Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp akku

Témaindító: bozsokiandras, idő: Márc 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 12
(#) Dudus válasza deguss hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Keress egy passzív PFC tápból fojtót és tedd sorba a bemenettel. Simít annyit , hogy többnyire beválik.
(#) deguss válasza Dudus hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Nah, kérem szépen, kicseréltem a 300W-os PFC tápomat egy 200W-os ATX tápra, a gép elindult, mire kitisztítottam a régit, a ventillátorát kicseréltem, leellenőriztem, hogy biztosítja-e a 12V-ot, meg szépen beszereltem, benyomom a BIOS-ban vagyok, mondom kipróbálom jó-e. 6-szor kihúztam a UPS tápját a konnektorból, tökéletesen újraindítás vagy leállás nélkül ment tovább, észre sem vette. Mondom akkor összerakom a gépet, beteszem a sok kábelt, vissza a kábelcsatornába.
Kipróbálom WinXP alatt, hát nem elmegy minden. Megmértem a felvett teljesítményt, ha a BIOS, ha Windows van betöltve 115W, cos phi 0.68.
Az eszem megáll, nem tudom miért nem komál. Van a tápnak valami szoftveres érzékenység állítása, amit a windows ellenőrizhet?

A UPS 199VAC-t ad ki, megmértem. A táp egy picit zúg tőle, gondolom négyszögjeles az áram, de nem tudom megérteni, miért működid ha nincs betöltve az OP rendszer. Mit lehet tenni? (Még az akkusarukat nem forrasztottam meg, de ez lesz a következő)
(#) Dudus válasza deguss hozzászólására (») Jan 17, 2009 / 4

Mivel mérted az UPS-t? Ha valódi effektívérték mérővel, akkor jó, de ha nem a mért érték a hullámforma miatt csal. ( Ugyanez igaz a teljesítménymérésre is! )

A táp terhelése az OP.-rendszer betöltődése során rendesen megemelkedik és emiatt elérhet egy olyan szintet ahol az UPS - a PFC miatt - megfekszik. Mérd meg, hogy a BIOS ba belépve mennyit vesz föl és mérd meg hogy boot közben/után.

Keress egy régi passzív PFC - s tápot és a nagy vasdarabot , ami egy induktivitás, kösd a tápod 230V-os aljzatáról leforrasztott valamelyik ( nem a földelés! ) helyére a másik végét a leforrasztott kábelre kösd. Így a sorosan kötött induktivitás csillapít annyit az áramon, hogy van esély rá, hogy elindul.

-szerintem-

Ahogy írtam, a BIOS és a betöltött Winfos között nem volt teljesítmény és áramkülönbség. A mérést egy professzionális Voltcraft TRUE RMS mérővel végeztem.
Ferritmag jó lesz a célra? Akkor tegyem vissza az erősebb tápot (PCF?), és kb. hány menetet tegyek rá? Amennyi csak átfér? Nem kéne szimmetrikusan, minkettőre tenni (0, 200V?), így megduplázódna a hatás.
Köszi a válaszokat.
(#) Dudus válasza deguss hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Én nem tekergetnék, ha van készen bontott tápból...

Ezt egy böszme toroid lágyindítására használom és arra is tökéletes.

Szerintem 50Hz-re fölösleges a ferrit, a gyári is lemezelt magra van tekerve.

Sajnos mindkét kép sérült. Töltsd fel újra, majd lecserélem.

Találtam egy ilyen egymagra tekert kéttekercses fojtótekercset, biztos hogy ez is hasonló cuccban volt. Betettem, és még a 200V 470µF mellé párhuzamosítottam egyenként 375V 470µF elkókat, gondosan, vastagon szigetelt licnis huzallal, csavarral rögzítve, teljesen leszigetelve. Számításaim szerint ezzel a leírásban ígért 200ms helyett akár fél percet is át tud hidalni. A cos phi-n ugyan tovább rontottam, de talán a betett tekercs kompenzálja majd. Most leállítom, és átszerelem, mérek, és írok. Nagyon kíváncsi vagyok.
(#) deguss válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2009 / 4

Megoldódott a probléma:

Az igazi okára magától jöttem rá, ennek ellenére biztos hogy jót tett a beépített kondenzátor, a tekercs, és a tisztítás is, 50 ponttal jutalmazlak.

A megdöbbentő ok, ami utólag egyszerűen magyarázható: Az a sorosporti kábel volt az UPS és a gép között. Feltettem a standart szoftvert, beállítottam, hogy akkor hívja meg a shutdown.exe-t, ha a UPS már a low szintet adja (2 perc van hátra). A szoftvernek nincs olyan beállítása, ami azt eredényezné, hogy az áram elmenetel után azonnal durván állítsa le a gépet, így lényegében nincs is értelme. Leszedtem a szoftvert, kihúztam a kábelt, most működik. Eszméletlen, milyen fejtörést okozott ez nekem.

Most majd lemérem meddig bírja a 7Ah-s akksival, a gép (120W cos phi 0.7) és az LCD (32W cos phi 0.6). Köszönet még egyszer a segítségért.
(#) deguss hozzászólása Jan 18, 2009 /

17 percet ment a lentebb leírt teljesítményű fogyasztókkal egy új 7Ah-s akkumulátorral. Több mint jó!
(#) Dudus válasza deguss hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Örülök, hogy megoldódott, de a közelében sem jártam, ezek szerint, a problémának !

SW gond eszembe sem jutott, hiszen akkor egy normális shutdown-t csinált volna.

Nekem sokszor okozott fejtörést trapéz jelalakú UPS és inkább SMART ra tértem át, annak sinus-os a kimenete.

szép napot!
(#) Dudus válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Utánaolvastam és pár szakinak volt ilyen baja ha rossz Soros kábelt használt! Ez nem standard kábel, hanem össze vissza vannak kötve a lábak. Ha érdekel megszerzem a bekötését...
(#) deguss válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Már csak azoknak, akiknek hasonló problémájuk akad: nem szabvány RS232 kábel APC UPS-hez
(#) Krisz03 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Hali!

Milyen kár, hogy ez a megoldás nem mindig működik. Az én Chieftec tápom még így sem akar üzemelni az olcsó szünetmentesről. Én ezt a fojtót használtam.
(#) deguss válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Keress nagyobb vasmagot, több menettel, és ha lehet, két tekercset tegyél rá azonos menetszámmal, vagy két külön magra tegyél közel aznosat, így kétszer akkora a hatása. (Egyet a fázisra, egyet a nullára)
Továbbá illene hidegítő kondenzátorokat tenni L-N közé, és L-PE, valamint N-PE közé is.
(#) Krisz03 válasza deguss hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Hát az nem most lesz, hogy tekerek ilyeneket, mert ezzel is úgy voltam, hogy csak gyorsan kipróbálom, aztán vagy működik, vagy nem.
Azért köszi! Előbb-utóbb ki fogom próbálni azt, amit leírtál.
(#) deguss válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Sok mindenben találni ilyet, nézz körül TV-ben, magnóban.
Végső esetben használható egy pl. 10-15 VA-os transzformátor szekundera, a primer végeit meg egyszerűen leszigeteled.
(#) Krisz03 válasza deguss hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

OK, szétnézek itthon, hátha találok valamiben.
(#) orbrol válasza deguss hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Szevasz! Néhány típusnál a négy kimenet közül csak 3 védett áramkimaradás ellen! Az egyik amelyik általában fehér kerettel van jelölve az csak túláram ellen van véd - tehát teszt üzemben sem fog áramot adni. Gondoltam mielőtt nekiálsz szétbuherálni szólok, hogy ezt megnézhetnéd!
(#) deguss válasza orbrol hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Tessék ügyelni a válasz gomb helyes használatára.
Ez Krisznek szól ám, az én problémám már megoldódott. Remélem olvas minket!
(#) Krisz03 válasza deguss hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Valamiről lemaradtam volna? Nálam nem volt olyan gond, hogy az egyik kimenet csak túlfeszvédelemmel van ellátva. Nekem az a bajom, hogy az aktív PFC-s tápom megbolondul az olcsó szünetmentes jelalakjától, és erre válaszul a szünetmentes hibát jelez, és kikapcsolja a kimeneteit.
(#) iceface válasza Dudus hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Szia Dudus

Nekem is Smart1000-es ups-em van és én is abban töröm a fejem, hogy 2db 70Ah akkut kötnék rá.
Tudnál segíteni hogyan tudnám átállítani az akkuparamétert a terminál programmal?

Előre is köszönöm!
(#) Dudus válasza iceface hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Csak soros porton működik a konfig!

- Soros port beállításai:

2400 Baud, 8 data
bits, 1 Stop bit, no parity, protocol Xon/Xoff

- Indíts egy hyper terminal-t

- Nyomd meg az 1-es gombot kb. 2 másodperces szünettel, ekkor kiírja, hogy "prog"

- Üss egy nullát! Ekkor kiírja a pillanatnyi battery constans értékét.

- Addig nyomogasd a "+" -t, amíg a kívánt konstanst el nem éred! Ekkora akkura nincs felkészítve így állítsd "FF"-re!

- Gondoskodj hűtésről , mert nem folyamatos üzemre van tervezve !!!
(#) iceface válasza Dudus hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Köszönöm szépen a rendkívül gyors választ!

Van egy 1400-asom is, most vettem bele új akkukat 2db 18Ah-t ezt szeretném vmi kapcsoló elektronikán keresztül rákotni az 1000-res 70Ah-ás akkujaira!
Gond lehet majd a töltéssel, ezért meg kell valahogy oldanom, hogy a két töltés ne akadjon össze!

(#) iceface válasza Dudus hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Azt elfelejtettem meg kérdezni, hogy a saját kábellel kell, a soros porton keresztül programozni, mert nem sikerül így "szóra bírnom az UPS-t, nem hajlandó a megadott paraméterek mellett válaszolni! :no:
(#) Dudus válasza iceface hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Igen, a hozzá adott soros kábellel csináltam. ( úgy rémlik ) Holnapra megnézem a kábel számát!

Az USB kábelt le kell húzni a sorosat feldugni és az UPS -t ki/be kapcsolni!

Köszönöm!

Szerinted a két ups összekapcsolása?

Milyen módon akarod összekapcsolni?

A tegnap esti üziben leírtam, egy ötletet, zt szeretném megvalósítani valahogy!

Látom! Mivel mindkettőnek saját akku management - je van, villogni fognak mint egy karácsonyfa. Szerintem vegyél kisebb akkumulátorokat de külön-külön.

Tehát arra gondolsz, hogy az 1400-ban maradjon a 18As akku, az 1000-be vegyek 2db 12Ah akkut és a 70Ah fő akkukat csak áramszünet esetén kapcsoljam rájuk a megfelelő hűtés mellett, a 70Ah fő akkukat külön tölteném.
(#) iceface válasza iceface hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Ez egy komplex rendszer elemei lennének, a fő akkukat napelemek és egy szélgenerátor töltené!
24V-os közlekedő fényt látna el ami egyben hangulat világítás lenne a házban.
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem