Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Commodore 64 perifériák
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
Találtam otthon egy Commodore 64-es gépet csak nem volt hozzát tápom. A minap sikerült szereznem egy tápot csak az a baj, hogy levágták a csatlakozóját, ehhez kérnék segítséget, hogy hogyan kössem be a gépbe. Jöhet minden: csatlakozóbekötés stb.
Ezen a képen, a lap felső-középső táján megtalálod a tápcsatlakozót, ha erre gondolsz.
Vagy igy, ha ez érthetőbb...
9VAC -----7 6----- 9VAC test -----3 1----- test +5VDC -----5 4----- +5VDC or no connection 2----- test Bocs egy cseppet elcsúszott, amikor szerkesztettem, még jó volt
Most az egy dolog, hogy megvan a bekötési rajza, de az a baj, hogy a tápon csak színkódok vannak, atápot meg lehetetlen szértszedni, mert össze van öntve. Kéne egy olyan leírás is amiben le vannak írva a színkódok, mert sehol nem találtam.
Ha van megfelelő műszert akkor szerintem ki tudod mérni a feszültségeket.
Hello!
Én is ugyan ezzel küszködöm,tápom van,hálózati vezetéket kötöttem rá a táp müxik,csati nincs a végén,ha lessz gépem meglátom,Medve és sany segítségét talán tudom hasznosítani. A tápom bekötése olyan sz'r,színek:fekete,fekete,barna kék. 9v=fekete,fekete 5v=barna kék Az ember azt gondolná,hogy a kék és a barnában 5/9V a két fekete meg GND,nehéz lessz megállapítanom melyik a GND és meik a fesz.
Most mondanám azt, hogy szedd szét a tápot, hogy megnézd mi hova van kötve, de ezeknek a tápoknak volt egy olyan szériája is ami teljesen javíthatatlan, mert egy műanyagtömbbe be van öntve az egész. HA mégis sikerül szétszedned még többet fog segíteni a táp kapcsolása.
hehe,örültem hogy betudtam kötni,a trafó műanyag tömbben van,de gondolom nem lessz baja C64-nek ha egy másodpercre fordítva kapja az áramot,addig nem világít a power led.
A gond az,hogy most nincs C64-em,de sebaj,21-e lomtalanítás,ott csak találok...
Remélem még nem próbáltad meg. Nekem is ez volt a gondom, hát kötöttem elé egy diódahidat, de az melegedett, ekkor döntöttem úgy, hogy kockáztatok és prsze fordítva kötöttem be, és nagyon, nagyon elromlott, most éppen próbálom javítani, eddig nem sok sikerrel. Sajnos elképzelhető, hogy a proci romlott el és abból nekem csak egy van (alaplap van másik).
Hello!
Szerintem a két fekete a 9v váltó, a barna-kék meg az 5 volt. Multiméterrel mérd ki hogy melyik a negatív! A két feszültségnek földfüggetlennek kell lennie!
Hmmm van kettő is otthon. Nagy fehér egybeöntött házzal ha jól rémlik tán kör alakú csatija van abból az apropóból őrizgetem, hogy ha kell táp akkor legyen. Majd ránézek hogy tudok-e segíteni. Persze a vezetéket nem műtöm szét. Még tölthető akkumlátoros commodore tápba is van aksim (fekete dobozban volt hosszú egyenes csatlakozóval eredeti Bill Gates ez van rácimkézve) érdekesek a régi dolgok...
Szerintem az lesz, mert kör alakú csatija van a Com-nak, olyan DIN-hez hasonló.
Hello!
Amúgy Commodore 16,commodore 64,commodore aszem 128-nak teljesen különbözőek a csati-i,a 128-nak PL DIN-hez hasonló kockaalakú,amíg a 16-nak a mai 1A-es tápoknak a végén lévő csati(nem tudom hogyhívjál!)az simán csak 9V-ról ment... A FRANCÉRT NEM TUDTÁK MEGOLDANI A 64-ET IS ÍGY
Nagyon jó lett volna, ha a Com64 is elment volna 9V-tal és nem kellett volna táp után szaladgálni meg bekötést tippelni!
Hi!
Hihetetlennek tűnik, de én szedtem szét C64 tápot annó. A lényege a türelem és egy kis véső meg kalapács. Kocogtattam 2 órán keresztül a táp alját a vésővel és sikerült kibányászni épen a drótokat, mivel a beöntött műanyag csak a felszínen volt sima, belül már zárványosabb. Az egész műveletnek az indoka az volt hogy a tápból csak a bemelegedése után jött ki tápfesz. Egyértelműen hőtágulásos kontakthiba volt. Nem értem hogy miért kellett egyáltalán beönteni az adott lyukat gyárilag, talán így volt egyszerűbb és biztonságosabb, esetleg megspóroltak 4 db csavart.
Nem egyforma a két táp, az egyik kisebb a másik jóval nagyobb, mégis a kicsi a 12V-os a nagy 9V.
A kicsi csatija: 1. 5V 2. GND 3. NC 4. 12V Felső3 Alsó4 ( :_: ) Felső2 Alsó1 Ez a csatlakozó akar lenni a pontok a lábak, a másikon nem ugyan úgy helyezkedik el (:_.') az egyik láb kicsit odébb van. Remélem ezzel tudtam segíteni. Persze nem ide tartozik de ha kell esetleg valamelyik... :gumicsirke:
Én is ezt mondom...
Hello!
Nem ebbe a témába tartozik,de van mostmár c64-em,annyiért lett belenyúlva,hogy a piros led ki lett cserélve,belül pormentes (találtam) ,de még is antennán keresztül nem jelenik meg más csak egy nagy fekete semmi,kikapcsolom a TV.n visszajönnek a hangyák,nem tudja valaki hogy a video-n hogy tudok képet megjeleníten?(RCA-ra,vagy scart-ra) köszi
Hali!
Mellékelem a C64 videocsati kiosztását. A megfelelő kimeneteket összekötöd a TV bemenetével (scart), és ha a C64 videochip-je nem krepált be, már nézheted is a TV-n. (Anno én is így használtam.) Üdv!
Háá ezt már próbáltam
video+GND De fekete a képernyö és van rajta egy kevés szivárvány... 2 IC úgy forrósodik benne,vízholyag van az ujjamon
Nekem nem volt ilyen gondom, nálam semmi nem melegedett, de nem is működött. (sajnos )
Na akkor most belépek a beszélgetésbe én azt tanácsolnám hogy a video IC-t cseréld ki egfy másikra (bár nemhiszem hogy van neked másik ha ugysem megy akkor S-videora még megprobalhatod rakotni ha kell mutatok ra rajzot hogyan kell...
Akkor úgy néz ki, behalt a videochip.
Egyébként eléggé tud melegedni némelyik...
Ez kellően,forrasztópákát most nem fogok egy ideig
Amúgy,úgy feldühített,hogy ablakon dobtam ki!(lomtalanítás XD) Jah,amúgy commodore 64G volt az illető gép...
Kidobtad?
Pedig a SID chip se elhanyagolható erekje belőle. Plussz a két interfész chip...
Há má hogy a pí-bene?
Úgy megégetett,még mindíg nyoma van xD
Nincs valakinek otthon kidobásra váró működőképes Com-ja. Nekem nagyon kéne, mert az enyémben elszállt két IC és nem akarok azok után szaladgálni.
Kössz a segítséget!
Sziasztok!
Nemrég előszedtük a régi C64-esünket, de sajnos már nincsnek hozzá kaezttás játékaink. Arra gondoltam, hogy talán valahol a neten találhatok hozzá játékokat, de akkor se tudom őket kazettára írni PC-ről. Van erre valami megoldás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |