Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Csak kíváncsiságból kérdezem:
Szokott valaki oszlopos fúróval nyákot fúrni? Olyasmivel, mint például EZ. Üdv.!
Valamelyik topicban már volt róla szó....
Megintcsak vegyes a kép. Van akinek nagyon bevált,és van akinek nem. Személy szerint én egy gagyi kategóriának tartom,minden része lógós lötyögős,pontatlan. Nyákfúrásra meg egyébként is túlméretes.Arról nem is beszélve,hogy tokmánycserével,illetve átalakitással kellene kezdeni. A keményfém fúrót semmi pénzért nem fognám bele. Ha nagyon profi gépet akarsz akkor nézz szét a Proxxon honlapján,persze ez árban is más kategória. A HE-STore-ban kaphatót megnézted már?
Szia!
Én egy nagy böhöm (500W) os asztali (házi készítésű) fúróval fúrtam míg meg nem lett a panelfúróm, hát mit mondjak nem a legkellemesebb ilyenekkel fúrni az ember keze lezsibbad meg stb..... üdv!
Én ilyennel fúrok, és eszem ágában nincs visszatérni a kézi fúróhoz. Ott porosodik, szegény a tápja meg hajtja a ledeket.
Én spec nem a tokmányt alakítottam át, hanem a keményfúró szárát néhány menet szigszalaggal. A 0.5-öst nem sikerült eltörnöm, de általában 0.8-assal fúrok, viszi nyákot mint kés a vajat, igaz, hogy a menetes előtolásnak köszönhetően szerintem egy kicsit kiköszörült dróttal is menni, annyi erőt ad pluszban. Elektroműszerész suliban ilyen állványossal fúrtuk a nyákot, ott azért nem a kutyaütők oktattak, mégsem volt soha kérdés hogy állványos vagy kézi fúró. Ha lehet csak állványos! Kézivel nem tudsz függőlegesen fúrni, vagy ha igen akkor az is állványban van. Hitetleneknek rakhatok fel videót a tescoban vett fúróról, és versenyezhetünk sebességben, meg pontosságban. Persze lehet venni rengeteg pénzért nagyon precíziós nagyon brutál állványos fúrógépet, de Én nem akartam azért annyit költeni rá. Ahogy akkoriban elnézegettem, a sima kézihez barkácsoltak mindenféle állványokat, több kevesebb sikerrel, bátraké a szerencse. Azt vedd amit a pénztárcád megenged avval arányban mennyit fogsz vele fúrni. Állványos nagy előnye az is, hogy nem csak 1-2-3-as fúrót foghatsz be hanem akár 10-es 12-est is, és másra is jó nem csak nyákfúrásra, a kézi nyákfúró viszont semmi másra nem jó, mert ugyan pörög mint atom, de ereje zéró körül. Idézet: „Állványos nagy előnye ...másra is jó nem csak nyákfúrásra” Ebben van a lényeg! Meg ebben: Idézet: „Azt vedd amit a pénztárcád megenged avval arányban mennyit fogsz vele fúrni.”
Nekünk is van ilyenünk, tényleg egy kicsit lötyögős, 1mm fúró a legkisebb amit még bele merek fogni. 20e -ért semmiképp ne vedd meg, sokszor látni máshol 10 -ért. Annyit azért megér szerintem.
Köszönöm a válaszokat!
Igen, a HEStore.hu-s állványt megnéztem. Nem akarom itt minősíteni, ezért csak annyit mondok hogy nem felel meg az én elvárásaimnak. Én nekem meg éppen hogy az a tapasztalatom, hogy ezek az oszlopos fúrók nagyon precízek és nem ütnek egyáltalán! Már maga a mechanikai kialakítás, a masszivitás miatt is sokkal megbízhatóbbnak, strapabíróbbnak és precízebbnek tartom ezeket a fúrókat mint a kis minidrillekhez való állványokat. A suliban is oszlopos fúróval fúrtam nyákot, és eszméletlen hogy mennyire precíz volt! Öröm volt vele nyákot fúrni! Na igen, az ár: A HEStore.hu-n 8000Ft volt az állvány, most több mint 11000Ft. A hozzá való fúró majdnem 8000Ft (az én fúróm nem jó hozzá). Tehát ez a megoldás 19000Ft-ra jönne ki. De lehet ám kapni profibb állványt is, mutatom: Bővebben: Link Ez 14000Ft. Nem tudom hogy a hozzá való gép mennyi, de legalább ugyan ennyi. Tehát ez kb. 30000Ft-ra jönne ki. Az oszlopos fúrógép az OBI-ban 14000Ft! És ezzel ahogyan többen írtátok is, valóban nem csak nyákot lehet fúrni, hanem akármit... Szóval szerintem egyértelmű a döntés.
Az oszlopos fúróval az az egyetlen bajom, hogy nincs hozzá műhely. A hatodikon a panelban már így is annyi cuccom van "útban", hogy lassan kihajít a nejem otthonról
Szóval inkább a régi, rozoga kis marokpanelfúró és a hozzá tartozó, lötyögős állvány. Igaz, ki kell ismerni, tudni, kell, mennyivel odébb kell pozícionálni, hogy a lötyögés következtében jó helyre kerüljön a furat Mellesleg az oszlopos fúró mondjuk 1.5-13 befogásra képes tokmányával hogy fúrsz 0.6-1mm csigafúrókkal? Vagy tokmányt cserélsz rajta?
Veszel kisebb tokmányt és azt befogatod az oszlopos fúró tokmányába
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a beépített szekrénybe kényelmes magasságba betettem egy + emeletet, ami sínen van ezért ki lehet húzni. Ezen vannak a szemetet csináló dolgok töbek között egy álványos minidrill. Ha kell csak kihúzom és kész Az íróasztalra csak nem fúrhattam fel, mivel ha nagyobb dolgot hoznak javítani, már ígyse nagyon férek Persze bajosan férne be oda egy oszlopos fúró, de csak egy ötlet hátha tudsz vele kezdeni valamit.
Valóban a kotyogás nem vészes, de azért van neki. A tengely se tökéletes és még a fel-le mozgatásnak is van egy játéka. Ha kifogsz egy jobb darabot akkor jól jársz vele. De néz körül obiban, brikoban, mert mondom ez kb 10e Ft volt nemrég. Tényleg nem szedett szét ilyet valaki ? Mert valahogy csak lehetne csökkenteni a lötyögést, pl szorosabbra huzni a csapágyakat, vagy berakni egy hézagoló lemezt a fel-le mozgó részbe. Már énis filóztam rajta, hogy megfúrom oldalról, és valami puha réz csavarral megszüntetem a kottyanást.
Abszolút egyet értek veled Szilva! Csak két pici különbség van:
1.- Nekem már elegem lett a mostani lötyögős állványomból. Meg lehetett szokni, de már egyre jobban elegem lett belőle. 2.- Én nem a hatodikon lakom, hanem a nyolcadikon. (De nem baj, majd elviszem a páromékhoz aztán ott fogok furkálni.) Idézet: „Mellesleg az oszlopos fúró mondjuk 1.5-13 befogásra képes tokmányával hogy fúrsz 0.6-1mm csigafúrókkal? Vagy tokmányt cserélsz rajta?” Nagyon egyszerűen: Az én fúróim vastagított szárúak. Üdv.!
Sziasztok!
Ma újra megpróbálkoztam a hidrogénperoxid+sósavas maratóval, úgy csináltam ahogy kaqkk írta. Szerintem elég jól sikerült! A maratás kb.:1 percig tartott. Várom a véleményeket! Üdv!
Ezt nekem is ki kell próbálni.
Szóval sósav hígítás nélkül és addig önteni hipert amíg el kezd pezsegni ugye? Hazamegyek a balcsiról ki fogom próbálni, egy hétig otthon leszek, de lehet hogy visszajövünk a gyerekekkel. Egyenlőre a balcsival maratom a lábam
Igen higítás nélkül a sósavat és bele a hidrogén peroxidot.
Én is megyek a balatonra a hétvégén Üdv! Idézet: „Nekem már elegem lett a mostani lötyögős állványomból. Meg lehetett szokni, de már egyre jobban elegem lett belőle.” Ebben nagy igazság van, rossz szerszámmal rossz dolgozni, még az ember kedvét is el tudja venni az alkotástól.
Miaz hogy "elég jól sikerült" tökéletes !
ha még azt is megcsinálod amit a 227 oldalon leírtam , még sokkal jobb lesz !Ha kérdésed van keress!
Köszönöm!
Közben elkészült egy újjab! Azt is megfogom csinálni azon ami most készült! És köszönöm a tippeket! Üdv!
Hali
ez már régebben is volt téma, miért is nem lehet befogni egy állványos fúrógépbe 1mm-nél kisebb fúrót? talán azért met szét van kopva a tokmány! tokmánycsere és a probléma megoldva. üdv
Hali
én pont ilyet használok, viszont a gyári tokmány az Xar, tehát ha ilyenre akarsz beruházni akkor karkulálj bele egy tokmányt is. üdv
Van nekem egy Bosch kézifúróm, annak a tokmányára 1.5-13mm van írva. Az 1mm-est új korában sem tudta megfogni rendesen, nem arra van kitalálva. Amit láttam állványos fúrót, azokon szintén ilyen tokmányok voltak, 1.5-13mm volt az oldalukra írva. Nem várom el egy hivatalosan 1.5-től működő tokmánytól, hogy a 0.6-os szárat befogja. Nem a szétkopásról van szó.
Na.. most megnéztem, az én asztali fúróm tokmányára 1,5-13mm van írva. Akkor nekem ezek szerint mázlim van, mert akár 0,5mm-est is be lehet fogni biztonságosan.
a márkáját ne kérdezzétek, de ha jól emlékszem piaci, és már 5 éve van nyüstölve. 1-es kép: 1mm, 2-es kép: 0,5mm
Sziasztok!
Csak érdeklődésképpen kérdezem, hogy a kémiai ónozó csak egy bizonyos vastagságú ónréteget képez a rézfelületen, vagy idő kérdése a vastagság? Nálam nagyjából 10-15mp volt és tökéletesen szép lett (gondolom, mert jól zsírtalanítottam), de ha 1-2 percig úszik, akkor sem lesz vastagabb az ónréteg, ugye? Üdv Thomy
Nem lesz vastagabb, mert a rézrétegre rakódik rá. Ha saját magára is rá tudna rakódni, akkor szerintem egy tömbben úszna az edény alján
Nem vagyok kémikus, de nyilván történik valami a löttyel, és nem egy az egyben az rakódik rá
Ezért kérdeztem.
Visszatérve a tokmányokhoz: én egy olcsó akkusfúrót haszmálok men a legkissebb tokmánnyal de a 0.5 ös szárat is be tudom fogni vele. Ha mégse megy vele az apró szár befogása akkor 1.0mm ónnal betekerem és kész durván hangzik de jó
Üdv mindenkinek!!
A mellékelt fájl a nyák amit szeretnék fóliára nyomtatni,a probléma az hogy nem adtak meg méretet hozzá.Kinyomtam már vagy 20x,de nem stimmel,egy ic foglalattal szoktam letesztelni.Nem tudja vki hogy tudnék rájönni az eredeti méretre?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |