Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy Ariston 24 MFFI kombi kazánom, és valahogy nem érzékeli, hogy a láng már ég. Állandóan szikráztat, utánna persze letilt, és jöhet a Reset újra. Már kicseréltem az ionizációs lángérzékelőt, de semmi. Ismerősnek is volt ilyen gondja, neki panelt cseréltek
Szia!
A fázis és a nulla felcserélésekor szoktak ilyet csinálni az ionizációs kazánok, húzd ki a villásdugót és 180 fokkal elfordítva dugd be. Ha fixen van bekötve, akkor a kazán betáp sorkapcsánál cseréld fel a barna és a kék vezetéket. Ha ez sem segít, akkor panelhiba.
Akkor is fel lehet cserélni a fázist a nullával, ha előtte fázishelyesen volt bekötve? Nem nyiffan ki valami benne a cserétől?
Ismereteim szerint a fázishelyes bekötés előírása elsősorban érintésvédelmi megfontolásból van. A vezérlő elektrónika szinte biztos, hogy egy leválasztó trafón keresztül üzemel. Viszont, amit működtet - keringető szivattyú, gázköri mágnesszelep, ventillátor - bekötésénél már célszerű a gyári adat szerinti fázishelyes bekötés. Általában a készülékek belső csatlakozásai már ennek megfelelően vannak kialakítva, ha fixen kell a hálózatra kötni. Ha vill. dugós, akkor meg mindegy.
Szia!
Ha felcseréled a fázist a nullával (helytelen bekötés), akkor folyamatosan szikráztat a láng begyújtása után is, majd hibára kiáll. Egyébként semmi más baja nem lesz. Az ionizációs panelon a gyújtótrafó nincs külön trafóval leválasztva, ezért kell fázishelyesen kötni.
Köszönöm a tanácsokat, de ahogy alaposabban átnéztem a panelt, egy kondenzátor volt kiöregedve (2,5 éves kazán!) , ez csinált "bolondot" a lángőr elektronikából. Kicseréltem, azóta szuper!
Sziasztok !
Van egy Éti 35-ös gázkazánom.Nem akarom feleslegessen csavargatni ezért megkérdezem, hogyan tudom szabályozni rajta a gáznyomást, vagyis a láng nagyságát. Tettem fel képet az adagolóról, ha valaki ráismer és tudna róla linket küldeni, vagy elmagyarázná hol állítsak azt megköszönném. Üdv.
Nagyon S.O.S.
Sziasztok segítségeteket szeretném kérni.A kazán márkája Potterton Suprima 40. A probléma a következő:elkezd fűteni majd 2-3 fokot felmelegít és kiáll hibára,aztán RESET gomb és ha szerencsém van elindul újra(elvíleg 3-szor kellene , hogy újra índitsa magát, de ez kimarad).Sőt van hogy áramtalanítani kell, hogy elínduljon megint.Több gázszerelőt hívtam már mindegyik probálkozik ezzel-azzal. A panel lehet a fő híba???? Na és itt van a gázszerelők közt a nagy eltérések az egyik azt mondja , hogy nem lehet kapni hozzá új panelt csak felújítottat, a másik szerint lehet. Na most amelyik szerint lehet venni újat, Ő méregdrágán kínálja(legalábbis én úgy gondolom), 80.000Ft. Garancia a panelokra valóban 1 év?? Vagy gondolkodjak kazán cserén inkább???? Kérlek benneteket nézetek utána. Elöre is köszönöm. :
Sajnos a konkrét típust én nem ismerem, de egy lehetőséget további információ gyűjtésre tudok ajánlani. Ha "Potterton Suprima 40." szöveget begépeled a google keresőbe, behoz egy csomó ezzel a típussal foglalkozó forumlinket. A legtöbb angol nyelvü, de a link mellet van egy (Oldal fordítása) menüpont, amelyre kattintva magyarul is megjelenik a szöveg. Sajnos a fordítás helyenkét totál érthetetlen, jellemzően a gépi fordítású műszaki szövegekre, amelyet még egy szakembernek is úgy kell kisilabizálni.
Ha nem próbálkozik újraindítással akkor olyan hiba van ami veszélyes lehet. (pl. huzat hiány, ha zárt égésterű akkor a füstgáz ventillátor, érzékelő hiba, túlmelegszik, gázhiány stb.)
Jó lenne ha tudnál valamivel bővebb infót adni a készülékről és a hibáról. Mindenesetre ellenőrizd a fűtőkör nyomását (min1~1,5 -max 3 bar szokásos érték) füstgázelvezetést, az elektromos csatlakozásokat, keringető működését, és az érzékelőket. Kb. ennyi amit gond nélkül meg lehet tenni, a gép ismerete, dokumentációja nélkül. Ha a komplett kazánhoz nem lehet szervizdoksit szerezni megkísérelhető a fődarabok beazonosítása után azokra keresni, és így összerakni a kirakós játékot. A hibát pontosan kellene behatárolni, hogy ne vetessenek alkatrészenként egy új kazánt, szerintem a 80 000 HUF anyagköltség (+ munkadíj) mellet el kell gondolkodni a cserén!! Főleg ha több mint 5 éves. (A szerelők jobbára csak fődarabcserével tudnak javítani, sajnos sokszor próbálkozós módszerrel, és gyakran szabályok is tiltják az elektronika javítását.) Gondolom az időjárás miatt nem nagyon van idő kísérletezni.
A kazán Ír gyártmány, fali kimenetes müködési elve: termosztát jelzi a kazának, hogy fűtés következik az elinditja a ventillátort majd szíkra és gázt ad.Elkezd fűteni majd mikor 2-3 fokot felfűt akkor letiltja magát.És ekkor kell pihenni hagyni és akkor újra indul a fütés ismételve önmagát.
Lehet itt melegszik túl? Ha túl melegszik az mitől lehet?
Nem lehet hogy a höcserélö elvan vizkövesedve benne esetleg?és azért tilt le?
Túlmelegedés oka lehet:
Keringető szivattyú hiba. ( szorul vagy valamiért nem indul., esetleg a bypass ág -ha van- teljesen nyitva van) Levegős a rendszer, vizhiány. Dugulás Nincs hőelvétel sit. A szervizdoksi letölthető, angol és fizetős. (www.tradebit.com/filedetail.php/4977709-potterton-suprima-40-gcno-41-607-76) Egy fórumon többen a nem ajánlott kategóriába sorolták, gyakori meghibásodás és vezérlés hibák miatt.
Azzal kezdeném, hogy többnapos gondolkodás után szántam csak rá magam a válaszra, mert a gázos berendezések nem barkács szintü dolgok. Most is azt javaslom, hogy házilag ne babráld. A konkrét kérdésre azt tudom válaszolni, hogy egyszerü modulációs (értsd csavarhúzóval tekerek egy állító csavaron) módon nem lehetséges, mert fúvókákat is kell ahhoz cserélni. Egy ilyen beavatkozás után műszeres ellenörzés szükséges. A túl nagy sebesség sem jó mert akkor a gáz nem tud a levegővel kellőképpen keveredni. Alacsony sebességnél meg midjárt ott ég a fúvókánál. Gyárilag a fuvókaméret összhangban van a nyomást szabályzó biztonsági szeleppel. A lényeg, hogy abszolútt értelemben nem lehetetlen az állítás, hiszen a palackos és vezetékes táplálás között is van különbség nyomásban és fúvókaméretben is, de mégegyszer hangsúlyozom: BARKÁCS SZINTEN HÁZILAG EZZEL NE KISÉRLETEZZ!!!
A csatolt képek talán segítenek.
Köszönöm a segítséget, hát első látásra nem tűnik egyszerűnek ,de szerintem menni fog. A hét végére tervezek egy kazán takarítást és utána megpróbálom leszabályozni egy kicsit. Még egyszer nagyon köszönöm a rajzot, ha lesz még kérdésem majd felteszem.
Üdv.
Az Ariston 24MFFI gazkazannal melyik kondenzatort kell kicserelni, hogy a spontan szikraztatas megszunjon. En a gazor melletti kettot csereltem ez ket 10 nF-os volt. A Hiba nalam nem szunt meg.
Szevasz Pumpa
Ha a fö lángot akarod hogy nagyobb legyen akkor ott van középen az a kis kiemelkedö záró kupak aminek a teteje csavar huzós hasitás van rajta azt kicsavarod és ott egy kissebb csavarhuzóval tudod állitani amikor a nagy láng ég és azt látod hogy milyen lánggal ég , Ha pedig az ör lángnak a nagyságát akarod állitani akkor a réz csö mellet lévöt kis csavar huzóval ki fele csavarva nö a láng nagysága . De vedd figyelembe mikor a nagy lángot állitod ezzel megnö a fogyasztása is . Akkor optimális a beállitás ha olyan közepes sziszegést hallasz mikor ég . De ez már némi gyakorlatot igényel . Jó fogyasztást . Üdv : Jóska
Szevasz Jóska!
Nézd meg a képet amit feltettem. Ha erre gondolsz én úgy látom mintha fixen lenne ez a kupak vagy lehet, hogy én nem vagyok elég bátor? Ha ezt a középső részt leszedem a három csavarral akkor a kupakon belül látok egy menetet amiből egy rugó áll ki és ez nyomja a membránt. Az őrlángot tudom állítani az oké! Üdv:pumpa Hát csak nem hagyott nyugodni a dolog és végül sikerült. A képet mellékeltem. Régebben mikor ment a kazán akkor elég hangos sziszegése volt és most levettem ezt egy diszkrét sziszegésre. Állítás előtt 68litert evett meg percenként most 61 litert eszik, és a láng magasságot is megfelelőnek találom. A kazán belső tisztításnál van valami vegyszer amit szoktatok használni? Üdv:pumpa
Üdv Pumpa
Pontosan ahogy irtad az elsö válaszodba erre a csavarra gondoltam vagyis ezt mondtam csak nem voltál elég határozott a csavar húzóval mert biztos nagyon meg volt huzva a kupak . nem tudtam hamarabb gép közelbe lenni . A kazán belsö tisztitására vonatkozóan semmi vegyszer nem kell csak egy jó kis kompresszor meg egy jó kis pisztoly amivel kifuvatod a port belöle kezdve a tömb-nél és a kis szük helyeket . Csak ezt a müveletet ki kapcsolt állapotban (Áramtalanitott, és a gáz elzárásával ) csináld .Föleg a fö égöt fuvasd ki Jó porolást Üdv : Jóska
Szevasz Jóska!
Először is köszönöm a nagyon jó eligazítást amit adtál így sikerült megcsinálni amit akartam.Az igazság az, hogy a tisztításon túl vagyok, méghozzá úgy ahogy te mondtad, csak én kiszereltem az alsó részt és leszereltem égőfejeket és úgy tisztítottam finom drótkefével és utánna kifujtam komoreszoral. Mikor leszereltem belenéztem a kazán égőterébe, hát vegyes érzelmeim lettek.Lásd a képet. A kazán 16éves, szerinted ez milyen állapotba van? Nyárra tervezek egy rozsdátlanítást, be kenném rozsdaátalakítóval és száradáa után hőálló alufestékkel. Szerinted érdemes? Üdv:pumpa
Üdv Pumpa
Hát igen ezt teszi az idö vas foga valóban ez a 16 év már meg látszik de én azért óvatosan bánnék a drót kefével még ha finom is ami a rozsdátlanitást illeti nem egy rossz gondolat csak utánna olyan höálló alukon festékkel ( SPRAY) amelyik valóban hö álló legalább 180 -200 C -fokig , mert árulnak sok félét kis hazánkban . Azért inkább ajánlom a Spray-t mert azzal kis -szük helyekre is betudsz fujni További jó munkálkodást, sok sikert Üdv : Jóska
Ariston Uno 24 MFFI gazkazan
Sziasztok, Szeretnem megkoszonni Sancikusznak az otletet es a segitseget. Nekem is sikerult megjavitanom a gazkazant. Mostmar valoszinu az Ariston gazkazanok langorokozta leallasat egy kondenzator okozza (paneltipustol fuggetlenul). Ez egy ongyogyulos kondi, ami 100nF-os 275V-os VAC kondi X2-es. 15 raszteres meretu a trafo mellett. Ezt kicserelve a problema orvosolhato. A kondi talan a langoraram miatt nagyobb igenybevetel eseten nem tud visszagyogyulni es tonkremegy. A kondi 120 Ft igy 40000 Ft panelcseretol mentheto meg az haztartas. Szomoru, hogy a gazszerelok es a gyar ezt nem tudta kideriteni. Nekem 5 gazszerelo telefoba latatlanul mar panelt akart cserelni, van aki kise jott volt aki kesett 2 het utan (ezt aztan elkuldtem melegebb helyre). Valojaban nem erdekuk, hogy megcsinaljak hiszen fogtak meg egy palit, aki kifizeti a 40000 Ft-ot majd jot rohognek a markukba gondolom a panel meg igy fel is ujithato 120 Ft-bol majd borsos aron garancia nelkul tovabbadhato.
Üdv Mindenkinek , és BABCSAN !.
Aki hasonló cipöben jár az sajnos általában meg szivja ha nincs a helyzet magaslatán vagy egy kicsit is ért valamelyest a dolgokhoz és nem akarja hogy az ilyen "HÓKUSZ -PÓKOLÓ " szak szerviznek nevezett nagymesterek nagyon -de nagyon meg vezessék az orránál fogva a delikvenst legyen az nö-férfi . Még a nöket még jobban rászedik az ilyen estekben . Alig a tél beállta elött nekem is volt egy hasonló esetem : A tisztelt TIGÁZ monopol helyzetben lévö nagy mestere C24fali kazán nem indulása céljából kihivot "szakmestere" keringetö szivatyu cserével kezdte a hiba feltárás során ( 20-22 HU Ft) sacc .Szerencsére résen volt a nö férje ,gondolkodási idöt kért , keresett másik nem TIGÁZ-os mukit és láss csodát egy apró kontakt hiba a szoba termosztátnál és a mai napig mükszik a kazán ugyan azzal a szivattyuval . De ez a jelenség ugyan ugy érvényes nagyon sok szakmában ,föleg autó javitás, házt gépek , stb Jó tudom mindenki a piacról él de azért nem feltétlen kell meg zsirosodni más hozzá nem értö emberek pénzéböl még ha PALI MADARAT is látnak benne. Üdv Mindenkinek
feg unical bea btfs 28 -hoz keresek vezérlőpanelt, vagy olyan embert aki javítani tudná! SÜRGŐS,mert nem üzemel a fűtés és a melegvíz!!!
Biztos, hogy panel rossz? Mi a hibajelenség?
Sziasztok.Nekem egy Quadriga uno 24 MFFI kazánom van.s az a problémám most,hogy egyszerüen nem akar megállni a kazán pedig levan véve már 8fokra s a fűtés is levan kapcsolva.Ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném.
A csatolt anyaggal tudok segíteni, amelyben van egy ismertető a vezérlő panelról és az esetleges hibákról. Csak darabolva tudom csatolni, mert egyben nem fogadja el a fórum szervere. Remélem összetudod rakni, ha nem kérj segítséget valaki számgép tudortól.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |