Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   161 / 1319
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Sikerült megjavítani a Brenner8-at! Viszont nem tudom, hogy Vpp-ben elég lesz-e a 10V?! Akármit állítok az US-Burn-ben, nem tudok nagyobb feszt kicsikarni.
(#) watt válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Van amihez igen, van amihez nem. Nagyon kritikus. De miért nincs meg a 12V? Minden alkatrész a rajznak megfelelő?
(#) Krisz03 válasza watt hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

A fesz növelő részben az induktivitás kisebb érékű. 680uH helyett 470uH-t kaptam csak.
Ha jól gondolom, akkor sorbakapcsolva nő az induktivitás. Hát sorba is kötöttem pár db-ot, hogy kitegye a 680uH-t, de nem volt semmi változás a Vpp-ben.
(#) gulasoft válasza MPi-c hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Köszi szépen, ez az, örök hála én nem találtam, és sok melótól kíméltél meg.

A bázison lévő 10k-s ellenállást próbáld kicserélni 1k-sra. A 47µF-os kondi hány voltos?
Ha a 4k7-es feszosztó ellenállást(ami a 3-as lábra megy) kiveszed, akkor mekkora feszt mérsz?
(#) szilva hozzászólása Feb 24, 2008 /

Nem szorosan PIC-hez kapcsolódó téma, bár azokkal dolgoztam most, mikor belefutottam.

Összeraktam a linken látható RS232 illesztőcskét, a PIC-es panelhez egy tüskesorral csatlakozik. Az illesztő HIN202, ami ránézésre ugyanaz, mint a MAX232, csak 0.1u-k kellenek neki adatlap szerint, nem 1u-k.

Bővebben: Link

A jelenség az, hogy néha "nem indul el" az illesztő, a chip csak melegszik, és feszmérővel mérve a +/-9V -ot előállító kondikra nem látok ott semmit (mint valami "lockup" állapot). Lehúzom/visszadugom a tüskesorról és már megy is.

Van egy olyan előzménye a dolognak, hogy 180 fokkal elfordítva lett beszerelve a chip, emiatt hőlégfúvóval "lefújtam" és megfordítottam. Fordított tápot nem kapott, csak egy kis meleget. Nem tudom, ez a hősokk okozhat-e ilyen forcsaságot.

Találkozott már valaki ilyennel, vagy esetleg egyéb ötlet?
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Nagyon nehéz megmondani, hogy a hősokktól van-e. Mitől mástól? Gondolom a többi alkatrészt már rég átnézted. Esetleg próbálj nagyobb kondikat(még egy 100n(ha smd csak rá kell forrasztani a tetejére...)
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Idézet:
„a hősokktól van-e. Mitől mástól?”

Nem tudom, ilyen HIN202-m még sosem volt, azért is kérdeztem, hogy esetleg látott-e már ilyet valaki...
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Ez az IC Olyan egyszerű, mint a faék. Nem tudok kitalálni semmi más okot, mint amit az előbb írtam. Próbáld ki a kondikat, ha nem nagyon macerás...

Minél kisebbre cserélem (először 4.7k, aztán 1k) annál kisebb lett a Vpp. 1k-val 9V.
A kondi 16V-os, de most a próbák idejére 63V-osra cseréltem.
Kiszedve a 3-as lábon lévő 4.7k-t, 22.8V-ot mértem az ICSP Vpp lábán.

Akkor a 4k7-et addig módosítsd, amíg 12V-ot nem kapsz! Természetesen a 2k2-höz is nyúlhatsz!
A kondi jó 16V-osan!
(#) szilva válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Csökkented a bázisellenállást és csökken a Vpp? Érdekes...

Az áramkör tápfeszültsége ilyenkor (és általában) hogy viselkedik? Az 5-ös lábon lévő Vref és a 3-ason a visszacsatolt Vpp értékei mennyik?

Köszi! Így már talán jó lesz.
Bár érdekes, mert most 8.2k-t raktam, ilyenkor 18.5V-ot mérek a 47µF-on, de ha bekapcsolom a Vpp-t, akkor leesik 13.4V-ra. Biztos jó, hogy ennyit esik? Eddig is esett pár V-ot.

Szilva: Egy pillanat és mérek. Visszarakom a kapcsolási rajz szerinti értékeket, mérek egyet úgy is, és csökkentett bázisellenállással is.
(#) Krisz03 válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Eredeti (Vpp ki):
Táp: 5.01V
5-ös: 3.29V
3-as: 3.93V

Eredeti (Vpp be):
Táp: 5.01V
5-ös: 3.28V
3-as: 3.14V

1k bázisellenállás, a többi eredeti (Vpp ki):
Táp: 5.03V
3-as: 3.97V

1k bázisellenállás, a többi eredeti (Vpp be):
Táp: 5.03V
3-as: 2.96V

A táp és a referencia jó, de hogy a szabályozás mit csinál, az számomra rejtély (vagy dolgozik, de nem bírja kiszabályozni?). A 3.9V körüli feszültség jó lenne, amit üresjáratban lehet mérni az osztóponton, ezt kellene tartania is. Hogy a plusz 2-4mA bekapcsolásakor miért esik le ennyivel, azt nem igazán értem.

A 13. lábon lehetne kitöltési tényezőt mérni a szabályozás ellenőrzésére, ha van rá lehetőség. Bekapcsolt Vpp-nél a (pozitív irányú) kitöltési tényezőnek meg kellene emelkednie, ha egyáltalán működik valamiféle szabályozás, ha működik, de nem bírja kiszabályozni, akkor erősen a 100% felé kellene elmennie ennek.
(#) potyo válasza Csovi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Ennek mi köze a PIC - Miértek, hogyanok témához, azon kívül, hogy egy kontroller is el tudja látni a fenti feladatot?

Egyébként UAA180.

Ezt sajna én egyáltalán nem értem. Megkérdeztem azt a srácot itt aki 2 példányt is épített ebből a szerkezetből, de azt mondja, hogy neki mind a kettő gond nélkül elindult, és üzemel is. Viszont sajnos nem tud megoldást a gondomra.

Szkóppal meg lehetne vizsgálni a kitöltési tényezőt? Más olyan eszköz nem jut eszembe, amivel lehetne, és rendelkezünk is vele. De ez már sajnos jövő hétvégére marad, mert addig suliban leszek.

Talán szofverhiba lehet? Bootloadert Watt által ajánlott progival, de Oshon áramkörrel égettem, majd pedig US-Burn-nel a firmware-t.

Ha más nem marad, akkor Watt által ajánlott osztó módosítás szóbajöhet? Vagy vészes az, amikor a Vpp bekapcsolása előtt, ill annak pillanatában a kondiban még 18V van, ami aztán viszacsökken 13V-ra?

Igen, szkóppal meg lehet nézni, ugye arról lenne szó, hogy a tranyót meghajtó négyszögjelben meg kellene növekednie a magas szint arányának a nagyobb terhelés hatására. Szkóp helyett lehet használni digitális multimétert, ha van rajta frekvencia/kitöltési tényező mérési lehetőség.

Nekem nem túl szimpatikus ez a "hatalmas" üresjárati feszültség, még a végén tényleg a programozandó PIC-nek lesz valami baja a rákapcsoláskor. Lehet, jobb lenne a végére járni mérésekkel, hogy mi okozza ezt. Azt nem hiszem, hogy a programozással gond lett volna, hacsak nem más program került bele (pl. egy régebbi verzió), mint a többiekbe, amik jól működnek.

Rendben, akkor jövőhéten a végére járunk.

A bootloaderből azt töltöttem fel, amit az a srác is, firmware-ből pedig próbáltam egy újabbat is, de most az van rajta, mint neki. Szóval most minden ugyanaz. Kivéve az US-Burn égetőprogi a frissebb.
(#) watt válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Nem jó, ha az üresjárati fesz a rákapcsoláskor esik le!
Nekem így elszállt egy PIC a PICKit2 klón fejlesztésekor.
Kéne rátenni valami terhelést(pl. 4k7) és miután beállítotad a feszt, egy 2k2-vel ráterhelni. Ha nem változik, akkor már jó.
De szerintem is valami nem stimmel ott! Most már csak egy inuktivitással próválkozol? (elég elvileg 220uH-is, tehát elég egy a tiedből).
Nem szabadna ennyire eltérő oszásértékeknek kijönniük! Valami baj van a programmal, vagy a kapcsoló tranyóval! NPN tranyót használsz oda és tuti hogy jó is? (cseréld ki, nem tart semeddig!)
(#) denes44 hozzászólása Feb 25, 2008 /

Ezen az oldalon hogyan kéne módosítani a programot, hogy 38kHz-en menjen a led, ne 40-en?
(#) trudnai válasza denes44 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Szia,

Ott a kommentben... PR2-t beallitod megfelelo ertekre...

Ha megnezed 20MHz az orajel, ezt osztva 4-el kapod a timer orajat, tehat 5MHz/124 ~ 40kHz. Ha 5MHz/38kHz -t kiszamolod akkor kb 131 a jo ertek oda.
(#) Krisz03 válasza watt hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Induktivitásból 470uH van, így akkor csak az marad, ha megfelelő.

Majd újra átnézem a panelt, hogy minden jól van-e beültetve, mert én már nem bízom abban az Eagle-s tervben, ami a Brenner8 oldalán van fent. A BF959 is fordítva van jelölve a rajzon (NYÁK-terv), én meg mindent úgy építettem be, ahogy a rajzon volt. Bíztam benne, hogy jól van megtervezve. Tévedtem...

Igen N-es tranyó van ott (BC337), és ez jól is van beültetve. Azt, hogy jó vagy sem, csak hétvégén tudom megvizsgálni, de kis is fogom cserélni.

Tényleg! A BD959 ugye nem romlott el attól, hogy először fordítva ültettem be (B-C volt felcserélve)?
(#) googa hozzászólása Feb 25, 2008 /

Sziasztok!

Tudja valaki, Assembly-ben, hogy lehet
VÉLETLENSZÁMOT generálni PIC-hez?

Emlékszem még BASIC-es napjaimra, persze ez PC-re ment, az éjféltől másodpercekben eltelt időből generált egy számot. De ahhoz volt egy RANDOM nevű parancs...
(#) trudnai válasza googa hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Szia,

Legjobb tudasom szerint ket megkozelites van erre:

Egyik, hogy ha van valami user input vagy akarmi mas kulso jel ami nagyjabol veveletlenszeru, akkor arra ill. a timerre hagyatkoznak. Pl user lenyom egy gombot es a timer pillanatnyi erteke adja a veletlenszam alapjat.

Masik, hogy zajto erositenek fel es azt a/d-vel beolvassak. Itt csak arra kell vigyazni a zaj tenyleg zaj legyen, pl erosito feher zaja, anelkul, hogy kulso periodikus jel ebbe beleszolna (halozati brumm, vagy egy kapcsolo uzemu tap, de akarmi mas EMI is karosan befolyasolhatja ezt).
(#) ccs válasza googa hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

googa! Találtam egy oldalt itt és itt. Hátha segít.
(#) trudnai válasza ccs hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Csak egy rovid megjegyzest szeretnek fuzni:

Az osszes szoftveresen eloallitott veletlenszam gyakorlatilag egy meghatarozott sorozatot ad. A sorozat ismetlodese fugg az algoritmustol, ha az jo akkor akar veletlen szamnak is tunhet ez a sorozat. Valosagban ezen ugy javitanak, hogy a sorozat alapjat valtoztatjak meg igazi vetelenen mulo esemenyektol fuggoen (mint pl a gombnyomasok vagy a feher zaj) es uatana a sorozat egy darabig ismet veletlenszerunek tunik. Ezt csinalja az emlegetett basic is a randomize paranccsal...
(#) zimodrita hozzászólása Feb 26, 2008 /

Üdv!

Teljesen kezdő vagyok a mikrokontroller témában, de szeretnék megtanulni PICet programozni. Ebben kérném az okosabbak segítségét

Először is azt szeretném tudni, hogy milyen hardverre lesz szükségem a programozáshoz. Az ár annyira nem számít inkább az a lényeg hogy minnél könnyebben megtanuljam. Azt hallottam, hogy az USB megbízhatóbb mint a soros port ha PIC égetésről van szó. Ez mennyire igaz? Melyik PICet érdemes használnom kezdéshez? A 32 bites nagy falat lenne?

Milyen compilert érdemes használni? C-ben tudok programozni de assemblyben is van egy kevés tapasztalom. Melyik nyelvet érdemesebb használni?

Ha írok egy programot a PICre, min tudom azt kiprobalni? Nincs pénzem minden programhoz uj nyákot és uj alkatrészeket venni. Demoboardot kéne használnom? Vagy mivel láthatom hogy a PICem azt csinálja-e amit akarok?

Kicsit sok kérdés egyszerre. Bocs, ha kérdeztem hülyeséget is. És előre is köszönöm a válaszokat.
(#) potyo válasza zimodrita hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

A válasz rövidebb lesz. Olvasd el Topi cikkeit itt az oldalon, olvasd el a témát az elejétől a végéig, és olvasd el ezeket a témákat is az elejétől a végéig, mielőtt bármit vásárolnál: Link, , Link
(#) Norberto válasza zimodrita hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Idézet:
„Azt hallottam, hogy az USB megbízhatóbb mint a soros port ha PIC égetésről van szó. Ez mennyire igaz?”

Ez igaz. Persze USB-hez is lehet készíteni megbízhatatlan programozó-áramkört, és soros portra is lehet készíteni ugyanilyen alapon megbízható égetőt is. Ez csak tervezés és kialakítás kérdése.

Idézet:
„Melyik PICet érdemes használnom kezdéshez? A 32 bites nagy falat lenne?”

18F-es sorozattal érdemes indulni, bár viszonylag sokáig elég lehet tesztelgetéshez egy 16F877A is.
Következő: »»   161 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem