Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangfrekvenciás szűrő méretezése

Témaindító: kisratting, idő: Márc 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kisratting hozzászólása Márc 4, 2009 /

Ezt a hangfrekvenciás szűrőt kéne méreteznem az Electronics Workbench program segítségével, úgy hogy 100Hz-n -30db legyen 300Hz és 2,5 KHz között -3db és 0db között utánna pedig 8 Khz-re ismét -30 db legyen. Az ellenállások és a kondik értékét az E6os sorból választhatom ki (1; 1,5; 2,2; 3,3; 4,7; 6,8; 10; és ez egészen 100 Kohm-ig/ill nano farad-ig) Szal ha valaki tud segíteni azt nagyon megköszönném...
(#) proli007 válasza kisratting hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Hello!
Nem segíteni akarok csak pontosítani.
A 100Hz-en és 8kHz-en -30 db.. alatt lyukszűrőt lehet érteni.
Erős a gyanúm, hogy lineáris átvitelt szeretnél 300Hz és 2,5kHz között, ahol 100Hz-nél és 8kHz-nél már -30dB a csillapítás. Ez egy 300Hz-es felül és 2,5kHz-es alul áteresztő szűrőt feltételez.
Szóval ezt pontosítani kellene, vagy az átviteli függvényt lerajzolhattad volna hozzávetőlegesen.
üdv! proli007
(#) kisratting válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Igen pontosan olyat szeretnék csak nem tudtam jól megfogalmazni szal ha tud valaki segíteni az jó volna...
(#) Ballage válasza kisratting hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Ezeket próbáltad?

Alul- és felüláteresztő szűrőtervező.
(#) kisratting válasza Ballage hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Nem még nem próbáltam, de elég bonyolultnak tűnik így hogy nem tok angulul nem baj majd rájövök.. azért köszi
(#) vargaba hozzászólása Jan 24, 2010 /

Üdv!

Nem rég építettem egy nagyon alap erősítőt TDA2822M ic-vel. Egy kis 2 wattos 8ohm-os hangszóró van rajta. Csináltam egy "soundtest-et" úgy néz ki a hangszóró elég széles tartományban teljesít jól, viszont ha már ezen a tartományon kívül esik a hang amit ki kell adni akkor csak torz és "recsegős" valami jön ki belőle, nem pedig az amit árnánk. Egy olyan szűrőre lenne szükségem, ami alul és felül is levágja a nem kívánt tartományt(középen átereszt???). Még csak most kezdtem el nagyon egyszerű áramköröket építeni, szóval nem sok tapasztalat és tudás áll rendelkezésemre. Hogyan tudnám ezt megoldani? Esetlek két szűrőn keresztül? Hol szűrjem a hangot? A bemenő jelet, vagy a kimenőt szokás?

Tudom, hogy nagyon agyalágyult kérdések, de ez van. Valahol el kell kezdeni, remélem segíteni fogtok benne és következőre már okosabb kérdéseket tudok föltenni.

Összegezve egy olyan szűrőre lenne szükségem, ami 60-15000 Hz tartományban átereszt a többit levágja. Feltétlenül nem ragaszkodok az értékekhez, ez csak a minimum és a maximum, ahol még nem recsegett a hangszóróm.
(#) elektroncso hozzászólása Márc 12, 2015 /

Sziasztok.
HF szűrők beállításához volna szükségem jelgenerátorra. Nézelődök az interneten és több könyvet is átnéztem amik amatőr műszerekről szólnak. Rengeteg jó, szimpatikus rajzot találtam, csak nem tudok dönteni. A HF szűrők vágási frekvenciájának beállításához szinusz generátor kell, vagy elég a négyszöggenerátor? Tudom, hogy szinusz volna a jobb, de az kicsit bonyolultabb. Nem HI-FI berendezésekbe lesznek a szűrők, telefonhang átvitelről van szó, rádióamatőr sávvevőkkel kísérletezek, ezekhez kell.
Előre is köszönöm a segítséget.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem