyen mérésből. De egyébként kereshetnék régebbi led tipusokhoz is adatlapot - sőt akár te is kereshettél volna, hogy az állításokat cáfolni (vagy alátámasztani) tudd.
(#) sasa76 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
szia hol találom az F melléket? Érdekel ez a dolog. Előre is köszi a segítséget.
(#) Babinyo válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Helló!
Összehoztam egy próbakapcsolást 6 db sorba kötött led-ből. az alábbiakat mértem:
Ut=23,6 VDC, I=15.3 mA, a 6 leden eső feszültség=18,2 V, R= 347 Ohm.
Ezek alapján szerintem jó amit számoltál, ugye?
(#) reloop válasza Babinyo hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Szia! A led nyitó feszültsége kevesebb a korábban számítottnál, a megközelítőleg 1000 ohm reaktanciához 3,3µF kondin szükséges.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok!
100W-os halogén lámpát szeretnék kiváltani LED-del. Kínai megoldásban találtam - és lehet, hogy egyszerűbb lesz megvenni, de hátha. Tehát a 100W-os R7s foglalatú ceruzahalogén 1100 Lumen fényáramot tud. LED-ből találtam olyat, amiből 6 db tudná ezt az értéket (~6x180lm) A LED-eken eső feszültség 6x3,3V-ot feltételezve 19.8V 350mA-ről szeretném hajtani őket. Egy sima ellenállással ez nem jöhet szóba a nagy teljesítményveszteség és méret miatt, a Skori féle táblázat és a graetzes megoldás, 3700µF-ot ad, ami szintén nem tűnik túl jó megoldásnak. Olyan perverzióra is gondoltam, hogy mi lenne, ha mindegyik kapna egy 37V/3,3V-os step-down konvertert de nem tudom mennyire szeretik a sorbafűzést és mit tudok kezdeni az esetleges túlfeszültségekkel. Van valakinek esetleg bevált megoldása erre? Vagy legalább ötlete?
(#) gyulank válasza ekkold hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Szia!
Amit belinkeltél skori oldalán, a Tirisztoros rajzon a D1-et mi szerint kell kiválasztani?
(#) ekkold válasza gyulank hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
A D1 dióda: áramra kb ugyanaz az igénybevétele mint a graetz diódáinak, feszültségre pedig kb a ledek össz nyitófeszültsége (vagy mint az áramkörben levő zeneré). De érdemes mindkét paramétere tekintetében túlméretezni.
A dióda sebeeségre nem kritikus, akár lassú, hálózati frekvenciára tervezett tipus is jó hozzá.
(#) Sebi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Miért akarja mindenki elhagyni a trafót? Amikben gondolkodsz, méretben, árban, üzembiztonságban messze alulmarad egy trafós megoldás ellenében.
Ebben az esetben én simán egyenirányítanám egy 18V 10VA-es trafó kimenőfeszültségét, kapna 1000µF puffert, és egy LM317-et áramgenerátornak kötve.
Erről szépen menne az összes LED sorosan kötve.

Léteznek kapcsolóüzemű áramgenerátoros tápok is, amiket erre a célra fejlesztettek, LED-es boltokban pár ezer HUF.
(#) kameleon2 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Semmi kifogásom a trafó ellen, ha van megoldás arra amit keresek, egyedül csak a méret lehet probléma és kapcsolóüzemnél a zavaró impulzusok. Szkóp nélkül én nem tudok "szőrmentes" kapcs. üzemű tápot fabrikálni itthon. Ha van rá kész megoldás, azt nyilván szívesen fogadom. Nekem bármilyen megoldás jó, az adott problémára - de megoldás kell. Ezért írtam, hogy ha nincs rá ötlet - megveszem a kínait. Köszönöm a segítséget
(#) ungvary hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Üdvözlök mindenkit a fórumon!
Mint lelkes hobbista, találtam a interneten CL20M45 -ös áramkorlátozó diódát ezt ismeri valaki közületek?
Leírásból én úgy értem, hogy ráköthetek egy vagy akár több ledet is sorba.
Ha valaki ismeri, vagy használta kérem, magyarázza el.
http://www.soselectronic.hu/?str=940
Köszönöm!!
(#) Sebi válasza ungvary hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Ahogy írják: ez tkp egy FET, belső összekötéssel. Max 45V eshet rajta és 20mA áramot biztosít széles feszültségtartományban. Van ott még egy 230V-ra ajánlott kapcsolás is.
(#) Sebi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A kis kínai tápok egyike (48V-os LED lámpához adták amit néztem) csúf négyszögfesszel hajtja áramgenerátorként a LED-eket. Az volt ráírva, hogy 12V-tól 60V-ig lehet rákötni soros LED-csoportot.
A LED-nek nem számít a szőrös táp, hacsak mást nem zavar a kisugárzott zavar.
(#) kameleon2 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Köszönöm. Esetleg van valami kép - netán rajzod is róla?
(#) ekkold válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
A kínaiakkal árban nem érdemes versenyezni (mert nem fog sikerülni olcsóbban megoldani), minőségben persze lehet jobbat alkotni, sőt sokkal jobbat is.
(#) ekkold válasza Sebi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Idézet:
„A LED-nek nem számít a szőrös táp, hacsak”

Nem számít, kivéve ha zavar a "szőrös fény". Ugyanis a led egyész gyorsan is képes villogni.
(#) ungvary válasza Sebi hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Akkor ha jól értelmezem 230v-ra nem köthetek például 24db ledet .
(#) rolie válasza ungvary hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Szia!
Megoldható, egy soros ellenállással és egy kis számolással. Pl. az oldalon 3,2 V-os, 20 mA-es LEDekkel számolnak. Egy ilyennek 3,2/0,02=160 Ohm a munkaponti ellenállása. A LEDekkel sorba kell kötnöd egy (75-24)*160=8160 Ohm-os ellenállást. Ilyen nincs, ezért a legközelebbi, 8,2k-s ellenállást használj. A rajta disszipálódó teljesítmény 8200*0,02^2=3,28 Watt. Legalább 5W-os (de inkább nagyobb) teljesítményűre van szükséged, hogy ne 100 fokos legyen a felszíne (és elhalálozzon). Másik lehetőség, hogy több darabból rakod össze a megfelelő ellenállást, ekkor oszlanak a hőterhelések.

Teljesen másik lehetőség, hogy pl. Skory oldaláról összeraksz egy soros kapacitásos verziót.
(#) ungvary válasza rolie hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Köszönöm szépen a választ.
(#) slimer válasza vicsys hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Üdv!
Én egy "béka" kapcsolóba vagy más néven vezeték megszakítós kapcsolóba tettem bele!Hogy éjszaka könnyebben meglehessen találni!Sima izzónál okés de az energia takarékosoknál nem!Esetleg erre van valami megoldás?

Üdv slimer!
(#) gyulank válasza ekkold hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Az hány Amper diódánként, illetve, diódahídként?
Összesen az a kapcsolás a 10 LED-el, ellenállásokkal, híddal, kondenzátorokkal, diódákkal együtt mennyit fogyaszt?

Csak mert érdekel melyik megoldás éri meg jobban.
Szóval, ha jól számolok, és csak 2 ellenállás, és a LED-ek teljesítményét nézem, az 2,1W.

Egy 2,7W-os LED spot 200lm. Ára kb. 2e.
A 10 LED, plusz az elektronika is kb. annyi, de lehet, hogy nem ad le annyi fényt.
Power LED, legalábbis amit a HEstore-ban találtam 5W 175lm.

Jól látom, hogy a körte/spot fogyaszt legkevesebbet, és több fényt ad?
(#) ekkold válasza gyulank hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Legalább 1A-es v. nagyobb áramú diódát érdemes használni, mert filléres dolog. 10db huzallábas fehér led kb 160...200Ft-ért szerezhető be, a többi alkatrész kijön kb. még 200...300Ft-ból. Nem tudom neked hogy jött ki a 2000?

Idézet:
„Egy 2,7W-os LED spot 200lm”

Akkor az egy nagyon jó márka lehet. Az elektronika hatásfoka ilyen kicsi teljesítményre sacc. 75% körüli lehet, és nem valószinü, hogy 100lm/W-os led lenne beleépítve. Szerintem jó eséllyel kissé "szépítenek" az adatlapon, de meg kell nézni élőben mekkora fényt ad...
Idézet:
„...ha jól számolok, és csak 2 ellenállás, és a LED-ek teljesítményét nézem, az 2,1W....”

Bevallom nem számoltam utánad, de érdekelne, neked hogy jött ki ez?

Idézet:
„...találtam 5W 175lm. Jól látom, hogy a körte/spot fogyaszt legkevesebbet,.....”

Az az 5W-os led valószinüleg elavult tipus, vagy egyszerüen csak nem a legjobb gyártmány. A spotnak meg szépített az adatlapja. A 10db fehér led kevesebbet fogyaszt, de kisebb fényt is ad mint a 2,7W-os spotlámpa (ami valószinüleg nem ad 200lm fényt). Mindezek persze csak szerintem, nem kell velem egyetérteni, de azért remélem legalább részben választ kaptál a kérdéseidre.

Sajnos az a trend mint némelyik gagyi erősítő/hagszóró esetében, annyit írnak rá amennyit nem szégyellnek. Némelyik gyártó kevesebbet szépít, némelyik többet, ez van. Lassan fénymérővel kell menni lámpát venni (és fogyasztásmérővel is, mert azt meg lefelé "kerekítik")
(#) ekkold válasza Sebi hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Idézet:
„Miért akarja mindenki elhagyni a trafót?”

Eszembe ötlött néhány ok:
- Az 50Hz-es trafó nehéz
- A kapcsolóüzemű nem elég üzembiztos (rövidebb az élettartama mint a ledeké)
- Az előtétkondenzátor olcsó, (és ha jó minőségű akkor) hosszú életű, és könnyű
- Az előtétkondenzátor nem termel RF zavarokat (elektroszmogot) mint egy kapcs.táp.
- Az előtétkondenzátorral jobb lesz a hatásfok mint egy pici 50Hz-es trafóval! Tanulságos utánanézni, hogy pl. mekkora egy 2...5W-os 50Hz-es trafó hatásfoka! (az iskolában 85....98%-ot tanítanak a trafókról, de ez bizony csak a nagyobbakra igaz)

Nyilván vannak hátrányai is. Mindenkinek mérlegelnie kell mikor melyik szempont a fontosabb. Egy kevésbé hozzáértő pl. inkább használjon trafót, érintésvédelmi biztonsági okokból.
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Vicces de rákerestem a neten és mindenütt közel 100% hatásfokúnak írják a trafókat, és valahogy elfelejtik megemlíteni, hogy az egészen kicsi teljesítményű, 50Hz-es, hálózati trafók hatásfok alig jobb mint 50...60%!
A 99% körüli hatásfokot pedig általában csak a jóval 100kW feletti trafók tudják.
A régi munkahelyemen volt néhány 1MW-os trafó aminek az adattáblája szerint, a 3kW a vesztesége (99,7% hatásfok).
(#) gyulank hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
Én sem számoltam, csak beírtam az R1-hez a szövegben írt 0,6W-ot
10 LED (40*0,02)=0,8W + R1=0,05W + Z1=0,8W Ez így 1,65W és gondolom a többi alkatrész is levesz valamennyit.

Úgy kérdeztem, hogy ha diódahídként venném, milyen kéne, és ha diódánként, akkor milyen kell?

Az árat úgy számoltam, hogy ha nem rendelek, akkor 90-120 Forint közt tudok venni 1 db LED-et.

Az 5W 175lm-es Power LED-től itt csak rosszabbak vannak.

A spot 60 LED-es nem tudom annyit fogyaszt-e mint ami rá van írva, de biztos hogy legalább 10x jobban világít a 10 LED-nél. Ebből feltételeztem, hogy lead mondjuk 200 lument, azt látom, hogy nagyobb fényt ad le, persze nem számoltam azzal, hogy lehet, hogy akár annyival többet is fogyaszthat mint ami rá van írva.


Egyébként törvényes az, hogy átverhetik a fogyasztókat?
(#) _JANI_ válasza sasa76 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
(#) gyulank válasza gyulank hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Még egy fontos kérdés, hogy tirisztornak milyen felel meg?
Mert ha a 400V felettieket itt ár szerint rendezem, akkor a 0,8A 400V 44Ft, a 8A 600V 117Ft.
Elég a 0,8A-os, vagy mindenképp nagyobb kell?
Következő: »»   32 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem